Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Σεπ-2022 07:36

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ken Silverstein

  Η Berkshire Hathaway Energy του Warren Buffet αγόρασε 2.000 στρέμματα στη Δυτική Βιρτζίνια, έκταση την οποία θα αξιοποιήσει για να παρέχει ηλιακή ενέργεια σε μια εταιρεία αεροδιαστημικής, δημιουργώντας έως και 1.000 θέσεις εργασίας. Το έργο, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί μαγνήτη για επιχειρήσεις αυτού του κλάδου και συμβάλλει στη διαφοροποίηση του οικονομικού μείγματος και της ενεργειακής βάσης της Πολιτείας.

  Παρά την αισιοδοξία, η οικονομική επέκταση της εταιρείας παραμένει μια δύσκολη μάχη. Η Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών της Δυτικής Βιρτζίνια βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εταιρειών άνθρακα που εξακολουθούν να διαθέτουν πολιτική ισχύ. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της Δυτικής Βιρτζίνια πληρώνουν περισσότερα για την ηλεκτρική ενέργεια και παράλληλα φρενάρει η ανάπτυξη των κομητειών της. 

  Πράγματι, η βιωσιμότητα έχει αναγκάσει τις εταιρείες να θέσουν ως στόχο τη μείωση χρήσης του άνθρακα. Καταναλωτές, εργαζόμενοι και μέτοχοι το απαιτούν. Οι κορυφαίοι παίχτες της Δυτικής Βιρτζίνια –Procter & Gamble, Toyota Motor και Nucor– πρωτοπορούν και σε αυτό τον τομέα, μειώνοντας τη χρήση του άνθρακα με την αγορά περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βελτιώνοντας την ενεργειακή τους απόδοση και μειώνοντας τα απόβλητά τους.
  "Ο κόσμος της Δυτικής Βιρτζίνια είναι μπροστά από τους ηγέτες του", παρατηρεί ο James Van Nostrand, διευθυντής του Κέντρου για την Ενέργεια και την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια. "Είναι σε εξέλιξη μια μετάβαση. Από αυτήν τη διαδικασία θα πρέπει να δημιουργήσουμε ορισμένες θέσεις εργασίας για τον τομέα της καθαρής ενέργειας. Ειδάλλως, θα εξαφανιστούμε μαζί με τον άνθρακα".

  Ο Van Nostrand έχει ολοκληρώσει πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο "The Coal Trap: How West Virginia Was Left Behind in the Clean Energy Revolution". Συζητώντας με τον συγγραφέα, μας εξηγεί ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Βιρτζίνια την περίοδο 2008-2020 είναι υπερπενταπλάσιος του εθνικού μέσου όρου, παρόλο που η Πολιτεία εξακολουθεί να έχει τις Νο13 χαμηλότερες τιμές λιανικής στις ΗΠΑ. Όμως οι ρυθμιστικές αρχές κοινής ωφέλειας θέλουν να κρατήσουν ανοιχτές τις υφιστάμενες μονάδες άνθρακα, με αποτέλεσμα η American Electric Power να ζητήσει 448 εκατ. δολάρια για να συνεχίσει να λειτουργεί τρεις τέτοιες μονάδες και μετά το 2028.

  Το βάρος για τη στήριξη αυτών των υποδομών παραγωγής άνθρακα πέφτει πλέον στους πελάτες – σημειώνεται πως το εισόδημα των πολιτών της Δυτικής Βιρτζίνια είναι το δεύτερο χαμηλότερο στις ΗΠΑ. Ο Van Nostrand επισημαίνει ότι οι τιμές της American Electric Power έχουν διπλασιαστεί από το 2008 έως το 2020 "και πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά". Στη Δυτική Βιρτζίνια υπάρχουν επτά μονάδες άνθρακα: οι περισσότερες κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αντιπροσωπεύουν το 91% του ενεργειακού μείγματος της Πολιτείας. Το φυσικό αέριο αποτελεί μόλις το 2%. Ιδανικά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να λειτουργούν τα εργοστάσια άνθρακα με μικρότερη δυναμικότητα και να αγοράζουν φθηνότερα αιολική και ηλιακή ενέργεια από την ελεύθερη αγορά.

