Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Σεπ-2022 07:30

  Η Ρωσία εντείνει τον "ενεργειακό πόλεμο" καθώς ηχούν καμπανάκια στην Ευρώπη για τον χειμώνα

  Ενεργειακη κριση Ρωσια φυσικο αεριο πετρελαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Blackmon

  Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενίσχυσε τον "ενεργειακό πόλεμο" της Ρωσίας κατά της Ευρώπης την Παρασκευή με την ανακοίνωση ότι ο αγωγός Nord Stream 1 κλείνει επ' αόριστον. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν την ομόφωνη συμφωνία τους να επιχειρήσουν να επιβάλουν πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου.

  Ίσως η χρονική συγκυρία να ήταν απλή σύμπτωση, ίσως όμως και όχι.

  Ο Nord Stream 1 είχε ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας για εργασίες συντήρησης που υποτίθεται ότι θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και ο αγωγός αναμενόταν να λειτουργήσει εκ νέου το πρωί του Σαββάτου. Όμως, οι αξιωματούχοι της Gazprom ισχυρίστηκαν ότι "ανακάλυψαν" νέο τεχνικό πρόβλημα στην τελευταία εναπομείνασα τουρμπίνα του συστήματος, για το οποίο θα χρειαστούν επισκευές πριν από την επανεκκίνηση του αγωγού. Οι ροές μέσω του αγωγού τροφοδοτούνται κανονικά από συνολικά 6 τουρμπίνες, αλλά τέσσερις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες και το Reuters μετέδωσε ότι μια πέμπτη παραμένει στη Γερμανία, όπου έχει καθηλωθεί εδώ και εβδομάδες, αφού υποβλήθηκε σε επισκευές σε εγκαταστάσεις της εταιρείας Siemens στον Καναδά.

  Η Gazprom διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η καθυστέρηση στην αποστολή της τουρμπίνας πίσω στον σταθμό συμπίεσης στο Portovaya οφείλεται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο Nord Stream 1 παρέδιδε φυσικό αέριο στη Γερμανία μόλις στο 20% της κανονικής του δυναμικότητας από τον Ιούλιο, μια κατάσταση που η Gazprom απέδιδε στην ανάγκη λειτουργίας του συστήματος με μία μόνο από τους έξι τουρμπίνες.

  "Οι κυρώσεις του Καναδά, της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου  καθιστούν αδύνατη την παράδοση του εξοπλισμού στον σταθμό συμπίεσης Portovaya", ανέφερε η Gazprom στην ανακοίνωσή της.

  Ο Ερίκ Μαμέρ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, απάντησε στον ισχυρισμό της Gazprom με ένα tweet, λέγοντας: "Η ανακοίνωση της Gazprom ότι για άλλη μια φορά κλείνει τον Nord Stream 1 με ψευδείς προφάσεις αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της (Ρωσίας) ως προμηθευτή. Είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις".

  Όποια και αν είναι τα πραγματικά κίνητρα για γεγονότα που διαδραματίζονται, η τελευταία κίνηση της Gazprom θέτει τη Γερμανία σε πραγματικό κίνδυνο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ενώ οι αξιωματούχοι εκεί πανηγύρισαν πρόσφατα την είδηση ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν γεμίσει στο 80% της πλήρους χωρητικότητας, αυτό στην πραγματικότητα δεν παρέχει μεγάλη ανακούφιση στον πληθυσμό. Όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί μόνο ως περιοδική εφεδρική λύση, όταν η τρέχουσα παραγωγή ή οι όγκοι εισαγωγών δεν μπορούν να καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση.

  Λόγω των αποφάσεων κυβερνητικής πολιτικής, η Γερμανία έχει πολύ μικρή τρέχουσα παραγωγή φυσικού αερίου και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις εισαγωγές φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης, με τη Ρωσία να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή της. Από τότε που η περίφημη αιολική βιομηχανία της άρχισε να αποτυγχάνει πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να προμηθευτεί πρόσθετες εισαγωγές για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καταναλωτών και της βιομηχανίας, και η προσπάθεια αυτή έλαβε χαρακτήρα πλήρους απόγνωσης μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διεξάγει τον παράλογο πόλεμό του στην Ουκρανία.

