Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Αυγ-2022 07:35

  Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην ανατολική Ουκρανία

  Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην ανατολική Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sebastien Roblin

  Τις τελευταίες ημέρες, οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας προπαγανδιστικές εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι προκειμένου να εντοπίσουν με ακρίβεια στόχους και να καταφέρουν ένα θανάσιμο πλήγμα σε βάρος των εισβολέων. 

  Στις 8-9 Αυγούστου, λογαριασμοί στο Telegram που συνδέονται με την Ομάδα Wagner δημοσίευσαν φωτογραφίες του Ρώσου πολεμικού ανταποκριτή Σεργκέι Σρέντα κατά την επίσκεψή του ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκόζιν –επικεφαλής των Wagner– σε ένα κτίριο που φέρεται να χρησιμοποιείται ως βάση των Ρώσων μισθοφόρων, στην πόλη Ποπάσνα της ανατολικής Ουκρανίας. 

  Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που αποκάλυπταν πολλές λεπτομέρειες του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου – ακόμη και μια πινακίδα με τη διεύθυνση του δρόμου (Μιρόνιβσκα 12) που φαίνεται στην επάνω αριστερή γωνία μιας φωτογραφίας.

  Καθώς οι μονάδες του τακτικού Ρωσικού Στρατού αποδυναμώνονται από τις απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες, αλλά και τη γενική κόπωση από τις εχθροπραξίες 5,5 μηνών, οι μισθοφόροι της Wagner έχουν περάσει στην πρώτη γραμμή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των οποίων κατελήφθη και η πόλη Ποπάσνα στις αρχές Μαΐου. Τον Αύγουστο δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που έδειχναν το ακρωτηριασμένο σώμα και τα κομμένα χέρια και κεφάλι ενός Ουκρανού αιχμαλώτου πολέμου, κρεμασμένα σε στύλους κοντά στο κέντρο της πόλης.

  Στο ουκρανικό μέτωπο έχει αυξηθεί η παρουσία Ρώσων στρατιωτών που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τα κίνητρα για να ανταποκριθούν στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ως δυνάμεις κρούσης μισθοφόροι της Ομάδας Wagner, περιφερειακές εθελοντικές μονάδες, αλλά και κάποιοι σχηματισμοί με εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, που έχουν υποστεί επίσης πλήγματα. Ωστόσο, οι απώλειες της Ομάδας Wagner δεν προσμετρούνται ως ρωσικές στρατιωτικές απώλειες και μπορούν "να κρυφτούν κάτω από το χαλί" χάρη στις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που συνδέονται με μεγάλες οικονομικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών.

  Παρόλα αυτά, η δημοσιοποίηση –ουσιαστικά– της διεύθυνσης όπου εδράζεται ένα Αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner ήταν μια ακατανόητη επιλογή, δεδομένου ότι η Ουκρανία εκτόξευσε με επιτυχία πυραύλους M31 –με τους HIMARS που προμηθεύτηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ– εναντίον της βάσης των Ρώσων μισθοφόρων.

  Την περασμένη Κυριακή, ο λογαριασμός στο Telegram "Reverse Side Of The Medal" –που συνδέεται με την Ομάδα Wagner– δημοσίευσε φωτογραφία που έδειχνε ότι το κτίριο που είχε επισκεφθεί ο Πριγκόζιν καταστράφηκε μετά από επίθεση. Οι ρωσικές αναρτήσεις στο Telegram έκαναν λόγο για βαριές απώλειες και ότι το χτύπημα προήλθε "πιθανότατα" από κάποιον HIMARS.

  Οι προηγούμενες φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί είχαν δώσει επαρκέστατες πληροφορίες για να εντοπίσουν οι Ουκρανοί το αρχηγείο των μισθοφόρων. 

  Το κανάλι στο Telegram που συνδέεται με τη Wagner έδωσε διάφορες εκδοχές για τις απώλειες των μισθοφόρων, μεταξύ των οποίων και έναν απολογισμό για 54 νεκρούς. Τη Δευτέρα άρχισε να κυκλοφορεί ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει το κτίριο που δέχθηκε την επίθεση.

  Άλλοι λογαριασμοί που συνδέονται με τη Wagner άρχισαν να διαμαρτύρονται για τις φωτογραφίες που αποκάλυπταν επικίνδυνες πληροφορίες και έτσι, η αρχική ανάρτηση διαγράφηκε. Μα ήταν πολύ αργά· ήδη είχαν κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έλλειψη στοιχειώδους επιχειρησιακής ασφάλειας που προέκυπτε από τις φωτογραφίες της επίσκεψης Πριγκόζιν στη βάση των μισθοφόρων ήταν τόσο εξόφθαλμη που οδήγησε ορισμένους αναλυτές να διερωτηθούν εάν επρόκειτο για μια καλά στημένη απάτη. 

  Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ρώσοι θυσίασαν την επιχειρησιακή ασφάλεια για να τραβήξουν προπαγανδιστικά πλάνα, με αποτέλεσμα να δεχθούν οι δυνάμεις τους θανατηφόρες επιθέσεις ακριβείας από τους Ουκρανούς. 