  Πολιτικό vs Οικονομικό Κεφάλαιο

  Κι όμως, η AEP στοχεύει σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050 και να μειώσει κατά 80% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 σε σύγκριση με το 2000. Το 2005, κατείχε 24.000 MW άνθρακα. Σήμερα διαθέτει 12.000 MW. Από αυτά θα κλείσει τα 5.600 MW έως το 2030. Η Duke Energy έχει αποσύρει 6.500 MW άνθρακα από το 2010 και θα κλείσει άλλα 1.900 MW άνθρακα έως το 2025.

  Σκεφτείτε την PacifiCorp της Berkshire, η οποία δραστηριοποιείται σε έξι Πολιτείες στα δυτικά: χρειάζεται 1.345 MW νέων αιολικών και ηλιακών πόρων παραγωγής, σε συνδυασμό με 600 MW πόρων αποθήκευσης ενέργειας, σε κοινή εγκατάσταση εντός των επόμενων έξι ετών. Κάτι τέτοιο θα μειώσει την εκπομπή ρύπων κατά 74% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

  Επιπλέον υπάρχει μια προηγμένη πυρηνική εγκατάσταση: ένας μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας που αναπτύχθηκε από την TerraPower. Αυτός θα αντικαταστήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής άνθρακα που θα πάψει να λειτουργεί. Η εταιρεία κοινής ωφέλειας καταργεί όλες τις μονάδες άνθρακα έως το 2037 και μετατρέπει δύο από αυτές σε μονάδες φυσικού αερίου. Ο νόμος της Πολιτείας για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια περιορίζει τη χρήση του άνθρακα και απαιτεί την απανθρακοποίηση του δικτύου έως το 2045.

  "Η εκπαίδευση των καταναλωτών θα είναι δύσκολη διαδικασία", σημειώνει ο Van Nostrand, αναφερόμενος στις κομητείες που εξαρτώνται εδώ και χρόνια από τον άνθρακα. "Οι υπόλοιπες Πολιτείες έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο, στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Δυστυχώς, οι ρυθμιστικές αρχές κοινής ωφέλειας της Δυτικής Βιρτζίνια έχουν διπλασιάσει τη χρήση του άνθρακα. Αλλά πλέον έχουμε να κάνουμε με εργοδότες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και που θέλουν να εγκατασταθούν στη Δυτική Βιρτζίνια".

  Σε εθνικό επίπεδο, η βιομηχανία άνθρακα έχει χάσει την επιρροή της. Αλλά στη Δυτική Βιρτζίνια, παραμένει ισχυρή. Συμβάλλει στη φορολογική βάση και στηρίζει 29.674 θέσεις εργασίας στην Πολιτεία – μια μικρή πλην όμως επιδραστική πληθυσμιακή ομάδα. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος του άνθρακα "εξωτερικεύεται" και δεν αντανακλάται μόνο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με περιβαλλοντικά και ιατρικά έξοδα. Για παράδειγμα, η αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ορυχείων θα στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια. 

  Επιπλέον, μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παράγουν το 80% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές το 2030 χωρίς να προκαλέσουν αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα σχεδόν 28.000 MW ενέργειας που τέθηκαν σε λειτουργία το 2021, η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 41%, ενώ η ηλιακή ενέργεια το 36%. Το φυσικό αέριο κυμαινόταν στο 20%. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις – και όχι πολιτικές.

  Τροφοδοτώντας την οικονομική μηχανή

  Δεδομένων των πολιτικών κινδύνων, πώς κατάφερε η Berkshire Hathaway Energy να ξεφύγει από την "παγίδα του άνθρακα"; Σύμφωνα με τον Van Nostrand, το έργο θα λειτουργεί περισσότερο σαν μικροδίκτυο, παράγοντας επιτόπου ηλιακή ενέργεια, αποθηκεύοντάς την σε μπαταρίες και διοχετεύοντάς την μέσω ενός τοπικού μινι-δικτύου. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία αεροδιαστημικής Precision Castparts –θυγατρική της Berkshire– είναι ο βασικός πελάτης. Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  "Αυτή είναι μόνο η αρχή", λέει η Alicia Knapp, CEO της μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Berkshire Hathaway Energy.

  Η ηλιακή ενέργεια "παίζει" σε όλη τη χώρα. Καλιφόρνια, Φλόριντα και Τέξας έχουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ενώ ευδοκιμεί και σε Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσεϊ και Νέα Υόρκη. Είμαστε μάρτυρες της ανάπτυξης της εθνικής αγοράς ηλιακής ενέργειας, που οφείλεται εν μέρει σε μια ομοσπονδιακή φορολογική πίστωση 26% για επενδύσεις. Το όφελος αυτό προσφέρεται σε όλα τα έργα όπου δεν γίνεται χρήση άνθρακα –συμπεριλαμβανομένων έργων πυρηνικής ενέργειας, υδρογόνου, δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα– χάρη στον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού.

  Στο μεταξύ, οι βουλευτές της Δυτικής Βιρτζίνια πέρασαν νομοσχέδια που επιτρέπουν στις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας –την AEP και τη FirstEnergy– να εγκαθιστούν έργα ηλιακής ενέργειας ισχύος 50 MW. Το νομοθετικό σώμα ενέκρινε επίσης νόμο που δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας να συνάπτουν "συμφωνίες αγοράς ενέργειας" με εκκλησίες, σχολεία και δήμους – συμβάσεις που τους εξασφαλίζουν πωλήσεις σε σταθερές τιμές.

  Η στρατηγική αποδίδει: μια μονάδα της EDF Renewables και η Raleigh Solar υπέβαλαν αίτηση για την κατασκευή μιας εγκατάστασης 92,5 MW και ενός έργου 90 MW, αντίστοιχα. Και η SEVA WV θα εγκαταστήσει ένα έργο 250 MW στην κορυφή ενός παλιού ανθρακωρυχείου: μια επένδυση ύψους 320 εκατ. δολαρίων.
  Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρεία Wood MacKenzie αναφέρει ότι η Δυτική Βιρτζίνια διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 18 MW ηλιακής ενέργειας, και βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος μεταξύ των αμερικανικών Πολιτειών. 

  "Η ενεργειακή μετάβαση δεν έχει γίνει στη Δυτική Βιρτζίνια. Υπάρχουν όμως ενθαρρυντικά σημάδια και ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού θα δώσει ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση", τονίζει ο Ρεπουμπλικανός Van Nostrand. "Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι η Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών της Πολιτείας… εξαρτάται από τον άνθρακα. Το γεγονός αυτό αφενός κάνει τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα και αφετέρου αποτρέπει δυνητικούς εργοδότες να εγκατασταθούν στην Πολιτεία. Το διασυνδεδεμένο δίκτυο σημαίνει ότι μπορούμε να αγοράζουμε καθαρή ενέργεια από αλλού προς το παρόν. Η απομάκρυνση από τον άνθρακα είναι απαραίτητη για να σωθεί ο πλανήτης – και για να μειωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας".

  Επιπλέον θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και θα φέρει επιχειρήσεις του 21ου αιώνα στην Πολιτεία. Η Berkshire Hathaway είναι η τελευταία, ενώ έχουν προηγηθεί και άλλες που υπόσχονται να προσλάβουν χιλιάδες εργαζόμενους και να συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία. Η εξέλιξη είναι αργή, αλλά η Δυτική Βιρτζίνια θα πάει μπροστά – με καθαρή ενέργεια που την απαιτούν και οι κάτοικοί της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 08/12

  Η Goldman Sachs δεν είναι ο "λευκός ιππότης" των κρυπτονομισμάτων

  Τώρα που ο Sam Bankman-Fried δεν θεωρείται η μετενσάρκωση του J.P. Morgan, αναζητείται νέος σωτήρας.

