Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Σεπ-2022 08:06

  Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία τα συστήματα VAMPIRE που μετατρέπουν αγροτικά σε εκτοξευτές πυραύλων

  Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία τα συστήματα VAMPIRE που μετατρέπουν αγροτικά σε εκτοξευτές πυραύλων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Eric Tegler

  Οι ουκρανικές δυνάμεις πρόκειται να λάβουν ένα αντιαεροπορικό και επιφάνειας-εδάφους σύστημα πυραύλων ακριβείας, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν από το πίσω μέρος ενός φορτηγού, ενός SUV ή ενός ρυμουλκούμενου.

  Η εικόνα των βαρέων όπλων που είναι τοποθετημένα σε φορτηγά είναι οικεία για τους Αμερικανούς που έχουν δει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες βίντεο και φωτογραφίες με μαχητές των Ταλιμπάν και του ISIS να χρησιμοποιούν φορτηγά και SUV που μοιάζουν πολύ με το παραπάνω (κεντρική φωτογραφία). Έγιναν τόσο διαδεδομένα που οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ άρχισαν να τα χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο στο Αφγανιστάν και αλλού.

  Αλλά τα βαριά πολυβόλα ή ακόμη και τα ΤΟΜΑ που εκτοξεύονται από τον ώμο που διαθέτουν εδώ και καιρό δεν είναι τόσο ευέλικτα όσο το σύστημα Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (VAMPIRE) που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Το σύστημα αυτό, που κατασκευάστηκε από την L3Harris Technologies, θα παραδοθεί ως κιτ το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε αγροτικό, ρυμουλκούμενο ή σε ενισχυμένη οροφή SUV.

  Σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να τοποθετηθεί σε μόλις δύο ώρες με τη χρήση τυποποιημένων εργαλείων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα μόνο άτομο. Το κιτ συνδυάζει έναν εκτοξευτή πυραύλων τεσσάρων σωλήνων, έναν αισθητήρα ηλεκτρο-οπτικών/υπέρυθρων (EO/IR) σε τηλεσκοπικό ιστό και μια οθόνη για τη διαχείριση του όπλου. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν με πυραύλους Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) ή άλλα πυρομαχικά καθοδηγούμενα με λέιζερ. Το APKWS είναι ένα σύστημα πυραύλων Hydra 70 χιλιοστών, που καθοδηγείται με λέιζερ και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την BAE Systems.

  Αν και είναι περισσότερο γνωστό ως σύστημα εκτόξευσης από αέρος από ελικόπτερα όπως το AH-64 Apache του αμερικανικού στρατού, το AH-1Z Viper των πεζοναυτών ή αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας όπως τα A-10 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το APKWS προσαρμόζεται επίσης σε αερομεταφερόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε διάφορα στρατιωτικά οχήματα εδάφους και τώρα σε φορτηγά. Οι πύραυλοι APKWS φέρονται να είναι ικανοί να προσβάλλουν σταθερούς και κινούμενους στόχους σε αποστάσεις μέχρι περίπου 5 χλμ. από αεροσκάφη με περιστροφικές πτέρυγες ή 11 χλμ. για αεροσκάφη με σταθερές πτέρυγες, ανάλογα με την ταχύτητα και το ύψος του αεροσκάφους.

  Δεδομένου ότι η καρότσα ενός φορτηγού δεν θα προσφέρει πολλά όσον αφορά το ύψος ή την ταχύτητα, το βεληνεκές των ελεγχόμενων από το VAMPIRE APKWS είναι πιθανώς στην περιοχή των 400 μέτρων έως τα 1,6 χλμ. ανάλογα με το σχετικό υψόμετρο του σκοπευτή και του στόχου. Το βεληνεκές για τα άλλα πυρομαχικά κατευθυνόμενα με λέιζερ που μπορεί να χρησιμοποιήσει το VAMPIRE θα ήταν θεωρητικά παρόμοιο.

  Ενώ αυτό μπορεί να περιορίζει τα πλήγματα επιφάνειας προς επιφάνεια σε οπτική επαφή ή λίγο πιο πέρα, η L3 δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε αν ο έλεγχος πυρός του VAMPIRE μπορεί να συνεργαστεί και να λάβει δεδομένα στόχευσης από αισθητήρες εκτός σκάφους.

  Εάν μια τέτοια δυνατότητα συνεργασίας είναι δυνατή, η χρήση του Vampire σε συνδυασμό με επανδρωμένα αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσε να επιτρέψει στους Ουκρανούς να επεκτείνουν σημαντικά τη στόχευση πέραν της εμβέλειας του ανεξάρτητου συστήματος σκόπευσης WESCAM MX-10 EO/IR που περικλείεται στη σφαίρα αισθητήρων.

  Το VAMPIRE αναμένεται επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι πύραυλοι APKWS Hydra ή άλλοι κατευθυνόμενοι με λέιζερ που μπορεί να χρησιμοποιήσει θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν πυροκροτητές προσέγγισης για να αχρηστεύουν τους στόχους που δεν πλήττουν άμεσα. Στην πραγματικότητα, το Πεντάγωνο περιγράφει το VAMPIRE κυρίως ως σύστημα αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αντίθετα, η L3Harris επιθυμεί να τονίσει την ευελιξία του VAMPIRE.

  "Είναι ένα χαμηλού κόστους, ταχέως αναπτύξιμο οπλικό σύστημα που δίνει στις επίγειες δυνάμεις τη δυνατότητα να προσβάλλουν γρήγορα και με ακρίβεια στόχους στο έδαφος ή στον αέρα. Οπότε όχι, δεν είναι μόνο για την αντιμετώπιση των drones, είναι πολλαπλών χρήσεων", επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της L3Harris, Paul Swiergosz.

  Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη προσαρμόσει παρόμοια συστήματα PGM, όπως το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων RM-70 VAMPIR 122 χιλιοστών της Τσεχίας, για χρήση κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο, το τσεχικό σύστημα, που σχεδιάστηκε από την Excalibur Army, τοποθετείται γενικά σε ένα μεγάλο στρατιωτικό όχημα.

  Το σύστημα της L3 τοποθετείται στην πλατφόρμα ενός αγροτικού σε μια διαμόρφωση παρόμοια με άλλες βάσεις αισθητήρων/όπλων οχημάτων. Ο Swiergosz λέει ότι ενσωματώνει μια συσκευή σταθεροποίησης/εξισορρόπησης, αλλά μπορεί να λειτουργήσει σε σημαντικές εκτός επιπέδου στάσεις. "Κάναμε πολλές δοκιμές σε απροετοίμαστες, αυστηρές τοποθεσίες και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για λεπτότερες ρυθμίσεις οριζοντίωσης".

  Το VAMPIRE αυτοτροφοδοτείται μέσω μιας ενσωματωμένης μπαταρίας, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζεται στο σύστημα φόρτισης ενός οχήματος για την παροχή των 24 βολτ που απαιτεί. Ο έλεγχος πυρός/στόχευση ασκείται μέσω μιας οθόνης tablet που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στην καμπίνα του αγροτικού ή άλλου οχήματος και να χρησιμοποιηθεί από έναν χειριστή με βασική εκπαίδευση. Η οθόνη προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του οχήματος και της ανθεκτικότητας και η L3Harris διαθέτει διάφορες επιλογές.

  Η δυνατότητα τοποθέτησης του VAMPIRE σε μια ποικιλία διαφορετικών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών, θα καταστήσει δυσκολότερη τη στόχευσή του από τις ρωσικές δυνάμεις και με τη σειρά της θα προσφέρει στους Ουκρανούς άφθονες εναλλακτικές λύσεις για τη διανομή των πυρών που μπορεί να φέρει σε διαφορετικά οχήματα.

  Δεδομένης της δημιουργικότητας που έχουν επιδείξει σταθερά οι Ουκρανοί, είναι πολύ πιθανό να επιδιώξουν να προσαρμόσουν προσωρινά το VAMPIRE σε σταθερές πλατφόρμες, όπως κτίρια ή πύργους, αυξάνοντας το βεληνεκές επιφανειακής κρούσης ή αναχαίτισης drone.

  Οι λεπτομέρειες της ένταξης του VAMPIRE στο πακέτο βοήθειας ύψους 3 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο ανακοίνωσε την Τετάρτη το Πεντάγωνο, δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, όπως είπε η εταιρεία. Η L3 δεν έχει λάβει επίσημη σύμβαση, ακριβείς αριθμούς παραγγελιών ή απαιτήσεις από το Υπουργείο Άμυνας.

  "Αναμένουμε ότι αυτά τα αιτήματα θα κοινοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να υπογραφεί μια σύμβαση και όταν υπογραφεί μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες για την υποστήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας βοήθειας για την ασφάλεια", δήλωσε ο Swiergosz.

  "Ανεξάρτητα από τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, είμαστε πολύ σίγουροι ότι μπορούμε να παραδώσουμε εντός του εννιάμηνου παραθύρου παράδοσης που ανέφερε το υπουργείο Άμυνας".

  Η Ουκρανία σίγουρα θα ήθελε να παραλάβει τα κιτ VAMPIRE το συντομότερο δυνατό, δεδομένης της πίεσης που της ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (που τώρα προμηθεύονται από το Ιράν) και πυροβολικό/πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς. Το σύστημα δεν θα είναι εντελώς νέο, καθώς οι Ουκρανοί είναι ήδη εξοικειωμένοι με άλλο εξοπλισμό που προμηθεύει η L3Harris, από προηγμένους τακτικούς ασυρμάτους και τερματικά SATCOM μέχρι αισθητήρες νυχτερινής όρασης και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες.

  Το VAMPIRE θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί έξυπνα από την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ πρέπει απλώς να το μεταφέρουν εκεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:30 06/10

  Μεταβολή και πρόσω ολοταχώς για το ψηφιακό ρούβλι η Ρωσία

  Πριν από λίγους μήνες οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου δεν ήθελαν να ακούν για συναλλαγές σε crypto. Μα ύστερα ήρθαν οι κυρώσεις...

  07:35 05/10

  Όχι – η Credit Suisse δεν είναι η "Lehman Brothers του 2022"

  Σκάνδαλα, εκτίναξη των CDS, ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή... αλλά το σενάριο για "κατάρρευση τύπου Lehman" δεν βγαίνει.

  07:38 04/10

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

  Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου για τη διπλή αντεπίθεση προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια.

  15:19 03/10

  Η Κιμ Καρντάσιαν θα καταβάλει πρόστιμο $1,26 εκατ. για την υπόθεση προώθησης κρυπτονομίσματος

  Εκτός από το πρόστιμο, η Καρντάσιαν συμφώνησε να μην προωθήσει κανένα κρυπτονόσμισμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

  07:38 03/10

  Το - φερόμενο ως ρωσικό - σαμποτάζ στον Nord Stream είναι "το σημείο χωρίς επιστροφή"

  Η οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις στον αγωγό ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

  08:06 01/10

  Η Σακίρα θα δικαστεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

  Φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...