Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Αυγ-2022 07:30

  Το "φάντασμα του 1994" της Fed στοιχειώνει τις ασιατικές αγορές

  Το "φάντασμα του 1994" της Fed στοιχειώνει τις ασιατικές αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του William Pesek

  Η Ασία θα έχει πάντα περίπλοκα συναισθήματα για τον Άλαν Γκρίνσπαν.

  Στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 1990, ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ήταν μια πραγματική διασημότητα. Η φωτογραφία του εμφανιζόταν στο περιοδικό People, στο Entertainment Tonight και στις σελίδες των εθνικών εφημερίδων. Η διοίκηση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη έφερε μια λαμπρή βιογραφία του Γκρίνσπαν από τον Μπομπ Γούντγουορντ με τίτλο Maestro.

  Ωστόσο, η Ασία θυμάται κυρίως την εποχή Γκρίνσπαν για την επιτάχυνση της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης του 1997-1998. Ήταν ο κύκλος σύσφιξης της Fed το 1994-1995 - διπλασιασμός των επιτοκίων σε μόλις 12 μήνες - που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την κρίση της Ασίας.

  Καθώς το δολάριο ανέβαινε, οι αξιωματούχοι στην Μπανγκόκ, τη Τζακάρτα και τη Σεούλ δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τις νομισματικές ισοτιμίες με το δολάριο. Τα επακόλουθα κύματα νομισματικών υποτιμήσεων έσπρωξαν επίσης τη Μαλαισία προς το χείλος του γκρεμού και παραλίγο να παρασύρουν και την Ιαπωνία.

  Στα τέλη του 1997, η ακραία αναταραχή της αγοράς επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στην εκατοντάχρονη τότε Yamaichi Securities, μία από τις τέσσερις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες της Ιαπωνίας. Η κατάρρευσή της πανικόβαλε τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχούσαν όχι ότι η Ιαπωνία ήταν πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει, αλλά σκέφτονταν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας μπορεί να ήταν υπερβολικά μεγάλη για να σωθεί.

  Όλα αυτά εξηγούν γιατί οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ - νυν πρόεδρος της Fed - στις 26 Αυγούστου τρόμαξαν τόσο έντονα την Ασία. Ξαφνικά, η περιοχή φοβάται αυτό που ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Κορέας Κιμ Τσουνγκ-Σου αποκαλεί "φάντασμα του 1994".

  Την τελευταία δεκαετία ο φόβος αυτός αναδύεται κατά καιρούς. Το 2013, όταν η πολύ επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed επηρέασε τις αγορές ομολόγων, ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Μάικλ Χάρτνετ προειδοποίησε για μια "επανάληψη του 1994". Ο Λόιντ Μπλανκφέιν, τότε διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, παραδέχθηκε ότι "ανησυχώ τώρα καθώς με την άκρη του ματιού μου βλέπω την περίοδο του 1994".

  Εξ ου και ο αντίκτυπος της προειδοποίησης του Πάουελ ότι η "γερακίσια" στροφή της Fed θα παραμείνει "για κάποιο χρονικό διάστημα" και θα προκαλέσει "κάποιο πόνο" στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Έρχεται εξάλλου στο πλαίσιο των πιο επιθετικών κινήσεων σύσφιξης της Fed από τη δεκαετία του 1990.

  Το γεν βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της ισοτιμίας 140 έναντι δολαρίου, ένα επίπεδο που ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini, γνωστός και ως "Dr. Doom", προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να αναγκάσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να "αλλάξει πολιτική" με τρόπο που να ενισχύσει την παγκόσμια αναταραχή.

  Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε λόγο για την πρόκληση της "μεγάλης μεταβλητότητας" που έρχεται. Ήδη, είπε, "η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της μακροοικονομικής μεταβλητότητας".

  Τώρα έρχεται η απειλή της ισχυρής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών. Το ερώτημα, είπε η Σνάμπελ, είναι "αν αυτά τα σοκ, αν και σημαντικά, θα αποδειχθούν τελικά προσωρινά, όπως συνέβη με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση".

  Το συμπέρασμα, προειδοποίησε η ίδια, είναι ότι "οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πιθανό να επιφέρουν μεγαλύτερα, συχνότερα και πιο επίμονα σοκ τα επόμενα χρόνια".