  Τον Μάιο, ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Σάσας Κοτς κινηματογράφησε έναν όλμο 2S4 κρυμμένο κοντά σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, ενώ εκτόξευε βλήματα κατά των ουκρανικών δυνάμεων στο Σεβεροντονέτσκ. Λίγες ημέρες αργότερα, η Ουκρανία κατέγραψε την καταστροφή του εν λόγω 2S4 κοντά στο εργοστάσιο.

  Εκατομμυριούχος μισθοφόρος και "σεφ του Πούτιν" 

  Μετά την πρόσφατη επίθεση, ο ειδικός σε θέματα που αφορούν τη ρωσική άμυνα Ρομπ Λι διαπίστωσε έναν "συγκρατημένο πανικό" στις αναφορές των ρωσικών accounts στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός ότι το άγνωστο μέρος όπου βρισκόταν ο Γεβγένι Πριγκόζιν είχε μάλλον αποκαλυφθεί, ενώ εκφράζονταν ανησυχίες ότι ο ίδιος μπορεί να είχε τραυματιστεί ή σκοτωθεί μέσα στο κτίριο. 

  Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Λι, πολλές ρωσικές πηγές διαβεβαίωσαν λίγο αργότερα ότι ο Πριγκόζιν ήταν ζωντανός, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πού βρισκόταν. 

  Γνωστός ως "ο σεφ του Πούτιν" λόγω των εστιατορίων και των εταιρειών προμήθειας τροφίμων που έχει στην κατοχή του, ο Πριγκόζιν είναι ο επικεφαλής και χρηματοδότης της Ομάδας Wagner. Αυτό το δίκτυο μισθοφόρων αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, λειτουργώντας ως μια "άρρητη" και αναλώσιμη προέκταση της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου. Τεχνικά, οι εταιρείες μισθοφόρων είναι παράνομες στη Ρωσία, οπότε η ύπαρξη της Ομάδας δεν αναγνωρίζεται επίσημα, παρά τη διακεκριμένη παρουσία της σε κράτη ανά τον κόσμο όπως η Ουκρανία, η Μοζαμβίκη και η Βενεζουέλα.

  Ο Πριγκόζιν διοικεί τη μισθοφορική ομάδα μαζί με τον συνεργάτη του Ντμίκτρο Ουκτίν, τον στρατιωτικό επικεφαλής και ιδρυτή της Ομάδας, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει αντισυνταγματάρχη της ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (GRU), με νεοναζιστικές τάσεις (εξ ου και Ομάδα πήρε την ονομασία της από τον αγαπημένο Γερμανό συνθέτη του Χίτλερ).

  Ο Πριγκόζιν καταζητείται από το FBI για τον ρόλο του στη χρηματοδότηση και στην καθοδήγηση ενός στρατού διαδικτυακών τρολ που παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, μέσω fake news, για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν πιο συμπαθής στη Μόσχα.

  Επιπλέον, το 2018, οι υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέγραψαν τον Πριγκόζιν να λέει στη συριακή κυβέρνηση ότι είχε την άδεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει "γρήγορα και ισχυρά μέτρα" για να προσφέρει μια "καλή έκπληξη" στις 7-9 Φεβρουαρίου.

  Η αναφορά του Πριγκόζιν αφορούσε μια επίθεση που ξεκίνησαν στις 7 Φεβρουαρίου οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι της Wagner σε μια πετρελαϊκή πηγή κοντά στην Ντέιρ ες Ζορ, την οποία υπερασπίζονταν Κούρδοι πολιτοφυλακές και μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Η κατάληψη της πετρελαϊκής πηγής θα απέφερε στους Ρώσους μισθοφόρους μερίδιο 25% από τα κέρδη. Ωστόσο, τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και το πυροβολικό συνέτριψαν τις επιτιθέμενες δυνάμεις, σκοτώνοντας δεκάδες ή και –σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες– πάνω από εκατό Ρώσους μισθοφόρους.

  Το χτύπημα στο αρχηγείο της Wagner στην Ποπάσνα θα έχει αντίκτυπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ομάδας στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, το μισθοφορικό δίκτυο θα παραμείνει η βασική στήριξη των εξαντλημένων δυνάμεων του τακτικού Ρωσικού Στρατού, από τις οποίες ένα πολύ μικρό ποσοστό παραμένει ικανό για επιθετικές επιχειρήσεις μετά από περίπου 6 μήνες σφοδρών συγκρούσεων.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  * Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  * Φουντώνει "ο πόλεμος της γέφυρας" στη νότια Ουκρανία

  * Ουκρανία: Το ρωσικό πυροβολικό φθείρεται και "αυτο-ανατινάζεται"

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 04/10

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

  Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου για τη διπλή αντεπίθεση προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια.

  15:19 03/10

  Η Κιμ Καρντάσιαν θα καταβάλει πρόστιμο $1,26 εκατ. για την υπόθεση προώθησης κρυπτονομίσματος

  Εκτός από το πρόστιμο, η Καρντάσιαν συμφώνησε να μην προωθήσει κανένα κρυπτονόσμισμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

  07:38 03/10

  Το - φερόμενο ως ρωσικό - σαμποτάζ στον Nord Stream είναι "το σημείο χωρίς επιστροφή"

  Η οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις στον αγωγό ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

  08:06 01/10

  Η Σακίρα θα δικαστεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

  Φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...