Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαρ-2022 11:41

  Κ. Γεράρδος (Πλαίσιο Computers): Το να γίνει κάποιος CEO είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας δρόμου

  Κ. Γεράρδος (Πλαίσιο Computers): Το να γίνει κάποιος CEO είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας δρόμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα 5+1 στοιχεία με τα οποία θα πρέπει να πορεύεται ένας CEO αναπτύσσει ο κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος, CEO της Πλαίσιο Computers, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται στο πώς αντέδρασε η εταιρεία στο σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdowns. 

  - Το λιανεμπόριο δέχθηκε ένα σοκ με την πανδημία του κορονοϊού και τις καραντίνες. Πώς αντέδρασε η ομάδα του Πλαισίου Computers, τι αλλαγές κάνατε για να ανταπεξέλθετε στις νέες προκλήσεις;

  Στον κλάδο μας, το σοκ θεωρείται κανονικότητα. Η κανονικότητα αυτή, μπορεί να ξεπεραστεί μέσω των σωστών υποδομών και μιας ευέλικτης, real-time management κουλτούρας της επιχείρησης -ακόμα κι αν το σοκ έφτασε σε νέα επίπεδα, λόγω της πανδημίας.

  Πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια των ανθρώπων μας, κι έτσι από την πρώτη μέρα δουλέψαμε όλοι από το σπίτι. Για να κάνουμε real-time management από το σπίτι, αναπτύξαμε μοντέλα εσωτερικής επικοινωνίας, ώστε να παραμένει συντονισμένη η ομάδα διοίκησης και έτσι μπορέσαμε να "τιμονεύσουμε" την Πλαίσιο και να ανταπεξέλθουμε άμεσα σε όποια αλλαγή προέκυπτε, σε ημερήσια, ακόμα και σε ωριαία βάση.

  Μία από τις άμεσες επιπτώσεις του lockdown ήταν να μηδενιστεί η λειτουργία του "μεγάλου" καναλιού πώλησης, αυτό του καταστήματος και να εκτοξευτεί η λειτουργία του e-commerce, το οποίο με τη σειρά του εκτόξευσε τις ζητήσεις στο call center και στο logistics. Τι κάνεις όμως όταν τριπλασιάζεται η δουλειά στο call center και στα logistics, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό είναι στο 1/3 της ζήτησης; 

  Εμείς, έχοντας μια πολύ ανθρωποκεντρική κουλτούρα και ένα management που κατά το 90% έχει εξελιχθεί μέσα από την Πλαίσιο, ζητήσαμε από τους συναδέλφους στα καταστήματα, εφόσον ήθελαν, να μη βγουν σε αναστολή & να βοηθήσουν στα τμήματα call center & logistics. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν θετικό, κι έτσι καλύφθηκε η ζήτηση.

  Ακόμη, είχαμε ήδη στη φαρέτρα μας state-of-the art υποδομές με sophisticated logistics centers, AI in-house call center & καινοτόμα πλατφόρμα e-commerce, οι οποίες πέρασαν με επιτυχία τα crash tests του capacity παρά το φόρτο παραγγελιών & χωρίς να χάσουμε την ποιότητα των παραδόσεών μας.

  Εφόσον, λοιπόν, είχαμε ήδη την επιπλέον ομάδα ανθρώπων & τις γερές υποδομές να διαχειριστούν τα πολλές φορές ασύλληπτα νούμερα παραγγελιών και παραδόσεων, χαράξαμε μία νέα στρατηγική. "Πατήσαμε γκάζι" στο marketing budget αλλάζοντας καμπάνιες κάθε εβδομάδα, όταν όλη η αγορά πάγωσε. Έτσι, οι καταναλωτές μας επέλεξαν όχι γιατί μας είδαν, αλλά γιατί αποκόμισαν εξαιρετική εμπειρία αγοράς & αυτό μας άφησε παρακαταθήκη την αξιοπιστία & την αγάπη για το brand μας.

  - Ποια είναι τα βασικά "μαθήματα" που κρατάτε ως manager από αυτό το διάστημα;

  Η αξία των υποδομών. Τα έργα αυτά στα οποία επενδύεις μεγάλο budget, πολύ χρόνο και αφοσίωση & δεν περιμένεις άμεσα επιστροφή κεφαλαίου. Το logistics center στη Μαγούλα, αποτελεί ένα έργο 30 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009 με πρόβλεψη να μας δώσει πρόσθετη αξία 2-3 χρόνια αργότερα, το οποίο όμως απέδωσε τα μέγιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι υποδομές είναι μια έννοια η οποία συνήθως υπονομεύεται από έναν manager που έχει στοχεύσει νίκες τρίμηνες ή ετήσιες, ενώ το ουσιαστικό κέρδος κρύβεται σε βάθος 5-10 χρόνων.

  Η αξία της δεμένης ομάδας. Σημασία δεν έχει μόνο πόσο ικανούς ανθρώπους έχεις, αλλά το πόσο καλά συνεργάζονται μεταξύ τους. Αν ο καθένας πορεύεται σαν ένα ανεξάρτητο, καλοκουρδισμένο κύτταρο, ο οργανισμός δε θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που περνάει το "σοκ" και απαιτεί αστραπιαίες αποφάσεις. Η ομάδα διοίκησης στην Πλαίσιο απαρτίζεται από 25 συνεργάτες, οι οποίοι συνεργαζόμαστε χωρίς εγωισμούς και ατζέντα.

  Η αξία της συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία. Μία εταιρεία πάει καλά, όταν δραστηριοποιείται σε μία κοινωνία που ζει καλά. Άρα, οφείλουμε να στηρίξουμε τους εργαζομένους μας και να συνεισφέρουμε στο σύνολο, γιατί είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

  Η αξία της εταιρικής κουλτούρας. Τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να κουνηθείς γρήγορα, παρά μόνο η κουλτούρα, η μηχανική μνήμη του συνόλου που αντιδράει με συγκεκριμένο τρόπο σε ένα ερέθισμα. Οι άνθρωποί μας δεν χρειάστηκε να κάθονται δίπλα ο ένας στον άλλο για να παρακινηθούν να δουλέψουν μαζί, γι’ αυτό και όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα είδαμε στην πράξη να δουλεύουν ακόμα πιο ενωμένοι, ακόμα περισσότερα projects.

  - Πώς εκπαιδεύεται, ενημερώνεται και ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές ένας/μία CEO σήμερα;

  Ξεκινάμε με δεδομένο ότι η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί μέρος του calendar ενός CEO. Ένα calendar που περιλαμβάνει τρεις σημαντικούς πυλώνες: εκπαίδευση, έκθεση σε νέα ερεθίσματα και χρόνο για σκέψη.

  Πώς επιτυγχάνεται αυτό; 
  Σε πρώτο επίπεδο, με συμμετοχή σε business courses ή executive lessons. Εκεί, δεν έχεις μόνο πρόσβαση στη γνώση, αλλά και ευκαιρία να μοιραστείς με CEOs ανά τον κόσμο εμπειρία και νέους τρόπους management. 

  Με νέα ερεθίσματα. Πως είναι ένα retail μοντέλο σε άλλες περιοχές του κόσμου; Υπάρχει κάτι περίεργο σε κάποια αλυσίδα στην Κίνα; Μπορούμε να λάβουμε μέρος σε παγκόσμια retail/e-tail conferences και σε εκθέσεις; Όλα αυτά θα σου δώσουν τη δυνατότητα όχι μόνο να δεις νέες παραστάσεις και να μελετήσεις on-site άλλες εταιρείες & business models, αλλά και να τα φέρεις στον δικό σου οργανισμό.

  Με τον απαιτούμενο χρόνο για να σκεφτείς όλα τα παραπάνω. Τη στιγμή που δε βρίσκεσαι σε περιβάλλον γραφείου και δε διασπάται η προσοχή σου, έχεις τη δυνατότητα να αξιολογήσεις -και γιατί όχι να αναθεωρήσεις τη στρατηγική σου και να γράψεις νέες ιδέες.

  Σε δεύτερο επίπεδο, ιδιαίτερα ωφέλιμος σε όλα τα παραπάνω θα σταθεί ο κύκλος εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι αυτοί που έχεις επιλέξει & εμπιστεύεσαι. Έχουν diverse εμπειρία σε διάφορα θέματα, γνωρίζεις ότι θα λάβεις unbiased γνώμη και δεν έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν κάτι από εσένα. 

  Σε τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο, πρέπει ο χρόνος αυτός που θα αφιερώσεις για τα παραπάνω, να είναι διαθέσιμος και επιτρεπτός στα στελέχη σου.

  Τo inflow πληροφορίας και ιδεών που θα φέρει στον οργανισμό η κίνηση αυτή είναι ασύλληπτο και θα φέρει μόνο καλό αποτέλεσμα.

  - Ένα νέο στέλεχος που έχει τη φιλοδοξία να γίνει CEO, τι θα το συμβουλεύατε;

  Αρχικά, θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι ο CEO.            
  Κυνικά, είναι ο άνθρωπος ο οποίος μέσα σε έναν οργανισμό έχει τον μεγαλύτερο μισθό και τα μεγαλύτερα bonus. Ακόμη, είναι και το πρόσωπο του οργανισμού, οπότε του αναλογεί ένα μεγάλο ποσοστό "δόξας". Στην πραγματικότητα, είναι αυτός που καλείται συνεχώς να επιλύει τα top level προβλήματα όλου του οργανισμού – αυτά που κανένα επίπεδο δεν έχει καταφέρει να λύσει αλλά παράλληλα είναι και ο φέρων του stress του συνολικού αποτελέσματος του οργανισμού.

  Αναφορικά με τις "τεχνικές" γνώσεις, θα πρέπει να περάσει από τα vital τμήματα του οργανισμού - τον πυρήνα που θα του δώσει την γενική εικόνα όλης της λειτουργίας. Ακόμη, θα πρέπει να έχει στρατηγική σκέψη και γρήγορη απόκριση.

  Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να πορεύεται με τα εξής:

  - Το να γίνεις CEO είναι ένα long term project. Το να γίνεις καλός CEO χρειάζεται κώδικα ηθικής. Η έλλειψη ηθικής μπορεί βραχυπρόθεσμα να σε πάει μπροστά, μακροπρόθεσμα όμως η συμπεριφορά επιστρέφει.  

  - Απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά. Αν δεν ξεπερνάς ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου που έχεις δίπλα σου τόσο σε smart work, όσο και σε hard work, δεν έχεις μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

  - Χτίσε πολύ καλές ομάδες. Η νοοτροπία του συγκεντρωτισμού και μιας σταθερά μέτριας ομάδας έχει νόημα μόνο αν έχεις ως στόχο να μην εξελίξεις την πορεία σου. Η πολύ καλή ομάδα από την άλλη, έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο χρόνο για εσένα να κάνεις το next step. 

  - Έχε ένα εσωτερικό ξυπνητήρι στασιμότητας. Όρισε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που ζητάς από τον οργανισμό, φέρε αποτέλεσμα, όρισε αυτά που θέλεις να κάνεις στη συνέχεια. Όταν βλέπεις ότι κάνεις το ίδιο πράγμα για πολύ καιρό, πρέπει να χτυπάει το ξυπνητήρι.

  - Βρες τον κατάλληλο οργανισμό: Ανήκει σε κλάδο που αγαπάς, έχει όραμα και δίνει ευκαιρίες, η κουλτούρα και το αξιακό του σύστημα ταιριάζουν με τα δικά σου.

  Το να γίνει κάποιος CEO είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας δρόμου. Γι’ αυτό, ως bonus, έχω να προσθέσω το εξής: κάνε energy management. Όταν τα δίνεις όλα στην αρχή, ο οργανισμός αντέχει. Το delayed reaction θα έρθει όταν πλέον δεν θα μπορείς να αντιδράσεις. Γι’ αυτό, πρέπει να βρεις κάτι το οποίο θα σου δίνει ενέργεια & και θα σε ξεκουράζει & θα το αντιμετωπίζεις σαν να είναι επαγγελματική υποχρέωση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:32 29/09

  Ο Πούτιν "θανατώνει εκ προμελέτης" τους Ρώσους επιστρατευμένους στην Ουκρανία

  Η Μόσχα στέλνει κληρωτούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μετά από δύο, μία ή και… καμία ημέρα εκπαίδευσης.

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.