  Με αντίκτυπο μεγαλύτερο στην Ασία από ό,τι οπουδήποτε αλλού. Η πτωτική πίεση στα ασιατικά νομίσματα καθώς το δολάριο θα ανεβαίνει, όπως συνέβαινε την εποχή του Γκρίνσπαν, θα προκαλέσει χάος. Ήδη, οι αγορές κάνουν λόγο για έναν "αντίστροφο νομισματικό πόλεμο".

  Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι κυβερνήσεις από τη Σεούλ έως τη Σιγκαπούρη προτίμησαν ασθενέστερες συναλλαγματικές ισοτιμίες για να ενισχύσουν τις εξαγωγές. Τώρα, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων ζωτικών εισαγωγών, η Ασία φοβάται τον εισαγόμενο πληθωρισμό μέσω χαμηλών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

  Το πρόβλημα της φυγής κεφαλαίων είναι επίσης υπαρκτό. Μια από τις μεγάλες απογοητεύσεις της Ασίας είναι ότι με πολλούς τρόπους πληρώνει το τίμημα για τις αποτυχίες του Πάουελ. Μια από αυτές είναι η υποταγή στις απαιτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για χαμηλότερα επιτόκια το 2019, παρ' όλο που η οικονομία δεν χρειαζόταν στήριξη.

  Το 2021, ο Πάουελ απέτυχε να πραγματοποιήσει κινήσεις σύσφιξης. Πίστεψε με υπερβολικό ενθουσιασμό το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός. Όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022 ήταν πολύ αργά. Τώρα, καθώς η Fed κινείται επιθετικά για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, η Ασία θα είναι παράπλευρη απώλεια.

  Η στροφή της Fed από την ποσοτική χαλάρωση στην "ποσοτική σύσφιξη" έχει βάλει την Ασία άμεσα σε κίνδυνο, υποστήριξε ο οικονομολόγος Tan Kai Xian της Gavekal Research.

  Αυτή η επιτάχυνση της σύσφιξης, λέει, "η οποία έρχεται μαζί με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων σε μια εποχή που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει τη μείωση του ταμειακού του υπολοίπου, θα εντείνει τη συμπίεση της ρευστότητας. Επιπλέον, οι αμερικανικές τράπεζες αυστηροποιούν τα κριτήρια δανεισμού τους και έτσι είναι απίθανο να αντισταθμίσουν αυτή την εκροή ρευστότητας. Αυτό είναι πιθανό να επιβαρύνει τις τιμές των αμερικανικών μετοχών, και καθώς το πραγματικό κόστος δανεισμού αυξάνεται και επηρεάζει τη ζήτηση, θα αυξήσει την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης ύφεσης στις ΗΠΑ".

  Αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ασία. Αν και η περιοχή έχει σημειώσει πρόοδο στην απεξάρτησή της από τις εξαγωγές, δημιουργώντας πιο δυναμικούς τομείς υπηρεσιών, οποιαδήποτε πτώση της αμερικανικής ζήτησης θα πλήξει σκληρά την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία. Αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 06/10

  Μεταβολή και πρόσω ολοταχώς για το ψηφιακό ρούβλι η Ρωσία

  Πριν από λίγους μήνες οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου δεν ήθελαν να ακούν για συναλλαγές σε crypto. Μα ύστερα ήρθαν οι κυρώσεις...

  07:35 05/10

  Όχι – η Credit Suisse δεν είναι η "Lehman Brothers του 2022"

  Σκάνδαλα, εκτίναξη των CDS, ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή... αλλά το σενάριο για "κατάρρευση τύπου Lehman" δεν βγαίνει.

  07:38 04/10

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

  Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου για τη διπλή αντεπίθεση προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια.

  15:19 03/10

  Η Κιμ Καρντάσιαν θα καταβάλει πρόστιμο $1,26 εκατ. για την υπόθεση προώθησης κρυπτονομίσματος

  Εκτός από το πρόστιμο, η Καρντάσιαν συμφώνησε να μην προωθήσει κανένα κρυπτονόσμισμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

  07:38 03/10

  Το - φερόμενο ως ρωσικό - σαμποτάζ στον Nord Stream είναι "το σημείο χωρίς επιστροφή"

  Η οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις στον αγωγό ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

  08:06 01/10

  Η Σακίρα θα δικαστεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

  Φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...