Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Απρ-2022 00:11

  Στ. Κατσικάδης (Lamda Flisvos Marina): Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης η Μαρίνα Φλοίσβου

  Στ. Κατσικάδης (Lamda Flisvos Marina): Πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης η Μαρίνα Φλοίσβου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών, μετατρέποντας τη ταυτόχρονα στην πρώτη "πράσινη" μαρίνα της χώρας προχωρά η διοίκηση της Μαρίνα Φλοίσβου. 

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Flisvos Marina, Σταύρος Κατσικάδης μιλά για την πρόσφατη διεθνή πιστοποίηση της μαρίνας, τις συνέργειες με τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, αλλά και την προσήλωση στις αρχές της επιχειρηματικής αριστείας, της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Εξηγεί δε, γιατί "Ο καλός ο Καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”...

  - Ποιες είναι οι επενδύσεις που τρέχουν σήμερα στη Μαρίνα του Φλοίσβου;

  Είναι επενδύσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών της μαρίνας. Βρισκόμαστε περίπου στη μέση της περιόδου μίσθωσης της μαρίνας καθώς η ηλικία του μεγαλύτερου μέρους των υποδομών πλησιάζει τα 20 έτη ενώ η υπολειπόμενη διάρκεια είναι 22 έτη.

  Οι αναβαθμίσεις των υποδομών αφορούν κυρίως ανωδομές στους προβλήτες και στους πεζοδρόμους της μαρίνας, δίκτυα παροχών στη χερσαία και θαλάσσια έκταση καθώς και μόνιμο εξοπλισμό πρόσδεσης των σκαφών τόσο στους προβλήτες όσο και στις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις αγκυροβολίων.

  - Έχετε πει ότι μέσα στην επόμενη διετία σκοπεύετε να τη μετατρέψετε στην πρώτη "έξυπνη" μαρίνα της χώρας; Τι περιλαμβάνει το σχέδιο σας;

  - Εγκατάσταση δικτύου 5G και οπτικής ίνας σε κάθε θέση ελλιμενισμού. Το δίκτυο θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη σχεδίαση  νέων υπηρεσιών προς τους πελάτες της μαρίνας και σίγουρα θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υφιστάμενων υπηρεσιών της μαρίνας όπως είναι το CTTV, το γρήγορο internet, η τηλεμέτρηση των παροχών ρεύματος, νερού και επικοινωνίας των σκαφών αναψυχής.
  - Δίκτυο ηλεκτροφόρτισης στους σταθμούς αυτοκινήτων και στους προβλήτες της μαρίνας.
  - Διερεύνηση εγκατάστασης ΑΠΕ στο χερσαίο ή θαλάσσιο χώρο
  - Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών CRMγια ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών

  - Εξετάζονται συνέργειες ή κοινές κινήσεις με τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό και αν ναι ποιες είναι αυτές;

  Η LAMDA Development ίδρυσε τη LAMDA Marinas με σκοπό τη διαχείριση της Μαρίνας Φλοίσβου και της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά εφαρμόζοντας κοινές πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής μέριμνας.

  Οι συνέργειες μεταξύ των δύο μαρινών περιλαμβάνουν σχέδια  εκπαίδευσης του ανθρωπίνου δυναμικού και ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών διαχείρισης προς όφελος των πελατών στις δύο μαρίνες.

  - Πρόσφατα η Μαρίνα του Φλοίσβου έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση του European Foundation for Quality Management (EFQM) "Recognisedby EFQM 5-star" στον Θεσμό της Επιχειρηματικής Αριστείας, από το Ινστιτούτο Βιωσιμότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (INBIAN) που αποτελεί τον αποκλειστικό Εθνικό Εκπρόσωπο του EFQM στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τι σημαίνει η διάκριση αυτή;

  Σημαίνει μία ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσης της Μαρίνας Φλοίσβου στις αρχές της επιχειρηματικής αριστείας και της αειφόρου ανάπτυξης. Επιβεβαίωση της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση και προσαρμογή των πρακτικών διαχείρισης στις ανάγκες των καιρών. Η επιδίωξη της αριστείας στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας μας δεν αποτελεί αυτοσκοπό για τη Μαρίνα Φλοίσβου. Aποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κουλτούρας της και του DNA των ανθρώπων της.

  - Τι συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση του/τηςCEO και πώς τα διαχειρίζεστε;

  Είναι θέση μεγάλης ευθύνης και άρα προκαλεί συναισθήματα άγχους και πίεσης που συνδέονται με την επίτευξη των στόχων της εταιρείας, την εμψύχωση των συναδέλφων και την ικανοποίηση των πελατών και των συνεργατών. Είναι όμως και μία θέση που προσφέρει απίστευτα συναισθήματα ικανοποίησης και δημιουργικότητας σε κάθε επιτυχία.

  - Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη και τις ικανότητες του/της CEO σε ό,τι αφορά την αξία και το μέλλον της εταιρείας του/της;

  Είναι σημαντική για την παρούσα αξία της εταιρείας και ακόμη πιο σημαντική για το μέλλον της. Διότι ο CEO είναι ο κυβερνήτης του σκάφους. Φέρει την ευθύνη της διακυβέρνησης σήμερα και χαράζει την πορεία του αύριο. Ειδικά στο δικό μας χώρο, οι επενδύσεις στις μαρίνες είναι "εμπροσθοβαρείς” με υψηλά κατασκευαστικά κόστη σε λιμενικά και χερσαία έργα ανάπτυξης τα πρώτα χρόνια της επένδυσης. Ανεξάρτητα από το πόσο καλό και πολλά υποσχόμενο φαίνεται το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο, η συνολική απόδοση της μαρίνας κρίνεται από τη μακροπρόθεσμη πορεία της σε βάθος 40 ή περισσότερων ετών. Οι εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που λειτουργεί η μαρίνα και οι μακροοικονομικοί κύκλοι που θα προκύψουν στη διάρκεια αυτής της πορείας δεν αποτυπώνονται εύκολα στα αρχικά επιχειρηματικά σχέδια. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία ο ρόλος του CEO σε κάθε φάση της επένδυσης και της μακράς πορείας, ειδικά τις δύσκολες εποχές. "Ο καλός ο Καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”.

  - Η συμμόρφωση με τις αρχές του ESG αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε ένας οργανισμός να εξασφαλίσει ακόμα και χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον. Πόσο έχετε προετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτό και πόσο έχει επηρεαστεί το μοντέλο διοίκησης του δικού σας οργανισμού;

  Είμαστε περήφανοι που έχουμε ήδη δημοσιεύσει 3 απολογισμούς βιώσιμης ανάπτυξης της Μαρίνας Φλοίσβου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Με αναλυτική περιγραφή του αποτυπώματος της λειτουργίας μας στο περιβάλλον και των δράσεων με κοινωνικό χαρακτήρα. Με αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης των ενεργειών και της στρατηγικής μας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

  Έχουμε προετοιμαστεί από καιρό διότι, όπως προαναφέραμε, οι αρχές του ESG χαρακτηρίζουν την κουλτούρα της εταιρείας μας.

  - Ποιος είναι ο ρόλος και η συνεισφορά της επιχείρησης στα ενδιαφερόμενα μέρη όπως είναι η κοινωνία, το Κράτος, οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι;

  Αν και οι μαρίνες είναι μικρής οικονομικής κλίμακας επιχειρήσεις, συγκριτικά με τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, ωστόσο είναι μεγάλης σημασίας λόγω της υψηλής προστιθέμενης αξίας τους.

  Η προστιθέμενη αξία αποτυπώνεται με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αφού σύμφωνα με μελέτες, για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται  6 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 100 έμμεσες στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας. Αποτυπώνεται επίσης στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, μεγάλο μέρος της οποίας φέρνει συνάλλαγμα που εισρέει από τα ξένα σκάφη αναψυχής. Εκτιμάται ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για ελλιμενισμό σε μία μαρίνα, δαπανώνται αντίστοιχα 5 έως 12 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους για καύσιμα, προμήθειες, τροφοδοσία, υπηρεσίες εξυπηρέτησης, διασκέδαση, εστίαση, συντήρηση, μισθοδοσία και άλλες υποχρεώσεις του σκάφους. Σημαντική είναι και η συγκέντρωση δημοσίων εσόδων από τα υψηλά μισθώματα, τους φόρους και τα τέλη που καταβάλουν οι μαρίνες στο Δημόσιο.

  Ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την κατασκευή σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων με περιβαλλοντικούς όρους, πράσινο, ναυταθλητισμό, ασφάλεια και υψηλή αισθητική εκεί όπου πριν ενδεχομένως υπήρχαν εγκαταλελειμμένα κρηπιδώματα και χερσαίοι χώροι εγκατάλειψης σκαφών.

  Η προστιθέμενη αξία των τουριστικών λιμένων λοιπόν είναι η θετική συμβολή στην Οικονομία, στο Περιβάλλον και στην Κοινωνία του τόπου μας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:42 21/05

  Είναι αποτελεσματικά τα νέα όπλα λέιζερ της Ρωσίας κατά των drones ή αποτελούν ένδειξη απελπισίας;

  Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα νέο λέιζερ για να καταστρέψουν ένα ουκρανικό drone.

  08:05 20/05

  Ο "Δούρειος Ίππος" του Πούτιν εντός των τειχών της ΕΕ

  Ο Όρμπαν μετατρέπει την Ουγγαρία στον πιο "φιλο-Πουτινικό" στρατώνα μέσα στο στρατόπεδο των φιλορώσων.

  16:49 19/05

  Συνεχίζεται η "κατρακύλα" της μετοχής της Walmart - Η οικογένεια Γουόλτον χάνει 34 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες

  Η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη της είχαν πληγεί από το αυξημένο κόστος για τα πάντα, από τα προϊόντα μέχρι τη ναυτιλία και την εργασία.

  16:45 19/05

  Αποφυλακίστηκε πρόωρα ο ''Pharma Bro'' Martin Shkreli

  Έγινε σύμβολο της απληστίας της Wall Street αφότου αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου κατά 5.000%

  07:32 19/05

  Η μεγάλη επανεκκίνηση των κρυπτονομισμάτων: Πώς θα κλείσει η "τρύπα" του $1 τρισ.

  Κάθε reset στην ιστορία των crypto αύξησε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και ενίσχυσε την καινοτομία.

  07:38 18/05

  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βάζει "ταφόπλακα" στον Nord Stream 2

  Πώς ωφελούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα "σημάδια" που διαβάζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές.

  07:33 17/05

  Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το 1/3 των δυνάμεών του στην Ουκρανία – και τώρα χάνει τον πόλεμο

  Το momentum της νίκης κινείται σταδιακά προς το ουκρανικό στρατόπεδο.

  07:30 16/05

  Πούτιν: Η αλήθεια και τα ψέματα που είπε για τη ρωσική οικονομία

  Τα μηνύματά του ήταν –τουλάχιστον– παραπλανητικά, καθώς η ρωσική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια ύφεσης.

  00:05 16/05

  Ράνια Πατσιοπούλου (SKF Hellas): Οι τάσεις της αγοράς δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη νέων λύσεων

  Προτεραιότητα στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των διαφόρων business units σε τοπικό επίπεδο δίνει η SKF Hellas, όπως αναφέρει η Ράνια Πατσιοπούλου Managing Director της εταιρείας.

  08:22 14/05

  Πώς το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να εκθέτει τα πλοία του σε ουκρανικές επιθέσεις

  Όταν η Ουκρανία βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Moskva στις 13 Απριλίου, στέρησε από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας την κύρια αεράμυνά του.

  11:02 13/05

  Στήριξη-έκπληξη από Έλον Μασκ στο Dogecoin μετά τη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

  Έλον Μασκ εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον ανταγωνιστή του Bitcoin που βασίζεται σε ένα meme βοηθώντας την τιμή του να ανακάμψει κατά περίπου 20%.

  17:46 12/05

  Στην κορυφή των Ευρωπαϊκών εισηγμένων η Shell με "καύσιμο" την εκτίναξη του πετρελαίου

  Στη δεύτερη θέση η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ακολουθεί η επίσης ενεργειακή Total. Στη δεκάδα και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.

  13:50 12/05

  Στους 10 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του 2022 ο Αντετοκούνμπο - Όλη η κατατάξη

  Μοναδικό μέλος της λίστας σε ηλικία κάτω των 30 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στην κορυφή Μέσι και Λεμπρόν Τζέημς.

  07:31 12/05

  Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης

  Η "γαλβανισμένη" Ευρώπη δείχνει ότι αλλαγές γίνονται -και γρήγορα- εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.