Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 07:39

  Anti-drone "ομπρέλα" στο Αιγαίο που "τυφλώνει" τα τουρκικά Bayraktar

  Anti-drone "ομπρέλα" στο Αιγαίο που "τυφλώνει" τα τουρκικά Bayraktar
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Paul Iddon

  Τα περίφημα τουρκικά drones αποτελούν σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα, μια πρόκληση που η Αθήνα άρχισε πρόσφατα να αντιμετωπίζει με τη συμβολή της ισραηλινής τεχνογνωσίας.

  Τους τελευταίους δύο μήνες η Ελλάδα έχει αναπτύξει υπό όρους μυστικότητας μια "ομπρέλα κατά των εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από νησιά και άλλες κρίσιμες τοποθεσίες ανά την επικράτεια", όπως ανέφερε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή".

  Το σύστημα χρησιμοποιεί ισραηλινή τεχνολογία για να "τυφλώνει" τα εχθρικά UAV και drones και να τα αποπροσανατολίζει παρεμβαίνοντας στο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη τους.

  Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, "πρόκειται για μια εκδοχή συστήματος αντι-UAV που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του ισραηλινού Drone Dome, αλλά με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας και στο γεωγραφικό ανάγλυφο των νησιών και άλλων παραμεθόριων περιοχών".

  Κατασκευασμένο από την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems, το Drone Dome, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ειδικεύεται στην αντιμετώπιση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μπορεί να εξουδετερώσει drones παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και στο GPS τους. Για τα πλήρως αυτόνομα drones, χρησιμοποιεί ένα αόρατο λέιζερ 10 κιλοβάτ που μπορεί να καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε απόσταση έως και δύο μίλια.

  Η Rafael προσφέρει στους πελάτες της εξατομικευμένες εκδόσεις του συστήματος, όπως πιθανότατα έχει κάνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

  Οι ελληνοϊσραηλινοί αμυντικοί δεσμοί έχουν ισχυροποιηθεί τον τελευταίο καιρό. Το 2021, οι δύο χώρες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία ύψους 1,68 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία τους, η οποία περιελάμβανε την απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 και τη δημιουργία σχολής πτήσεων στην Ελλάδα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αθήνα έχει αποκτήσει το Drone Dome και ενδεχομένως άλλα παρόμοια ισραηλινά συστήματα.

  Η απόκτηση από την Ελλάδα 24 μαχητικών Rafale 4ης και 5ης γενιάς από τη Γαλλία, η αναβάθμιση 84 F-16 σε Block 72 και η ενδεχόμενη απόκτηση τουλάχιστον 20 stealth αεροσκαφών F-35 Lightning II 5ης γενιάς θα δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα ουσιαστικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας έως τα τέλη της δεκαετίας.

  Από την πλευρά της η Τουρκία διαθέτει ήδη έναν μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

  Τον Φεβρουάριο, ο Έλληνας αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Γεωργούσης έγραψε ένα άρθρο στο οποίο περιέγραφε πώς τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιούν τακτικά πτήσεις από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο προκαλούν "πονοκέφαλο" στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι σε καθημερινή βάση τα τουρκικά Bayraktar TB2 πραγματοποιούν τρεις έως τέσσερις πτήσεις την ημέρα για να παρακολουθούν στενά και να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.  

  Η συνεχής αποστολή F-16 για την αναχαίτιση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

  "Η δραστική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δεν είναι εύκολη και μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη αν αποφασίσουν (σ.σ.: οι Τούρκοι) να αυξήσουν σοβαρά τους αριθμούς και τον χρόνο πτήσεως εντός του FIR Αθηνών", προειδοποίησε ο Έλληνας αντιπτέραρχος ε.α.

  Η Αθήνα έχει επίγνωση της πρόκλησης που σηματοδοτούν τα τουρκικά drones. Αν δεν το κάνει ήδη, μπορεί στο προσεχές διάστημα να χρησιμοποιήσει τους ισχυρούς αισθητήρες του Drone Dome για να δυσκολέψει τα τουρκικά drones στη συστηματική κατασκόπευση των ελληνικών στρατιωτικών κινήσεων. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης του εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε περίπτωση αντιπαράθεσης.

  Εμποδίζοντας την Τουρκία να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την υπεροχή της σε επίπεδο drones, η Ελλάδα θα εδραιώσει τη δική της "αναδυόμενη" υπεροχή σε επίπεδο μαχητικών αεροσκαφών, την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε τυχόν μελλοντική αντιπαράθεση. Η απόκτηση του ισραηλινού συστήματος από πλευράς Αθήνας είναι μια καλή αρχή.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Ακόμη και αν η Τουρκία αναβαθμίσει τα F-16 της, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την αεροπορική υπεροχή

  * Μπορεί το επερχόμενο τουρκικό drone Bayraktar TB3 να αποτελέσει εξαγωγική επιτυχία;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:10 19/08

  Πώς έχασαν οι Ρώσοι τη μάχη για το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

  Οι Ουκρανοί έχουν περιορίσει τις κινήσεις των Ρώσων στα 20 μίλια από την Κριμαία - και χωρίς στόλο.

  00:05 19/08

  Η επαναστατική βιοτεχνολογία που επεξεργάζεται το DNA εντός ζώντος ανθρώπινου οργανισμού

  Ο John Leonard δημιούργησε την Intellia Therapeutics μαζί με την Jennifer Doudna, τη βραβευμένη με Νόμπελ επιστήμονα που καινοτόμησε στην τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας. Η εταιρεία έχει βρει τον...

  07:51 18/08

  Ρωσία - Ιράν: Μια συμμαχία στην κόψη του… πετρελαίου

  Η Δύση πρέπει να αποτρέψει την απόλυτη ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων Μόσχας - Τεχεράνης.

  00:05 18/08

  Ενέργεια: Η πανδημία άφησε τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν

  Η πανδημία "σκότωσε" τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάγωσε τις ενεργειακές επενδύσεις, αφήνοντας τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν. Το θετικό είναι ότι οι ελλείψεις και η...

  00:04 18/08

  Οι "fake" ρωσικοί σκύλοι-ρομπότ και τα όντως οπλισμένα ρομπότ

  Ένας από τους "αστέρες-έκπληξη" στη ρωσική έκθεση Army-22 ήταν ο σκύλος-ρομπότ που έφερε ένα αντιαρματικό RPG-26. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα...

  07:30 17/08

  Ουκρανοί και Ρώσοι "καίγονται" για τον έλεγχο του χωριού Πίσκι

  Ένα μικρό χωριό-φάντασμα, στα βόρεια του Ντονέτσκ, έχει μετατραπεί σε πεδίο θανάτου για τις αντιμαχόμενες πλευρές.

  00:06 17/08

  Ο "Αχυράνθρωπος" που κρύβει το $500 εκατ. γιοτ του Πούτιν

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο Eduard Khudainatov, πρώην διευθύνων σύμβουλος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, είναι ο "αχυράνθρωπος"-ιδιοκτήτης του σούπερ-γιοτ του...

  00:04 17/08

  Goldman Sachs: Δύσκολα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό η Fed χωρίς να προκαλέσει ύφεση

  Ελάχιστα πείθει ότι κάνει βήματα προόδου όσον αφορά την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και τη χαλιναγώγηση του υψηλού πληθωρισμού, λέει η G.S.

  07:35 16/08

  Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην ανατολική Ουκρανία

  Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

  08:30 15/08

  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρος Ανάπτυξη

  Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκφράζεται στο CEO Clubs μέσα από τη συμβολή του οργανισμού στην ανάπτυξη της αντίστοιχης νοοτροπίας στα μέλη του.

  08:19 15/08

  Τα ουκρανικά αεροσκάφη εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους αντι-ραντάρ

  Υψηλής ταχύτητας AGM-88 κατά της ρωσικής αεράμυνας.

  08:18 13/08

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Πολλοί ανατρέχουν στην κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" είναι καλύτερη αφετηρία για να δούμε το σήμερα.

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.