Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Σεπ-2022 07:40

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Axe

  Η 27η Μαΐου ήταν μια μαύρη μέρα για την Ουκρανία: ήταν η ημέρα που το Λύμαν, η τελευταία ελεύθερη πόλη βόρεια του ποταμού Ντόνετς στο Ντονμπάς, κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε τον ρωσικό στρατό να εδραιώσει τη θέση του στο Ντονμπάς και να προστατεύσει τις γραμμές ανεφοδιασμού του στην περιοχή.

  Η πτώση του Λύμαν προκάλεσε ένα ντόμινο: έπεσε και το Σεβεροντονέτσκ, η τελευταία ελεύθερη πόλη ανατολικά του Ντόνετς και ακολούθως το Λισιτσάνσκ, στην άλλη όχθη του ποταμού.

  Περίπου τέσσερις μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται. Η ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε ανατολικά του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία 100 μίλια βορειοδυτικά του Λύμαν, έχει καταφέρει να απελευθερώσει –μέσα σε δύο εβδομάδες– μια έκταση 1.000 τετραγωνικών μιλίων στα βορειοανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.

  Η προώθηση 12 ουκρανικών Ταξιαρχιών ανάγκασε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Χάρκοβο –συμπεριλαμβανομένης της κάποτε επίλεκτης 1ης Στρατιάς Τεθωρακισμένων– να τραπούν σε φυγή προς τα ανατολικά διασχίζοντας τον ποταμό Όσκιλ και αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα και ενδεχομένως χιλιάδες θύματα.

  Το momentum των Ουκρανών, που οφείλεται στο Πυροβολικό και στην αεροπορική υποστήριξη προς τις χερσαίες δυνάμεις, έχει οδηγήσει τα στρατεύματα του Κίεβου σε μικρή απόσταση από τον ποταμό Όσκιλ και το Λύμαν προς τον νότο. Προς την ίδια πόλη –από διαφορετικές κατευθύνσεις– μεταφέρονται αρκετές ουκρανικές Ταξιαρχίες: αλεξιπτωτιστές και στρατός ξηράς. Οι δυνάμεις των Ουκρανών σφίγγουν τον κλοιό για τους Ρώσους στην πόλη. 

  Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσιγκτον εξήγησε τι διακυβεύεται. "Περαιτέρω προέλαση των Ουκρανών ανατολικά –κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς– θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των ρωσικών θέσεων περιμετρικά του Λύμαν και να ανοίξει τον δρόμο για το Λισιτσάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ".

  Εν ολίγοις, οι Ρώσοι μπορεί σύντομα να χάσουν πολλά από τα εδάφη που κατέλαβαν το καλοκαίρι καθώς και μεγάλο μέρος των στρατιωτικών τους δυνάμεων.

  Η διάταξη των στρατευμάτων μέσα και γύρω από το Λύμαν ευνοεί τους επιτιθέμενους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας αναλυτής εκτιμούσε πως βρίσκονται στην περιοχή μόλις τέσσερα ρωσικά Τάγματα – ως επί το πλείστον του Μηχανοκίνητου Πεζικού. Ένα Τάγμα μπορεί να διαθέτει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες πρώτης γραμμής. Μια Ταξιαρχία περιλαμβάνει συνήθως πολλά τάγματα.

  Η εκτίμηση του ISW δεν είναι ευνοϊκή για τους Ρώσους: "Οι ρωσικές δυνάμεις στο Λύμαν φαίνεται ότι αποτελούνται κατά κύριο λόγο από εφέδρους και κατάλοιπα Μονάδων που υπέστησαν σοβαρά πλήγματα κατά την ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο".

  Και συνεχίζει ακόμα πιο δυσοίωνα: "Οι Ρώσοι φαίνεται πως δεν προωθούν ενισχύσεις από άλλα πεδία μάχης στη συγκεκριμένη περιοχή". 

  Η τελευταία επισήμανση δεν εκπλήσσει. Πριν από μία εβδομάδα, η ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο στερούσε από τη Ρωσία ένα Τάγμα την ημέρα. Η περίφημη 1η Στρατιά Τεθωρακισμένων έχασε τουλάχιστον τα μισά από τα περίπου 200 άρματα T-80 που διέθετε καθώς υποχωρούσε πέρα από τον ποταμό Όσκιλ.

  Το χειρότερο, ίσως, για τη Μόσχα είναι πως μόλις το εφεδρικό 3ο Σώμα Στρατού –που το Κρεμλίνο κόπιασε να το συγκροτήσει μέσα στο καλοκαίρι– μπήκε στο Χάρκοβο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσει την ουκρανική επίθεση, έχασε γρήγορα μερικές μάχες και κατόπιν ακολούθησε τα υπόλοιπα ρωσικά στρατεύματα που υποχωρούσαν. 

  Έτσι, δεν υπάρχουν εφεδρείες για να ενισχύσουν τη φρουρά του Λύμαν, αφού το Κρεμλίνο έχει ήδη σπαταλήσει το μεγαλύτερο μέρος των εφεδρειών του –το 3ο Σώμα Στρατού– σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ουκρανική αντεπίθεση στην πρώτη φάση της. Όμως, η Ρωσία έχει ξεμείνει από υγιείς νέους άνδρες και εφεδρικό σύγχρονο εξοπλισμό και δεν μπορεί πλέον να συγκροτήσει μάχιμες νέες μονάδες. Τουλάχιστον όχι άμεσα.

  Οι Ρώσοι στο Λύμαν χάνουν όλο και περισσότερους στρατιώτες, και απομονώνονται ακόμη πιο πολύ. Οι Ρώσοι κατακτητές στο Λισιτσάνσκ και στο Σεβεροντονέτσκ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς επίκειται η δεύτερη μάχη του Λύμαν. Εξάλλου, αυτοί θα είναι οι επόμενοι που θα δεχθούν την ουκρανική επίθεση.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαφανιστεί στη χειρότερη –για τη Μόσχα– φάση της σύγκρουσης

  * Τα ουκρανικά drones επέστρεψαν και πλήττουν το ρωσικό πυροβολικό στο Νότο

  * Τα "σοβιετικά" υδροπλάνα Beriev σηκώθηκαν πάλι στη Μαύρη Θάλασσα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.