Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Νοε-2022 07:40

  Τι είναι τα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" του Πούτιν και γιατί προκαλούν ανησυχία

  Τι είναι τα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" του Πούτιν και γιατί προκαλούν ανησυχία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δρος Ewelina U. Ochab

  Στην έως τώρα 10μηνη πολεμική επιχείρηση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας, έχει συντελεστεί πληθώρα φρικαλεοτήτων: εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, παράνομες φυλακίσεις, βασανιστήρια, βιασμοί και άλλα περιστατικά σεξουαλικής βίας, καταναγκαστικός εκτοπισμός αμάχων, απομάκρυνση παιδιών από τις οικογένειές του, παράνομες υιοθεσίες κ.ά. Αυτές οι θηριωδίες πληρούν τους νομικούς ορισμούς για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου, τον σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας και την υποκίνηση γενοκτονίας. Τους τελευταίους μήνες, αποκαλύφθηκε ακόμη μία έκφανση των θηριωδιών: τα λεγόμενα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος".

  Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, η Ilze Brands Kehris, βοηθός Γενικός Γραμματέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιέγραψε τα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" ως "ένα σύστημα ελέγχου ασφαλείας και συλλογής προσωπικών δεδομένων. Τα άτομα που φιλτράρονται πρόκειται για ανθρώπους που εγκατέλειψαν περιοχές όπου διεξάγονται –διαρκώς ή πρόσφατα– πολεμικές συρράξεις ή που διαμένουν ή κινούνται σε εδάφη τα οποία ελέγχουν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ή συνδεμένες μαζί τους ένοπλες ομάδες". H πρέσβειρα Thomas-Greenfield, μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, εξήγησε ότι τα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" είναι ειδικές τοποθεσίες όπου "οι ρωσικές αρχές ή οι εγκάθετοί τους αναζητούν, ανακρίνουν, εξαναγκάζουν και, σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές φορές βασανίζουν τα άτομα που φιλτράρονται". Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, "οι φρικαλεότητες δεν περιορίζονται στα κέντρα που έχουν δημιουργηθεί. Το φιλτράρισμα μπορεί να συμβεί σε σημεία ελέγχου, σε στάσεις ή στον δρόμο". Σύμφωνα με την πρέσβειρα Thomas-Greenfield, "οι επιχειρήσεις αυτές αποσκοπούν στον εντοπισμό ατόμων τα οποία η Ρωσία θεωρεί ότι δεν συμμορφώνονται ή δεν συμβαδίζουν με την άσκηση ελέγχου από πλευράς της. (...) Μία αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι άκουσε έναν Ρώσο στρατιώτη να λέει ότι πυροβόλησε τουλάχιστον 10 άτομα που δεν είχαν περάσει το φιλτράρισμα".

  Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανέφερε ότι στα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα – μεταξύ άλλων τα δικαιώματα στην ελευθερία, στην προσωπική ασφάλεια και στην ιδιωτικότητα. Το OHCHR τεκμηρίωσε ότι το φιλτράρισμα περιλαμβάνουν πρακτικές όπως "σωματική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας μερικές φορές οι πολίτες εξαναγκάζονται να μείνουν γυμνοί, καθώς και εξονυχιστικές ανακρίσεις σχετικά με το υπόβαθρο του ατόμου, τους οικογενειακούς δεσμούς του και τις πολιτικές του απόψεις. Επιπλέον εξετάζονται προσωπικά αντικείμενα, όπως κινητά τηλέφωνα, και συλλέγονται προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι περιμένουν για το φιλτράρισμα διανυκτερεύουν σε οχήματα ή σε χώρους όπου δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές ή φιλοξενούνται υπεράριθμοι, μερικές φορές χωρίς ικανοποιητική πρόσβαση σε τροφή, νερό ή αποχέτευση. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια κινδυνεύουν από σεξουαλική κακοποίηση κατά τις διαδικασίες αυτές".

  Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2022, η κα Oleksandra Drik, Συντονίστρια για τη διεθνή συνεργασία, στο Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών, παρέθεσε αρκετές περιπτώσεις "φιλτραρίσματος". Ένας νεαρός άνδρας, ο Taras Tselenchenko, 21 ετών, από τη Μαριούπολη, και η 80χρονη γιαγιά του, υποβλήθηκαν δύο φορές στη διαδικασία αυτή. "Του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, τον φωτογράφισαν, τον ανέκριναν και του άσκησαν ψυχολογική πίεση κατά την ανάκρισή του από έναν πρώην αξιωματικό του ουκρανικού στρατού και ενός Ρώσου, ντυμένου με πολιτικά, ο οποίος κρατούσε ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ". Η Marya Vychenko, 17 ετών, "φιλτραρίστηκε "σε στρατόπεδο στο Mangush. Εκτός από τη συνήθη ταπεινωτική διαδικασία, "δέχτηκε και σεξουαλική παρενόχληση κατά την ανάκρισή της, αλλά γλίτωσε τον βιασμό, επειδή οι Ρώσοι στρατιώτες δεν την έβρισκαν αρκετά όμορφη. "Ίσως η επόμενη να είναι πιο όμορφη”, της έλεγαν".

