Επίτροπος της SEC τάσσεται κατά της διάσωσης εταιρειών κρυπτονομισμάτων - Η κρίση αναδεικνύει τους καινοτόμους, λέει

Επίτροπος της SEC τάσσεται κατά της διάσωσης εταιρειών κρυπτονομισμάτων - Η κρίση αναδεικνύει τους καινοτόμους, λέει

Του Steven Ehrlich

Η επίτροπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Hester Peirce, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι το πρόσφατο κραχ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να θέσει τον κλάδο σε πιο βιώσιμη βάση. 

"Όταν η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη στην αγορά, ανακαλύπτεις ποιος πραγματικά δημιουργεί κάτι που μπορεί να έχει διάρκεια μακροπρόθεσμα ή όχι”, δήλωσε η Peirce κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Forbes την προηγούμενη Παρασκευή. 

Κι αυτό δεν είναι το μόνο όφελος που πιστεύει ότι θα μπορούσε να προκύψει από την πτώση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Το πρόσφατο sell-off μπορεί να αποτελέσει επίσης μια πολύτιμη ευκαιρία για τους συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά και για τη ρυθμιστική αρχή, να δουν πώς λειτουργεί η αγορά κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου στρες. "Είναι χρήσιμο για εμάς να βλέπουμε τα σημεία σύνδεσης. Είναι η στιγμή να μάθουν όχι μόνο οι συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά και η ρυθμιστική αρχή, ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη αίσθηση για το πώς λειτουργεί η αγορά”, πρόσθεσε.

Παρότι πρόκειται για μια οδυνηρή διαδικασία και η Peirce ξεκαθάρισε ότι δεν υποβαθμίζει τα δεινά που υφίσταται οποιοσδήποτε από αυτήν την πτώση, η εκτίμησή της είναι σωστή.

Άλλωστε, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ο κλάδος βίωσε τελευταία φορά τέτοια κατάρρευση, ήτοι πολύ πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους αρκετά από τα βασικά στελέχη της Επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την Peirce, ορίστηκε επίτροπος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2018, την εποχή που η αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών νομισμάτων ετοιμαζόταν να καταρρεύσει. Ωστοσο, τότε ακόμη οι θεσμικοί επενδυτές δεν είχαν στραφεί στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων, οι αγορές παραγώγων βρίσκονταν στα σπάργανα, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) δεν είχε ακόμη εδραιωθεί, ενώ ουσιαστικά κανείς δεν είχε ακούσει έως τότε για τα NFTs.

Αυτό σημαίνει ότι η ρυθμιστική αρχή πρόκειται να μείνει άπραγη, παρακολουθώντας εξ αποστάσεως τι συμβαίνει στην αγορά; Φυσικά και όχι.

Η Peirce σημείωσε ότι για τη SEC οι περίοδοι πτώσης είναι πιο διδακτικές από τους ανοδικούς κύκλους. "Οι απατεώνες θα βρουν τρόπους για να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε συγκυρία στην αγορά, για να εκμεταλλευτούν άλλους ανθρώπους. Επομένως, είμαι σίγουρη ότι οι τακτικές τους αλλάζουν και ορισμένες φορές κυνηγούν ανθρώπους που βρίσκονται στο ναδίρ… είναι ίσως πιο πιθανό να λάβουμε διδάγματα από τέτοιες περιόδους”.

Η SEC επίσης παρακολουθεί οποιεσδήποτε δραστηριότητες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, ενώ συνεχίζει να εκπαιδεύει το προσωπικό της για τον εντοπισμό προειδοποιητικών σημάτων.

Για παράδειγμα, η Peirce επισημαίνει ότι οι επενδυτές ή οι καταθέτες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιονδήποτε υπόσχεται σταθερά διψήφιες αποδόσεις. Χωρίς να αναφερθεί σε κάποια εταιρεία ή πάροχο υπηρεσιών συγκεκριμένα, παρότι εξέχουσες εταιρείες δανεισμού κρυπτονομισμάτων όπως η Celsius, η BlockFi και η Babel Finance έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, η Peirce σημείωσε: "Στην περίπτωση των ελκυστικών αποδόσεων, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί τι κινδύνους συνεπάγονται. Κι αν δεν δίνεται απάντηση, τότε πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά αν θέλει όντως να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση”.

