Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 07:30

  Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Axe

  Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία φαίνεται ότι μεταφέρει το ένα τρίτο των δυνάμεών του από τα ανατολικά στα νότια, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ουκρανική επίθεση.

  Αυτές οι κινήσεις, όμως, δημιουργούν κενά στη ρωσική άμυνα στα ανατολικά. Έτσι, τώρα ο ουκρανικός στρατός φέρεται να εκμεταλλεύεται αυτά τα κενά, ειδικά γύρω από το Σλόβιανσκ και το Ίζιουμ, χτυπώντας τους Ρώσους εκεί που λιγοστεύουν.

  Υπερβάλλοντας εαυτόν για να εξαπολύσουν αυτές τις επιθέσεις, οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να αποδυναμωθούν.

  "Οι Ουκρανοί πιθανότατα εκμεταλλεύονται την αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων μακριά από τον άξονα του Σλόβιανσκ και πραγματοποίησαν κάποιες αντεπιθέσεις για να ανακτήσουν εδάφη νοτιοδυτικά του Ίζιουμ και βορειοδυτικά του Σλόβιανσκ στις 4 Αυγούστου", ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσιγκτον.

  Η ουκρανική αντεπίθεση γύρω από το Ίζιουμ, στην οποία φέρεται να συμμετέχει η 93η Ταξιαρχία και άλλες μονάδες, στην καλύτερη περίπτωση έχει απελευθερώσει μερικά χωριά, όπως το Ντιμπρόβνε, το Μαζανίβκα και το Ντμίτριβκα.

  Αλλά η αντεπίθεση στα ανατολικά υποκρύπτει αυτό που το ISW περιέγραψε ως μια βαθύτερη αλλαγή στον πόλεμο στην Ουκρανία.

  "Οι προετοιμασίες της Ουκρανίας για την αντεπίθεση στη Χερσώνα και οι πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τη δραματική αποδυνάμωση των ρωσικών στρατευμάτων εν γένει, φαίνεται ότι δίνουν τη δυνατότητα –για πρώτη φορά– στην Ουκρανία να διαμορφώσει την πορεία του πολέμου".

  Πέντε μήνες και κάτι μετά την έναρξη του πολέμου, το Κίεβο έχει επιτέλους αυτήν τη δυναμική, σύμφωνα με το ISW. Το ερώτημα είναι αν ο ουκρανικός στρατός έχει τους πόρους –ανθρώπινους και μη– για να διατηρήσει αυτήν τη δυναμική.

  Πώς φτάσαμε εδώ; Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με ολιγάριθμα στρατεύματα για την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει. Μόλις 125 Τάγματα, το καθένα απαριθμούσε περίπου 800 στρατιώτες, έπρεπε να επιχειρήσουν σε τέσσερα κύρια μέτωπα: βόρεια – καταλαμβάνοντας το Κίεβο· βορειανατολικά – στο Χάρκοβο· ανατολικά – στα ελεύθερα τμήματα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ· και κατά μήκος της ουκρανικής ακτογραμμής στη Μαύρη Θάλασσα.

  Ο ουκρανικός στρατός αντιστάθηκε σκληρά. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσέφεραν πληροφορίες και σύγχρονο οπλισμό αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά από έναν μήνα, οι επιθέσεις της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο και κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας σταμάτησαν.
  Στα τέλη Μαρτίου, το Κρεμλίνο απέσυρε τα στρατεύματά του από το Κίεβο και σταμάτησε τις επιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο και την ημικατεχόμενη ακτογραμμή, μετακινώντας πάνω από τα μισά Τάγματα που του είχαν απομείνει προς τα ανατολικά για να ολοκληρώσει την κατάληψη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

  Στις αρχές Αυγούστου, ο ρωσικός στρατός είναι εξαντλημένος. Έχει θάψει τουλάχιστον 15.000 από τους καλύτερους στρατιώτες του και έχει χάσει χιλιάδες άρματα μάχης και οχήματα του Πυροβολικού. Όσα στρατεύματα και οχήματα τού έχουν απομείνει συγκεντρώνονται στα ανατολικά.

  Οι ρωσικές αρχές οργάνωσαν εσπευσμένα μια εκστρατεία στρατολόγησης για τη συγκρότηση μερικών νέων Ταγμάτων, αλλά σχεδίαζαν να τα στείλουν στο μέτωπο μόλις μετά από έναν μήνα εκπαίδευσης.

  Η κόπωση της Ρωσίας είναι η ευκαιρία της Ουκρανίας. Η ουκρανική 17η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων και άλλες μονάδες εξαπέλυσαν τον Μάιο μια αργή αντεπίθεση προς την κατεχόμενη Χερσώνα, εκμεταλλευόμενες τη σχετική ανεπάρκεια ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

  Αυτή η αντεπίθεση εντάθηκε τον Ιούλιο, με τους Ουκρανούς να αξιοποιούν το αμερικανικό στρατιωτικό υλικό που έλαβαν και να χτυπούν αποθήκες ανεφοδιασμού, γέφυρες και τρένα πίσω από τις ρωσικές γραμμές, απομονώνοντας και δημιουργώντας προβλήματα στην τροφοδοσία της 49ης Στρατιάς της Ρωσίας μέσα και γύρω από τη Χερσώνα.

  Το Κρεμλίνο απάντησε μετατοπίζοντας και πάλι τις δυνάμεις του – αυτήν τη φορά από ανατολικά προς νότια. "Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα περάσει σε νέα φάση", εκτίμησε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

  Τουλάχιστον 12 από τα περίπου 50 Τάγματα που βρίσκονταν στα ανατολικά της χώρας μεταφέρθηκαν με τρένα στη Χερσώνα, με τους Ουκρανούς να καθυστερούν τη μετακίνησή τους γκρεμίζοντας μια γέφυρα ή προβαίνοντας σε δολιοφθορές που έθεσαν εκτός λειτουργίας τη σιδηροδρομική γραμμή. 

  Το  ερώτημα είναι πόσο μάχιμες είναι αυτές οι ρωσικές ενισχύσεις, μετά από 5 μήνες σκληρών εχθροπραξιών. 

  Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι "αραίωσαν" το νότιο μέτωπο για να ενδυναμώσουν το ανατολικό, επιτρέποντας στους Ουκρανούς να αντεπιτεθούν στον νότο. Τώρα οι Ρώσοι "αραιώνουν" το ανατολικό μέτωπο για να ενδυναμώσουν το νότιο μέτωπο – και οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται στα ανατολικά.

  Ο εν αποστρατεία Αυστραλός στρατηγός Mick Ryan αποκαλεί αυτές τις ουκρανικές κινήσεις "στρατηγική διάβρωσης". "Οι Ουκρανοί επιτίθενται στους Ρώσους όπου παρατηρούν αδύναμα σημεία", σημειώνει.

  Ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την Ουκρανία είναι ότι και ο δικός της στρατός εξαντλείται. Η Ουκρανία έχει γεωγραφικό και ηθικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας – ναι. Αλλά η Ουκρανία παραμένει μικρότερη και φτωχότερη χώρα από τη Ρωσία, ενώ οι στρατιωτικές της δυνάμεις δεν είναι τόσο πολυάριθμες όσο οι ρωσικές. Αν οι απώλειες –σε απόλυτους αριθμούς– στρατευμάτων και αρμάτων μάχης έκριναν τον νικητή αυτού του πολέμου, η έκβαση θα ήταν ξεκάθαρη.

  Αλλά, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σημασία οι αριθμοί. Η Ουκρανία κάλυψε τις δικές της απώλειες εν μέρει ρίχνοντας στη μάχη εφέδρους και τοπικές μονάδες, ενώ στηρίχτηκε και στη δράση σαμποτέρ για να εξουδετερώσει ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

  Οι Ουκρανοί μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τον ίδιο έντονο ρυθμό στις αντεπιθέσεις τους, εξηγεί ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Mark Hertling. "Για τον ουκρανικό στρατό θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να επιτίθεται έχοντας στις τάξεις τους ανεπαρκώς εκπαιδευμένους πολεμιστές και αντιστασιακές ομάδες".

  Η Ουκρανία μπορεί να έχει τώρα τη δυναμική, αλλά η ορμή της μπορεί να ξεθυμάνει, εάν δεν εστιάσει στην κεφαλαιοποίηση των στρατιωτικών πλεονεκτημάτων και δεν επικρατήσει των Ρώσων στις περιοχές όπου είναι πιο αδύναμοι. 

  Διαβάστε ακόμη:

  * Φουντώνει "ο πόλεμος της γέφυρας" στη νότια Ουκρανία

  * Ουκρανία: Το ρωσικό πυροβολικό φθείρεται και "αυτο-ανατινάζεται"

  * Οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις με drones-καμικάζι στην Ουκρανία

  * "Φιάσκο" Νο2 για τους Ρώσους – κατέρριψαν δικό τους μαχητικό Sukhoi;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 04/10

  Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

  Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου για τη διπλή αντεπίθεση προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια.

  15:19 03/10

  Η Κιμ Καρντάσιαν θα καταβάλει πρόστιμο $1,26 εκατ. για την υπόθεση προώθησης κρυπτονομίσματος

  Εκτός από το πρόστιμο, η Καρντάσιαν συμφώνησε να μην προωθήσει κανένα κρυπτονόσμισμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

  07:38 03/10

  Το - φερόμενο ως ρωσικό - σαμποτάζ στον Nord Stream είναι "το σημείο χωρίς επιστροφή"

  Η οικονομική ζημιά από τις επιθέσεις στον αγωγό ωθεί την Ευρώπη προς μια ύφεση τόσο βαθιά όσο εκείνη του 2009.

  08:06 01/10

  Η Σακίρα θα δικαστεί για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

  Φέρεται να μην πλήρωσε σχεδόν 14 εκατ. δολάρια για εισοδήματα που απέκτησε, κάτι που η ίδια αρνείται.

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...