Ευ. Λιακόπουλος (BSS): Είναι η κατάλληλη στιγμή οι επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα προς το μέλλον

Ευ. Λιακόπουλος (BSS): Είναι η κατάλληλη στιγμή οι επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα προς το μέλλον

Καθώς τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την πανδημία, οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα δοκιμάστηκαν από πρωτόγνωρες προκλήσεις, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξανακερδίσουν και να διευρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, κάνοντας άλμα προς το μέλλον, υπογραμμίζει ο Ευστάθιος Λιακόπουλος, CEO & Founder της BSS. Αναφερόμενος στο νέο αναπτυξιακό νόμο εκτιμά πως ήρθε να ενισχύσει την επένδυση και να πολλαπλασιάσει την ταχύτητα ανάπτυξης, συμπληρώνοντας πως είναι η στιγμή οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το τρίπτυχο: Σωστή στρατηγική ανάπτυξη - Χρηματοδότηση - Βιωσιμότητα. Επιπρόσθετα μεταξύ άλλων τονίζει: "Οι εκτιμήσεις για το μέλλον της οικονομίας είναι θετικές. Δεν είχαμε ποτέ άλλοτε στη χώρα τόσα πολλά εργαλεία ανάπτυξης, ούτε τόσο θετικό κλίμα για επενδύσεις. Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα". 

-Δεδομένου ότι η εταιρεία σας ασχολείται με τη δημιουργία αξίας για τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται, ποια είναι τα βασικότερα στοιχεία που προσδίδουν αξία κατά τη γνώμη σας σε μία επιχειρηματική προσπάθεια και γιατί;

Έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην προσπάθεια ανάπτυξης της επιχειρηματικής δημιουργίας και της απελευθέρωσης του δυναμικού που κρύβουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που στην BSS  τα τελευταία 24 συναπτά έτη το όραμα μας συνάδει με το έργο μας, ως Ελληνική Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας.

Στα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης σε συνδυασμό με την πανδημία, οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται όσο κανείς άλλος από πρωτόγνωρες προκλήσεις. Πολλές στιγμές αισθάνθηκαν να απομακρύνονται μακριά από το επιχειρηματικό τους όραμα, αλλά δεν λύγισαν λεπτό. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξανακερδίσουν και να διευρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους,  κάνοντας άλμα προς το μέλλον! 

Σε αυτά τα νέα δεδομένα, η επένδυση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη λειτουργική αναδιοργάνωση, τη συνεχή εκπαίδευση παράλληλα με την  ταχύτατη προσαρμογή και εφαρμογή νέων προηγμένων τεχνολογιών, αποτελούν δομικό πυλώνα για να χτίσουμε μαζί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. 

Με βασική αρχή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση οι επιχειρήσεις σήμερα, πίσω από τους αριθμούς, πρέπει πάντα να επιλέγουν τον άνθρωπο, χτίζοντας σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. 

Με ηθική και ακεραιότητα, να βρίσκονται πάντα δίπλα στους πελάτες-συνεργάτες τους, αποφασιστικά με πάθος, παρέχοντας υπεραξία με πρακτικές εφαρμόσιμες λύσεις και τεχνογνωσία.

Πρέπει επίσης να επενδύουν σε συνεργάτες, έχουμε ανάγκη από την αλληλεπίδραση με όσο περισσότερους γνώστες της αγοράς και των εξελίξεων.

- Ποιοι τομείς της ελληνικής οικονομίας προσφέρουν κατά τη γνώμη σας αυτή τη στιγμή τις σημαντικότερες ευκαιρίες και προκλήσεις;

Στην BSS πρώτιστα πιστεύουμε ακράδαντα σε μια νέα αντίληψη για την επιχειρηματικότητα η οποία θα γεννήσει νέες ευκαιρίες. Αυτή που δεν απογοητεύεται αλλά προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει. Αυτή που συνεχίζει να υιοθετεί και να πρεσβεύει αρχές και αξίες παρά τις οικονομικές συγκυρίες και εγγενείς δυσκολίες. 

Οι επιχειρηματίες πρέπει να  κοιτάξουν ανοικτά το μέλλον, να τολμήσουν να μην φοβηθούν  να συνεργαστούν, να καινοτομήσουν, να αποκτήσουν εξωστρέφεια. Εδώ απαιτούνται οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι οι οποίοι θα διαμορφώσουν αυτό το  περιβάλλον που θα ενθαρρύνει, θα διευκολύνει και συνάμα θα προωθεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να συνδράμουν στη βελτίωση και την ανάπτυξη της επιχείρησης. Έναν business partner. Αυτό ακριβώς πρεσβεύει η BSS. 