  Όσοι περνούν από τη διαδικασία του "φιλτραρίσματος" μπορεί να κρατούνται στα στρατόπεδα αυτά επί μήνες. Αποκεί μπορεί να σταλούν σε κέντρα κράτησης ή σε φυλακές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ή στη Ρωσία. Ένας επιζών, ο 16χρονος Vadym Buriak, κατέθεσε ότι "έπρεπε να ζήσει σε ένα φυλακής χωρίς καν λειτουργική τουαλέτα. Σχεδόν καθημερινά άκουγε και έβλεπε τα βασανιστήρια των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και στη συνέχεια αναγκαζόταν να καθαρίζει το αίμα από τα δωμάτια των βασανιστηρίων".

  Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές αρχές έχουν ανακρίνει, φυλακίσει και εκτοπίσει δια της βίας 900.000 έως 1,6 εκατ. Ουκρανούς πολίτες από τα σπίτια τους προς τη Ρωσία. Πρόκειται για ένα συστηματικό, μεθοδευμένο και οργανωμένο έγκλημα. Τα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" δεν είναι νέα πρακτική. Οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούσαν ήδη στα προσαρτημένα εδάφη της Ουκρανίας από την εισβολή του 2014. 

  Κατά τη διαδικασία συλλογής στοιχείων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στα "στρατόπεδα φιλτραρίσματος" και στο τι υφίστανται τα άτομα που υποβάλλονται σε αυτό τον έλεγχο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:01 28/11

  Πώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθειά της για την απόκτηση νέων F-16

  Αν η Τουρκία εξαπολύσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα παγιωθεί περαιτέρω.

  07:40 28/11

  Στο οπλοστάσιο του TCG Anadolu: Τα τουρκικά Kizilelma είναι υπερηχητικά, αλλά δεν είναι F-35

  Στις 20/11 το πρώτο drone-μαχητικό της Τουρκίας ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές προσγείωσης-απογείωσης.

  00:05 28/11

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  08:00 27/11

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  08:00 26/11

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  07:42 25/11

  Bankman-Fried, Elizabeth Holmes και άλλα 9 καταστροφικά "μπαμ" δισεκατομμυριούχων

  Την τελευταία 20ετία δεν έλειψαν οι μεγιστάνες που κατέρρευσαν με πάταγο: απάτες, κρίση και... καλοπέραση.

  00:05 25/11

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  12:25 24/11

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν τις απολύσεις - Θα είναι η Google η επόμενη;

  Η Google έχει θεσπίσει νέα κριτήρια αξιολόγησης των εργαζόμενων κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσεις σε απολύσεις έως και 10.000 υπαλλήλων.

  09:05 24/11

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

  07:36 24/11

  Τραμπ: Πώς μπορεί να βγει πλουσιότερος από τις Προεδρικές του 2024

  Άλλαξε την επιχείρησή του με τρόπο που να μπορέσει να βγάλει χρήματα από την υποψηφιότητά του.

  07:40 23/11

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman άλλαξε γνώμη για τα κρυπτονομίσματα: "Ήρθαν για να μείνουν"

  Δηλώνει "χομπίστας" στον κόσμο των crypto "που προσπαθεί να μάθει" και επενδύει.

  00:05 23/11

  Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

  Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

  07:40 22/11

  FTX: Οι διαδρομές δανείων ύψους $4,1 δισ. που πήραν ο Bankman-Fried και τρία μεγαλοστελέχη

  Πού πήγαν τα χρήματα από την επενδυτική Alameda Reserch που ανήκει επίσης στον Bankman-Fried.

  00:05 22/11

  Αφοί Σεπετά - Η Βίκος µέσα από τα µάτια της δεύτερης γενιάς επιχειρηµατιών

  Η επόµενη µέρα της Ηπειρωτικής Βιοµηχανίας Εµφιαλώσεων αποτυπώνεται στα πρόσωπα της δεύτερης γενιάς επιχειρηµατιών της εταιρείας, των αδελφών Κωνσταντίνου, Ρηγίνου και Παύλου Σεπετά. Έχοντας εµπλακεί...

  00:05 22/11

  Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας

  Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας