Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Αυγ-2022 08:18

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Joe Moglia

  Η πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων είναι η τελευταία ένδειξη πως οι αγορές και η οικονομία οδεύουν προς ύφεση. Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, ενώ η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει, με πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley να δείχνει ότι οι επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα έχουν μειωθεί κατά 14%, ενώ τα 2/3 των καταναλωτών απάντησαν ότι σχεδιάζουν να περικόψουν τις δαπάνες τους για τους επόμενους 6 μήνες. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ύφεση φαίνεται στον ορίζοντα. Καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυτό το σενάριο, αξίζει να ανατρέξουμε στις δύο τελευταίες περιόδους οικονομικής ύφεσης για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει τώρα και γιατί.

  Σκάει η "φούσκα"

  Πολλοί ψάχνουν ομοιότητες με την κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" αποτελεί καλύτερη αφετηρία. Το διαδίκτυο άλλαξε σχεδόν κάθε έκφανση του σύγχρονου τρόπου ζωής από τη δεκαετία του 1990 και μετά και οι χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν έμειναν ανεπηρέαστες. Με την έλευση του διαδικτύου, ξαφνικά μπορούσε ο καθένας να αγοράζει και να πουλά μετοχές άμεσα και από σχεδόν από οπουδήποτε στον κόσμο. Ξαφνικά, οι τάξεις των "day traders" διογκώθηκαν, καθώς όλο και περισσότεροι ερασιτέχνες έμπαιναν στις χρηματαγορές. Αυτά τα άτομα έκαναν τη μία συναλλαγή μετά την άλλη και κατά την ανθηρή -οικονομικά- δεκαετία του '90 -τότε που οτιδήποτε είχε ένα .com στο τέλος της ονομασίας του έβλεπε την αποτίμησή του να εκτοξεύεται- τα πήγαν εξαιρετικά. Μέχρι το 2000 - όταν η "φούσκα" έσκασε.

  Οι υπερβολικές αποτιμήσεις πολλών από τις dot-com δεν ήταν βιώσιμες, και οι day traders που είχαν συνηθίσει σε μια αγορά διαρκούς ράλι -με εύκολα κέρδη- ήταν απροστάτευτοι. Όταν έσκασε η "φούσκα", περίπου το 90% των day traders κατέρρευσε. Για τους επενδυτές που έχουν συνηθίσει σε μια ανοδική αγορά, οι οποίοι δεν αντισταθμίζουν τις επενδύσεις τους, δεν ρευστοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν τηρούν ένα σχέδιο για τις επενδύσεις τους, θα υπάρξουν προβλήματα όταν η αγορά αρχίσει να κινείται "εναντίον" τους. Αφού έσκασε η "φούσκα των dot-com" ακολούθησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: ένα σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και έφερε στις αγορές μεγαλύτερη αναταραχή.

  Για να αντισταθμιστεί το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου και το σκάσιμο της "φούσκας", τα επιτόκια μειώθηκαν και πολλές επιχειρήσεις κινήθηκαν γρήγορα προς τη λύση των ενυπόθηκων δανείων: από τους ελάχιστους τομείς που πήγαν καλά και έβγαλε κάποια κέρδη. Ο κλάδος των ενυπόθηκων δανείων άρχισε να εκτοξεύεται και οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν όλο και περισσότερο να επωφεληθούν. Η πρακτική αυτή λειτούργησε - ως ένα σημείο. Η κατρακύλα ήρθε πάλι το δ' τρίμηνο του 2007, προκαλώντας την κατάρρευση της Lehman Brothers και της Bear Stearns και, βέβαια, τη Μεγάλη Ύφεση. Η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν τόσο σοβαρή που αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει για να σταθεροποιήσει τα πράγματα, θα μπορούσε πολύ εύκολα να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Ακόμη και με την κυβερνητική παρέμβαση ωστόσο, η Μεγάλη Ύφεση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και χρειάστηκαν χρόνια για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και η οικονομία.

  Και η "φούσκα" σκάει ξανά...

  Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει παρόμοια δυναμική, με την άνοδο των μετοχών meme και τους μικροεπενδυτές να τοποθετούνται σε μετοχές όπως η Gamestop ή η AMC και να ρισκάρουν σε διάφορα κρυπτονομίσματα. Όταν η αγορά έκανε ράλι, αυτοί οι traders, μέσω δωρεάν πλατφορμών όπως η Robinhood, τα πήγαιναν καλά σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, καθώς δυνάμεις που δεν μπορούσαν οι ίδιοι να ελέγχουν συμπίεζαν την αγορά σε αρνητικό έδαφος, πολλοί εξ αυτών άρχισαν να μετρούν απώλειες.

  Αυτή τη φορά, οι "φούσκες" είναι δύο. Η πρώτη αφορά τις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες οδηγούσαν την αγορά επί χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες αποτελούν "βαρίδι" για τις χρηματαγορές. Η δεύτερη φούσκα είναι τα κρυπτονομίσματα. Τον Νοέμβριο του 2021 το Bitcoin έπιασε ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας τα 68.000 δολάρια. Σήμερα, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 24.000 δολαρίων. Μια τεράστια "βουτιά" σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - έτσι γίνεται όταν σκάει η "φούσκα".

  Και όπως το 2001, έτσι και φέτος μια μεγάλη γεωπολιτική κρίση συνέπεσε με το σκάσιμο της "φούσκας". Ο πληθωρισμός, ο οποίος ήδη κινούνταν ανοδικά στον απόηχο της πανδημίας, ανέβασε και άλλο ταχύτητα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, τις διαταραχές στην πετρελαϊκή αγορά και στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ο συνδυασμός "γεωπολιτική κρίση - αυξημένος πληθωρισμός - σκάσιμο φούσκας σε κρυπτονομίσματα και τεχνολογία" κουμπώνει τέλεια με την ύφεση. Ας ελπίσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει τα πράγματα σωστά αυτήν τη φορά και θα αποφύγει τα προβλήματα που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση.

  Οι επενδυτές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον πληθωρισμό ή τη γεωπολιτική, αλλά μπορούν να κάνουν κινήσεις για να αυτοπροστατευθούν. Εάν θέλουν να επενδύσουν σε κάποια μετοχή, πρέπει να το κάνουν με γνώμονα τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις της. Πρέπει να κατανοούν γιατί πιστεύουν σε μια επένδυση και να εξετάζουν εάν αυτοί οι λόγοι υφίστανται πράγματι. Εάν οι όροι μιας επένδυσης αλλάζουν προς τα χείρω, οι επενδυτές πρέπει να βγαίνουν από αυτήν, ανεξάρτητα από το κεφάλαιό τους ή τις απώλειες. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά στρατηγική και πειθαρχία -που σημαίνουν ότι ο επενδυτής κάνει τοποθετήσεις με γνώμονα τις δυνάμεις του και τηρεί απαρέγκλιτα το επενδυτικό του σχέδιο- είναι απολύτως απαραίτητες σε ένα δυσμενές περιβάλλον.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Ας μη μασάμε τα λόγια μας: η παγκόσμια ύφεση έρχεται...

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.

  07:54 16/09

  Πόσο πλούσιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'; Μία ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη

  Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους $42 δισ. και κληρονόμησε $500 εκατ.