  07:40 07/12

  Ήρθε το "iPod των κρυπτονομισμάτων"

  Ο Tony Fadell δημιούργησε ένα νέο ψηφιακό πορτοφόλι για πιο mainstream χρήστες. Παλαιότερα επέβλεψε την ανάπτυξη 18 γενεών iPod, καθώς και των τριών πρώτων επαναληπτικών εκδόσεων του iPhone

  16:15 06/12

  Οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη το 2022 - Στην κορυφή η Φον ντερ Λάιεν

  Η επιρροή της είναι μοναδική αφού αφορά τις ζωές 450 εκατ. ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική γυναίκα που είναι προσηλωμένη στη δόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας.

  07:38 06/12

  O Bankman - Fried γνώριζε πολλά για την Alameda, μας ενημέρωνε με λεπτομέρειες

  Ο Sam Bankman-Fried γνώριζε για την Alameda. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις συνομιλίες που είχε με το Forbes.

  10:49 05/12

  Θάνος Κυριαζής (Miele Hellas): Η εστίαση στον τομέα του ESG είναι ευθύνη για τον πλανήτη και τις κοινωνίες

  "Η στρατηγική εστίαση στον τομέα του ESG δεν είναι απλώς απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας αλλά και ευθύνη μας για τον πλανήτη και τις κοινωνίες που υπηρετούμε", αναφέρει ο κ. Θάνος...

  07:30 05/12

  Αναμένοντας τη ρωσική επίθεση, η Ουκρανία εκπαίδευσε τα πληρώματα των αρμάτων να πολεμούν σαν πυροβολικό

  Οι Ουκρανοί βελτίωσαν τα T-64, πρόσθεσαν T-80 και T-72 και ανέπτυξαν νέες τακτικές.

  08:33 03/12

  Η Ουκρανία κατέλαβε δεκάδες παλιά ρωσικά τανκς T-62 και τώρα τα στέλνει πίσω στις μάχες

  Τα ρωσικά Τ-62 αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

  18:40 02/12

  Ιωάννα Πατσαλή: Η Κύπρια που βρίσκεται στη λίστα Forbes Under 30 για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα

  Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Direct Kinetic Solutions και έχει συγκεντρώσει $3,68 εκατ. σε χρηματοδότηση.

  07:40 01/12

  Οι ρωσικές οχυρώσεις στη Χερσώνα δεν επαρκούν για να εμποδίσουν μια ουκρανική επίθεση

  Οι Ρώσοι σκάβουν ορύγματα. Οι Ουκρανοί ψάχνουν τρωτά σημεία και τα βρίσκουν εύκολα.

  07:40 30/11

  Η Τουρκία ίσως δει "από κοντά" τα μαχητικά Rafale

  Οι Τούρκοι πιλότοι ενδεχομένως να εμπλακούν σε αερομαχίες εναντίον τους σε εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Κατάρ.

  00:04 30/11

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  15:13 29/11

  600 Αμερικανοί "κάτω των 30" βάζουν στο στόχαστρο τις κορυφαίες προκλήσεις του πλανήτη

  Έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5,3 δισ. δολάρια για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους.

  07:40 29/11

  Θα τρομάξουν οι αγορές από την αναταραχή στην Κίνα;

  Η Κίνα χτυπήθηκε από ένα διπλό σοκ - το επόμενο ίσως είναι το χρηματιστήριο και οι επενδυτές.

  00:03 29/11

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  15:01 28/11

  Πώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθειά της για την απόκτηση νέων F-16

  Αν η Τουρκία εξαπολύσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα παγιωθεί περαιτέρω.