Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Αυγ-2022 15:55

  Εκμεταλλευόμενη τη "σιωπή" των ΗΠΑ, η Κίνα ακολουθεί το ρωσικό παράδειγμα στα όπλα μαζικής καταστροφής

  7530610
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Craig Hooper

  Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια απότομα αναθεωρημένη και περισσότερο εστιασμένη στη Ρωσία στρατηγική εθνικής ασφάλειας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δεν είναι μυστικό ότι η διαδικασία διαμόρφωσης της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Αμερικής έχει διακοπεί.

  Οι στρατηγικές προκλήσεις της Αμερικής είναι πολύπλευρες, η διαδικασία διαμόρφωσης είναι γραφειοκρατικά επώδυνη και μέχρι τη στιγμή που η νέα μεγάλη στρατηγική εθνικής άμυνας της Αμερικής είναι τελικά έτοιμη να εφαρμοστεί, είτε ξεπερνιέται από τα γεγονότα είτε μια εντελώς νέα ομάδα εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο.

  Πρόκειται για μια διαβρωτική άσκηση. Καθώς η μία κυβέρνηση μετά την άλλη παράγει Στρατηγικές Εθνικής Ασφάλειας γεμάτες από ελάχιστα περισσότερα από αποδυναμωμένες, υπερβολικά ευρείες διακηρύξεις για την προστασία του "αμερικανικού λαού, της πατρίδας και του αμερικανικού τρόπου ζωής", οι ταλαντούχοι χειριστές της εθνικής ασφάλειας επιλέγουν να αποχωρήσουν από την όλη διαδικασία, αφήνοντάς την σε ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν τίποτα περισσότερο από μακρές συνεδριάσεις στην Ουάσιγκτον και χτυπήματα στις πλάτες στα μέσα των συνεδριάσεων.

  Αλλά η αποτυχία να παραχθεί μια ανθεκτική, μακροπρόθεσμη στρατηγική εθνικής ασφάλειας διαχέεται και σε άλλες συνιστώσες του χώρου της εθνικής ασφάλειας. Αντί να οικοδομήσουν μια καθορισμένη στρατηγική, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και άλλοι καταφεύγουν στο ήθος του "πολεμιστή", εστιάζοντας στην οικοδόμηση μιας συλλογής τακτικών χωρίς καθορισμένο στόχο ή τελική κατάσταση.

  Η χαλαρή πορεία της Αμερικής προς ένα υποτονικό και αποδυναμωμένο στρατηγικό "έγγραφο" δεν την ωφελεί. Αυτή η αποτυχία να δημιουργηθούν γρήγορα τολμηρές, ευέλικτες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές οδηγεί σε στρατηγική παράλυση και έχει πραγματικές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια.

  Ο κόσμος κινείται γρήγορα. Οι αντίπαλοι εντοπίζουν γρήγορα και εστιάζουν στα κενά πολιτικής της Αμερικής, γνωρίζοντας ότι οι βαρύγδουπες διαδικασίες εθνικής ασφάλειας της Αμερικής δεν θα ανταποκριθούν.

  Μετά από 7 χρόνια, η Αμερική εξακολουθεί να μην έχει καμία απάντηση για τον στρατηγικό μηδενισμό

  Πάρτε ως παράδειγμα την περίεργη υπνηλία της Αμερικής μπροστά στη δίψα της Ρωσίας για "μηδενιστικά" όπλα καταστροφής.

  Στα τέλη του 2015, η Ρωσία "αποκάλυψε" σχέδια για μια πυρηνική, αυτόνομη τορπίλη με πυρηνικό οπλισμό, που ονομάζεται ποικιλοτρόπως Satus-6, Kanyon ή Poseidon. Κατασκευασμένη αποκλειστικά για να παραδώσει και να πυροδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο κοντά σε παράκτιες πόλεις, η προκύπτουσα ραδιενέργεια από έναν ακτινοβολημένο βυθό θα ήταν καταστροφική.

  Ακόμη χειρότερα, οι αντίπαλες δυνάμεις είναι πιθανό να μην μπορούν να διακρίνουν μεταξύ μιας ανάπτυξης, μιας "μη επανδρωμένης" δοκιμαστικής εκτόξευσης του όπλου και μιας πραγματικής επίθεσης.

  Παρά την εμφάνιση ενός τρομερά αποσταθεροποιητικού όπλου - μιας θανάσιμης απειλής για κάθε έθνος με ακτές - η Αμερική έχει κάνει πολύ λίγα. Την εποχή που η Ρωσία αποκάλυψε το νέο της νέο όπλο, οι Αμερικανοί στοχαστές εθνικής ασφάλειας έκαναν τον υποχρεωτικό γύρο δειλών χειροκροτημάτων, αλλά, εκτός από αυτό, οι ΗΠΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό -και παραδόξως- σιωπηλές.

