Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαρ-2022 07:30

  Ο Πούτιν πρέπει να φύγει – αλλά πώς;

  Ο Πούτιν πρέπει να φύγει – αλλά πώς;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Michael Krepon

  Πώς θα σταματήσει ο βάρβαρος πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία; Ή δεν θα έχει τελειωμό, όπως και άλλες συγκρούσεις που "σιγοκαίνε" για δεκαετίες; Η απάντηση στα εν λόγω ερωτήματα –και σε πολλά άλλα– βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση από το πόσο ακόμη θα παραμείνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία. Όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος και θα ξεκινήσει η ανασυγκρότηση μιας σταθερής Ευρώπης.

  Είτε τελειώσει αυτός ο πόλεμος είτε συνεχίσει να "σιγοβράζει", μεγάλοι χαμένοι είναι οι Ουκρανία και Ρωσία. Οι ουκρανικές πόλεις βάλλονται, γιατί αυτός είναι ο ρωσικός τρόπος πολέμου. Οι αντιαεροπορικοί Stinger και οι αντιαρματικοί Javelin δεν μπορούν να ανακόψουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά χτυπήματα κατά παντός – ούτε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί. Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων θα αυξηθεί. Ήδη οι Ουκρανοί πρόσφυγες ανέρχονται στο μισό του αφγανικού πληθυσμού που κατέφυγε στο Πακιστάν κατά την προηγούμενη κακοσχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας σε βάρος άλλης χώρας για να τη "νουθετήσει". Σημαντικός αριθμός Ουκρανών θα επαναπατριστεί μόνο όταν πάψουν οι σφοδρές συγκρούσεις και αρχίσει η ανοικοδόμηση της χώρας. Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι επώδυνα αργή.

  Όσον αφορά τη Ρωσία, αυτή διαγκωνίζεται τις Συρία και Βόρεια Κορέα για να γίνει το μεγαλύτερο κράτος-παρίας στον κόσμο. Οι Ουκρανοί ζητούν βαρύ φόρο ρωσικού αίματος από τους εισβολείς. Οι οικονομικές κυρώσεις θα πλήξουν σημαντικά τη χώρα. Οι ξένες επενδύσεις δεν θα επιστρέψουν σύντομα. Ο Πούτιν έχει χάσει –και συγχρόνως ενώσει– την Ευρώπη. Με την πάροδο του χρόνου, οι Ευρωπαίοι θα βρουν εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου για τη θέρμανση των κατοικιών, την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και την τροφοδοσία των οχημάτων τους. 

  Εάν τον πόλεμο αυτόν δεν διαδεχθεί η σταθερή και διαρκής ειρήνη –κάτι που φαντάζει δύσκολο όσο παραμένει στην εξουσία ο Πούτιν– οι απώλειες Ρώσων στρατιωτών (καθώς θα επιστρέφουν στη χώρα τους, όπως είναι το δέον) θα αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν έχει συμβάλει στο να εξοπλιστεί η Ουκρανία με τα όπλα που αφήνουν πίσω τους οι χερσαίες δυνάμεις της Μόσχας. Το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων –αλλά και ο ίδιος ο ρωσικός στρατός– θα πρέπει να ανοικοδομηθούν – και πάλι. Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί πια την "άγνοια" των ξένων δυνάμεων για το επίπεδο επαγγελματισμού των στρατιωτικών του σχεδιασμών. Έχουν έρθει στο φως κραυγαλέες ελλείψεις. 

  Όλες οι διαρθρωτικές αδυναμίες της Ρωσίας –η μεγάλη εισοδηματική ανισότητα και η πολιτική διαφθορά, η ασφυξία που επιβάλλεται στον πολιτισμό, στις τέχνες και στην ενημέρωση, οι χοντροκομμένες υπερβολές μιας οικονομίας που βασίζεται στην εξορυκτική βιομηχανία και στην υποταγή στην μονοπρόσωπη διακυβέρνηση– έχουν γιγαντωθεί κατά τις δύο δεκαετίες διακυβέρνησης Πούτιν. Και ο πόλεμος ήρθε να τις μεγεθύνει και άλλο. 

  Αυτός ο πόλεμος θα έχει κακό τέλος για τον Πούτιν, ακόμη και αν ο Ρώσος πρόεδρος διατηρηθεί στην εξουσία μετά και από πανωλεθρία. Κάλλιστα ο ίδιος και τα υπόλοιπα κομβικά πρόσωπα σε αυτή την εισβολή θα μπορούσαν να δικαστούν ερήμην στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου. Τα "παιχνιδάκια" των Ρώσων μεγιστάνων, μεταξύ αυτών και το "μυστικό" πλωτό παλάτι του Πούτιν, θα πρέπει να αποφεύγουν χώρες όπου θα μπορούσαν να κατασχεθούν. 

  Θα είναι αρκετά επώδυνος αυτός ο πόλεμος ώστε να χάσει ο Πούτιν τον θρόνο του; Από άποψη ρωσικής εθνικής ασφάλειας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποχωρήσει οικειοθελώς ή παρά τη θέλησή του από την εξουσία. Στην κορυφή αυτής της λίστας: η σκόπιμη καταστροφή του ρωσικού στρατού.

  Και εάν η διάλυση των στρατού δεν είναι επαρκής λόγος για να οδηγηθεί στην έξοδο του Κρεμλίνου ο Πούτιν, υπάρχουν η πολιτική απομόνωση της Ρωσίας και η οικονομική ύφεση. Και οι δύο αυτές αρνητικές παράμετροι θα μπορούσαν να αντιστραφούν πολύ γρήγορα εάν ο Πούτιν αποσυρόταν. Εάν παραμείνει στην ηγεσία της χώρας, σφίγγει η θηλιά γύρω από τον λαιμό της ρωσικής ανάκαμψης και παρατείνεται η απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

  Το ερώτημα για το πώς θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος απαντάται πολύ εύκολα εάν ο Πούτιν απομακρυνθεί από την εξουσία. Όσο παραμένει ένοικος Κρεμλίνου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τραβήξουν χρονικά οι εχθροπραξίες. Και αυτό σημαίνει: και άλλα εγκλήματα πολέμου, και άλλοι θάνατοι, και άλλοι πρόσφυγες, και αλλά συντρίμμια, και άλλη ταλαιπωρία για τον ρωσικό στρατό, και άλλα πλήγματα στο διεθνές κύρος και στην οικονομία της Ρωσίας. 

  Πώς μπορεί, όμως, να φύγει ο Πούτιν; Μια επιλογή είναι το "κάν’ το όπως ο Γέλτσιν". Φτιάχνει τις βαλίτσες του και αποσύρεται σε μια καλά προστατευμένη ντάτσα, μακριά από αντίποινα. Ή στο ανάκτορό του στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά ποιος έχει το θάρρος να υποδείξει στον Πούτιν αυτήν τη στρατηγική εξόδου; Και ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι ο Πούτιν έχει την ευθυκρισία να αναγνωρίσει την ήττα, να οπισθοχωρήσει και να απομακρυνθεί από το χάος που ο ίδιος δημιούργησε;

  Υπάρχει και ο παλιομοδίτικος τρόπος αποχώρησης: μέσω μιας πρότασης δυσπιστίας από τους παροικούντες το Κρεμλίνο. Έτσι άνοιξε η πόρτα της εξόδου για τον Νικίτα Χρουστσόφ, αφού το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος κουράστηκε από την αλλοπρόσαλλη διακυβέρνησή του, με αποκορύφωμα την απερίσκεπτη απόφαση να εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα στην Κούβα. Το προφανές πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι ότι δεν διακρίνονται διεκδικητές της εξουσίας στην "αυλή" του Πούτιν – παρά μόνο "yes men".

  Υπάρχει και το προηγούμενο του "ξαφνικού θανάτου". Ο Ιωσήφ Στάλιν μπορεί να πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία ή από ανθρώπινο χέρι. Αναμφισβήτητα ο Πούτιν έχει επίγνωση αυτού του σεναρίου και είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την υλοποίησή του. 

  Πού μας οδηγούν όλα αυτά; Σίγουρα όχι σε μια βολική πραγματικότητα. Είναι ξεκάθαρο πως Ουκρανία, Ρωσία και ολόκληρη η υφήλιος θα απαλλάσσονταν από μια δυσάρεστη συνθήκη, εάν κατέβαινε ο Πούτιν από την πολιτική σκηνή – και όσο πιο άμεσα γινόταν αυτό, τόσο το καλύτερο. Το "πώς θα γινόταν;", όμως, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. 

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ο πόλεμος του Πούτιν θα ακυρώσει τα 30 χρόνια προόδου της ρωσικής οικονομίας

  * Στο φως ρωσικά έγγραφα: Ο Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία πολλούς μήνες νωρίτερα

  * Ο Πούτιν παίζει το "χαρτί του τρελού" στην Ουκρανία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 28/09

  Γιατί 4πλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια

  Συχνά ο φόβος προκαλεί ακραίες αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  15:51 27/09

  Ο Τραμπ ξαναμπήκε στη λίστα Forbes 400

  Αν και "μαύρα σύννεφα" απειλούν την περιουσία του.

  15:49 27/09

  Forbes: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί του 2022 - Στην κορυφή ο Έλον Μασκ

  Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν ο Τζεφ Μπέζος και ο Μπιλ Γκέιτς. Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  07:40 27/09

  Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

  Τρεις άξονες των Ουκρανών ετοιμάζονται να "παγιδεύσουν" τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των Ρώσων στα ανατολικά.

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.

  07:54 16/09

  Πόσο πλούσιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'; Μία ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη

  Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους $42 δισ. και κληρονόμησε $500 εκατ.