Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 08:05

  Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από τις διαφημίσεις στο Netflix

  Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από τις διαφημίσεις στο Netflix
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jon Markman

  Οι ψηφιακές διαφημίσεις βρίσκονται... καθ' οδόν για το Netflix σε μια εξέλιξη-ορόσημο για τους κλάδους των ΜΜΕ και της ψυχαγωγίας, που αναμένεται να επηρεάσει και τους επενδυτές.

  Ο Ted Sarandos, CEO του Netflix, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσεχώς η πλατφόρμα θα "παίζει" διαφημίσεις. Μια στροφή της εταιρείας που περιμένουν με ενδιαφέρον οι επενδυτές της Netflix, της The Trade Desk, της Alphabet (μητρική της Google) και άλλοι παράγοντες από τον χώρο των ψηφιακών διαφημίσεων.

  Αναμφίβολα η Netflix είναι η πιο σημαντική εταιρεία στα μέσα ψυχαγωγίας παγκοσμίως. Το 2021, η εταιρεία -με έδρα το Los Gatos στην Καλιφόρνια-  δαπάνησε 17 δισ. δολάρια για παραγωγές. Διαθέτοντας 220 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή, το Netflix είναι "ο ελέφαντας στο δωμάτιο". 

  Από το 2007 που η πλατφόρμα ξεκίνησε με περιεχόμενο streaming, οι επικεφαλής της εταιρείας ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι με την προβολή διαφημίσεων. Υποστήριζαν ότι η αξία του Netflix βρισκόταν στη χωρις διακοπές on demand ψυχαγωγία. Ήταν το στοιχείο που διαφοροποιούσε την πλατφόρμα και το κοινό ακολούθησε μαζικά. 

  Στο Consumer Electronics Show το 2019, στελέχη των κορυφαίων κατασκευαστών τηλεοράσεων διαφήμιζαν προσφορές που έφερναν την εφαρμογή Netflix στις επίπεδες οθόνες τους. Οι τηλεοράσεις, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, δεν ήταν το ίδιο ελκυστικές χωρίς το Netflix.

  Οι διαφημίσεις αλλάζουν τα πάντα. Είναι οι "διακοπές" που ο Sarandos είπε ότι δεν θα έρχονταν ποτέ. Όμως, η ανάπτυξη άρχισε να επιβραδύνεται. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι έχασε 200.000 συνδρομητές στο α' τρίμηνο του έτους.

  Ένα φθηνότερο πακέτο σύνδρομής που θα υποστηρίζεται από διαφημίσεις ενδέχεται να δώσει νέα ώθηση στους αριθμούς των συνδρομητών, όχι χωρίς κάποιο τίμημα βέβαια.

  Ο Sarandos δήλωσε στο Hollywood Reporter την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαφημίσεις θα φέρουν το Netflix σε πελάτες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να "σηκώσουν" οικονομικά την υπηρεσία. Μάλλον έχει δίκιο, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές. Η εισαγωγή διαφημίσεων στην πλατφόρμα είναι επίσης πιθανό να προσελκύσει στο αντίστοιχο πακέτο υπάρχοντες συνδρομητές που δεν θα τους πείραζε μια διακοπή στο περιεχόμενο, εάν μειωθεί η μηνιαία χρέωσή τους. 

  Αν θεωρήσουμε ενδεικτικές τις πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση για την προβολή διαφημίσεων στην πλατφόρμα, οι επενδυτές του Netflix πιθανόν να αρχίσουν να πουλάνε μετοχές εν μέσω ανησυχιών για το περιθώριο κέρδους - βραχυπρόθεσμα αυτός ο παράγοντας θα "κοντράρει τον τίτλο της Netflix.

  Μακροπρόθεσμα, όμως, οι διαφημίσεις στο Netflix θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη για τη The Trade Desk και την Alphabet.

  Η πρώτη διαχειρίζεται μια προγραμματιστική πλατφόρμα ψηφιακών διαφημίσεων. Τα brands χρησιμοποιούν το λογισμικό της για να αγοράζουν ψηφιακές διαφημίσεις σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια να τοποθετούν αυτές τις διαφημίσεις σε συνδεδεμένες τηλεοράσεις, στο διαδίκτυο και σε άλλους ψηφιακούς τόπους. Το παγκόσμιας εμβέλειάς το Netflix είναι η απόλυτη πλατφόρμα συνδεδεμένης τηλεόρασης. 

  Βραχυπρόθεσμα, ίσως να παρουσιάζονταν κάποιοι κίνδυνοι για τους μετόχους της Trade Desk. Και αυτό επειδή υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές ότι η Netflix θα συνεργαστεί με την Google ή την NBCUniversal, για την πώληση διαφημίσεων.

  Εκτιμώ ότι οι επενδυτές πρώτα θα πουλήσουν τις μετοχές της Trade Desk και μετά θα εξετάσουν τι σημαίνει αυτή η συνεργασία.

  Η NBCUniversal θα ήταν μια περίεργη επιλογή για το Netflix. Σήμερα, η εταιρεία συνεργάζεται στο διαφημιστικό κόμματι με τις ανταγωνιστικές του Netflix Apple και Peacock.