  Οι Αμερικανοί διπλωμάτες απέτυχαν να οργανώσουν διεθνείς αντιδράσεις, οι ηγέτες εθνικής ασφάλειας δεν προσέφεραν καμία δήλωση με γνώμονα την αποτροπή και το αμερικανικό ναυτικό δεν προσέφερε κανένα δημοσίως ανακοινώσιμο τακτικό περίγραμμα για το πώς η Αμερική και άλλα ελεύθερα έθνη θα μπορούσαν σε γενικές γραμμές να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο τρομακτικό όπλο.

  Χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίδραση, οι Ρώσοι προχώρησαν την "τορπίλη της ημέρας της καταστροφής" σε επιχειρησιακές δοκιμές. Τον περασμένο μήνα, με τη θέση σε λειτουργία του έτοιμου για Poseidon υποβρυχίου K-329 Belgorod, μιας μακράς κατασκευής "τροποποιημένης" παραλλαγής παλαιότερων υποβρυχίων πυραύλων κρουζ Oscar II-class, η Ρωσία μπορεί τώρα να κάνει πιο ρεαλιστικές δοκιμές και, ενδεχομένως, να στείλει ακόμη και το πυρηνικά οπλισμένο υποβρύχιο σε επιχειρησιακή αποστολή με ένα Poseidon.

  Και όμως, η Αμερική εξακολουθεί να σιωπά.

  Είναι απλά εντυπωσιακό το γεγονός ότι, επτά χρόνια μετά την αποκάλυψη της ρωσικής τορπίλης καταστροφής. κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πώς θα αντιμετωπίσει η Αμερική αυτή τη νέα συσκευή. Η Αμερική δεν έχει στρατηγική.

  Αυτό δεν συνέβη ποτέ κατά τα τελευταία στάδια του Ψυχρού Πολέμου. Καθώς η Ρωσία επέκτεινε τον στόλο των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων της τη δεκαετία του 1980, ο υπουργός Ναυτικού John Lehman και άλλοι ανέπτυξαν μια πολύπλευρη στρατηγική για την αντιμετώπιση του ρωσικού στόλου υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και ζήτησαν από το Κογκρέσο να τη χρηματοδοτήσει. Και ενώ το κοινό μπορεί να μην γνώριζε τις ακριβείς τακτικές πτυχές της στρατηγικής, η βασική στρατηγική ήταν εκεί, για να τη βλέπουν όλοι. Και αυτή η στρατηγική βοήθησε να κερδηθεί ο Ψυχρός Πόλεμος.

  Στο παιχνίδι και η Κίνα

  Αλλά τώρα, χωρίς καμία προσπάθεια αποτροπής του ρωσικού "μηδενισμού" -καμία πραγματική αμερικανική αντίδραση και καμία προσπάθεια σφυρηλάτησης μιας συνεκτικής διεθνούς απάντησης σε αυτά τα όπλα- η Κίνα, πάντα έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα εκκολαπτόμενα κενά στην αμερικανική πολιτική εθνικής ασφάλειας, ακολουθεί γρήγορα το παράδειγμα της Ρωσίας, προτείνοντας να κατασκευάσει σμήνη πυρηνικών τορπιλών μεγάλης εμβέλειας παρόμοιας φύσης.

  Εκτός από μερικούς γενναίους διπλωμάτες για τα περιθώρια της αμερικανικής στρατηγικής πολιτικής, η Αμερική εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό βουβή.

  Ο κόσμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια συνεκτική δημόσια αντίδραση για την αποτροπή τέτοιων όπλων. Ένας ηγέτης τύπου Lehman -κάποιος με προδιάθεση για δράση στο Υπουργείο Ναυτικού, στο Υπουργείο Εξωτερικών ή στο Υπουργείο Άμυνας- θα είχε διατυπώσει ένα ισχυρό, συγκεκριμένο δόγμα εδώ και πολύ καιρό, δηλώνοντας, για παράδειγμα, ότι οποιοδήποτε όπλο τύπου Poseidon που θα βρισκόταν σε αυτόνομη λειτουργία εκτός των ρωσικών εθνικών υδάτων θα θεωρούταν βιώσιμος και βυθιζόμενος στόχος, και στη συνέχεια θα ξόδευε το υπόλοιπο της θητείας του για να αποκτήσει τα εργαλεία και την υποστήριξη που απαιτούνται για την υποστήριξη της στρατηγικής. Μια τέτοια προσπάθεια θα έδινε στη Ρωσία μια παύση και θα βοηθούσε τον κόσμο να ξεκινήσει μια συζήτηση που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό σχετικά με τα όπλα νέας γενιάς.

  Η έλλειψη ανοιχτής συζήτησης ή οποιασδήποτε ευρύτερης προσπάθειας για την οικοδόμηση διεθνούς συναίνεσης σχετικά με τα "μηδενιστικά" όπλα είναι εκκωφαντική. Και όπως προειδοποιούσε ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων, "η σιωπή δίνει συναίνεση". Η βαρύγδουπη στρατηγική σιωπή της Αμερικής για τις ταχέως εξελισσόμενες και επικίνδυνες στρατηγικές καινοτομίες απλώς ενθαρρύνει τους αντιπάλους.

