Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Οκτ-2022 10:25

  Η επιλογή του Πούτιν: Να αποδεχθεί την ήττα ή να διακινδυνεύσει την καταστροφή στη Χερσώνα

  26348655
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sebastien Roblin

  Είναι πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει κανένα βραχυπρόθεσμο σενάριο με το οποίο ο Πούτιν μπορεί να επιτύχει ακόμη και τους μειωμένους στόχους της καταστροφικής εισβολής του στην Ουκρανία.

  Αλλά ο Πούτιν ελπίζει ότι οι "υπερ-απλωμένες" δυνάμεις της Ρωσίας μπορούν να κρατήσουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κερδίζοντας χρόνο για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει νέες δυνάμεις για νέες επιθέσεις την άνοιξη του 2023.

  Για να στηρίξει τον σχεδιαζόμενο μακροχρόνιο πόλεμο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν κήρυξε μερική κινητοποίηση που θα διαταράξει περαιτέρω την καθημερινή ζωή σε πολλά μέρη της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, τα "τσιράκια" του πρέπει να προετοιμάσουν το ρωσικό κοινό για ακόμη περισσότερες στρατιωτικές ήττες.

  "Μερική" κινητοποίηση

  Ενώ η επιστράτευση 300.000 απρόθυμων κληρωτών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η Ρωσία επιβάλλει τώρα στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που παράνομα ισχυρίζεται ότι είναι ρωσικό έδαφος (Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια).

  Επιπλέον, ένας "μεσαίου επιπέδου" βαθμός κινητοποίησης/στρατιωτικός νόμος έχει επιβληθεί στα γειτονικά ρωσικά εδάφη Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Κρασνοντάρ, Κουρσκ, Ροστόφ και Βορονέζ, καθώς και στην Κριμαία (νομικά ουκρανικό έδαφος, αλλά κατεχόμενο από τη Ρωσία από το 2014).

  Αυτό εξουσιοδοτεί τις στρατιωτικές περιφέρειες να ανακατευθύνουν επιχειρήσεις, δυνάμεις δημόσιας ασφάλειας και δημόσιους πόρους για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας. Οι πολιτικοί κυβερνήτες πρέπει να δημιουργήσουν επιχειρησιακά επιτελεία που θα ενσωματώνουν τις τοπικές αρχές με αξιωματούχους του στρατού και της αστυνομίας για τον συντονισμό των μέτρων εν καιρώ πολέμου.

  Ο στρατιωτικός νόμος επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να ελέγχει τις μετακινήσεις των αμάχων, π.χ. για να τους εμποδίσει να αποφύγουν την αναγκαστική στράτευση ή να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις- ή (στην Ουκρανία) να απελάσει με τη βία αμάχους από κοινότητες που μπορεί να επανέλθουν υπό ουκρανικό έλεγχο ή να τους εμποδίσει να διαφύγουν σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία. Οι περιορισμοί θα δικαιολογούνται ως απαραίτητοι για την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων των Ουκρανών πρακτόρων, για τις οποίες η Ρωσία έχει κινηματογραφήσει συλλήψεις σε σκηνοθετημένες προπαγανδιστικές ταινίες.

  Η Ντάρα Μάσικοτ, εμπειρογνώμονας του think tank RAND σχετικά με τον ρωσικό στρατό και ειδικότερα το σύστημα κινητοποίησής του, σημειώνει τη σημασία των διαταγμάτων σε μια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

  "Περίμενα αυτή την ανακοίνωση. Το σύστημα [της Ρωσίας] δεν μπορεί να κινητοποιήσει τόσους πολλούς ανθρώπους χωρίς να κινητοποιήσει και κρατικούς πόρους. Υποψιάζομαι ότι περισσότερα ειδικά οικονομικά μέτρα θα είναι το επόμενο πράγμα που θα ανακοινωθεί. Το κράτος χρειάζεται περισσότερους πόρους που να κατευθύνονται στον στρατό".

  Γράφει επίσης ότι η κινητοποίηση είναι μόνο "μερική" με την έννοια αυτή ότι μέχρι στιγμής επηρεάζει μόνο συγκεκριμένες περιοχές και όχι όλη τη Ρωσία γενικά.

  Η επιλογή του Πούτιν: να αποδεχθεί την ήττα ή να διακινδυνεύσει την καταστροφή στη Χερσώνα

  Εν τω μεταξύ, στη νότια επαρχία της Χερσώνας στην Ουκρανία, τόσο ο εγκαθιδρυμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της πόλης Βολοντίμιρ Σάλντο όσο και ο τοπικός αξιωματούχος Κίριλ Στρεμούσοφ συμβουλεύουν τους ντόπιους να διαφύγουν μέσω του ποταμού Δνείπερου καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν. Ως δικαιολογία, επικαλούνται ένα υποτιθέμενο διαβολικό ουκρανικό σχέδιο για να πλημμυρίσει ολόκληρη η επαρχία.

  Επιπλέον, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν -ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία- εκφώνησε μια ομιλία που υπαινίχθηκε σοβαρές δυσκολίες για τις ρωσικές δυνάμεις εκεί: "Η κατάσταση όσον αφορά την ειδική επιχείρηση είναι τεταμένη. Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων".

  Μεταξύ των αξόνων που δέχονται επιθέσεις, αναφέρει την "κατεύθυνση Μικολάιβ-Κρίβι Ριχ", μια αναφορά στις ρωσικές θέσεις στην Χερσώνα.

  Η Μάσικοτ θεωρεί ότι η δήλωση αυτή "προετοιμάζει τους Ρώσους για την είδηση μιας υποχώρησης από την Χερσώνα και τη δυτική όχθη. Και πιθανά κακά νέα. Η θέση είναι όλο και πιο αφόρητη για τις ρωσικές δυνάμεις εκεί".

  Από τα τέλη Αυγούστου, οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν σταθερά τα ρωσικά στρατεύματα στην Χερσώνα, τα οποία κατέχουν ένα προγεφύρωμα στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου με επίκεντρο την ομώνυμη πόλη. Προβλέποντας την επίθεση, η Ρωσία είχε οχυρώσει σε μεγάλο βαθμό τη Χερσώνα και έσπευσε πολλές ενισχύσεις και στις δύο πλευρές του ποταμού.

  Όμως η Ουκρανία χρησιμοποίησε συστήματα εκτόξευσης πυραύλων ακριβείας HIMARS και M270 που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να καταστρέψουν ή να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις λίγες γέφυρες που διασχίζουν τον Δνείπερο στη Χερσώνα και τη Νόβα Καχόβκα, μειώνοντας τη ροή των προμηθειών και των ενισχύσεων σε ένα κλάσμα από τις προηγούμενες, οι οποίες μεταφέρονται μέσω μικρών πλοίων ή μέσω νεόκτιστων γεφυρών που καταστρέφονται γρήγορα από περαιτέρω πλήγματα HIMARS.

  Αυτό αφήνει τις απλωμένες ρωσικές δυνάμεις που είναι συγκεντρωμένες εκεί να σαπίζουν σαν φρούτα που κόβονται από το αμπέλι. Στις αρχές Οκτωβρίου, μια μικρής κλίμακας αιφνιδιαστική ουκρανική επίθεση ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν είκοσι μίλια από τις θέσεις τους στη βορειοανατολική Χερσώνα.

  Αν και έκτοτε υπήρξαν λίγες δραματικές κινήσεις, τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές αναφορές υποδηλώνουν ότι ο ανεφοδιασμός και το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα μπορεί να υποβαθμίζονται σε κρίσιμα επίπεδα.

  Εάν ο ρωσικός στρατός κρίνει ότι η Χερσώνα είναι πολύ ανυπεράσπιστη και η θέση της είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει (όπως φέρεται να πίστευαν οι Ρώσοι διοικητές ήδη από τον Σεπτέμβριο), τότε όσο περισσότερο ο Πούτιν αποφεύγει να εγκρίνει την απόσυρση, τόσο περισσότερο αυτή η κίνηση κινδυνεύει να μετατραπεί από ήττα σε απόλυτη καταστροφή.

  Ήδη, φαίνεται αμφίβολο αν η Ρωσία μπορεί να ανακτήσει τα περισσότερα από τα εκατοντάδες βαριά τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα πυροβολικού που υπερασπίζονται τη δυτική όχθη, λόγω της ζημιάς/καταστροφής των γεφυρών. Αλλά ακόμη και ο απεγκλωβισμός των χιλιάδων ατόμων του προσωπικού που διασχίζει τον ποταμό, ενώ βρίσκονται υπό ουκρανική πίεση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολος -ιδιαίτερα αν επιχειρηθεί ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται.

  Εάν δεν υπάρξει επιδέξια διαχείριση της απόσυρσης, η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει χιλιάδες στρατιώτες που είτε θα σκοτωθεί, είτε θα αιχμαλωτιστεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαφάνιση ταγμάτων ή ακόμη και ταξιαρχιών καθώς θα χτυπιούνται στην προσπάθειά τους να διαφύγουν διασχίζοντας τον Δνείπερο.

  Ως εκ τούτου, η προετοιμασία μιας απόσυρσης από την Χερσώνα είναι πιθανότατα η καλύτερη κίνηση της Ρωσίας για να αποτρέψει ένα ακόμη πιο άσχημο και δυσάρεστο αποτέλεσμα.

  Αλλά ακόμη και αν ο στρατός της Ρωσίας διεξάγει με ορθό τρόπο μια εκκένωση, η παραχώρηση της Χερσώνας θα ισοδυναμούσε και πάλι με μια τεράστια ήττα.