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή ότι η αμερικανική βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα εργαστεί για να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της Γερμανίας και της Ευρώπης, αλλά έδωσε αυτή την υπόσχεση χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν από την αμερικανική βιομηχανία. Αν και πολλά αμερικανικά φορτία έχουν από τότε δρομολογηθεί εκ νέου από την Ασία και αλλού για παραδόσεις στην Ευρώπη, θα χρειαστούν χρόνια μεγάλης επέκτασης των υποδομών και δισεκατομμύρια σε νέες επενδύσεις για να μπορέσει η αμερικανική βιομηχανία να κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά για λογαριασμό της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν επιδείξει ελάχιστη πρόθεση να επιταχύνουν την έκδοση των αδειών που πρέπει να υπάρχουν πριν προχωρήσει οποιαδήποτε επέκταση.

  Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της ιδέας του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο της G7. Παρά την ανακοινωθείσα συμφωνία της Παρασκευής, η ομάδα δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες οποιουδήποτε σχεδίου και έτσι δεν έχουμε καμία πληροφορία για το πώς οι ηγέτες της G7 θα πείσουν τους τρεις μεγαλύτερους μη ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας όσον αφορά πετρέλαιο - την Κίνα, την Ινδία και το Ιράν - να συνεργαστούν σε αυτό το παγκόσμιο σχέδιο. Μια τέτοια συνεργασία θα ήταν απαραίτητη για οποιαδήποτε πραγματική επίτευξη του σχεδίου, αλλά φαίνεται απίθανη, δεδομένης της συμμετοχής της Κίνας και της Ινδίας μαζί με τη Ρωσία στην ολοένα και πιο ισχυρή συμμαχία BRICS και της επιθυμίας του Ιράν να ενταχθεί στη συμμαχία. Δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς αν οι ηγέτες της G7 έχουν πραγματικά σκεφτεί αυτό το σχέδιο διεξοδικά ή αν πρόκειται κυρίως για επικοινωνιακά μηνύματα.

  Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ακόμη από μια μακρά σειρά παραδειγμάτων για το πώς αυτές οι κυρώσεις που υποτίθεται ότι επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση φαίνεται να γυρίζουν μπούμερανγκ, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στους απλούς ανθρώπους στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ από ό,τι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρωσικό στρατό. Στην προκειμένη περίπτωση, όλες οι δράσεις έχουν αφήσει τη Γερμανία και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης σε μεγάλο κίνδυνο καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 06/10

  Μεταβολή και πρόσω ολοταχώς για το ψηφιακό ρούβλι η Ρωσία

  Πριν από λίγους μήνες οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου δεν ήθελαν να ακούν για συναλλαγές σε crypto. Μα ύστερα ήρθαν οι κυρώσεις...

  07:35 05/10

  Όχι – η Credit Suisse δεν είναι η "Lehman Brothers του 2022"

  Σκάνδαλα, εκτίναξη των CDS, ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή... αλλά το σενάριο για "κατάρρευση τύπου Lehman" δεν βγαίνει.

  07:38 04/10

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

  Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου για τη διπλή αντεπίθεση προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια.

  15:19 03/10

  Η Κιμ Καρντάσιαν θα καταβάλει πρόστιμο $1,26 εκατ. για την υπόθεση προώθησης κρυπτονομίσματος

  Εκτός από το πρόστιμο, η Καρντάσιαν συμφώνησε να μην προωθήσει κανένα κρυπτονόσμισμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

  07:38 03/10

  Το - φερόμενο ως ρωσικό - σαμποτάζ στον Nord Stream είναι "το σημείο χωρίς επιστροφή"

  Η οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις στον αγωγό ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

  08:06 01/10

  Η Σακίρα θα δικαστεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

  Φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...