Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 15:51

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Τραμπ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Dan Alexander

  Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης άσκησε αγωγή ύψους 250 εκατ. δολαρίων την περασμένη, κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για οικονομική απάτη, ότι είπε ψέματα για την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Αλλά μην μπερδευτείτε, ο Τραμπ είναι εξαιρετικά πλούσιος. Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400 φέτος, αφού είχε βγει εκτός λίστας πριν από 12 μήνες, με την εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του να εκτοξεύεται από 2,5 δισ. δολάρια στα 3,2 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να ανεβεί στην 343η θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ.

  Η ανάκαμψή του ξεκίνησε μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν τα γεγονότα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εις βάρος του. Αρκετές εταιρείες προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τον Τραμπ και το Twitter μάλιστα τον απέκλεισε μόνιμα από την πλατφόρμα του. Εννέα μήνες αργότερα, έχοντας χάσει την προεδρία και βρισκόμενος στην κορυφή μιας στάσιμης επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας,  της Trump Media and Technology Group, και του (όπως ελπίζει) ανταγωνιστή του Twitter, Truth Social.

  Το Trump Media and Technology Group είναι πλέον το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Μια ανάλυση των αρχείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνει ότι ο Τραμπ κατέχει περισσότερο από το 80% της επιχείρησης, η οποία αντιμετώπισε μια σειρά από προβλήματα προσπαθώντας να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού. Παρά τις ομοσπονδιακές έρευνες και τις φήμες για προβλήματα πληρωμών, οι μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές έναντι 25 δολαρίων στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν το Forbes "κλείδωσε" την αξία των διαπραγματεύσιμων μετοχών στο χρηματιστήριο για τη φετινή λίστα. Σε αυτή την τιμή, η αξία των 73 εκατ. μετοχών του Τραμπ άγγιζε τα 1,8 δισ. δολάρια. Όμως το Forbes αποτιμά σε πιο συντηρητικά επίπεδα τη συμμετοχή του Τραμπ, στα 10 δολάρια ανά μετοχή, αντανακλώντας το γεγονός ότι η εταιρεία προσέλκυσε μονάχα ένα μικρό αριθμό μεγαλοεπενδυτών. Σε αυτή την τιμή, το μερίδιο του Τραμπ ανέρχεται περίπου στα 730 εκατ. δολάρια.

  Αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό για να επαναφέρει τον Τραμπ στη λίστα του Forbes 400, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε και άλλες πρόσφατες επιτυχίες. Τον Μάιο, ο Τραμπ πούλησε το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον έναντι 375 εκατ. δολαρίων, σε αξία πολύ μεγαλύτερη από όση πίστευαν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες ότι άξιζε. Η συναλλαγή αυτή επέτρεψε στον Τραμπ να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 170 εκατ. δολαρίων από τη Deutsche Bank και να βάλει ταυτόχρονα στην τσέπη του περίπου 135 εκατ. δολάρια. Μέσω μιας σειράς άλλων συμφωνιών, ο Τραμπ αναχρηματοδότησε ή αποπλήρωσε μερικά ακόμη δάνεια, αφήνοντας τον ισολογισμό του σήμερα σε ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, με περίπου 375 εκατ. δολάρια σε μετρητά, ποσό που εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 79 εκατ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι.

  Δεν πάνε όλα ρόδινα όμως. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε για πολλά χρόνια τη βάση της περιουσίας του, συνεχίζει να πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Το The Trump Organization φέρεται να ανανέωσε τη μίσθωση του Trump Tower με τη Gucci, τον σημαντικότερο ενοικιαστή του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και οι λεπτομέρειες της εν λόγω συναλλαγής παραμένουν ασαφείς, είναι πιθανό ότι η Gucci πήρε μια μεγάλη έκπτωση, δεδομένου ότι τα κέρδη του ακινήτου έπεσαν πρόσφατα κατακόρυφα. Σήμερα, η αξία του Trump Tower εκτιμάται στα 207 εκατ. δολάρια, 78 εκατ. δολάρια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

  Υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα και με το 40 Wall Street, ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο του Μανχάταν. Οι ενοικιαστές έφυγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα αρχεία δείχνουν ότι η πληρότητα έπεσε στο 84%, που φαίνεται να είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 10 χρόνια. Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν σε 12,7 εκατ. δολάρια το 2021, μειωμένα κατά 30% από το 2019. Το Forbes εκτιμά ότι η αξία του 40 Wall Street ανέρχεται σήμερα στα 211 εκατ. δολάρια. Ο Τραμπ δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις μας, αλλά πιθανότατα θα διαφωνούσε με αυτές αν το είχε κάνει. Για χρόνια, ο Τραμπ και οι υφιστάμενοί του έλεγαν ψέματα στο Forbes για το 40 Wall Street και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

  Αυτού του είδους οι παραποιήσεις στοιχείων αποτελούν μέρος της υπόθεσης του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, με τον Τραμπ να τον κατηγορεί για κυνήγι μαγισσών. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ισολογισμός του Τραμπ πέρυσι ανέφερε ότι η αξία του 40 Wall Street ανερχόταν στα 664 εκατ. δολάρια, βασιζόμενος στη ψευδή τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για να δικαιολογηθεί το υψηλό νούμερο. Αυτό αποτελεί μόλις ένα παράδειγμα μιας ευρύτερης τάσης στο χαρτοφυλάκιο του Τραμπ. Η αξία των περιουσιακών του στοιχείων δεν προσεγγίζει ούτε κατά διάνοια όσα ισχυρίζεται, αλλά εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:33 03/12

  Η Ουκρανία κατέλαβε δεκάδες παλιά ρωσικά τανκς T-62 και τώρα τα στέλνει πίσω στις μάχες

  Τα ρωσικά Τ-62 αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

  18:40 02/12

  Ιωάννα Πατσαλή: Η Κύπρια που βρίσκεται στη λίστα Forbes Under 30 για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα

  Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Direct Kinetic Solutions και έχει συγκεντρώσει $3,68 εκατ. σε χρηματοδότηση.

  07:40 01/12

  Οι ρωσικές οχυρώσεις στη Χερσώνα δεν επαρκούν για να εμποδίσουν μια ουκρανική επίθεση

  Οι Ρώσοι σκάβουν ορύγματα. Οι Ουκρανοί ψάχνουν τρωτά σημεία και τα βρίσκουν εύκολα.

  07:40 30/11

  Η Τουρκία ίσως δει "από κοντά" τα μαχητικά Rafale

  Οι Τούρκοι πιλότοι ενδεχομένως να εμπλακούν σε αερομαχίες εναντίον τους σε εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Κατάρ.

  00:04 30/11

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  15:13 29/11

  600 Αμερικανοί "κάτω των 30" βάζουν στο στόχαστρο τις κορυφαίες προκλήσεις του πλανήτη

  Έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5,3 δισ. δολάρια για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους.

  07:40 29/11

  Θα τρομάξουν οι αγορές από την αναταραχή στην Κίνα;

  Η Κίνα χτυπήθηκε από ένα διπλό σοκ - το επόμενο ίσως είναι το χρηματιστήριο και οι επενδυτές.

  00:03 29/11

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  15:01 28/11

  Πώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθειά της για την απόκτηση νέων F-16

  Αν η Τουρκία εξαπολύσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα παγιωθεί περαιτέρω.

  07:40 28/11

  Στο οπλοστάσιο του TCG Anadolu: Τα τουρκικά Kizilelma είναι υπερηχητικά, αλλά δεν είναι F-35

  Στις 20/11 το πρώτο drone-μαχητικό της Τουρκίας ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές προσγείωσης-απογείωσης.

  00:05 28/11

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  08:00 27/11

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  08:00 26/11

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  07:42 25/11

  Bankman-Fried, Elizabeth Holmes και άλλα 9 καταστροφικά "μπαμ" δισεκατομμυριούχων

  Την τελευταία 20ετία δεν έλειψαν οι μεγιστάνες που κατέρρευσαν με πάταγο: απάτες, κρίση και... καλοπέραση.