Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Αυγ-2022 00:04

  Οι "fake" ρωσικοί σκύλοι-ρομπότ και τα όντως οπλισμένα ρομπότ

  Οι "fake" ρωσικοί σκύλοι-ρομπότ και τα όντως οπλισμένα ρομπότ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Hambling

  Ένας από τους "αστέρες-έκπληξη" που εμφανίστηκαν στη ρωσική εμπορική έκθεση Army-22 ήταν ο σκύλος-ρομπότ που έφερε ένα αντιαρματικό RPG-26.

  Ωστόσο, χρήστες του Twitter εντόπισαν αμέσως πως η στολή νίντζα με την οποία ήταν "μεταμφιεσμένος" προσπαθούσε να κρύψει ένα ρομπότ Go-1 που κατασκευάζει η κινεζική εταιρεία Unitree και ο οπλισμένος σκύλος-ρομπότ χαρακτηρίστηκε "fake". Όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. 

  Πρώτον, οι Ρώσοι κατασκευαστές του ρομπότ Μ-81 δεν διαψεύδουν ότι χρησιμοποιούν κινεζικό hardware, αν και ευελπιστούν να αναπτύξουν μια ρωσική έκδοση. Η εταιρεία Machine Intellect, με έδρα στην Αγία Πετρούπολη, υποστηρίζει ότι οι σκύλοι-ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν προμήθειες, ως ανιχνευτές αλλά ακόμα και για την εκτέλεση επιθετικών ενεργειών.

  Εκ πρώτης, λοιπόν, έχουμε μια εταιρεία που προσαρμόζει ένα hardware για ρομπότ που κυκλοφορεί στο εμπόριο, δίνοντάς του έναν διαφορετικό ρόλο, και μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δεν είναι fake το αποτέλεσμα, αλλά ένα όπλο που στέκεται στο πεδίο της μάχης.

  Υπάρχει όμως και ο αντίλογος.

  Η Machine Intellect δεν φαίνεται να έχει παρουσία στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, η μόνη αναφορά στο internet, εκτός από την παρουσία της στην έκθεση Army-22, είναι ένα διαφημιστικό βίντεο που αναρτήθηκε τον Ιούλιο με τίτλο "Robot Dog Hunt" και δείχνει τον ίδιο σκύλο-ρομπότ να καταδιώκει δύο υποτιθέμενους στρατιώτες σε ένα δάσος. Η εταιρεία δεν γνωστοποιεί το ιστορικό της γενικά, ή το ιστορικό της στον συγκεκριμένο κλάδο.

  Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα "The Insider" σημειώνει ότι η Intellect Machines καταχωρήθηκε ως εταιρεία μόλις τον Απρίλιο του 2022, με νόμιμη διεύθυνση σε μια κατοικία. Αναφέρουν ότι ο CEO, Alexey Aristov, "στο παρελθόν διετέλεσε διευθυντής και επικεφαλής εταιρειών που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης από τη φορολογική υπηρεσία, και πλέον δεν έχουν δραστηριότητα".

  Στο μεταξύ, ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος IBXT -που ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας- σημειώνει ότι η τιμή του M-81 είναι 1 εκατ. ρούβλια (16.000 δολάρια). Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, καθώς το Unitree Go-1 κοστίζει μόλις 2.700 δολάρια.

  Η ιστορία αυτή μοιάζει πολύ με την υπόθεση των ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Orlan-10. Αποδείχθηκε ότι οι Ρώσοι προμηθευτές αγόραζαν φθηνά κινεζικά ηλεκτρονικά συστήματα και έπειτα τα μεταπωλούσαν στον Ρωσικό Στρατό σε "παραφουσκωμένες" τιμές.

  "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιος τσέπωσε 446 εκατ. ρούβλια", συμπέραινε μια έρευνα για την υπόθεση που δημοσιεύθηκε το 2021.

  Έτσι, ο σκύλος-ρομπότ με τις ρουκέτες δεν θυμίζει τόσο τη Ρωσία που επιδιώκει να εντυπωσιάσει τον κόσμο με την προηγμένη τεχνολογία της, όσο τη Ρωσία  των "εξοπλιστικών εργολάβων" που επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ: να πείθουν τον στρατό να πληρώσει εξωφρενικά ποσά για τεχνολογία βρίσκεται ήδη στην αγορά.