  Η Google είναι πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση. Στο YouTube κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα πωλήσεων με το Netflix και αναπτύσσεται ταχύτερα, ενώ συνεργάζεται στο διαφημιστικό περιεχόμενο και με τη Walt Disney - άλλη μια ανταγωνίστρια του Netflix. Ταυτόχρονα, όμως, η εταιρεία είναι πρωτοπόρος στην ψηφιακή διαφήμιση, διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο και το συναρπαστικό Google Cloud. Η συνεργασία με το Netflix, τόσο σε επίπεδο διαφημίσεων όσο και -αργότερα- σε επίπεδο cloud computing, θα ήταν μια μεγάλη νίκη που αδιαμφισβήτητα θα ωθούσε ανοδικά τις τιμές των μετοχών.

  Επιπλέον, η ενδεχόμενη μετακίνηση του Netflix στο Google Cloud θα ήταν μεγάλη απώλεια για την Amazon.com, τον σημερινό πάροχο μέσω της Amazon Web Services.

  Τι σημαίνουν όλα αυτά; Βραχυπρόθεσμα (σχεδόν) όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε πτώση των μετοχών. Προς το παρόν οι επενδυτές εκτιμούν ότι η προσθήκη διαφημίσεων στο Netflix θα λειτουργήσει αρνητική για τον κλάδο.

  Μακροπρόθεσμα, όμως, αυτή η άποψη βρίσκεται στον αντίποδα της αλήθειας.

  Η ένταξη του Netflix στον χώρο των ψηφιακών διαφημίσεων αλλάζει το παιχνίδι προς το καλύτερο. Σημαίνει παγκόσμιας εμβέλειας στοχευμένες διαφημίσεις στην κορυφαία πλατφόρμα συνδεδεμένη με τηλεόραση. Σημαίνει μεγαλύτερο χώρο ψηφιακών διαφημίσεων. Παράλληλα, θα επιταχύνει τη μετάβαση στις ψηφιακές διαφημίσεις έναντι των αναλογικών. Εν γένει, αλλάζει πλήρως τα δεδομένα.

  Η ευκαιρία βρίσκεται στο ότι οι επενδυτές θα χρειαστούν κάποιον χρόνο για να συνειδητοποιήσουν τη νέα κατάσταση.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Το Netflix θα εισαγάγει νέα, φθηνότερη έκδοσή του με διαφημίσεις

  * Ποια "νάρκη" πάτησε το Netflix

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:10 19/08

  Πώς έχασαν οι Ρώσοι τη μάχη για το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

  Οι Ουκρανοί έχουν περιορίσει τις κινήσεις των Ρώσων στα 20 μίλια από την Κριμαία - και χωρίς στόλο.

  00:05 19/08

  Η επαναστατική βιοτεχνολογία που επεξεργάζεται το DNA εντός ζώντος ανθρώπινου οργανισμού

  Ο John Leonard δημιούργησε την Intellia Therapeutics μαζί με την Jennifer Doudna, τη βραβευμένη με Νόμπελ επιστήμονα που καινοτόμησε στην τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας. Η εταιρεία έχει βρει τον...

  07:51 18/08

  Ρωσία - Ιράν: Μια συμμαχία στην κόψη του… πετρελαίου

  Η Δύση πρέπει να αποτρέψει την απόλυτη ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων Μόσχας - Τεχεράνης.

  00:05 18/08

  Ενέργεια: Η πανδημία άφησε τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν

  Η πανδημία "σκότωσε" τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάγωσε τις ενεργειακές επενδύσεις, αφήνοντας τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν. Το θετικό είναι ότι οι ελλείψεις και η...

  00:04 18/08

  Οι "fake" ρωσικοί σκύλοι-ρομπότ και τα όντως οπλισμένα ρομπότ

  Ένας από τους "αστέρες-έκπληξη" στη ρωσική έκθεση Army-22 ήταν ο σκύλος-ρομπότ που έφερε ένα αντιαρματικό RPG-26. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα...

  07:30 17/08

  Ουκρανοί και Ρώσοι "καίγονται" για τον έλεγχο του χωριού Πίσκι

  Ένα μικρό χωριό-φάντασμα, στα βόρεια του Ντονέτσκ, έχει μετατραπεί σε πεδίο θανάτου για τις αντιμαχόμενες πλευρές.

  00:06 17/08

  Ο "Αχυράνθρωπος" που κρύβει το $500 εκατ. γιοτ του Πούτιν

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο Eduard Khudainatov, πρώην διευθύνων σύμβουλος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, είναι ο "αχυράνθρωπος"-ιδιοκτήτης του σούπερ-γιοτ του...

  00:04 17/08

  Goldman Sachs: Δύσκολα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό η Fed χωρίς να προκαλέσει ύφεση

  Ελάχιστα πείθει ότι κάνει βήματα προόδου όσον αφορά την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και τη χαλιναγώγηση του υψηλού πληθωρισμού, λέει η G.S.

  07:35 16/08

  Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην ανατολική Ουκρανία

  Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

  08:30 15/08

  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρος Ανάπτυξη

  Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκφράζεται στο CEO Clubs μέσα από τη συμβολή του οργανισμού στην ανάπτυξη της αντίστοιχης νοοτροπίας στα μέλη του.

  08:19 15/08

  Τα ουκρανικά αεροσκάφη εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους αντι-ραντάρ

  Υψηλής ταχύτητας AGM-88 κατά της ρωσικής αεράμυνας.

  08:18 13/08

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Πολλοί ανατρέχουν στην κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" είναι καλύτερη αφετηρία για να δούμε το σήμερα.

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.