Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2022 07:40

  Η απειλή του Πούτιν για νέα εισβολή μέσω Λευκορωσίας είναι "έξυπνη" - η εισβολή, όχι

  Η απειλή του Πούτιν για νέα εισβολή μέσω Λευκορωσίας είναι "έξυπνη" - η εισβολή, όχι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Axe

  Πριν από οκτώ μήνες οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν νότια μέσω Λευκορωσίας, πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία και επέκτειναν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενός πολέμου που ουσιαστικά έχει κηρυχθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία. 

  Τα ρωσικά Τάγματα που χρησιμοποίησαν για τη διέλευσή τους τα εδάφη της Λευκορωσίας -ο αυταρχικός ηγέτης της οποίας διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν- χτύπησαν νότια με στόχο το Κίεβο, που απέχει μόλις 105 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας.

  Οι Ρώσοι δεν έφτασαν ποτε στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οι ανελέητες επιθέσεις των κινητών ομάδων του ουκρανικού Πεζικού με πυραύλους στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, καθυστέρησαν την προέλαση των εισβολέων, οι οποίοι στη συνέχεια κατέρρευσαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν πριν προωθηθούν -αυτήν τη φορά- στο ανατολικό και νότιο μέτωπο.

  Περίπου 200 ημέρες μετά, ρωσικά στρατεύματα φέρονται να συγκεντρώνονται εκ νέου στη Λευκορωσία. Ο λόγος δεν έχει αποσαφηνιστεί. Αλλά αν το σχέδιο προβλέπει να ξανανοίξει το βόρειο μέτωπο της πολεμικής σύγκρουσης, τότε πρόκειται για μια ανόητη κίνηση. 

  Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία βρίσκονταν σε υποχώρηση στις 7 Οκτωβρίου -εξαιτίας της διπλής αντεπίθεσης των Ουκρανών- όταν ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν για την ανάπτυξη μιας ρωσο-λευκορωσικής δύναμης "λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στα δυτικά σύνορα" - μια σαφής αναφορά στις ουκρανικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, δηλαδή στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

  Αλλά ο Λευκορώσος ηγέτης "δεν καθόρισε με σαφήνεια τις παραμέτρους της ανάπτυξης", επισημαίνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου της Ουάσινγκτον (ISW).

  Τέσσερις ημέρες μετά, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αναζήτησε ενδείξεις ότι Ρώσοι και Λευκορώσοι συγκροτούσαν νέες μονάδες μάχης. Η Λευκορωσία συνέχισε να επιτρέπει στα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο. Ωστόσο "δεν επιβεβαιώνεται η συγκρότηση στρατιωτικών επιθετικών σχηματισμών στο έδαφος της Λευκορωσίας αλλά ούτε και κινητικότηα στρατευμάτων..."

  Αργότερα, το ISW διαπίστωσε ότι η Λευκορωσία μεταφέρει -μέσω τρένων- οπλικό εξοπλισμό στη Ρωσία για να διοχετευθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις του Πούτιν. "Η μεταφορά λευκορωσικού πολεμικού εξοπλισμού στη Ρωσία υποδηλώνει ότι Μόσχα και Μινσκ πιθανόν δεν δημιουργούν χώρους συγκέντρωσης και αποθήκευσης στη λευκορωσική επικράτεια", εξήγησε το ISW.

  Γιατί η Ρωσία ήθελε τη βοήθεια της Λευκορωσίας είναι προφανές. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μετρούν έως και 100.000 τραυματίες και νεκρούς στρατιώτες στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, ενώ έχουν χάσει επίσης πάνω από 7.000 άρματα μάχης, οχήματα μάχης και άλλο σημαντικό εξοπλισμό.

  Ο ρωσικός στρατός έχει αποδυναμωθεί. Ούτε η απέλπιδα επιστράτευση που κήρυξε τον προηγούμενο μήνα το Κρεμλίνο, με στόχο να κινητοποιηθούν 300.000 ανδρών, είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πολλοί από τους επίστρατους είναι ηλικιωμένοι και ακατάλληλοι για να σταλούν στο πεδίο της μάχης. Ο εξοπλισμός τους "είναι κατώτερης ποιότητας από τον προβληματικό που διέθεταν ήδη τα στρατεύματα στην Ουκρανία", υπογράμμισε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

  Το Κρεμλίνο στέλνει αυτούς τους ανέτοιμους επίστρατους στην Ουκρανία μετά από ολιγοήμερη εκπαίδευση. Με το πού φτάνουν στο μέτωπο, παραδίδονται ή σκοτώνονται.

  Αλλά και ο στρατός της Λευκορωσίας -που απαριθμεί 60.000 άτομα- δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν μετράει όσους νεκρούς η Μόσχα. Πιθανόν ο Λουκασένκο να μην θέλει να σπαταλήσει -σε έναν χαμένο πόλεμο- την ελάχιστη πολεμική δύναμη που διαθέτει η χώρα του.

  Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας των καιρικών συνθηκών. Ο καιρός στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο βροχερός με κρύο. Οι πρώιμοι χειμερινοί μήνες -με τα λασπωμένα εδάφη- δεν ευνοούν καθόλου τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνήθως σταματούν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και επανεκκινούν τον Ιανουάριο αφού πιάσει πάγο το έδαφος. Εάν η Λευκορωσία αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία τώρα, τα στρατεύματα αυτά θα είχαν μπροστά τους μόλις δύο εβδομάδες ευνοϊκών καιρικών συνθηκών προτού κολλήσουν στις λάσπες.

  Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τον Mike Martin, συνεργάτη του Τμήματος Πολεμικών Σπουδών στο King's College του Λονδίνου, σε ένα απλό συμπέρασμα. "Ρώσοι και Λευκορώσοι παίρνουν θέσεις στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας", έγραψε στο Twitter.

  Ο ουκρανικός στρατός έχει "σπάσει" τις ταξιαρχίες του σε δύο μεγάλα μέτωπα, ενώ σχεδιάζει και τρίτη αντεπίθεση. Δεν του περισσεύουν τα μάχιμα στρατεύματα. Μερικές δηλώσεις και λίγα τρένα με πυρομαχικά αρκούν για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μια ρωσο-λευκορωσική επίθεση προς το Κίεβο συνιστά πραγματική απειλή. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τους Ουκρανούς να κρατήσουν εφεδρείες για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας. Δυνάμεις που δεν μπορούν να προωθηθούν σε άλλη περιοχή.

  "Δεν είναι σαφές αν πρόκειται να περάσουν τα σύνορα", έγραψε ο Martin για τoν φερόμενο συνασπισμό ρωσο-λευκορωσικών στρατευμάτων. "Σε κάθε περίπτωση, κρατά καθηλωμένες τις ουκρανικές δυνάμεις. Και αυτό το στρατιωτικό αποτέλεσμα το πετυχαίνει είτε εισβάλει είτε όχι".

  Οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν με δυσκολία τις θέσεις τους στα δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα. Ένα τρίτο μέτωπο θα αποδυναμώσει τους σχηματισμούς που βρισκονται ήδη στην Ουκρανία και πιθανόν να επισπεύσει την ήττα τους.

  Για τους Ρώσους, το να δημιουργούν την εντύπωση ότι επίκεται επίθεση στον βορρά -από κοινού με τους Λευκορώσους- είναι έξυπνη στρατηγική, στον βαθμό που αποκλιμακώνει τις πιέσεις στα Τάγματά τους. Το να εξαπολύσουν όντως αυτή την επίθεση, όμως, θα ήταν μια ανόητη ενέργεια.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν θα τολμήσουν να την κάνουν, παρατήρησε ο Μάρτιν. "Σε αυτό τον πόλεμο η Ρωσία έχει κάνει διάφορες ανοησίες, επομένως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλη μία".  

  Διαβάστε ακόμα:

  * Οι Ρώσοι έχουν μετατρέψει την πόλη Μπαχμούτ σε ένα κολαστήριο βγαλμένο από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

  * Η Ουκρανία έχει σχέδιο για να κερδίσει τον πόλεμο

  * Ουκρανοί πεζοναύτες vs Ρώσων αλεξιπτωτιστών: Η καθοριστική σύγκρουση στο νότιο μέτωπο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 06/12

  O Bankman - Fried γνώριζε πολλά για την Alameda, μας ενημέρωνε με λεπτομέρειες

  Ο Sam Bankman-Fried γνώριζε για την Alameda. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις συνομιλίες που είχε με το Forbes.

  10:49 05/12

  Θάνος Κυριαζής (Miele Hellas): Η εστίαση στον τομέα του ESG είναι ευθύνη για τον πλανήτη και τις κοινωνίες

  "Η στρατηγική εστίαση στον τομέα του ESG δεν είναι απλώς απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας αλλά και ευθύνη μας για τον πλανήτη και τις κοινωνίες που υπηρετούμε", αναφέρει ο κ. Θάνος...

  07:30 05/12

  Αναμένοντας τη ρωσική επίθεση, η Ουκρανία εκπαίδευσε τα πληρώματα των αρμάτων να πολεμούν σαν πυροβολικό

  Οι Ουκρανοί βελτίωσαν τα T-64, πρόσθεσαν T-80 και T-72 και ανέπτυξαν νέες τακτικές.

  08:33 03/12

  Η Ουκρανία κατέλαβε δεκάδες παλιά ρωσικά τανκς T-62 και τώρα τα στέλνει πίσω στις μάχες

  Τα ρωσικά Τ-62 αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

  18:40 02/12

  Ιωάννα Πατσαλή: Η Κύπρια που βρίσκεται στη λίστα Forbes Under 30 για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα

  Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Direct Kinetic Solutions και έχει συγκεντρώσει $3,68 εκατ. σε χρηματοδότηση.

  07:40 01/12

  Οι ρωσικές οχυρώσεις στη Χερσώνα δεν επαρκούν για να εμποδίσουν μια ουκρανική επίθεση

  Οι Ρώσοι σκάβουν ορύγματα. Οι Ουκρανοί ψάχνουν τρωτά σημεία και τα βρίσκουν εύκολα.

  07:40 30/11

  Η Τουρκία ίσως δει "από κοντά" τα μαχητικά Rafale

  Οι Τούρκοι πιλότοι ενδεχομένως να εμπλακούν σε αερομαχίες εναντίον τους σε εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Κατάρ.

  00:04 30/11

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  15:13 29/11

  600 Αμερικανοί "κάτω των 30" βάζουν στο στόχαστρο τις κορυφαίες προκλήσεις του πλανήτη

  Έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5,3 δισ. δολάρια για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους.

  07:40 29/11

  Θα τρομάξουν οι αγορές από την αναταραχή στην Κίνα;

  Η Κίνα χτυπήθηκε από ένα διπλό σοκ - το επόμενο ίσως είναι το χρηματιστήριο και οι επενδυτές.

  00:03 29/11

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  15:01 28/11

  Πώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθειά της για την απόκτηση νέων F-16

  Αν η Τουρκία εξαπολύσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα παγιωθεί περαιτέρω.

  07:40 28/11

  Στο οπλοστάσιο του TCG Anadolu: Τα τουρκικά Kizilelma είναι υπερηχητικά, αλλά δεν είναι F-35

  Στις 20/11 το πρώτο drone-μαχητικό της Τουρκίας ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές προσγείωσης-απογείωσης.

  00:05 28/11

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  08:00 27/11

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής