Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 07:38

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Axe

  Μία ημέρα αφότου απελευθέρωσαν το Λύμαν –βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία– οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται προς τον νότο. Όπως και στο Λύμαν, τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, την ώρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους. 

  Με κάθε διαδοχική φάση της διπλής αντεπίθεσης που ξεκίνησαν –στα νότια και στα ανατολικά– πριν από έναν μήνα, οι Ουκρανοί υλοποιούν το στρατηγικό τους σχέδιο για να επικρατήσουν έναντι ενός μεγαλύτερου –τουλάχιστον στα χαρτιά– στρατού. 

  Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια: τρεις ιδιότητες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οδεύουμε προς τη συμπλήρωση 8 μηνών πολέμου. 

  Αρχικά, οι Ουκρανοί χτυπούν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, έπειτα προσπαθούν να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στη ρωσική άμυνα για να τα εκμεταλλευθούν και να διεισδύσουν στα μετόπισθεν των Ρώσων, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν από μεγάλες εκτάσεις εδαφών που έχουν καταλάβει, αφήνοντας πίσω τους χρήσιμο για τους Ουκρανούς πολεμικό εξοπλισμό. 

  Η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότου ξεκίνησε να αντεπιτίθεται τον Μάιο, αφότου παρέλαβε προηγμένα αμερικανικά οβιδοβόλα και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Himars. Για περισσότερους από τρεις μήνες, οι Ουκρανοί χτυπούσαν γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες ανεφοδιασμού και κέντρα στρατιωτικής διοίκησης μέσα και γύρω από τη Χερσώνα – κομβικής σημασίας λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα σε μια υπό ρωσική κατοχή περιοχή μεταξύ των ποταμών Ίνχουλετς και Δνείπερου. 

  Η 49η Ρωσική Στρατιά στη Χερσώνα άρχισε να λυγίζει. Το Κρεμλίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει υπό την κατοχή της την περιοχή –και εντέλει να την προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία– έσπευσε να στείλει ενισχύσεις, μεταφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις από τα ανατολικά της Ουκρανίας προς τα νότια. Αυτή η κίνηση αποδυνάμωσε τη ρωσική άμυνα ανατολικά του Χάρκοβο. 

  Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική δυσαναλογία του ρωσικού στρατού. Ουκρανικές ταξιαρχίες εξαπέλυσαν επιθέσεις ανατολικά του Χάρκοβο και νότια προς τη Χερσώνα. Η αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 τ. χλμ. στο Ντονμπάς ανοίγοντας τον δρόμο για να προωθηθούν οι Ουκρανοί προς την περιφέρεια του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και οι αποσχιστές.

  Η αντεπίθεση στον νότο εξελίχθηκε πιο αργά και είχε μεγαλύτερο κόστος για τους Ουκρανούς – το γιατί είναι προφανές. "Ουκρανικές και ρωσικές πηγές συγκλίνουν στο ότι το Κρεμλίνο συνέχισε να μεταφέρει ενισχύσεις στη Χερσώνα", εξηγεί το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσινγκτον. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν "αξιολογεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα τη διατήρηση των κατεχομένων εδαφών στη νότια Ουκρανία σε σύγκριση με την υπεράσπιση του Λουχάνσκ".

  Η νότια Ουκρανία είναι πεδινή, χωρίς ψηλή βλάστηση ως επί το πλείστον, και τη διασχίζουν ποτάμια που λειτουργούν ως αναχώματα. Δύσκολο έδαφος για κάθε επιτιθέμενο. Οι τυμπανοκρουσίες για τις απώλειες των Ουκρανών στον νότο –φορτηγά, στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης, ακόμη και ένα βομβαρδιστικό Su24– ήταν χαρακτηριστικές για τη σφοδρότητα των μαχών. 

  Ωστόσο, οι Ρώσοι μέτρησαν μεγαλύτερες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε πολεμικό εξοπλισμό. Και, ίσως, το πιο σημαντικό: οι ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού παρέμειναν συμπαγείς, ενώ οι ρωσικές υπέστησαν φθορά από τις πυραυλικές επιθέσεις και το πυροβολικό των Ουκρανών.

  Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές στον νότο σε σύγκριση με τα ανατολικά. Φαίνεται όμως πως κατάφεραν να τις σπάσουν την περασμένη Κυριακή. Βίντεο από το μέτωπο επιβεβαιώνουν πως τα ουκρανικά στρατεύματα φτάνουν στη Zolota Balka και στην Khreshchenivka, στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι οι Ουκρανοί έφτασαν στην περιοχή Dudchany αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς το Beryslav.

  Τι σημαίνουν όλα αυτά, εφόσον ισχύουν: ότι οι Ουκρανοί έχουν διεισδύσει έως και 15 μίλια εντός των εδαφών που οι Ρώσοι είχαν υπό την κατοχή τους την προηγούμενη εβδομάδα. Το χειρότερο για τους Ρώσους είναι πως οι Ουκρανοί μπορούν να περικυκλώσουν τις ρωσικές μονάδες στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, εγκλωβίζοντάς τες μεταξύ των ουκρανικών θέσεων και του ποταμού. "Οι Ρώσοι δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο", επισήμανε ο Mark Hertling, Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία.