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον της οικονομίας είναι θετικές. Δεν είχαμε ποτέ άλλοτε στη χώρα τόσα πολλά εργαλεία ανάπτυξης, ούτε τόσο θετικό κλίμα για επενδύσεις. Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα. 

Οι βασικοί τομείς ανάπτυξης θα είναι η ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση. Η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανάπτυξη συστημάτων κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης απορριμμάτων, η βιομηχανία τουρισμού, το industry 4 σε επενδύσεις αυτοματοποίηση της ανταλλαγής δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής, την υγειά και την αναβάθμιση υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, τα logisticsόπου θα αναδείξουν τη χώρα ως logisticshubστη ΝΑ Ευρώπη, τον αγροτουρισμό για την μεγέθυνση και τον εκσυγχρονισμό στην παραγωγή τεχνολογίας και έρευνας προϊόντων, την μεταποίηση και τις εξαγωγές με σημαντική ενίσχυση κλάδων με έντονη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, το περιβάλλον ανάπτυξης είναι ευρύ και θα συμπαρασύρει και άλλους τομείς. 

Η επίτευξη των βασικών και επιμέρους στόχων-ευκαιριών μπορεί να γίνει σταδιακά στα επόμενα χρόνια με συνδυασμένες δράσεις χρηματοδότησης όπως το ΤΑΑ Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027, σε σημαντικούς τομείς  της οικονομίας.

Στη χώρα έρχονται 72 δισ. κεφάλαια προς αξιοποίηση, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη τα πιστωτικά ιδρύματα απαλλαγμένα από τα κόκκινα δάνεια αναζητούν επιχειρήσεις και πλάνα να χρηματοδοτήσουν.

Μην μείνετε έξω από αυτή την ευκαιρία, ασχέτως κλάδου δραστηριότητας, γιατί οι ανταγωνιστές σας δεν θα αδρανήσουν.

- Αναφέρετέ μας εάν θέλετε τα σημαντικότερα εργαλεία και αλλαγές που κατά τη γνώμη σας φέρνει στην επιφάνεια ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τις επιχειρήσεις που θα προβούν στην αξιοποίησή τους.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ήρθε να ενισχύσει την επένδυση και να πολλαπλασιάσει την ταχύτητα ανάπτυξης.

Είναι η πρώτη φορά που η επιχορήγηση μπορεί να φτάσει έως και το 75% της συνολικής επένδυσης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να χρηματοδοτηθεί με σταθερό επιτόκιο 0,35% για μέρος του δανείου μέχρι και 15 έτη. Αν το σκεφτούμε μοιάζει με παραμύθι αλλά είναι απόλυτη πραγματικότητα.

Η αγορά που στοχεύει η κάθε επιχείρηση και η πηγή χρηματοδότησης αποτελούν κριτήρια για τον σχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι η άμεση διοχέτευση οικονομικών πόρων στις ελληνικές επιχειρήσεις και στη μόχλευση κεφαλαίων. Είναι η πρώτη φορά που οι προοπτικές ανάκαμψης αφορούν στο μεγαλύτερο πλήθος των επιχειρήσεων της χώρας, προδιαγράφοντας την επόμενη μέρα του εκσυγχρονισμού και την γρήγορη έξοδο στις αγορές.

Με το νέο αναπτυξιακό αναμένουμε να εκτοξευθούν οι επενδύσεις, να αναδυθούν καινοτόμες επιχειρήσεις με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, να στηριχθεί σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα ώστε να οδηγηθούμε ως χώρα και κοινωνία στην ωριμότητα και την ευημερία.

Σε αυτή τη φάση εξέλιξης είναι σημαντικό να υποβάλλεται η επιχειρηματική ιδέα, καθώς σήμερα υπάρχει η μεγαλύτερη ποικιλία από ποτέ σε χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο στην πηγή τους, Τράπεζες, Επενδυτικά Ταμεία, ιδιώτες επενδυτές όσο και ως προς τη μορφή τους, κεφάλαιο κίνησης, τοκοχρεολυτικά, με ή χωρίς εγγύηση του Δημοσίου, με ή χωρίς επιδότηση επιτοκίου. 

Παραδοσιακά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εν προκειμένω ο νέος αναπτυξιακός νόμος, αποτελεί κορυφαίας σημασίας χρηματοδοτική πηγή για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της οικονομία μας. Με 13 νέα καθεστώτα ενισχύσεων επιτρέπει στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει υφιστάμενα ή και νέα επενδυτικά σχέδια.

Το ελάχιστο ύψος επενδύσεων εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς για τις μεγάλες ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ, για τις μεσαίες στα 500 εκατ. ευρώ και για τις μικρές στα 250 εκατ. ευρώ. 

Σημαντικό σημείο είναι ότι με τον αναπτυξιακό νόμο μπορείς να αναπτύξεις έναν επενδυτικό "κουμπαρά”, για επενδυτικά προγράμματα τριετίας, χωρίς να σε υποχρεώνει να ολοκληρώσεις το 100% αλλά με ελάχιστο τουλάχιστον το 55%. Με έναν καλό σύμβουλο δεσμεύεις κεφάλαια για την επιχείρησή σου και υλοποιείς ανάλογα με τις εξελίξεις. 

Επίσης ο αναπτυξιακός νόμος δεν υπάγεται σε περιορισμούς de minimis. Ακόμα και αν κάποιος έχει εξαντλήσει τα κεφάλαια de minimis, μπορεί να αντλήσει κεφάλαια μέσω του αναπτυξιακού νόμου.  

Είναι η στιγμή οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το τρίπτυχο

Σωστή στρατηγική ανάπτυξη - Χρηματοδότηση - Βιωσιμότητα.

- Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρού κυρίως αλλά και μεσαίου βεληνεκούς, ποια θα ήταν τα κύρια συστατικά που βάσει αυτών πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης και μεγαλύτερα εταιρικά – ομιλικά σχήματα, επιτυγχάνοντας συνέργειες; Μήπως η κρίση που διανύουμε αποτελεί μία πρόκληση και ανοίγει τον δρόμο για κάτι τέτοιο καθώς θα δούμε πολλές επιχειρήσεις να πιέζονται σημαντικά και τις υφιστάμενες ισορροπίες να ανατρέπονται;

Έχει αποδειχθεί ότι το μέγεθος συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και στην επέκταση, αφού οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας. Στο ελληνικό περιβάλλον δραστηριοποίησης και επιχειρηματικότητας, η μορφή των οικογενειακών και μικρομεσαίων δομών εξακολουθούν να υφίστανται και αυτό συνήθως δυσχεραίνει τέτοιου είδους εγχειρήματα. 

Παρά την κρίση της πανδημίας που διανύουμε οδηγηθήκαμε σε έναν πυρετό εξαγορών, συγχωνεύσεων και το 2022, καθώς πολλοί κλάδοι ανέδειξαν αντοχή,  ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και άμεση προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα, προσελκύοντας επενδυτικές εταιρείες Funds και επενδυτές στρατηγικού χαρακτήρα που αναζητούσαν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους, καθώς οι επενδύσεις τους δείχνουν να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ. 

Η τάση προς την αύξηση μεγέθους είναι στρατηγική. Αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το ΤΑΑ θεωρεί τις εξαγορές ως ένα βασικό πυλώνα χρηματοδοτήσεων. Χρηματοδοτεί εξαγορές, με επιτόκιο σταθερό 0,35% έως 15 έτη για μέρος του δανείου, ενώ αναμένεται και φορολογικό νομοσχέδιο με σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Δηλαδή θα μπορεί μια επιχείρηση να εξαγοράζει άλλη χρηματοδοτούμενη με επιτόκιο 0,35% για μέρος του δανείου και ταυτόχρονα να δεσμεύει φοροαπαλλαγές 30% ετησίως. Είναι σαν να μας λένε προχωρήστε άμεσα. 

Η εμπειρία και τα επιτυχή αποτελέσματά μας στον  τομέα των εξαγορών, την τελευταία 10ετία, με έμφαση στην φετινή χρονιά με 3 συναλλαγές αξίας άνω των 32 εκατ. ευρώ, έδειξε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων να ισχυροποιηθούν, να καρπωθούν οφέλη όπως, οικονομίες κλίμακας, αύξηση μεριδίου αγοράς, ενίσχυση της εταιρικής φήμης και πελατείας, αύξηση διαπραγματευτικής ισχύς με προμηθευτές, απόκτηση τεχνογνωσίας, προσέλκυση υψηλόβαθμων στελεχών, έξοδο στις διεθνείς αγορές, φορολογικά κίνητρα και κρατικές ενισχύσεις.

Τεχνολογία, ενέργεια, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανία τροφίμων, λιανικό εμπόριο προσελκύουν όλο και περισσότερο ομίλους του εξωτερικού, καθώς η ελληνική αγορά διαθέτει ισχυρή προοπτική ανάπτυξης και συνάμα αποτελεί κόμβο για ανάπτυξη και συνέργειες στην ευρύτερη περιοχή.  

- Δεδομένου ότι ως BSS διατηρείτε παρουσία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη και η Λάρισα, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που αφορούν στην επέκταση της δραστηριότητας σας κατά το προσεχές χρονικό διάστημα;

Στην BSS διαχειριζόμαστε χρηματοδοτήσεις άνω των 1,7 δισ. ευρώ, υποβάλαμε μόνο κατά την τελευταία τριετία, 327 προγράμματα επιδοτήσεων Αναπτυξιακού Νόμου & ΕΣΠΑ, με 100% εγκρισιμότητα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αναπτυξιακή ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τα τελευταία τέσσερα έτη πετύχαμε αύξηση 123% στις παρεχόμενες υπηρεσίες ανεξάρτητης Οικονομικής Διεύθυνσης, συμβάλαμε στην αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων - Funding, σε περισσότερες από 60 περιπτώσεις με σημαντικότατες επιτυχίες, ενώ συμμετείχαμε στη διαδικασία αναζήτησης και έκδοσης χρηματοδοτήσεων άνω των 700 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης διαχειριστήκαμε τους όρους χρηματοδότησης για περισσότερα από 1 δισ. ευρώ δάνεια.

Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος την εταιρική μας αριστεία και ανάπτυξη. Οι αξίες μας είναι αναλλοίωτες και αδιαπραγμάτευτες για ποιότητα, ειλικρίνεια, δέσμευση και αποτελεσματικότητα, με στόχο την επέκταση του δικτύου μας  με  γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Λευκωσία - Κύπρο και στα Ιωάννινα. 

Στόχος μας η επικοινωνία με τον επιχειρηματικό κόσμο. Όλα ξεκινούν από τη μαγεία της επικοινωνίας με μια πρώτη συνάντηση την οποία ακολουθούν τα επόμενα βήματα προς το μέλλον.

Ας την επιδιώξουμε.

Περισσότερα από Forbes

Forbes Οικονομια

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.

Forbes Διαφορα

Η Huawei ορίζει τις τάσεις στα wearables

Σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση στη Βαρκελώνη, η Huawei παρουσίασε το άμεσο προϊοντικό της μέλλον.

Forbes Lifestyle

George Clooney: Διαψεύδει δημοσιεύματα ότι η βίλα της λίμνης Κόμο αξίας $107 εκατ. πωλείται - Να τι γνωρίζουμε

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίλα του George Clooney στη λίμνη Κόμο.

Forbes Τεχνολογια

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την οικονομική απάτη και την κάνει πιο δύσκολο να εντοπιστεί

H τεχνητή νοημοσύνη εξοπλίζει τους απατεώνες με νέα ισχυρά όπλα.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

SafeSize: Ετοιμάζει "βαλίτσες" για Β. Αμερική και "κοιτάζει" για εξαγορές

Να επεκταθεί στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, σχεδιάζει η SafeSize -η startup που βοηθά τους καταναλωτές να βρουν το κατάλληλο μοντέλο και νούμερο παπουτσιών.

Forbes Οικονομια

Wall: Το δύσκολο καλοκαίρι των "Magnificent-7" - Έχασαν κεφαλαιοποίηση $148 δισ.

Στον αντίποδα 4 πετρελαϊκές σημείωσαν ράλι άνω του 28% έκαστη.

Forbes Business

Evergrande: "Στον αέρα" το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενώ "τρέχει" η απειλή για εκκαθάριση

Άνω του 20% βούτηξε η μετοχή, στο -3,7% ο δείκτης Hang Seng στην ηπειρωτική αγορά ακινήτων.

Forbes Οικονομια

Είναι "ώριμη" για αγορά η μετοχή της Apple;

Ιστορικά, αν η Apple έχει διολισθήσει τον Σεπτέμβριο, η πιθανότητα ενός ισχυρού Οκτωβρίου ανέρχεται στο 75%.

Forbes Επιχειρησεις

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.

Forbes Οικονομια

Πετρέλαιο: Οι πιο ευάλωτοι στο ράλι των $100 το βαρέλι

Καθώς το Brent πλησιάζει στο ορόσημο των 100 δολ., κράτη και βιομηχανίες προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Η αναζήτηση φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων αποτελεί σήμερα ένα δύσκολο εγχείρημα, με αρκετούς να αφιερώνουν χρόνο για την εύρεση των καλύτερων προσφορών.

Forbes Ceo Talks

CEO Clubs Greece: ClubHouse, Ένας χρόνος μετά

"Όταν πριν έναν χρόνο ανοίξαμε τις πόρτες του ClubHouse," σχολιάζει η πρόεδρος και ιδρύτρια Γεωργία Καρτσάνη, "πιστεύαμε ακράδαντα στη δυναμική και τις δυνατότητες του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα όμως ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας".