Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαϊ-2022 19:47

  Μη επανδρωμένα πλοία: Έρχεται η νέα φάση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

  Μη επανδρωμένα πλοία: Έρχεται η νέα φάση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Vikram Mittal

  Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αποτέλεσε τη σκηνή πάνω στην οποία έκαναν την εμφάνισή τους περισσότερα drone από οποιονδήποτε προηγούμενο πόλεμο. Πράγματι, μέρος της αρχικής επιτυχίας της Ουκρανίας οφείλεται στην αποτελεσματική χρήση των εναέριων drone Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής. Εν τω μεταξύ, η αδυναμία των Ρώσων να αναπτύξουν επιτυχώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμες τακτικές αποτυχίες. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της συζήτησης για τα drone έχει επικεντρωθεί σε εναέρια μέσα. Ένα διαφορετικό σύνολο drone - μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) - αναμένεται να διαδραματίσουν επίσης κρίσιμο ρόλο, καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται.

  Αυτά τα συστήματα, που συνήθως αναφέρονται ως πλοία drone, είναι ναυτικά σκάφη που μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως, συχνά με υψηλό βαθμό αυτονομίας. Μετά την πρόσφατη αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι περιέλαβε συστήματα USV. Το Πεντάγωνο δήλωσε επίσης ότι παρείχε εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των συστημάτων.

  Παρόλο που δεν υπήρχαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο ή τον αριθμό αυτών των συστημάτων που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία, είναι πιθανώς συστήματα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη USVs σε μια σειρά μεγεθών. Τα μεγαλύτερα USV, όπως το Leidos Sea Hunter, προορίζονται για την εκτέλεση μακροπρόθεσμων αποστολών που εκτελούνται επί του παρόντος από επανδρωμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Εν τω μεταξύ, τα μικρότερα συστήματα USV προορίζονται κυρίως για συλλογή πληροφοριών, αναμεταδότες επικοινωνίας και ναρκαλιεία. Τα USV που παρέχονται στην Ουκρανία είναι πιθανώς η μικρότερη κατηγορία συστημάτων USV, δεδομένου ότι είναι τεχνικά πιο ώριμα.

  Ένα υποψήφιο σύστημα που παρασχέθηκε στην Ουκρανία είναι το Common USV που κατασκευάστηκε από την Textron. Αυτό το σύστημα έχει περίπου το μέγεθος ενός τυπικού περιπολικού σκάφους μήκους περίπου 10 μέτρων. Αυτά τα USV μπορούν να μεταφέρουν ένα προσαρμόσιμο ωφέλιμο φορτίο με βάση το σύνολο της αποστολής, συμπεριλαμβανομένων πιθανών όπλων. Τα συστήματα μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες 30 mph με εμβέλεια πλεύσης 1.200 ναυτικών μιλίων.

  Ένα άλλο πιθανό υποψήφιο σύστημα είναι το Mantas T-12 που κατασκευάστηκε από την MARTAC. Αυτό το σύστημα είναι αρκετά μικρό σε μήκος 3,6 m με ωφέλιμο φορτίο 63,5 kg. Αυτά τα USV προορίζονται κυρίως για συλλογή πληροφοριών, έχουν εμβέλεια μεταξύ 23 και 60 ναυτικών μιλίων και μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες 50 mph. Τα Mantas T-12 έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πρόσφατες κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μπαχρέιν.

  Ανεξαρτήτως από το συγκεκριμένο μοντέλο, τα USV θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο καθώς εξελίσσεται ο πόλεμος, καθώς οι Ρώσοι έχουν εδραιώσει την επίθεσή τους στην περιοχή Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Θάλασσα του Αζόφ και τη Μαύρη Θάλασσα. Ως εκ τούτου, ο ρωσικός στρατός μπορεί να αξιοποιήσει τα ναυτικά του μέσα για να υποστηρίξει τις χερσαίες δυνάμεις του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Ρωσικό Ναυτικό θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο Ναυτικό στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, το Ουκρανικό Ναυτικό είναι πολύ μικρό.

  Ο ρωσικός στρατός επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το ναυτικό του για να υποστηρίξει τις χερσαίες δυνάμεις με τρεις τρόπους. Πρώτον, το ρωσικό ναυτικό μπορεί να παρέχει θαλάσσιο ανεφοδιασμό επιμελητείας. Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι Ρώσοι με τον επίγειο ανεφοδιασμό, ο ανεφοδιασμός στη θάλασσα θα μπορούσε να είναι ασφαλέστερος. Δεύτερον, το ρωσικό ναυτικό μπορεί να υποστηρίξει μια αμφίβια επίθεση, επιτρέποντας την απόβαση χερσαίων δυνάμεων πίσω από την ουκρανική άμυνα. Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μια αμφίβια επίθεση νωρίς στην εισβολή τους. Τρίτον, το ρωσικό ναυτικό είναι βαριά οπλισμένο, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ με βεληνεκές 900 μιλίων. Μεταξύ των πυροβόλων και των πυραύλων τους, το ρωσικό ναυτικό είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη πυρός στις επίγειες δυνάμεις του.

  Η χρησιμότητα του ρωσικού ναυτικού για αυτές τις επιχειρήσεις βασίζεται σε μια απλή υπόθεση - ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να βρουν και να στοχεύσουν τα πλοία τους. Όπως φαίνεται από τη βύθιση του Moskva, εάν ο ουκρανικός στρατός γνωρίζει την τοποθεσία ενός ρωσικού πλοίου, μπορεί να το βυθίσει χρησιμοποιώντας συστήματα όπως ο πύραυλος κρουζ Neptune. Ωστόσο, η στόχευση πλοίων σε ανοιχτά νερά είναι δύσκολη, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια η θέση τους.

  Τα USV παρέχουν στους Ουκρανούς την απαραίτητη ικανότητα να ανιχνεύουν και να εντοπίζουν τα ρωσικά πλοία, έτσι ώστε τα επίγεια πυραυλικά συστήματα να μπορούν να τα στοχεύουν και να τα καταστρέφουν. Τα USV έχουν το φυσικό πλεονέκτημα ότι είναι μη επανδρωμένα. Ως εκ τούτου, μπορούν να λειτουργούν σε αμφισβητούμενα νερά ή σε πιο επικίνδυνα περιβάλλοντα χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους στρατιωτικούς. Επιπλέον, μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους, πράγμα που τους επιτρέπει να περιπολούν στις ακτές και να ανιχνεύουν πλοία που πλησιάζουν στην ακτή για ανεφοδιασμό ή αμφίβια επίθεση. Η απλή παρουσία των USV χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας από τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων.

  Καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τέταρτο μήνα του, η χρήση drone ήταν άνευ προηγουμένου. Έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αρχική επιτυχία της Ουκρανίας και στις ρωσικές αποτυχίες. Προχωρώντας στα επόμενα στάδια του πολέμου, τα drone θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο. Συγκεκριμένα, τα USV μπορεί να παρέχουν στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του ρωσικού ναυτικού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:58 07/07

  Ταξιδεύετε στην Ευρώπη; Φοβού το "ιπτάμενο" χάος - Ακυρώσεις πτήσεων, χαμένες αποσκευές και είναι μόνο η αρχή

  Ορισμένες αεροπορικές συμβουλεύουν τους επιβάτες να μην πετάξουν αυτό το καλοκαίρι.

  07:43 06/07

  Η Τουρκία "χτίζει" μια πολεμική υπερ-μηχανή με drones – και όχι μόνο

  700 διαφορετικά projects δίνουν μια γεύση από τον πόλεμο του μέλλοντος.

  00:02 06/07

  Ο πληθωρισμός μπορεί να χειροτερέψει έντονα το καλοκαίρι και να διατηρηθεί για "πολλά χρόνια"

  Οι απροσδόκητες μετρήσεις του πληθωρισμού αρχίζουν να συναγωνίζονται εκείνες που στις δεκαετίες του '60 και του '70.

  07:39 05/07

  Anti-drone "ομπρέλα" στο Αιγαίο που "τυφλώνει" τα τουρκικά Bayraktar

  To ισραηλινής τεχνογνωσίας σύστημα έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται εδώ και δύο μήνες.

  07:40 04/07

  Ο μεγιστάνας που σόρταρε στεγαστικά δάνεια στην κρίση του 2007-09 προειδοποιεί: "Σε φάση φούσκας οι ΗΠΑ"

  Ο Jeff Greene βλέπει "φούσκες" από τα κρυπτονομίσματα και τις SPAC έως τις τεχνολογικές μετοχές και τα ακίνητα.

  00:13 04/07

  Γ. Λαμπρινός (GEP Group): Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται πλέον από την εταιρική φήμη

  Στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε η GEP κατά τη διάρκεια της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αναφέρεται ο CEO της εταιρείας.

  00:01 04/07

  Iδρυτές της Airbnb έχουν πουλήσει μετοχές αξίας άνω του $1 δισ. συνολικά το τελευταίο έτος

  Οι μετοχές της εταιρείας "εκτοξεύτηκαν" κατά το β' εξάμηνο του 2021. Τώρα όμως, διαπραγματεύονται περίπου 50% χαμηλότερα.

  08:05 01/07

  Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από τις διαφημίσεις στο Netflix

  Προσεχώς διαφημίσεις στην πλατφόρμα σε μια εξέλιξη-ορόσημο που αναμένεται να επηρεάσει και τους επενδυτές.

  07:41 30/06

  ΝΑΤΟ: Η νέα στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης "στριμώχνει" τη Ρωσία

  Με την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας η Συμμαχία "κυκλώνει" τη Βαλτική Θάλασσα.

  07:39 29/06

  Τουρκία: Θέλει -έστω- το "πορτοκαλί φως" από τη Μόσχα για να εισβάλει στη Συρία

  Χωρίς την υποστήριξη των Ρώσων, οι Κούρδοι δεν θα αποτρέψουν ή αποκρούσουν μια νέα τουρκική επίθεση.

  07:38 28/06

  Ουκρανικοί πύραυλοι καταστρέφουν ρωσικούς κόμβους ανεφοδιασμού – ακόμη και εντός Ρωσίας

  Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν στρατιωτικές αποθήκες, χώρους στάθμευσης οχημάτων, πλοία μεταφοράς οπλισμού.

  07:36 27/06

  Πρώην δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων επιμένει: "Το Bitcoin θα εκτοξευθεί στις $250.000 στους επόμενους 18 μήνες"

  Ο Tim Draper δεν είναι ο μοναδικός αισιόδοξος για το δημοφιλέστερο crypto.

  00:05 27/06

  Δ. Παπαμιχαήλ (Goldair Handling): Πολλά ελληνικά αεροδρόμια ζουν ημέρες του 2019

  Αθήνα και τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια, τη θερινή σεζόν θα κινηθούν σε ρυθμούς 2019 εκτιμά ο CEO της Goldair Handling Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

  08:22 25/06

  Ο Γουόρεν Μπάφετ "αγόρασε την πτώση" στο πετρέλαιο

  Η Berkshire Hathaway έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Occidental Petroleum.

  18:42 24/06

  Το Netflix απέλυσε 300 ακόμη υπαλλήλους μετά την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών από τις αρχές του έτους

  Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις μελλοντικά.