Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Αυγ-2022 07:38

  Πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

  Πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι τα ιρανικά drones στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Paul Iddon

  Με τις φήμες να οργιάζουν ότι η Ρωσία θα προμηθευθεί άμεσα εκατοντάδες ―οπλισμένα και μη― drones από το Ιράν, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα πώς σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει η Μόσχα στην Ουκρανία.

  Όταν ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε την υποτιθέμενη –έως τώρα– αγοραπωλησία στα μέσα Ιουλίου, ο Samuel Bendett του Center for Naval Analyses έκανε την εύλογη υπόθεση ότι στις προμήθειες θα περιλαμβάνονται και drones-καμικάζι.

  "Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πήραν οι Ρώσοι από τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020 ήταν ότι η μαζική χρήση κινητών οπλικών συστημάτων είναι το κλειδί της στρατιωτικής επιτυχίας", έγραψε στο Twitter. Σε εκείνο τον πόλεμο, το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τα ισραηλινής κατασκευής Harop για να καταστρέψει τα αρμενικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300· το ίδιο είδος κινητών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς –από τη σοβιετική εποχή― χρησιμοποιεί και η Ουκρανία σήμερα εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

  Προσβλέπει η Ρωσία να επαναλάβει την επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιώντας drones ιρανικής κατασκευής; Έχει η Τεχεράνη τόσο εξελιγμένα drones όσο το Harop για να τα πουλήσει στη Μόσχα;

  "Το Ιράν μελέτησε ενδελεχώς την τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα τελευταία 20 χρόνια, και ανέπτυξε τη δική του –διαφορετική από των αμερικανικών και ισραηλινών drones– τεχνολογία όταν του δόθηκε η ευκαιρία", μου είπε ο Bendett.

  "Ακόμη και αν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά τους δεν πληρούν ακριβώς τις προδιαγραφές των Harop, και πάλι μπορούν να είναι συμβατά, δεδομένου ότι το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη γκάμα περιπλανώμενων πυρομαχικών", πρόσθεσε.

  Ο James Rogers, αναπληρωτής καθηγητής Στρατιωτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU), επεσήμανε ότι τα ιρανικά drones, όπως το Ra'ad 85, "έχουν μικρότερη εμβέλεια και λιγότερο χρόνο πτήσης σε σύγκριση με τα ισραηλινά Harop που χρησιμοποίησαν οι Αζέροι στον πόλεμο του 2020".

  "Εντούτοις, τα ιρανικά συστήματα φέρονται να μπορούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και έχουν τη δυνατότητα να πλήττουν μεγαλύτερους –είτε σταθερούς είτε κινητούς– στόχους", επισήμανε ο ίδιος. "Το Ιράν διαθέτει επίσης τα σκληροτράχηλα drones Ababil III, τa οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ως περιπλανώμενα πυρομαχικά που εκρήγνυνται στον αέρα και χτυπούν ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό".

  Ο Rogers πιστεύει ότι δύσκολα θα επαναλάβει η Ρωσία "την τεχνικής φύσεως επιτυχία" των αζέρικων Harop εναντίον των αρμενικών S-300, επιστρατεύοντας ιρανικά drones.

  "Τα Harops έχουν μεγάλη εμβέλεια επικοινωνίας και πλοήγησης, διπλάσια από ό,τι τα ιρανικά συστήματα Ra'ad 85 και Ababil III, και γενικά θεωρούνται πιο αξιόπιστα", είπε. "Στο μέτωπο τα περιπλανώμενα πυρομαχικά αναπτύσσονται συνήθως σε έναν υποτυπώδη σχηματισμό "σμήνους" σε επιθέσεις κορεσμού κατά του αντιπάλου".

  "Εάν χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, τα ιρανικά drones μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης", τόνισε.

  Ο Bendett επισήμανε ότι οι Ρώσοι δεν ανησυχούν μόνο για τους ουκρανικούς S-300, αλλά και για τους πρόσφατα αποκτηθέντες από τις ΗΠΑ εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών εδάφους-εδάφους HIMARS.

  "Στην πράξη όλες οι ουκρανικές δυνάμεις κρούσης μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να μπουν στο στόχαστρο των Ρώσων, οι οποίοι διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, όπως τα περιπλανώμενα drones (είτε δικά τους είτε ιρανικά)", τόνισε ο ίδιος.

  Κατά τις εχθροπραξίες στην Υεμένη, οι αντάρτες Χούτι χρησιμοποίησαν το drone Qasef-1/2K –κλώνος του ιρανικού Ababil ΙΙ– εναντίον της σαουδαραβικής αεράμυνας. Χρησιμοποιώντας συντεταγμένες από GPS ανοιχτής πηγής για τις θέσεις των σαουδαραβικών συστοιχιών MIM-104 Patriot, τα μη επανδρωμένα Qasef χτυπούσαν τα ραντάρ. Στη συνέχεια, οι Χούτι εκτόξευαν κατά κύματα ρουκέτες εναντίον σαουδαραβικών στόχων.

  "Οι Χούτι χτυπούσαν σταθερούς στόχους με τα Qasef, επομένως οποιοδήποτε ουκρανικό σταθερό στρατιωτικό περιουσιακό στοιχείο –από συστοιχία πυραύλων έως αποθήκη– μπαίνει στο ρωσικό στόχαστρο", δήλωσε ο Bendett.

  Ο Rogers εκτιμά πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τα ιρανικά drones "όπως το έκαναν ήδη μη κρατικές οντότητες στη Μέση Ανατολή".

  "Τα ιρανικά περιπλανώμενα πυρομαχικά έχουν εμφανιστεί σε σχηματισμό σμήνους", είπε ο ίδιος. "Αυτό συμβαίνει όταν πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στέλνονται ταυτόχρονα στον ίδιο στόχο με αποστολή να καταστρέψουν την εχθρική αεράμυνα".

  Μια τέτοια τακτική δεν παρεκκλίνει σημαντικά από την τακτική που έχει ακολουθήσει η Ρωσία μέχρι στιγμής στους αιθέρες. 

  "Είναι γνωστό ότι η Ρωσία έχει κάνει κάτι παρόμοιο με την αεροπορία της, για να πλήξει την ουκρανική άμυνα", πρόσθεσε ο Rogers.

  "Όταν οι δύο σχολές σκέψης περί Πολεμικής Αεροπορίας συνδυαστούν, τότε είναι πιθανόν να δούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί ιρανικά drones σε επιθέσεις κορεσμού εναντίον ουκρανικών στόχων".

  Ο Bendett αναμένει ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει διαφορετικές τακτικές "για να εξουδετερώσει ουκρανικούς σταθερούς και κινητούς στόχους: από στρατιώτες, οπλικά συστήματα και μονάδες του Πυροβολικού και του Μηχανικού που μετακινούνται μέχρι λιμενικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και κέντρα διοίκησης και ελέγχου".

  "Η Ρωσία μελέτησε πολύ σοβαρά την επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πήρε ένα σημαντικό μάθημα από αυτήν τη σύρραξη: το κλειδί για τη νίκη στη σύγχρονη μορφή του πολέμου είναι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά και τα drones", τόνισε ο Bendett.

  Και κατέληξε: "Έτσι, εάν και εφόσον προμηθευθεί αυτή την τεχνολογία, η Ρωσία αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα από αέρος που θα το αξιοποιήσει εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων".

  Διαβάστε ακόμη:

  * Φουντώνει "ο πόλεμος της γέφυρας" στη νότια Ουκρανία

  * Ουκρανία: Το ρωσικό πυροβολικό φθείρεται και "αυτο-ανατινάζεται"

  * Οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις με drones-καμικάζι στην Ουκρανία

  * "Φιάσκο" Νο2 για τους Ρώσους – κατέρριψαν δικό τους μαχητικό Sukhoi;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:10 19/08

  Πώς έχασαν οι Ρώσοι τη μάχη για το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

  Οι Ουκρανοί έχουν περιορίσει τις κινήσεις των Ρώσων στα 20 μίλια από την Κριμαία - και χωρίς στόλο.

  00:05 19/08

  Η επαναστατική βιοτεχνολογία που επεξεργάζεται το DNA εντός ζώντος ανθρώπινου οργανισμού

  Ο John Leonard δημιούργησε την Intellia Therapeutics μαζί με την Jennifer Doudna, τη βραβευμένη με Νόμπελ επιστήμονα που καινοτόμησε στην τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας. Η εταιρεία έχει βρει τον...

  07:51 18/08

  Ρωσία - Ιράν: Μια συμμαχία στην κόψη του… πετρελαίου

  Η Δύση πρέπει να αποτρέψει την απόλυτη ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων Μόσχας - Τεχεράνης.

  00:05 18/08

  Ενέργεια: Η πανδημία άφησε τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν

  Η πανδημία "σκότωσε" τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάγωσε τις ενεργειακές επενδύσεις, αφήνοντας τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν. Το θετικό είναι ότι οι ελλείψεις και η...

  00:04 18/08

  Οι "fake" ρωσικοί σκύλοι-ρομπότ και τα όντως οπλισμένα ρομπότ

  Ένας από τους "αστέρες-έκπληξη" στη ρωσική έκθεση Army-22 ήταν ο σκύλος-ρομπότ που έφερε ένα αντιαρματικό RPG-26. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα...

  07:30 17/08

  Ουκρανοί και Ρώσοι "καίγονται" για τον έλεγχο του χωριού Πίσκι

  Ένα μικρό χωριό-φάντασμα, στα βόρεια του Ντονέτσκ, έχει μετατραπεί σε πεδίο θανάτου για τις αντιμαχόμενες πλευρές.

  00:06 17/08

  Ο "Αχυράνθρωπος" που κρύβει το $500 εκατ. γιοτ του Πούτιν

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο Eduard Khudainatov, πρώην διευθύνων σύμβουλος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, είναι ο "αχυράνθρωπος"-ιδιοκτήτης του σούπερ-γιοτ του...

  00:04 17/08

  Goldman Sachs: Δύσκολα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό η Fed χωρίς να προκαλέσει ύφεση

  Ελάχιστα πείθει ότι κάνει βήματα προόδου όσον αφορά την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και τη χαλιναγώγηση του υψηλού πληθωρισμού, λέει η G.S.

  07:35 16/08

  Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην ανατολική Ουκρανία

  Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

  08:30 15/08

  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρος Ανάπτυξη

  Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκφράζεται στο CEO Clubs μέσα από τη συμβολή του οργανισμού στην ανάπτυξη της αντίστοιχης νοοτροπίας στα μέλη του.

  08:19 15/08

  Τα ουκρανικά αεροσκάφη εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους αντι-ραντάρ

  Υψηλής ταχύτητας AGM-88 κατά της ρωσικής αεράμυνας.

  08:18 13/08

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Πολλοί ανατρέχουν στην κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" είναι καλύτερη αφετηρία για να δούμε το σήμερα.

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.