  Ωστόσο, υπάρχει και ένα πιο σοβαρό ζήτημα. Στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει παρατηρηθεί η ευρείας κλίμακας χρήση μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών, τετρακόπτερων του εμπορίου που έχουν "πειραχτεί" για να ρίχνουν αυτοσχέδια πυρομαχικά με χειροβομβίδες. Μάλιστα, η Ουκρανία έχει αξιοποιήσει αποτελεσματικά αυτού του είδους την τεχνολογία με τους χειριστές των drones της να επιδεικνύουν εξαιρετική δεξιότητα καταφέρνοντας να ρίξουν χειροβομβίδες μέσα από ανοιχτές καταπακτές αρμάτων μάχης ή μέσα σε χαρακώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούν drones ως περιπλανώμενα πυρομαχικά, ικανά να χτυπήσουν μέσα από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες.

  Εάν μπορείτε να τοποθετήσετε μια χειροβομβίδα σε ένα κινεζικό drone του εμπορίου και να αποκτήσετε μια νέα επιχειρησιακή δυνατότητα, μπορείτε να τοποθετήσετε και ένα όπλο σε ένα κινεζικό ρομπότ του εμπορίου και να αποκτήσετε παρόμοιο πλεονέκτημα; 

  Στο ερώτημα απάντησε εν μέρει -μέσα από το κανάλι "I Did A Thing" στο YouTube- o Alex Apollonov, σε ένα επεισόδιο όπου προσάρμοσε ένα τυφέκιο πάνω σε έναν σκύλο-ρομπότ Unitree. Το όπλο τοποθετήθηκε ψηλά, πάνω από το κέντρο βάρους του ρομπότ, γεγονός που δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στον σκύλο-ρομπότ, αφού έπεφτε κάτω μετά από κάθε ανάκρουση.

  "Ο σκύλος-ρομπότ δεν μπορεί να χειριστεί το όπλο και καταλήγει σωριασμένος στο έδαφος", σημειώνει ο Apollonov.

  Το όπλο αποδεικνύεται εξαιρετικά άστοχο ακόμη και σε πολύ μικρή απόσταση και ο Apollonov προτείνει ότι η τροποποίηση αυτή δεν είναι πρακτική. Βέβαια, η δοκιμή του βίντεο μπορεί να στήθηκε περισσότερο για το κωμικό της αποτέλεσμα παρά για να εξεταστεί σοβαρά η αποτελεσματικότητα του όπλου. Κάθε ριπή θα είναι ασταθής και θα δημιουργεί έντονη ανάκρουση - ως εκ τούτου η πρόχειρη τροποποίηση φαίνεται δυσλειτουργική.

  Μια πιο σοβαρή προσπάθεια -ίδιας φιλοσοφίας- έγινε από Αμερικανούς: τυφέκιο της Sword Defence με διάμετρημα 6,5 χιλιοστών προσαρμόστηκε πάνω σε σκύλο-ρομπότ της Ghost Robotics και το αποτέλεσμα φέρεται να έχει ακρίβεια στους στόχους του ακόμα και σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

  Σε κάθε περίπτωση, ένας εκτοξευτής πυραύλων, που δεν δημιουργεί ανάκρουση, θα προκαλέσει λιγότερα προβλήματα σε μια ελαφριά πλατφόρμα. Η Nammo παρουσίασε πρόσφατα τον εκτοξευτή M-72 (βάρους επτά κιλών) να ρίχνει δοκιμαστικά βολές από ένα μικρό drone - κατ' αναλογία, η δράση ενός αντιαρματικού που έχει προσαρμοστεί πάνω σε έναν σκύλο-ρομπότ μπορεί να μην είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση.

  Σε αντίθεση με τα drones, ένας σκύλος-ρομπότ μπορεί να προωθηθεί σε θέση ενέδρας και να παραμείνει εκεί για αρκετές ώρες, ενώ ο χειριστής του βρίσκεται σε απόσταση. Τα τετράποδα ρομπότ -όπως ο Spot της Boston Dynamics, τα συστήματα της Ghost Robotics που βρίσκονται σε φάση δοκιμών αυτή την περίοδο από τον αμερικανικό στρατό κ.ά.- προτιμώνται σε σχέση με τα τροχοφόρα ή τα ερπυστριοφόρα λόγω της δυνατότητάς τους να κινούνται και σε δύσκολα εδάφη, αλλά η κινεζική έκδοση είναι πιθανόν η πιο προσιτή οικονομικά.

  Στο εγγύς μέλλον, σκύλοι-ρομπότ με προσαρμοσμένους εκτοξευτές πυραύλων κάλλιστα μπορούν να εμφανιστούν στο πεδίο μάχης. Αλλά μην περιμένετε να είναι η Ρωσία πρωτοπόρος. Λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες που έχουν επιδείξει οι Ουκρανοί στη χρήση drones, είναι πιο πιθανό να τα αξιοποιήσουν πρώτοι κατά των εισβολέων.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην ανατολική Ουκρανία

  * Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  * Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.