Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Σεπ-2022 00:05

  Lili Zigoslu (JTI Hellas): Η βιώσιμη ηγεσία προάγει την αειφορία σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο

  Lili Zigoslu (JTI Hellas): Η βιώσιμη ηγεσία προάγει την αειφορία σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μοντέλο 4S της JTI (υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των καταναλωτών, των μετόχων, των εργαζομένων και της κοινωνίας) επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ESG προσέγγισή μας,  αναφέρει η Lili Zigoslu, CEO της JTI Hellas, η οποία συμπληρώνει πως νέοι παγκόσμιοι στόχοι της εταιρείας είναι ο μηδενικός αντίκτυπος από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και η ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα στις δραστηριότητες της εταιρείας έως το 2030. 

  -  Η JTI έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό, εφαρμόζει ιχνηλασιμότητα και προσθέτει νέες σειρές διεθνώς αναγνωρισμένων εμπορικών σημάτων της, όπως το Winston και το Camel. Έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων;

  Πράγματι, η επένδυσή μας αυτή ισχυροποίησε περαιτέρω τη θέση της JTI στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα ο Νο.1 διεθνής επενδυτής και παραγωγός συμβατικών προϊόντων με περισσότερα από 40 χρόνια συνεχών και συνεπών επενδύσεων στη χώρα. Αναλάβαμε το 2018 το ιστορικό εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη της Θράκης, προσθέσαμε νέες γραμμές παραγωγής, εκσυγχρονίσαμε και ψηφιοποιήσαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις και το τοποθετήσαμε στον παγκόσμιο "χάρτη" τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας βιομηχανίας.

  Η επένδυσή μας συνεχίζεται με αδιαπραγμάτευτους όρους βιωσιμότητας, εστιάζοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών του εργοστασίου μας, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη συνακόλουθη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν από το 2018 μέχρι σήμερα μια σειρά από "νίκες" στον αγώνα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον:

  - 100% χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
  - μείωση κατά 52% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 
  - μείωση της κατανάλωσης ενέργειας πέρυσι κατά 15%
  - διαχείριση του 100% των αποβλήτων, με περισσότερο από 70% να ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο να ανακτάται σε ενέργεια, με αποτέλεσμα τη μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον 
  - μείωση πάνω από 60% της χρήσης νερού

  * Σε ποιες χώρες εξάγετε τα προϊόντα που παράγετε στην Ελλάδα;

  Από τότε που αποκτήσαμε το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ, έχουμε επταπλασιάσει την παραγωγή μας. Επί του παρόντος, το 30% της παραγωγής μας προορίζεται για την εγχώρια αγορά, ενώ το 70% εξάγεται σε 9 αγορές στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα σε: Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο. 

  Είμαστε υπερήφανοι που αναγνωριστήκαμε πρόσφατα από τους "Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας" του 2022 για τη θετική εξαγωγική μας πορεία, με το Βραβείο "Επιχειρηματική Εξωστρέφεια".

  - Εκτός από την ευρεία διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών, πόσο έχει αλλάξει η πανδημία την κουλτούρα, αλλά και το ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού;

  Παραβλέποντας τις αρνητικές της πτυχές, η πανδημία υπήρξε αναμφίβολα ένας εκ των πραγμάτων αποτελεσματικός επιταχυντής για τη "σύγχρονη ηγεσία", καθώς οι εταιρείες κλήθηκαν να προσαρμοστούν με συνοπτικές διαδικασίες στο νέο, απρόβλεπτο και εικονικό περιβάλλον λειτουργίας. Για εμένα, προσωπικά, η "σύγχρονη ηγεσία" ισοδυναμεί με τη μετάβαση από ένα ιεραρχικό μοντέλο Οργανισμού, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος κατέχει την πλήρη αποφασιστική αρμοδιότητα, σε ένα νέο τύπο σύγχρονης ηγεσίας, που ενδυναμώνει το ταλέντο σε όλα τα επίπεδα για να λειτουργήσει με ευελιξία σε αυτόν το δυναμικό κόσμο.  

  Ένας σύγχρονος ηγέτης μετά την COVID-19 πρέπει να δημιουργήσει το περιβάλλον για να βρει η ομάδα του τις δικές της απαντήσεις, επειδή είναι αδύνατο να ελέγξει όλες τις αποφάσεις από την κορυφή, ειδικά σε έναν εικονικό κόσμο. Ο ρόλος του ηγέτη είναι να καθοδηγεί με τις σωστές ερωτήσεις και να διασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για την παροχή των λύσεων.