  Οι εγκλωβισμένες δυνάμεις θα πληγούν σφοδρά. Αναλογιστείτε τι έγινε στο Λύμαν την περασμένη εβδομάδα. Ουκρανικές ταξιαρχίες περικύκλωσαν την πόλη από τρεις πλευρές. Οι Ρώσοι είχαν μονάχα μία δίοδο διαφυγής – έναν μικρό δρόμο με ανατολική κατεύθυνση. Μα ο δρόμος βρισκόταν εντός του βεληνεκούς των ουκρανικών όπλων. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Ρώσοι υπέστησαν βαριές απώλειες κατά την εκκένωση του Λύμαν.

  Το εάν ο ρωσικός στρατός θα υποστεί μια παρόμοια καταστροφή στον νότο εξαρτάται από τον όγκο των μάχιμων εφεδρειών που διαθέτουν οι Ουκρανοί, από το εάν υπάρχουν ρωσικές εφεδρείες στην περιοχή και από το εάν ο Πούτιν θα επιτρέψει στους διοικητές του στρατού να υποχωρήσουν προτού στενέψει και άλλο ο κλοιός.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  * Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  * Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  * Τα ουκρανικά drones επέστρεψαν και πλήττουν το ρωσικό πυροβολικό στο Νότο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:00 26/11

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  07:42 25/11

  Bankman-Fried, Elizabeth Holmes και άλλα 9 καταστροφικά "μπαμ" δισεκατομμυριούχων

  Την τελευταία 20ετία δεν έλειψαν οι μεγιστάνες που κατέρρευσαν με πάταγο: απάτες, κρίση και... καλοπέραση.

  00:05 25/11

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

  12:25 24/11

  Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνεχίζουν τις απολύσεις - Θα είναι η Google η επόμενη;

  Η Google έχει θεσπίσει νέα κριτήρια αξιολόγησης των εργαζόμενων κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσεις σε απολύσεις έως και 10.000 υπαλλήλων.

  09:05 24/11

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

  Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

  07:36 24/11

  Τραμπ: Πώς μπορεί να βγει πλουσιότερος από τις Προεδρικές του 2024

  Άλλαξε την επιχείρησή του με τρόπο που να μπορέσει να βγάλει χρήματα από την υποψηφιότητά του.

  07:40 23/11

  Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman άλλαξε γνώμη για τα κρυπτονομίσματα: "Ήρθαν για να μείνουν"

  Δηλώνει "χομπίστας" στον κόσμο των crypto "που προσπαθεί να μάθει" και επενδύει.

  00:05 23/11

  Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

  Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

  07:40 22/11

  FTX: Οι διαδρομές δανείων ύψους $4,1 δισ. που πήραν ο Bankman-Fried και τρία μεγαλοστελέχη

  Πού πήγαν τα χρήματα από την επενδυτική Alameda Reserch που ανήκει επίσης στον Bankman-Fried.

  00:05 22/11

  Αφοί Σεπετά - Η Βίκος µέσα από τα µάτια της δεύτερης γενιάς επιχειρηµατιών

  Η επόµενη µέρα της Ηπειρωτικής Βιοµηχανίας Εµφιαλώσεων αποτυπώνεται στα πρόσωπα της δεύτερης γενιάς επιχειρηµατιών της εταιρείας, των αδελφών Κωνσταντίνου, Ρηγίνου και Παύλου Σεπετά. Έχοντας εµπλακεί...

  00:05 22/11

  Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας

  Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας

  16:55 21/11

  Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πιλότοι της Formula 1 για το 2022 - "Εκθρόνισε" τον Χάμιλτον ο Φερστάπεν

  Ο νεαρός πρωταθλητής της Red Bull είναι ασυναγώνιστος και στον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς υπολογίζεται ότι φέτος θα λάβει 60 εκατ. δολάρια σε αμοιβές και μπόνους.

  07:40 21/11

  Θα τολμούσε ο Πούτιν μια επίθεση "ηλεκτρομαγνητικού παλμού" στην Ουκρανία;

  Ελάχιστες χώρες έχουν τις δυνατότητες για ένα τέτοιο χτύπημα - Ακόμη λιγότερα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις του.

  00:05 21/11

  Δημήτριος-Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Στρώνει τον δρόμο... της ανάπτυξης σε ανερχόμενες startups

  Δημήτριος-Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Στρώνει τον δρόμο... της ανάπτυξης σε ανερχόμενες startups

  00:05 21/11

  Χρ. Θεοδοσίου (BFF Banking Group): Πάντα θεωρούσαμε την Ελλάδα ως στρατηγική αγορά

  Στο εννεάμηνο του οι νέες εργασίες του BFF Banking Group στην Ελλάδα κατέγραψαν άνοδο 77% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο" αναφέρει ο Χρ. Θεοδοσίου, επικεφαλής του Ομίλου BFF Banking...