Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Μαϊ-2022 08:42

  Είναι αποτελεσματικά τα νέα όπλα λέιζερ της Ρωσίας κατά των drones ή αποτελούν ένδειξη απελπισίας;

  Χαρκοβο Ουκρανια Ρωσια πολεμος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία χρησιμοποίησαν ένα νέο λέιζερ για να καταστρέψουν ένα ουκρανικό drone. Αυτό που μπορεί να αποτελεί μια νέα δυνατότητα μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει τις κρίσιμες ελλείψεις των ρωσικών δυνάμεων σε αντιαεροπορικούς πυραύλους και την επιθυμία για κάθε καλή είδηση σε μια "παγωμένη" εκστρατεία.

  Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βγήκε γρήγορα στα μέσα ενημέρωσης, συγκρίνοντας τη διαφημιστική εκστρατεία της Ρωσίας για το σύστημα λέιζερ κατά των drones (CUAS) με τα "θαυματουργά όπλα" που παρουσίασε η ναζιστική Γερμανία τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς συμμαχικές και σοβιετικές δυνάμεις πίεζαν τη Γερμανία από τη Δύση και την Ανατολή.

  Αυτό είναι υπερβολή, λέει ο Bryan Clark, υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson. "Νομίζω ότι υπερβάλλει όταν λέει ότι πρόκειται για απελπισία. Νομίζω ότι οι Ρώσοι κάνουν αυτό που κάνουν στη Συρία και την Ουκρανία εδώ και χρόνια. Πήραν συστήματα στο πεδίο της μάχης ως τρόπο επίδειξης ή πειραματισμού με αυτά. Νομίζω ότι αυτό κάνουν, δοκιμάζουν ένα σύστημα που δεν έχει βρεθεί σε επιχειρησιακή χρήση", σημείωσε.

  Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει τίποτα που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι χρησιμοποίησε όπλα λέιζερ στην Ουκρανία. Το όπλο που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε η Ρωσία ονομάζεται Zadira και φέρεται να ήταν τοποθετημένο σε ένα τεθωρακισμένο φορτηγό.

  Δεδομένου ότι η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των αντιαεροπορικών πυραύλων της και των πυραύλων εδάφους - εδάφους στην Ουκρανία (ο Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 2.000 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής), ένα πιο ρεαλιστικό συμπέρασμα από τη χρήση του Zadira είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναζητούν μια φθηνότερη εναλλακτική αντι-αεροπορική προστασία.

  Τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor και Pantsir που έχει αναπτύξει η Ρωσία έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τις ουκρανικές δυνάμεις και είναι πιθανό να μην έχουν αρκετά πυρομαχικά. "Νομίζω ότι είναι αλήθεια ότι η Ρωσία ξεμένει από όπλα", σημείωσε ο Clark. "Θα ήθελαν πολύ να αποκτήσουν μια δυνατότητα με χαμηλότερο κόστος ανά βολή και θα ήθελαν πολύ να αποκτήσουν κάτι πιο αποτελεσματικό".

  Τα συστήματα Tor και Pantsir δεν είναι αποτελεσματικά κατά των μικρών, χαμηλά ιπτάμενων drones, επισημαίνει ο Clark. "Τα Pantsir είχαν κάποια επιτυχία εναντίον μεγαλύτερων UAS, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι τόσο καλά. Μιλάμε για προσπάθεια κατάρριψης σύνθετων αεροσκαφών με μεγάλη δυσκολία εντοπισμού στα ραντάρ".

  Οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου εργάζονται σοβαρά πάνω στα όπλα λέιζερ από τη δεκαετία του 1990, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα εγγενή ατμοσφαιρικά προβλήματα που δυσκολεύουν τις στοχευμένες ακτίνες λέιζερ. Στο πεδίο της μάχης πρέπει να λειτουργούν σε συνθήκες όπου η ομίχλη, ο καπνός, η σκόνη, η βροχή, το χιόνι ή οι σκόπιμα διασκορπισμένες χημικές ουσίες μπορούν να διασκορπίζουν τις ακτίνες λέιζερ ή να τις μπλοκάρουν.

  Για να είναι αποτελεσματικά τα CUAS πρέπει επίσης να είναι επαρκώς ισχυρά σε μια μικρή, κινητή συσκευασία. Το ζήτημα της ισχύος έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς κινητά δυτικά λέιζερ με ενέργεια 30 κιλοβάτ έχουν δοκιμαστεί και έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε περιορισμένο αριθμό.

  Ωστόσο, η στόχευση παραμένει πρόβλημα. Λόγω της στενής, εστιασμένης φύσης των λέιζερ, πρέπει να στοχεύουν μόνιμα σε έναν στόχο και να παραμένουν σε αυτόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ισχυρισμός του Μπορίσοφ ότι το Zadira κατέστρεψε το ουκρανικό drone "σε πέντε δευτερόλεπτα" είναι σημαντικός.

  Η ανίχνευση και στη συνέχεια η πυρπόληση ενός drone με ένα λέιζερ απαιτεί χρόνο και καταστρέφει μόνο έναν στόχο. Άλλες προσεγγίσεις του CUAS, όπως η παρεμβολή των συνδέσεων ελέγχου των drones μέσω ραδιοσυχνοτήτων, είναι ταχύτερες και δυνητικά αποτελεσματικές σε ολόκληρη την περιοχή, εξουδετερώνοντας πολλούς στόχους (ακόμη και σμήνη) ταυτόχρονα.

  Τα Zadira υπάρχουν περίπου από το 2017. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υπέγραψε τον Αύγουστο του ίδιου έτους συμφωνία με το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πυρηνικό Κέντρο για την έρευνα και ανάπτυξη του Zadira-16. Η Ρωσία διαθέτει επίσης ένα αντι-δορυφορικό σύστημα λέιζερ ονόματι Peresvet. Μπορεί τα δύο να μοιράζονται κάποια τεχνολογία στόχευσης και ακτινοβολίας, αλλά ο Μπορίσοφ φρόντισε να επισημάνει ότι το Peresvet "τυφλώνει" ένα εχθρικό σύστημα, ενώ το Zadira το καταστρέφει.

  Ακόμη και αν τα Zadira λειτουργούν με τον τρόπο που διαφημίζονται, παίζει αυτό ρόλο στην ανατολική και νότια γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία; "Δεν νομίζω ότι θα έχει σημαντικό επιχειρησιακό αντίκτυπο", λέει ο Clark. Μέχρι στιγμής, πρόκειται για ένα σύστημα που έχει εμβέλεια ίσως μερικών χιλιομέτρων και πιθανώς αρκετά περιορισμένη χρησιμότητα σε κακές καιρικές συνθήκες".

  Η καταστροφή των Zadira μπορεί επίσης να μην είναι τόσο μεγάλη πρόκληση για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι προγραμματιστές και τεχνικοί των UAS υποστηρίζουν ότι τα drones μπορούν να προστατευθούν από τα λέιζερ με θερμική θωράκιση, ακόμη και με το να περιστρέφονται τα UAS καθώς πλησιάζουν τον στόχο.

  Αν τα Zadira μπορούν τελικά να είναι αποτελεσματικά, η Μόσχα θα τα καλωσορίσει τόσο για λόγους τακτικής όσο και ως μία εναλλακτική για το τεράστιο οικονομικό κόστος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί στην Ουκρανία.

  "Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ένα προπαγανδισιτκό κόλπο", καταλήγει ο Clark. "Νομίζω ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να βρουν κάποιον τρόπο να νικήσουν την απειλή των drones", σημείωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:05 01/07

  Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από τις διαφημίσεις στο Netflix

  Προσεχώς διαφημίσεις στην πλατφόρμα σε μια εξέλιξη-ορόσημο που αναμένεται να επηρεάσει και τους επενδυτές.

  07:41 30/06

  ΝΑΤΟ: Η νέα στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης "στριμώχνει" τη Ρωσία

  Με την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας η Συμμαχία "κυκλώνει" τη Βαλτική Θάλασσα.

  07:39 29/06

  Τουρκία: Θέλει -έστω- το "πορτοκαλί φως" από τη Μόσχα για να εισβάλει στη Συρία

  Χωρίς την υποστήριξη των Ρώσων, οι Κούρδοι δεν θα αποτρέψουν ή αποκρούσουν μια νέα τουρκική επίθεση.

  07:38 28/06

  Ουκρανικοί πύραυλοι καταστρέφουν ρωσικούς κόμβους ανεφοδιασμού – ακόμη και εντός Ρωσίας

  Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν στρατιωτικές αποθήκες, χώρους στάθμευσης οχημάτων, πλοία μεταφοράς οπλισμού.

  07:36 27/06

  Πρώην δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων επιμένει: "Το Bitcoin θα εκτοξευθεί στις $250.000 στους επόμενους 18 μήνες"

  Ο Tim Draper δεν είναι ο μοναδικός αισιόδοξος για το δημοφιλέστερο crypto.

  00:05 27/06

  Δ. Παπαμιχαήλ (Goldair Handling): Πολλά ελληνικά αεροδρόμια ζουν ημέρες του 2019

  Αθήνα και τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια, τη θερινή σεζόν θα κινηθούν σε ρυθμούς 2019 εκτιμά ο CEO της Goldair Handling Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

  08:22 25/06

  Ο Γουόρεν Μπάφετ "αγόρασε την πτώση" στο πετρέλαιο

  Η Berkshire Hathaway έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Occidental Petroleum.

  18:42 24/06

  Το Netflix απέλυσε 300 ακόμη υπαλλήλους μετά την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών από τις αρχές του έτους

  Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις μελλοντικά.

  08:05 23/06

  Πόλεμος στην Ουκρανία: 5 λόγοι που ίσως αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι της Κίνας

  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.

  15:27 22/06

  Γιατί ο Elon Musk είναι από την Τρίτη 15 δισ. πιο πλούσιος

  Η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, εκτινάχθηκε κατά 14,5 δισ. δολάρια καθώς η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 9,4% μετά την...

  07:30 22/06

  Το κακό προαίσθημα του Μασκ για επερχόμενη ύφεση εντείνεται

  Την ώρα που ο ίδιος στηρίζει Ρεπουμπλικανούς εν όψει προεδρικών του 2024.

  07:42 21/06

  Τρία μαθήματα από το πρόσφατο sell-off στα κρυπτονομίσματα

  Η μεταβλητότητα στην ευρύτερη αγορά φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

  08:02 20/06

  Το δύσκολο τρίμηνο για την Tesla και η προειδοποίηση του Elon Musk

  Αυξήσεις τιμών, περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση της παραγωγής στην Κίνα για την αυτοκινητοβιομηχανία.

  00:05 20/06

  Μ. Σπανός (Global Sustain): Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιοποίηση, μονόδρομος για κάθε επιχείρηση

  Η ενσωμάτωση ESG κριτηρίων γίνεται καθιερωμένη πρακτική στο πλαίσιο των δανειοδοτήσεων και των επενδύσεων, αναφέρει ο Μ. Σπανός, Πρόεδρος και CEO της Global Sustain.

  07:54 17/06

  Ουκρανία: Τα στρατιωτικά ρομπότ Gnom ρίχνονται στη μάχη κατά των Ρώσων

  Θα εντοπίζει τις θέσεις του ρωσικού στρατού και θα παρέχει υποστήριξη με πυρά.