Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουλ-2022 07:30

  Ο πληθωρισμός "δαγκώνει" τα νομίσματα και το δολάριο "κρατά το στέμμα"

  Ο πληθωρισμός "δαγκώνει" τα νομίσματα και το δολάριο "κρατά το στέμμα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Westenhaver

  Το αμερικανικό δολάριο είναι ο "βασιλιάς των νομισμάτων" παγκοσμίως εδώ και 75 χρόνια. Παρόλο που οι σοκαρισμένοι από το πληθωριστικό ράλι Αμερικανοί δεν το συνειδητοποιούν, η αγοραστική του δύναμη παραμένει μεγαλύτερη έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων – προνόμιο για τους Αμερικανούς, αν και με κόστος.  

  Ο πληθωρισμός ψαλιδίζει την αξία του ευρώ, του γεν και της λίρας με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι πλήττει το δολάριο. Σύμφωνα με τον δείκτη που μετρά το δολάριο έναντι αυτών των τριών νομισμάτων καθώς και του καναδικού δολαρίου, της σουηδικής κορώνας και του ελβετικού φράγκου, η αξία του αμερικανικού νομίσματος έχει κάνει ράλι 20% τους τελευταίους 14 μήνες, φτάνοντας στην ισοτιμία 1:1 με το ευρώ μες στον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2002.

  Το ισχυρό δολάριο ωφελεί μεγάλο μέρος των καταναλωτών στις ΗΠΑ, αφού έχουν φτηνύνει οι τιμές των εισαγόμενων τροφίμων, ενώ συμφέρουσα είναι και η κράτηση ξενοδοχείων στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είναι επίσης κερδισμένος, καθώς δικαιώνεται για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Δεν έχουν λόγο να πανηγυρίζουν όλοι, όμως. Οι αμερικανικές εταιρείες που εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους θα δουν πιέσεις στον τζίρο. Οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως σε Ευρώπη και Ιαπωνία, πιθανόν να οδηγηθούν σε εξαιρετικά επιθετικές κινήσεις για να τονώσουν τα αδύναμα νομίσματά τους, σε βάρος του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης.

  "Όσον αφορά το πρόβλημα του πληθωρισμού, η Fed ξύπνησε αργά. Γι’ αυτό και αναγκάστηκε να γίνει τόσο επιθετική", λέει ο Chris Low, χρηματιστής και οικονομολόγος της FHN Financial. "Το δολάριο δεν θα ήταν τόσο ισχυρό αν οι άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο ξυπνούσαν νωρίτερα από τη Federal Reserve. Αλλά και εκείνες έμειναν πίσω, ιδίως στην Ευρώπη".

  "Το ισχυρό δολάριο μπορεί να λύσει κάποια προβλήματα της Fed", υποστηρίζει ο Low. Πώς; Κατ’ αρχάς, επιβραδύνοντας την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ξένες εταιρείες θα μειώνουν τις δαπάνες για αγαθά που έχουν ακριβύνει στα νομίσματά τους. Πολλά από τα πιο σημαντικά εμπορεύματα στον κόσμο, όπως το πετρέλαιο, τιμολογούνται σε δολάριο. Καθώς το δολάριο ενισχύεται, το συμπαρασύρεται ανοδικά για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

  Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters. Μια οικονομία που κατεβάζει ρυθμούς και αποκλιμακώνει τις πληθωριστικές πιέσεις περιορίζει την ανάγκη για λήψη ανάλογων δραστικών μέτρων στο μέλλον.

  Επιπλέον, το ισχυρό δολάριο καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές, χαλαρώνοντας τον κλοιό πιέσεων για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Στο εξωτερικό, το ανοδικό δολάριο είναι προνόμιο για τους Αμερικανούς τουρίστες που κάνουν βόλτες με γόνδολες στα κανάλια της Βενετίας, πίνουν βαυαρικές μπύρες στο Μόναχο και επισκέπτονται το Λούβρο στο Παρίσι. Οι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει ήδη να επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές. Η Hotels.com και η Expedia ανέφεραν διψήφια αύξηση στις αναζητήσεις για καλοκαιρινά ταξίδια σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς στις αρχές Ιουλίου, σε σύγκριση με τα τέλη Ιουνίου, με πόλεις όπως το Παρίσι (+25%), η Φρανκφούρτη (+25%) και το Άμστερνταμ (+20%) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα ξενοδοχείο στη Γερμανία έχει υποχωρήσει έως και 10% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τη Hotels.com.

  Ωστόσο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις που βασίζονται στους καταναλωτές στο εξωτερικό θα υποφέρουν λόγω του ισχυρού δολαρίου, καθώς οι υψηλές τιμές θα αναγκάσουν τους δυνητικούς πελάτες να ξανασκεφτούν τις αγορές τους. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι εξαγωγείς βαρέων μηχανημάτων, όπως τρακτέρ, αεροπλάνων και γερανών, ιδίως οι εταιρείες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους στις ΗΠΑ. Αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρό ανταγωνισμό, καθώς αρκετές επιχειρήσεις στο εξωτερικό θα μπορούν να παράγουν ή να εισάγουν τα ίδια προϊόντα με χαμηλότερο κόστος.

  Μεγάλες εταιρείες όπως η John Deere και η Caterpillar διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο. Οι ίδιες προβλέπουν μείωση των εσόδων τους μόλις κατά 2%, αφού μετέφεραν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό, εν μέρει για να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες που είχαν να αντιμετωπίσουν την τελευταία φορά που το δολάριο έκανε ράλι. Μεσαίου μεγέθους εταιρείες όπως η Oshkosh και η Terex, και άλλες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του κατασκευαστικού και γεωργικού εξοπλισμού, θα δουν μείωση του τζίρου τους κατά 10%.

  Ιδιαίτερα ευάλωτη μοιάζει η Boeing. Ο κύριος ανταγωνιστής της είναι η Airbus, η οποία κατασκευάζει τα περισσότερα αεροσκάφη της στην Ευρώπη και στην Ασία. "Όταν το ευρώ αποδυναμώνεται, μειώνεται και το επίπεδο κόστους", σημειώνει ο Charles Armitage, αναλυτής αεροδιαστημικής και άμυνας της Citigroup. Η Boeing μπορεί να βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση λαμβάνοντας μεγάλες παραγγελίες από αεροπορικές εταιρείες που πρέπει να αναβαθμίσουν τους στόλους τους. Η Delta, για παράδειγμα, παρήγγειλε 100 αεροσκάφη Boeing 737 νωρίτερα τον Ιούλιο. Και άλλες αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να ανταγωνιστούν ξένες, από κράτη με ασθενέστερο νόμισμα που μπορούν να πωλήσουν φθηνότερα τα προϊόντα τους. 

  Ο μεγάλος χαμένος από την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρόσφατα προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και πάνω από μία δεκαετία. "Ας μην πιστέψουν στις ΗΠΑ πως αυτή είναι κάποια μεγάλη νίκη του αμερικανικού συστήματος", υπογραμμίζει ο Peter Morici, οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. "Απλώς η Ευρώπη πήρε κακό βαθμό".

  Ο πληθωρισμός που δημιουργείται από την υποχώρηση των νομισμάτων έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο στον ίδιο μονόδρομο: να ακολουθήσουν τη Fed στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αψηφώντας τις οικονομικές συνέπειες.

  "Οι αγορές θα προσαρμοστούν. Το δολάριο θα πέσει και κάποια στιγμή το ευρώ και η λίρα θα ανακάμψουν", εκτιμά ο Morici.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Το ράλι του δολαρίου απειλεί με κατρακύλα τις μετοχές στις επόμενες εβδομάδες

  * Ο μεγιστάνας που σόρταρε στεγαστικά δάνεια στην κρίση του 2007-09 προειδοποιεί: "Σε φάση φούσκας οι ΗΠΑ"
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.

  07:30 10/08

  Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

  07:41 09/08

  Οι "υδραυλικοί" του διαδικτύου που έφτιαξαν μια εταιρεία 5,6 δισ. δολαρίων

  Πώς οι συνιδρυτές της Fivetran, George Fraser και Taylor Brown, πλούτισαν διοχετεύοντας δεδομένα μέσω του cloud.

  07:42 08/08

  Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

  Eάν η Τεχεράνη αποκτήσει νέα μαχητικά μετά από 30 χρόνια και η Ρωσία έναν στόλο ιρανικών drones για πρώτη φορά, τότε η συνεργασία τους στους "αιθέρες" έχει ξεκινήσει δυναμικά.

  10:48 07/08

  Ο Μπιλ Γκέιτς μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Γκέιτς μέσω δύο μετοχών

  Μεταβίβασε μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων της Canadian National Railway και μετοχές αξίας 1,3 δισ. δολαρίων της Deere.

  08:02 07/08

  Τι μάθαμε από την κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων για την αξία του χρήματος

  Η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin Terra ξύπνησε μνήμες του κραχ του 2008, φέροντας αρκετούς παραλληλισμούς.

  15:55 06/08

  Εκμεταλλευόμενη τη "σιωπή" των ΗΠΑ, η Κίνα ακολουθεί το ρωσικό παράδειγμα στα όπλα μαζικής καταστροφής

  Η Κίνα, πάντα έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα εκκολαπτόμενα κενά στην αμερικανική πολιτική εθνικής ασφάλειας, ακολουθεί γρήγορα το παράδειγμα της Ρωσίας, προτείνοντας να κατασκευάσει σμήνη πυρηνικών...

  08:03 06/08

  Η Gucci πρωτοπορεί στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

  Μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη στην αποδοχή ψηφιακών νομισμάτων για πληρωμές.

  07:55 05/08

  ΗΠΑ: Βαθαίνει το χρέος των νοικοκυριών - "Φουλάρουν" πιστωτικές κάρτες, καθυστερούν δόσεις στεγαστικών

  Σε επίπεδα-ρεκόρ το χρέος τους που ξεπέρασε τα 16,5 τρισ. δολάρια με πιέσεις από επιτόκια και πληθωρισμό.

  00:05 05/08

  Πόσο στοιχίζει -ήδη- το σχέδιο ανοικοδόμησης των ουκρανικών υποδομών

  Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 108,3 δισ. δολαρίων στις υποδομές της χώρας, σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που το...

  08:03 04/08

  Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας δεν είναι η Πελόζι - αλλά η "ιαπωνοποίηση"

  Κορονοϊός, πληθωρισμός, Πελόζι... Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Σι Τζινπίνγκ έρχεται από το Τόκιο.

  07:38 03/08

  Πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι τα ιρανικά drones στην Ουκρανία

  Στη σύγχρονη μορφή του πολέμου το κλειδί για την επικράτηση είναι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά και τα drones.

  07:35 02/08

  Μάρμαρα Παρθενώνα: Τι σηματοδοτεί πρόταση του Βρετανικού Μουσείου για "συνεργασία με την Ελλάδα"

  Ανοίγει πόρτα για επιστροφή των μαρμάρων ή είναι απλώς ένα "παιχνίδι καθυστερήσεων" από τη μεριά του μουσείου;