  - Ποιος είναι ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου στη διατήρηση και ανάπτυξη του αριθμού των στελεχών του και για την προσέλκυση νέων στελεχών από την Αγορά;

  Ο ρόλος του Διευθύνοντος Συμβούλου ή της Διευθύνουσας Συμβούλου είναι να διασφαλίζει ότι διαθέτει τα κατάλληλα ταλέντα προκειμένου να αναπτύξει την επιχείρηση και να διατηρήσει ομαλή και υγιή την επιχειρηματική λειτουργία. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη των ταλέντων πρέπει να αποτελεί μια κορυφαία προτεραιότητα. Συμβάλλει στον καθορισμό του υψηλού σημείου αναφοράς για τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές που αναμένονται από τα στελέχη του/της και υιοθετεί ένα πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης προκειμένου να καταστήσει  τα ταλέντα ακόμη πιο ισχυρά και ευέλικτα για το μέλλον. Εάν υπάρχει ένα κενό δεξιοτήτων στον Οργανισμό που δεν μπορεί να καλυφθεί από τοπικά ταλέντα, ο/η CEO θα πρέπει να αναζητήσει νέα ταλέντα, είτε εσωτερικά στην εταιρεία από άλλη αγορά, είτε εξωτερικά. Για παράδειγμα, στην JTI θα θέλαμε να διαθέταμε περισσότερα ταλέντα στην ψηφιακή τεχνολογία ή το D&I σε σχέση με αυτά που θα χρειαζόμαστε στο μέλλον, οπότε επιδιώκουμε ενεργά να βρούμε τα κατάλληλα άτομα που θα συμπορευτούν μαζί μας για την επίτευξη των στόχων μας. 

  Εκτός από το στυλ "σύγχρονης ηγεσίας", απαιτείται μια ελκυστική εταιρική κουλτούρα για τη διατήρηση και την προσέλκυση ταλέντων.  Έτσι, η JTI επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες που είναι σημαντικές για τα ταλέντα μας, για παράδειγμα 20 εβδομάδες γονικής άδειας μετ' αποδοχών, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον τρόπο απόκτησης παιδιού, 50-50 ευέλικτο μοντέλο εργασίας, πρωτοβουλίες D&I που οδηγούν σε περισσότερη συμπεριληπτικότητα και δραστηριότητες βιωσιμότητας, όπως π.χ. ο στόλος υβριδικών αυτοκινήτων, η δημιουργία και ανάπλαση πάρκων και χώρων πρασίνου και η γενικότερη περιβαλλοντική υποστήριξη.

  - Η συμμόρφωση με τις αρχές ESG αποτελεί προϋπόθεση για έναν Οργανισμό να εξασφαλίσει ακόμη και χρηματοδότηση στο εγγύς μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί σε αυτό το πλαίσιο και σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί το μοντέλο διαχείρισης του Οργανισμού σας από αυτό;

  Το μοντέλο 4S της JTI (υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των καταναλωτών, των μετόχων, των εργαζομένων και της κοινωνίας) επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την  ESG προσέγγισή μας. Νέοι παγκόσμιοι στόχοι μας είναι ο μηδενικός αντίκτυπος από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και η ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα στις δραστηριότητές μας έως το 2030. Σκοπός μας στην Ελλάδα είναι να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την επιχείρησή μας, εστιάζοντας:

  - στο οικονομικό σκέλος, όπου εκτός από την αμιγώς επιχειρηματική, παραγωγική, εξαγωγική και επενδυτική δραστηριότητα, υποστηρίζουμε  με ιδιαίτερη ευαισθησία δράσεις για την περιστολή του λαθρεμπορίου, 
  - στο περιβάλλον με περαιτέρω μείωση του αποτυπώματός μας και 
  - στην κοινωνία με τη διατήρηση των ποιοτικών θέσεων εργασίας, την ενεργή στήριξη των ευάλωτων ομάδων με εθελοντικές δράσεις, τη δημιουργία γεφυρών πολιτισμού και φυσικά την υποστήριξη και συνέχιση της παροχής εμπιστοσύνης στους Έλληνες καπνοπαραγωγούς, από τους οποίους προμηθευόμαστε τα άριστης ποιότητας καπνά ως πρώτη ύλη για τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι συνοπτικά το σχέδιο ενός επίπονου αλλά σίγουρα ενδιαφέροντος και γοητευτικού επιχειρηματικού "ταξιδιού" της JTI προς ένα βιώσιμο μέλλον.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:01 30/09

  Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

  Δύσκολο να προβλεφθούν οι στόχοι, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα μικρής εμβέλειας.

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.