  Η διαμόρφωση στρατηγικής είναι μια δύσκολη διαδικασία και δεν υπάρχει κανένα "λαγός από το καπέλο" που μπορεί να προσφέρεται ως λύση. Η ταχύτητα, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει. Στο μέλλον, οι αμερικανικές διοικήσεις πρέπει να είναι ταχύτερες από το σημείο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας.

  Αυτή την εβδομάδα, ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, ανακοίνωσε μια συνολική στρατηγική αναθεώρηση και απαίτησε από την κυβέρνησή του να ολοκληρώσει την αναθεώρηση μέσα σε οκτώ μήνες - λιγότερο από το μισό χρόνο από αυτόν που χρειάστηκε η κυβέρνηση Biden για να παρουσιάσει τη δική της.

  Η ανάθεση μπορεί επίσης να βοηθήσει. Οι μελλοντικές διοικήσεις πρέπει να αντισταθούν στις προσπάθειές τους να ελέγχουν τα πάντα και αντίθετα, να επιτρέψουν στα τμήματα και τις συνιστώσες να χαράξουν τους δικούς τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους, ακολουθώντας το μοντέλο της αμερικανικής ακτοφυλακής για τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων στόχων εντός των διαφόρων αρμοδιοτήτων τους.

  Μια σειρά από γενναίους, συγκεκριμένους στόχους μπορεί επίσης να βοηθήσει.

  Ας ελπίσουμε ότι, αφού αποκτήσουμε μερικές αναγκαίες "νίκες" στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, η πρόσφατα αναθεωρημένη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν θα αλλάξει κατεύθυνση, προσφέροντας ένα πιο τολμηρό όραμα με συγκεκριμένους στόχους.

  Η επικέντρωση της παγκόσμιας προσοχής και οργής στη διάδοση αυτόνομων πυρηνικών τορπιλών, πυραύλων κρουζ που εκτοξεύουν ραδιενεργά σωματίδια και άλλων μηδενιστικών όπλων καταστροφής θα ήταν μια καλή αρχή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.

  07:30 10/08

  Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

  07:41 09/08

  Οι "υδραυλικοί" του διαδικτύου που έφτιαξαν μια εταιρεία 5,6 δισ. δολαρίων

  Πώς οι συνιδρυτές της Fivetran, George Fraser και Taylor Brown, πλούτισαν διοχετεύοντας δεδομένα μέσω του cloud.

  07:42 08/08

  Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

  Eάν η Τεχεράνη αποκτήσει νέα μαχητικά μετά από 30 χρόνια και η Ρωσία έναν στόλο ιρανικών drones για πρώτη φορά, τότε η συνεργασία τους στους "αιθέρες" έχει ξεκινήσει δυναμικά.

  10:48 07/08

  Ο Μπιλ Γκέιτς μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Γκέιτς μέσω δύο μετοχών

  Μεταβίβασε μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων της Canadian National Railway και μετοχές αξίας 1,3 δισ. δολαρίων της Deere.

  08:02 07/08

  Τι μάθαμε από την κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων για την αξία του χρήματος

  Η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin Terra ξύπνησε μνήμες του κραχ του 2008, φέροντας αρκετούς παραλληλισμούς.

  08:03 06/08

  Η Gucci πρωτοπορεί στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

  Μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη στην αποδοχή ψηφιακών νομισμάτων για πληρωμές.

  07:55 05/08

  ΗΠΑ: Βαθαίνει το χρέος των νοικοκυριών - "Φουλάρουν" πιστωτικές κάρτες, καθυστερούν δόσεις στεγαστικών

  Σε επίπεδα-ρεκόρ το χρέος τους που ξεπέρασε τα 16,5 τρισ. δολάρια με πιέσεις από επιτόκια και πληθωρισμό.

  00:05 05/08

  Πόσο στοιχίζει -ήδη- το σχέδιο ανοικοδόμησης των ουκρανικών υποδομών

  Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 108,3 δισ. δολαρίων στις υποδομές της χώρας, σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που το...

  08:03 04/08

  Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας δεν είναι η Πελόζι - αλλά η "ιαπωνοποίηση"

  Κορονοϊός, πληθωρισμός, Πελόζι... Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Σι Τζινπίνγκ έρχεται από το Τόκιο.

  07:38 03/08

  Πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

  Στη σύγχρονη μορφή του πολέμου το κλειδί για την επικράτηση είναι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά και τα drones.

  07:35 02/08

  Μάρμαρα Παρθενώνα: Τι σηματοδοτεί πρόταση του Βρετανικού Μουσείου για "συνεργασία με την Ελλάδα"

  Ανοίγει πόρτα για επιστροφή των μαρμάρων ή είναι απλώς ένα "παιχνίδι καθυστερήσεων" από τη μεριά του μουσείου;