Σε κάθε περίπτωση, η Peirce ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν υποστηρίζει δράσεις διάσωσης οποιασδήποτε οντότητας από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Αν και σημείωσε ότι η SEC δεν έχει οριστεί από το Κογκρέσο ως ρυθμιστής των συστημικών κινδύνων, η Peirce ανέφερε ότι δεν θα τασσόταν ούτως ή άλλως υπέρ της χρήσης προγραμμάτων διάσωσης για τη σωτηρία εταιρειών κρυπτονομισμάτων. Ειδικά εταιρειών οι οποίες σκόπιμα αγνόησαν τις βασικές αρχές διαχείρισης κινδύνου, ενέδωσαν στην υπερμόχλευση και κινήθηκαν σε τεντωμένο σχοινί. 

"Η αγορά κρυπτονομισμάτων δεν διαθέτει μηχανισμό διάσωσης. Κι αυτό θεωρείται ως ένα από τα δυνατά σημεία της αγοράς. Δεν θέλω να εμπλακώ και να πω ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο για να σας διασώσουμε, εάν δεν έχουμε την αρμοδιότητα να το κάνουμε. Αλλά ακόμη κι αν την είχαμε, δεν θα ήθελα να τη χρησιμοποιήσω, πρέπει πραγματικά να αφήσουμε αυτήν την κατάσταση να εξελιχθεί”, πρόσθεσε.

Δύσκολη εξίσωση

Ωστόσο, αυτό εύλογα εγείρει το ερώτημα πώς ο κλάδος - και πιθανώς οι ρυθμιστικές αρχές - μπορούν να αποτρέψουν την επανάληψη της ιστορίας μόλις η χιονοθύελλα αυτού του "χειμώνα" στα κρυπτονομίσματα καταλαγιάσει, όποτε κι αν συμβεί αυτό. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Ένα καλό βαρόμετρο για το μέγεθος της πρόκλησης αποτελεί η επίπονη προσπάθεια του Κογκρέσου όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων που εστιάζουν στα κρυπτονομίσματα. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να απαντηθούν θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν τον κλάδο, όπως εάν ένα "διακριτικό" (token) πρέπει να θεωρείται εμπόρευμα, κινητή αξία ή κάτι άλλο. Ακόμη και η ίδια η Peirce συνέταξε την πρόταση Safe Harbor, η οποία προβλέπει την παροχή κάποιας ρυθμιστικής "ανακούφισης" σε πρώιμα έργα token ώστε να μπορέσουν να "αποκεντρωθούν” και να μην χαρακτηριστούν κινητές αξίες.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία, διότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί καθορίζουν τη δικαιοδοσία της ρυθμιστικής αρχής. Εάν ένα token θεωρείται κινητή αξία, τότε υπόκειται στη δικαιοδοσία της SEC. Τα εμπορεύματα δεν εμπίπτουν στο πεδίο της, αν και είναι ενδιαφέρον ότι έχει συσταθεί μια "αδελφή” αρχή, η Επιτροπή Εμπορευμάτων και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (CFTC), η οποία επί του παρόντος επιβλέπει τις αγορές παραγώγων και τα συμβόλαια που βασίζονται σε ψηφιακά εμπορεύματα.

Η επόμενη θετική αλλαγή αφορά μια διάταξη του προτεινόμενου νομοσχεδίου Responsible Financial Innovation Act, μιας δικομματικής πρωτοβουλίας με επικεφαλής τις γερουσιαστές Cynthia Lummis (των Ρεπουμπλικανών) και  Kirsten Gilibrand (των Δημοκρατικών), που έχει στόχο να παράσχει πρόσθετη ρύθμιση σε κάθε πτυχή του κλάδου, από την ταξινόμηση των token έως τους κανονισμούς για τα stablecoins και τις κατ’ ελάχιστον (de minimis) εξαιρέσεις για τις μικρές συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ώστε ένας χρήστης να μην χρειάζεται να πληρώσει φόρο υπεραξίας για ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται για την αγορά καφέ.

Απώτερος στόχος είναι να διευθετηθούν τα θέματα ασαφούς δικαιοδοσίας μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Εμπορευμάτων και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης των ΗΠΑ, με τους παρατηρητές του κλάδου να θεωρούν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ της CFTC.

Από την πλευρά της η Peirce είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για το εν λόγω νομοσχέδιο, αλλά γενικά τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της συζήτησης για τα κρυπτονομίσματα στο Καπιτώλιο. Δεν φαίνεται να την απασχολεί εάν θα άπτεται της δικαιοδοσίας της SEC, ούτε δυσανασχετεί που η πρότασή της, "Safe Harbor", δεν εφαρμόστηκε. Απλώς θέλει να υπάρξει ένας σαφής οδηγός για οποιονδήποτε θα ακολουθήσει. "Δεν διεκδικώ δάφνες για το νομοσχέδιο (Safe Harbor). Δεν με πειράζει αν κινηθούμε διαφορετικά, το μόνο που θέλω είναι ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο”.

Φυσικά, στα λόγια είναι πιο εύκολο απ' ό,τι στην πράξη. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει ο τέλειος νόμος και οι προσεγγίσεις που αφορούν την τεχνολογία συνοδεύονται από πολλές προκλήσεις, όπως η διασφάλιση ότι θα προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την εξέλιξη της αγοράς. Εξάλλου, πριν από πέντε χρόνια σχεδόν κανείς δεν περίμενε ότι τα stablecoins και τα NFTs θα μονοπωλούσαν κάποια στιγμή τον δημόσιο διάλογο, όπως συμβαίνει τώρα. Επομένως, το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να βασίζεται στη λειτουργικότητα και όχι στην τεχνολογία.

Η Peirce κλίνει προς την πρώτη άποψη, ωστόσο εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για εξαιρέσεις. "Ήμουν κάπως επικριτική όσον αφορά τους κανόνες ειδικά για την τεχνολογία. Και σε έναν βαθμό η πρότασή μου, Safe Harbor, εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, καθώς περιέχει μια ειδική προσέγγιση για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η απάντησή μου σε αυτό είναι ότι το Κογκρέσο μας έδωσε την εξουσία, βάσει της αρχικής νομοθεσίας περί κινητών αξιών, να προσαρμόζουμε και να χρησιμοποιούμε κατ’ εξαίρεση εφαρμογές ώστε να παράσχουμε τις συνθήκες και τη βοήθεια που απαιτείται σε μια συγκεκριμένη τεχνολογία. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν τη νομοθεσία όσο το δυνατόν πιο τεχνολογικά ουδέτερη, ώστε να έχει διάρκεια… την ίδια στιγμή, νομίζω ότι μερικές φορές πρέπει να αναγνωρίζουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτής της τεχνολογίας”.

Περισσότερα από Forbes

Forbes Business

Για ξέπλυμα χρήματος ερευνάται ο μεγιστάνας Β. Arnault - Στο μικροσκόπιο συναλλαγές με Ρώσο επιχειρηματία

Αφορά υπόθεση αγοράς ακινήτων σε πολυτελές θέρετρο των Άλπεων.

Forbes Οικονομια

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3,5% ο "πληθωρισμός της Fed"

Έδειξε τις τάσεις υποχώρησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Επιχειρησεις

Ψηφιακά 8 στα 10 καταναλωτικά δάνεια της Εθνικής Τράπεζας

Τα online δάνεια έχουν μεγάλη απήχηση και κινούνται αυξητικά.

Forbes Innovation

Nibble: Το chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Πολλοί αποφεύγουν το παζάρι της τιμής πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στο διαδίκτυο το παιχνίδι αλλάζει...

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Funky Buddha: Το success story του Έλληνα "Βούδα", οι ισχυρές επιδόσεις και το "στοίχημα" του εξωτερικού

Η ελληνική Funky Buddha ανταγωνίζεται στα… ίσα κορυφαία, διεθνή ονόματα.

Forbes Επιχειρησεις

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Forbes Οικονομια

BofA: Τι θα συμβεί στις αγορές εάν η ΕΚΤ πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Γιατί έρχεται περαιτέρω βουτιά της τάξης του 15% στις ευρωπαϊκές αγορές.

Forbes Billionaires

Τα δύο μεγάλα και ριψοκίνδυνα στοιχήματα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Πως ο ιδρυτής του Facebook θέλει να αλλάξει την εικόνα του και ο ρόλος του Μπιλ Γκέιτς.

Forbes Ασια

Αρνητικό κλίμα στην Ασία, κοντά σε χαμηλό μήνα ο Nikkei

Το κλίμα δεν βοηθούν και οι νέοι κλυδωνισμοί από τα προβλήματα που γνωρίζει η China Evergrande Group.

Forbes Business

Evergrande: Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή στο Χονγκ Κονγκ

Εν μέσω δημοσιευμάτων πως ο πρόεδρος της εταιρείας βρίσκεται υπό περιορισμό.

Forbes Business

Θα εμπιστευόσασταν την πιστωτική σας καρτα στον Elon Musk;

Το όραμά του για το X "χωρά" μια μηχανή χρηματοοικονομικών συναλλαγών για συνδρομές και υπηρεσίες.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Καζίνο Λουτρακίου: Αναζητά το βηματισμό του μετά το παρ’ ολίγο λουκέτο

"Εφτάψυχο" αποδεικνύεται το καζίνο Λουτρακίου που απέφυγε για ακόμη μια φορά το λουκέτο.