  Εγκαταλείποντας το προγεφύρωμά της στη δυτική όχθη του Δνείπερου, θα έβαζε τέλος -στο ορατό μέλλον- στις ελπίδες του Πούτιν να καταλάβει το λιμάνι της Οδησσού, μια κίνηση που θα ακρωτηρίαζε ουσιαστικά την οικονομία της Ουκρανίας, κόβοντας την ικανότητά της να εξάγει σιτηρά και μετάλλευμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

  Επιπλέον, η υποχώρηση θα είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη εδάφους που ο Πούτιν μόλις ένα μήνα νωρίτερα είχε δηλώσει επίσημα ότι είναι ρωσικό έδαφος, υπερτονίζοντας την αδυναμία των παράνομων και ευρέως μη αναγνωρισμένων αξιώσεων του Πούτιν. Αφήνει επίσης στο πέρασμά της μια δέσμευση της Μόσχας να ανακαταλάβει το λεγόμενο εσωτερικό έδαφός της, κάτι που προς το παρόν είναι πέραν των δυνατοτήτων της.

  Ο Πούτιν πρέπει να προετοιμάσει έναν πληθυσμό που τρέφεται με μια σταθερή δίαιτα γλυκανάλατης πατριωτικής προπαγάνδας και εθνικιστικής τηλεοπτικής φλυαρίας για την "ειδική επιχείρηση" για το πικρό φάρμακο που έρχεται, καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να μετασχηματίσει τη ρωσική κοινωνία για να στηρίξει έναν μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία.

  Η Μάσικοτ προειδοποιεί ότι τα μέτρα που έλαβε σε αυτόν και τον προηγούμενο μήνα ο Πούτιν, είναι πιθανότατα μόνο η αρχή:

  "Νομίζω ότι το Κρεμλίνο μοιράζει τις ανακοινώσεις για να μην δημοσιεύεσει πολλές σαρωτικές πληροφορίες ταυτόχρονα. Μπορεί να πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση, ή οι σταδιακές ανακοινώσεις, θα κρατήσουν τα πράγματα σταθερά στο εσωτερικό. Ή κάτι σαν σταθερό".

  Καταλήγει: "Δεν νομίζω ότι [οι 300.000 στρατεύσιμοι] θα είναι ούτε η τελευταία κλήση. Ίσως για λίγο καιρό, μέχρι να εξαντληθεί ή να κουραστεί το πρώτο κύμα. Ανησυχώ για το πού οδηγούν όλα αυτά; Ναι".

  Διαβάστε ακόμη:

  *Bild: Αντιμετωπίζει η Ουκρανία μια καταστροφή μεγαλύτερη από το Τσέρνομπιλ;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:01 28/11

  Πώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθειά της για την απόκτηση νέων F-16

  Αν η Τουρκία εξαπολύσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα παγιωθεί περαιτέρω.

  07:40 28/11

  Στο οπλοστάσιο του TCG Anadolu: Τα τουρκικά Kizilelma είναι υπερηχητικά, αλλά δεν είναι F-35

  Στις 20/11 το πρώτο drone-μαχητικό της Τουρκίας ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές προσγείωσης-απογείωσης.

  00:05 28/11

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  08:00 27/11

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  08:00 26/11

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  07:42 25/11

  Bankman-Fried, Elizabeth Holmes και άλλα 9 καταστροφικά "μπαμ" δισεκατομμυριούχων

  Την τελευταία 20ετία δεν έλειψαν οι μεγιστάνες που κατέρρευσαν με πάταγο: απάτες, κρίση και... καλοπέραση.

  00:05 25/11

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  12:25 24/11

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν τις απολύσεις - Θα είναι η Google η επόμενη;

  Η Google έχει θεσπίσει νέα κριτήρια αξιολόγησης των εργαζόμενων κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσεις σε απολύσεις έως και 10.000 υπαλλήλων.

  09:05 24/11

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

  07:36 24/11

  Τραμπ: Πώς μπορεί να βγει πλουσιότερος από τις Προεδρικές του 2024

  Άλλαξε την επιχείρησή του με τρόπο που να μπορέσει να βγάλει χρήματα από την υποψηφιότητά του.

  07:40 23/11

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman άλλαξε γνώμη για τα κρυπτονομίσματα: "Ήρθαν για να μείνουν"

  Δηλώνει "χομπίστας" στον κόσμο των crypto "που προσπαθεί να μάθει" και επενδύει.

  00:05 23/11

  Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

  Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

  07:40 22/11

  FTX: Οι διαδρομές δανείων ύψους $4,1 δισ. που πήραν ο Bankman-Fried και τρία μεγαλοστελέχη

  Πού πήγαν τα χρήματα από την επενδυτική Alameda Reserch που ανήκει επίσης στον Bankman-Fried.

  00:05 22/11

  Αφοί Σεπετά - Η Βίκος µέσα από τα µάτια της δεύτερης γενιάς επιχειρηµατιών

  Η επόµενη µέρα της Ηπειρωτικής Βιοµηχανίας Εµφιαλώσεων αποτυπώνεται στα πρόσωπα της δεύτερης γενιάς επιχειρηµατιών της εταιρείας, των αδελφών Κωνσταντίνου, Ρηγίνου και Παύλου Σεπετά. Έχοντας εµπλακεί...

  00:05 22/11

  Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας

  Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας