Ο Πούτιν "επιβάλλει κυρώσεις" στη Ρωσία – σατανικά ιδιοφυής ή το αντίθετο;

Ο Πούτιν "επιβάλλει κυρώσεις" στη Ρωσία – σατανικά ιδιοφυής ή το αντίθετο;

Του Laurence Kotlikoff

Βλαντίμιρ Πούτιν: σατανικά ιδιοφυής όπως πιστεύουν όλοι – ή σατανικά ανόητος όπως δείχνουν τα έργα του; Ο Ρώσος πρόεδρος πιέζει επίμονα τη Γερμανία και τους άλλους ΝΑΤΟϊκούς αγοραστές να πληρώσουν σε ρούβλι για να τους προμηθεύσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο – η εμμονή του υποδηλώνει ανοησία. Όσο για το "σατανικό στοιχείο", το Κακό: ο Πούτιν είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος, είτε πρόκειται για δολοφονία μεμονωμένων ατόμων είτε για την εξόντωση κρατών. Αναμφισβήτητα ο Ρώσος πρόεδρος θα δικαστεί ερήμην ως εγκληματίας πολέμου.

Γιατί η απαίτηση του Πούτιν να πληρωθεί σε ρούβλι είναι μεγαλειωδώς ανόητη; Δεν θα στηρίξει με αυτή την κίνηση το νόμισμά του και, ως εκ τούτου, δεν θα μειώσει το κόστος των όποιων αγαθών μπορούν ακόμη να εισάγουν οι Ρώσοι; Η απάντηση είναι όχι.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Γερμανία. Το Βερολίνο αγοράζει ρωσική ενέργεια και πληρώνει σε ευρώ. Η συναλλαγή αποφέρει στη Ρωσία περισσότερα ευρώ και στη Γερμανία περισσότερη ενέργεια. Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, όμως, η Γερμανία θα χρησιμοποιούσε τα ευρώ της για να αγοράσει ρούβλια. Έπειτα, θα χρησιμοποιούσε τα ρούβλια για να αγοράσει ενέργεια από τη Ρωσία. Το επιπλέον βήμα που απαιτεί η Ρωσία από τη Γερμανία οδηγεί στον ίδιο "προορισμό": τα ευρώ ανταλλάσσονται με ρούβλια και τα ρούβλια ανταλλάσσονται με ρωσική ενέργεια. Η Γερμανία προμηθεύεται την ίδια ποσότητα ρωσικής ενέργειας και η Ρωσία βάζει στα ταμεία της το ίδιο ποσό ευρώ. 

Ως προς την ισοτιμία ρουβλίου-ευρώ, η αυξημένη ζήτηση του ρωσικού νομίσματος από τη Γερμανία αντισταθμίζεται ευρώ το ευρώ από τη μειωμένη ζήτηση ρουβλίων εκ μέρους της Gazprom, κύριο εξαγωγέα ρωσικής ενέργειας. Γιατί; Επειδή η Gazprom δεν θα πληρώνεται πλέον σε ευρώ, τα οποία πωλεί έναντι ρουβλιών. Ναι, η Gazprom πρέπει να έχει συσσωρεύσει ένα ποσό σε ευρώ. Ωστόσο, βάσει νομοθεσίας, υποχρεούνταν να μετατρέπει το 80 τοις εκατό σε ρούβλια. Για το υπόλοιπο 20% δεν κάνει διαφορά εάν βρίσκεται σε λογαριασμό της Gazprom στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ή στην ίδια την κεντρική τράπεζα. Η Gazprom είναι εξ ολοκλήρου κρατική εταιρεία. Έτσι, εάν η Μόσχα χρειάζεται περισσότερα ευρώ, μπορεί να τα βρει από την Gazprom. Αυτό το νόημα έχει και ο "κανόνας του 80%".

Εάν η Γερμανία και οι υπόλοιπες "μη φιλικές χώρες" για το Κρεμλίνο ανταποκρίνονταν στην απαίτηση του Πούτιν να λάβει ρούβλια έναντι πετρελαίου και φυσικού αέριου, δεν θα μεγάλωνε το οικονομικό όφελος για τη Μόσχα. Το ζήτημα είναι πως οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα δέχονταν να συμμορφωθούν με το διάταγμα του Πούτιν ακόμη και αν δεν υπήρχε ο παραμικρός οικονομικός αντίκτυπος. Θα ήταν σαν να έβαζαν τα ευρώ –που στέλνουν τώρα στη Ρωσία για αγορά ενέργειας– μέσα σε κιβώτια με τη ρωσική σημαία επάνω. 
Αυτό δεν θα το κάνουν.

Τα κράτη-μέλη της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας δεν θα συναινέσουν και ο Πούτιν είτε θα διακόψει την προμήθεια ρωσικής ενέργειας είτε θα ντροπιαστεί. Έτσι, θα επιβάλει ο ίδιος στη Ρωσία μια σημαντική οικονομική κύρωση, την οποία δεν έχει εφαρμόσει ακόμα η Δύση: την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, μέσω της απαγόρευσης του Πούτιν για εξαγωγή ρωσικής ενέργειας.

Εν ολίγοις, ο Πούτιν θα δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα του. Καλό θα ήταν να φροντίσουν οι σύντροφοί του ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να αστοχήσει.

Διαβάστε ακόμα:

* Σερβία: Αψηφά το μποϊκοτάζ στη Ρωσία και κλείνει νέα συμφωνία με την Gazprom

Περισσότερα από Forbes

Forbes Lists

O Michael Jordan και τα άλλα 17 νέα πρόσωπα στη λίστα The Forbes 400

Οι περισσότεροι προέρχονται από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και των επενδύσεων.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Βραβεία Forbes Cyprus 20 Women In Tech Awards 2023: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων

Οι υποψήφιες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το βραβείο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, 2023.

Forbes Business

CΕΟ Microsoft: "Το Διαδίκτυο έχει μετατραπεί πια σε ιστό της Google" - Τι κατέθεσε σε σχετική δίκη

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό, όσα χρήματα κι αν καταναλώσει κανείς.

Forbes Οικονομια

Χρυσός: Έχασε λάμψη με "ξεφόρτωμα" αξίας $900 εκατ. τον Σεπτέμβριο

Οι αβάσιμες ανησυχίες για τα επιτόκια και το μέλλον της οικονομίας άσκησαν πίεση στο κίτρινο μέταλλο.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πώς η Aegean κάνει την Αθήνα hub αερομεταφορών

Σε ένα από τους σημαντικότερους κόμβους αερομεταφορών στην Ευρώπη εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Forbes Investing

Βουτιά για το αργό μετά το ράλι του Σεπτεμβρίου

Βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις αποκόμισης κερδών μετά τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων εβδομάδων και ενόψει τις συνεδρίασης της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών στα μέσα της εβδομάδας.

Forbes Billionaires

Ο Michael Jordan, με αξία $3 δισ., μπήκε στο κλαμπ των 400 πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής

Η πώληση των Charlotte Hornets εξασφάλισε στον θρύλο του NBA το εισιτήριο για το κλαμπ των 400 πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής.

Forbes Business

Tesla: Κάτω από τις προσδοκίες οι παραδόσεις οχημάτων για το τρίτο τρίμηνο

Η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV) έχει δει επιβράδυνση στις ΗΠΑ, αν και υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης.

Forbes Οικονομια

Σε βαθιά ύφεση παραμένει η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 43,1 από τις 43,4 μονάδες.

Forbes Οικονομια

Ινδία και Ρωσία "βάζουν φωτιά" στις τιμές ρυζιού και ντίζελ

Η απαγόρευση των εξαγωγών έστειλαν το ρύζι σε υψηλά 15ετίας και το ντίζελ στο +5%.

Forbes Ceo Talks

Γ. Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Επενδύουμε στην καινοτομία, με βιώσιμα χαρακτηριστικά

Στις σημερινές τάσεις που κυριαρχούν στην αγορά που δραστηριοποιείται η Gruppo Cucine αναφέρεται μεταξύ άλλων ο CEO της εταιρείας Γ. Λεβεντάκης.