Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Νοε-2022 07:38

  Oυκρανικά κεφάλαια, "ξέπλυμα", FTX, Δημοκρατικοί: Μια θεωρία συνωμοσίας που δεν βγάζει νόημα

  Τα κρυπτονομίσματα στο στόχαστρο της νέας αρχής για το ξέπλυμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Matt Durot

  Η αιφνιδιαστική κατάρρευση του FTX αποκάλυψε ότι το πτωχευμένο –πλέον– ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων έκρυβε πολλά προβλήματα. Μήπως, όμως, ήταν ένα μέσο για τους Δημοκρατικούς για να ξεπλένουν ουκρανικά κεφάλαια που διοχετεύονταν προς στήριξη των υποψηφίων τους στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές; Είναι "ένα ερώτημα που αξίζει να τεθεί", έγραψε τη Δευτέρα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Έλον Μασκ, στο Twitter.

  Ήταν, λοιπόν; Σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας, που πρόβαλε η εκπομπή του Tucker Carlson "Tonight" στο Fox News, η Ουκρανία έλαβε 18,2 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και άγνωστο ποσό δωρεών μέσω ενός ιστότοπου που "ανέβηκε" τον Μάρτιο σε συνεργασία με το FTX με σκοπό την οικονομική αρωγή προς την ουκρανική κυβέρνηση. Το Κίεβο επένδυσε μέρος αυτών των χρημάτων στο FTX, σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας, και έπειτα ο Bankman-Fried φέρεται να μετέφερε 40 εκατομμύρια δολάρια σε μερικές αριστερόστροφες Super PACs. Ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής του FTX, Nishad Singh, φέρεται να διοχέτευσε επιπλέον 7,4 εκατ. δολάρια.

  Πρώτον, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Ουκρανία επένδυσε στο FTX ή ότι τα ουκρανικά κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πολιτικών –ως δωρεές– από τον Bankman-Fried, η αξία του οποίου –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes– ανερχόταν στα 16,7 δισ. δολάρια πριν την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου, ή από τον στενό κύκλο των συνεργατών του στο FTX, που η αποτίμησή του είχε υπολογιστεί πρόσφατα στα 40 δισ. δολάρια (32 δισ. δολάρια του FTX International και 8 δισ. δολάρια της θυγατρικής FTX US). Ακόμη και εάν τα κέρδη του FTX δεν επαρκούσαν για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, πιθανόν θα δάνειζαν οι τράπεζες τον Bankman-Fried έναντι της εντυπωσιακής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας. Αλλά η θεωρία συνωμοσίας έχει μεγάλη απήχηση, γεγονός που ανάγκασε τον αναπληρωτή υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας να διαψεύσει τις εικασίες τη Δευτέρα.

  "Ένα ίδρυμα συγκέντρωσης χρημάτων σε κρυπτονοπίσματα @_AidForUkraine χρησιμοποίησε το @FTX_Official για να μετατρέψει τις δωρεές σε fiat τον Μάρτιο", έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Alex Bornyakov. "Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν επένδυσε ποτέ κεφάλαια στο FTX. Το όλο αφήγημα ότι η Ουκρανία δήθεν επένδυσε στο FTX, το οποίο δώρισε χρήματα στους Δημοκρατικούς, πρόκειται πραγματικά για ανοησία".

  "Δεν υπάρχει ψήγμα αλήθειας σε αυτή την ιστορία", σχολίασε από την πλευρά του ο Bankman-Fried για τη θεωρία συνωμοσίας, απαντώντας μέσω e-mail στο Forbes. "Είναι παράλογο". (Ο Bankman-Fried δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στις Μπαχάμες, όπου εδρεύει το FTX, διαψεύδοντας τις αναφορές ότι είχε διαφύγει στη Νότια Αμερική εν μέσω ισχυρισμών ότι η εταιρεία συναλλαγών του Alameda Research είχε μεταφέρει κεφάλαια πελατών του FTX αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων).

  Η πιο υπερτιμημένη εταιρεία στην ιστορία ενός κλάδου που κατ’ εξοχήν δεν υπόκειται σε κανονισμούς ρυθμιστικών αρχών είχε πολλούς λόγους για να πλησιάσει τους βουλευτές στην Ουάσινγκτον –και από τις δύο πλευρές των εδράνων– ασχέτως με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος των 40 εκατ. δολαρίων το ξόδεψε ο Bankman-Fried για να υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς, οι υπόλοιπες πολιτικές του δωρεές (και των στενών συνεργατών του) επικεντρώθηκαν περισσότερο σε εγχειρήματα που αφορούσαν τη μελλοντική αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και τις προοπτικές της εταιρείας του.

  Σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών των χρημάτων, συγκεκριμένα 27 εκατ. δολάρια, χρηματοδότησαν τη Super PAC "Protect Our Future", συν 1 εκατ. δολάρια από προσωπική δωρεά του Singh (ο τελευταίος δώρισε επίσης 6,4 εκατ. δολάρια σε μερικές αριστερόστροφες Super Pac). Το Protect Our Future, σκοπός του οποίου είναι να "συνδράμει στην εκλογή υποψηφίων που θα πρωτοπορήσουν στην πρόληψη της πανδημίας", δαπάνησε 24,2 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει 18 Δημοκρατικούς στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα. Δεκαπέντε από αυτούς τους υποψηφίους χαρακτηρίζονται ως "πρωτοπόροι" από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Guarding Against Pandemics, η οποία ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον αδελφό του Bankman-Fried, τον Gabe, στις 12 Νοεμβρίου, όταν ήταν και η τελευταία φορά που εμφανίστηκε το όνομά του στον ιστότοπο της οργάνωσης. Ο μεγαλύτερος δικαιούχος του PAC, ένας όχι και τόσο γνωστός υποψήφιος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Όρεγκον, ο Carick Flynn, ο οποίος φαίνεται να συμμερίζεται το ενδιαφέρον του Bankman-Fried για τον αποτελεσματικό αλτρουισμό, έχασε τις προκριματικές εκλογές, αν και έλαβε 10,5 εκατ. δολάρια από το PAC.

  Η τρελή θεωρία ότι άνθρωποι του FTX συμμετείχαν στο ξέπλυμα ουκρανικών κεφαλαίων που κατέληγαν σε Δημοκρατικούς βγάζει ακόμη λιγότερο νόημα αν αναλογιστεί κανείς ότι το στέλεχος του ανταλλακτηρίου Ryan Salame ξόδεψε προσωπικά 23,9 εκατ. δολάρια για τις ενδιάμεσες εκλογές, υποστηρίζοντας ως επί το πλείστον Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους. Από αυτό το ποσό, 15 εκατ. δολάρια πήγαν στη χρηματοδότηση της δικής του Super PAC, της American Dream Federal Action, η οποία – σύμφωνα με όσα είπε ο Salame σε συνέντευξή του στην Washington Examiner τον Σεπτέμβριο– θα επικεντρωθεί επίσης στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και επιδημιών από ιούς. Το PAC του Salame δαπάνησε 11,3 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη 14 Ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές εκλογές τους, εκ των οποίων οι 12 έλαβαν στήριξη από το Guarding Against Pandemics.

  Εντέλει ίσως αυτά τα χρήματα να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία. Πάντως, δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη μετάδοση της κρίσης από την πτώχευση του FTX που επηρέασε πελάτες, εργαζόμενους και επενδυτές. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 01/12

  Οι ρωσικές οχυρώσεις στη Χερσώνα δεν επαρκούν για να εμποδίσουν μια ουκρανική επίθεση

  Οι Ρώσοι σκάβουν ορύγματα. Οι Ουκρανοί ψάχνουν τρωτά σημεία και τα βρίσκουν εύκολα.

  07:40 30/11

  Η Τουρκία ίσως δει "από κοντά" τα μαχητικά Rafale

  Οι Τούρκοι πιλότοι ενδεχομένως να εμπλακούν σε αερομαχίες εναντίον τους σε εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Κατάρ.

  00:04 30/11

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  15:13 29/11

  600 Αμερικανοί "κάτω των 30" βάζουν στο στόχαστρο τις κορυφαίες προκλήσεις του πλανήτη

  Έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5,3 δισ. δολάρια για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους.

  07:40 29/11

  Θα τρομάξουν οι αγορές από την αναταραχή στην Κίνα;

  Η Κίνα χτυπήθηκε από ένα διπλό σοκ - το επόμενο ίσως είναι το χρηματιστήριο και οι επενδυτές.

  00:03 29/11

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  15:01 28/11

  Πώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθειά της για την απόκτηση νέων F-16

  Αν η Τουρκία εξαπολύσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα παγιωθεί περαιτέρω.

  07:40 28/11

  Στο οπλοστάσιο του TCG Anadolu: Τα τουρκικά Kizilelma είναι υπερηχητικά, αλλά δεν είναι F-35

  Στις 20/11 το πρώτο drone-μαχητικό της Τουρκίας ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές προσγείωσης-απογείωσης.

  00:05 28/11

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  08:00 27/11

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  08:00 26/11

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  07:42 25/11

  Bankman-Fried, Elizabeth Holmes και άλλα 9 καταστροφικά "μπαμ" δισεκατομμυριούχων

  Την τελευταία 20ετία δεν έλειψαν οι μεγιστάνες που κατέρρευσαν με πάταγο: απάτες, κρίση και... καλοπέραση.

  00:05 25/11

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  12:25 24/11

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν τις απολύσεις - Θα είναι η Google η επόμενη;

  Η Google έχει θεσπίσει νέα κριτήρια αξιολόγησης των εργαζόμενων κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσεις σε απολύσεις έως και 10.000 υπαλλήλων.

  09:05 24/11

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι