Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 00:01

  Iδρυτές της Airbnb έχουν πουλήσει μετοχές αξίας άνω του $1 δισ. συνολικά το τελευταίο έτος

  airbnb
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Rachel Sandler

  Η πορεία της μετοχής της Airbnb ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα από τότε που η εταιρεία ενοικίασης κατοικιών μπήκε στο χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του 2020. Οι μετοχές της εταιρείας "εκτοξεύτηκαν" κατά το β' εξάμηνο του 2021, ξεπερνώντας στο αποκορύφωμά τους τα 207 δολάρια τον Νοέμβριο. Τώρα όμως, διαπραγματεύονται κατά περίπου 50% χαμηλότερα, ακολουθώντας την πτώση πολλών άλλων μετοχών στην αμερικανική αγορά. Ένας από τους τρεις δισεκατομμυριούχους συνιδρυτές της Airbnb συνέχισε να πουλάει μετοχές σε μηνιαία βάση παρά την πτώση της τιμής της μετοχής.

  Από τις 15 Ιουνίου του 2021, ο Jope Gebbia, ο οποίος είναι επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού βραχίωνα της Airbnb, έχει πουλήσει 5 εκατ. μετοχές αξίας 713 εκατ. δολαρίων. Ο Gebbia πουλάει 200.000 με 700.000 μετοχές τον μήνα, αποχωριζόμενος το 8% του μεριδίου του στην εταιρεία. Μετά τους φόρους, το Forbes εκτιμά ότι ο Gebbia εισέπραξε τουλάχιστον 450 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τα αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι συναλλαγές αυτές ήταν μέρος ενός προκαθορισμένου σχεδίου συναλλαγών.

  Η μόνη εξαίρεση ήταν ο Μάρτιος του τρέχοντος έτους, όταν η Gebbia πούλησε 1,4 εκατ. μετοχές έναντι συνολικού κόστους προ φόρων ύψους 215 εκατ. δολαρίων. Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο συναλλαγών του τροποποιήθηκε ή αν δημιουργήθηκε ένα νέο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σύστησε αυστηρότερους κανόνες γνωστοποίησης για τα προκαθορισμένα σχέδια συναλλαγών τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά μένει ακόμη να εγκριθούν.

  "Εκτός από αυτή την εξαίρεση, φαίνεται ότι ακολουθεί σταθερά αυτή τη στρατηγική μηνιαίων πωλήσεων", δήλωσε ο Daniel Taylor, καθηγητής λογιστικής στο University of Pennsylvania’s Wharton School. "Όσον αφορά αυτήν την πώληση ύψους 200 εκατ. δολαρίων, δεν ξέρουμε αν ήταν η πρόθεσή του όταν υπέγραψε το σχέδιο συναλλαγών τότε ή αν υπήρξε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής".

  Μετά τις πωλήσεις, ο Gebbia κατέχει το 9% και ο Nathan Blecharczyk το 10% της Airbnb, αλλά ο καθένας τους ελέγχει περισσότερο από το 20% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της εταιρείας στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τον Απρίλιο. Το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του Gebbia βρισκόταν στα 6,5 δισ. δολάρια και του Blecharczyk στα 6,2 δισ. δολάρια στις 24 Ιουνίου.

  Σε αντίθεση με τις κινήσεις των Gebbia και Blecharczyk, ο τρίτος συνιδρυτής της Airbnb, ο διευθύνων σύμβουλος Brian Chesky, δεν έχει πουλήσει ούτε μία μετοχή τον τελευταίο χρόνο. Ο Chesky πούλησε για τελευταία φορά μετοχές αξίας 30 εκατ. δολαρίων κατά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO). Ο Chesky, ο οποίος κατέχει το 11% της Airbnb, εκτιμάται ότι διέθετε περιουσία ύψους 8,2 δισ. δολαρίων κατά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή.

  Εκπρόσωπος της Airbnb δεν απάντησε σε αίτημα του Forbes για σχολιασμό σχετικά με τις πωλήσεις μετοχών. Αν και δεν είναι σαφές γιατί οι Gebbia και Blecharczyk πουλάνε τόσες πολλές μετοχές, και οι δύο έχουν επενδύσει σε μια σειρά από startups. Διατηρώντας την δραστηριότητά του στην Airbnb, ο Blecharczyk είναι επενδυτής στην Swimply, μια startup που επιτρέπει στους χρήστες να καταχωρούν τις πισίνες τους προς ενοικίαση ανά ώρα. Σύμφωνα με την Pitchbook, ο Gebbia χρηματοδοτεί τη Studio, η οποία προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα 30 ημερών από καλλιτέχνες όπως ο τραγουδιστής Charlie Puth και το acapella συγκρότημα Pentatonix (υποστηρίζεται επίσης από τον ιδρυτή της Quibi, Jeffrery Katzenberg), καθώς και το brand ανδρικών ενδυμάτων Vollabek με έδρα το Λονδίνο. Ο Gebbia ενδέχεται επίσης να χρησιμοποίησε μέρος των μετρητών για να αγοράσει μειοψηφικό μερίδιο στους San Antonio Spurs του NBA τον Ιανουάριο. Εκπρόσωπος της ομάδας δεν σχολίασε τη συμμετοχή του Gebbia.

  Ούτε ο Gebbia ούτε ο Blecharczyk έχουν ιδρύματα για τη φιλανθρωπική τους δράση, αν και οι δύο έχουν υπογράψει το Giving Pledge μια  υπόσχεση να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Μάρτιο, και οι τρεις ιδρυτές συγκέντρωσαν δωρεές έως και 10 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη προσφύγων από την Ουκρανία. Τον Μάιο, ο Gebbia δήλωσε ότι θα έδινε σε κάθε τελειόφοιτο του λυκείου του στη Τζόρτζια 22 μετοχές της Airbnb κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την αποφοίτηση. Υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 700.000 δολάρια για να βοηθήσει στην ενίσχυση του καλλιτεχνικού τμήματος του σχολείου και της ομάδας cross country (αγώνες ανώμαλου δρόμου) και τον Ιούνιο του 2021 δώρισε 5 εκατ. δολάρια στον μη κερδοσκοπικό βραχίονα της Airbnb, Airbnb.org.

  Ενώ η τιμή της μετοχής της Airbnb έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες, η δραστηριότητά της έχει βελτιωθεί από τότε που απέλυσε σχεδόν 2.000 άτομα τον Μάιο του 2020. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανέφερε ότι οι κρατήσεις στον ιστότοπο ενοικίασης κατοικιών έχουν ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 352 εκατ. δολαρίων για το 2021 σε έσοδα σχεδόν 6 δισ. δολαρίων το 2021. Για το α' τρίμηνο του 2022, τα έσοδα αυξήθηκαν σε 1,5 δισ. δολάρια - σε ένα άλμα κατά 40% από το α' τρίμηνο του 2021 - και η καθαρή ζημία συρρικνώθηκε σε περίπου 19 εκατ. δολάρια, από 1,17 δισ. δισ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 15/08

  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρος Ανάπτυξη

  Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκφράζεται στο CEO Clubs μέσα από τη συμβολή του οργανισμού στην ανάπτυξη της αντίστοιχης νοοτροπίας στα μέλη του.

  08:19 15/08

  Τα ουκρανικά αεροσκάφη εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους αντι-ραντάρ

  Υψηλής ταχύτητας AGM-88 κατά της ρωσικής αεράμυνας.

  08:18 13/08

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Πολλοί ανατρέχουν στην κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" είναι καλύτερη αφετηρία για να δούμε το σήμερα.

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.

  07:30 10/08

  Οι Ουκρανοί χτυπούν τους Ρώσους στα κενά τους – πώς ξεδιπλώνεται η "στρατηγική διάβρωσης"

  Ο ρωσικός στρατός απομάκρυνε το 1/3 των δυνάμεών του από τα ανατολικά και το Κίεβο επιτίθεται στα αδύναμα σημεία.

  07:41 09/08

  Οι "υδραυλικοί" του διαδικτύου που έφτιαξαν μια εταιρεία 5,6 δισ. δολαρίων

  Πώς οι συνιδρυτές της Fivetran, George Fraser και Taylor Brown, πλούτισαν διοχετεύοντας δεδομένα μέσω του cloud.

  07:42 08/08

  Ρωσία και Ιράν "ψήνουν" ανταλλαγή μαχητικών Su-35 με drones

  Eάν η Τεχεράνη αποκτήσει νέα μαχητικά μετά από 30 χρόνια και η Ρωσία έναν στόλο ιρανικών drones για πρώτη φορά, τότε η συνεργασία τους στους "αιθέρες" έχει ξεκινήσει δυναμικά.

  10:48 07/08

  Ο Μπιλ Γκέιτς μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Γκέιτς μέσω δύο μετοχών

  Μεταβίβασε μετοχές αξίας 5,2 δισ. δολαρίων της Canadian National Railway και μετοχές αξίας 1,3 δισ. δολαρίων της Deere.

  08:02 07/08

  Τι μάθαμε από την κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων για την αξία του χρήματος

  Η κατάρρευση του αλγοριθμικού stablecoin Terra ξύπνησε μνήμες του κραχ του 2008, φέροντας αρκετούς παραλληλισμούς.

  15:55 06/08

  Εκμεταλλευόμενη τη "σιωπή" των ΗΠΑ, η Κίνα ακολουθεί το ρωσικό παράδειγμα στα όπλα μαζικής καταστροφής

  Η Κίνα, πάντα έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα εκκολαπτόμενα κενά στην αμερικανική πολιτική εθνικής ασφάλειας, ακολουθεί γρήγορα το παράδειγμα της Ρωσίας, προτείνοντας να κατασκευάσει σμήνη πυρηνικών...

  08:03 06/08

  Η Gucci πρωτοπορεί στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

  Μετατρέπεται σε ηγέτιδα δύναμη στην αποδοχή ψηφιακών νομισμάτων για πληρωμές.

  07:55 05/08

  ΗΠΑ: Βαθαίνει το χρέος των νοικοκυριών - "Φουλάρουν" πιστωτικές κάρτες, καθυστερούν δόσεις στεγαστικών

  Σε επίπεδα-ρεκόρ το χρέος τους που ξεπέρασε τα 16,5 τρισ. δολάρια με πιέσεις από επιτόκια και πληθωρισμό.