Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαρ-2022 08:05

  Νάρκες-πεταλούδες: Το "σοβιετικό παιχνίδι θανάτου" μπλοκάρει την απομάκρυνση αμάχων στην Ουκρανία

  Νάρκες-πεταλούδες: Το "σοβιετικό παιχνίδι θανάτου" μπλοκάρει την απομάκρυνση αμάχων στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Hambling

  Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αξιωματούχοι στο Κίεβο κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι ρίχνει από αέρος νάρκες κατά προσωπικού PFM-1. Γνωστές και ως "νάρκες-πεταλούδες", "πέταλα", "πράσινοι παπαγάλοι" ή και "σοβιετικά παιχνίδια θανάτου", αυτές οι μικρές πλαστικές νάρκες, που η καθεμία ζυγίζει λιγότερο από 55 γραμμάρια, διασκορπίζονται κατά χιλιάδες σε μεγάλες περιοχές. Υπάρχουν αναφορές ότι ρίφθηκαν στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να μπλοκάρουν την εκκένωση της Μαριούπολης. Οι συγκεκριμένες νάρκες έλκουν την καταγωγή τους από τις ΗΠΑ και αρχικά προορίζονταν για να εμποδίζουν τα κονβόι ανεφοδιασμού. Σήμερα είναι γνωστές ως κύρια αιτία για τον ακρωτηριασμό παιδιών. 

  Η PFM-1 δεν μοιάζει με νάρκη. Είναι πλαστική, με πλάτος 12,5 εκατοστά και ύψος 2,5 εκατοστά, και φέρει ασύμμετρα φτερά για να προσγειώνεται απαλά στο έδαφος. Μέσα στο μαλακό πλαστικό της υπάρχει ένας πυροκροτητής και μια ποσότητα υγρής εκρηκτικής ύλης. Ο πυροκροτητής ενεργοποιείται από τη σωρευτική παραμόρφωση του πλαστικού: είτε από ένα μεμονωμένο γεγονός, όπως να περάσει ένα όχημα από πάνω του, είτε από μια σειρά μικρότερων γεγονότων, όπως να το περιεργαστεί κάποιος με τα χέρια του. 

  Οι PFM-1 φέρουν διάφορα χρώματα: μεταξύ αυτών, ένα φανταχτερό πράσινο στο οποίο οφείλουν και το παρατσούκλι τους "πράσινοι παπαγάλοι". Αν τη δεις στον δρόμο, θα την περάσεις εύκολα για παιχνίδι: αεροπλανάκι ή κάποιο πουλί. Στο Αφγανιστάν, όπου ρίφθηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια τέτοιες νάρκες, συχνά έτρεχαν τα παιδιά για τις μαζέψουν και να παίξουν μαζί τους. 

  "Στο Αφγανιστάν, και εγώ και συνάδελφοί μου, ακούγαμε πολλές φορές ότι ένα παιδί είχε μαζέψει τη νάρκη-πεταλούδα -ή τον "πράσινο παπαγάλο", όπως την αποκαλούν οι Αφγανοί- και έπαιζε μαζί της για ώρες με φίλους του πριν εκραγεί", ανέφερε σε άρθρο του για το PBS ο Δρ Gino Strada, χειρουργός της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος έχει περιθάλψει θύματα ναρκών στο Αφγανιστάν, στην Καμπότζη και στο βόρειο Ιράκ, σε ένα κομμάτι για το PBS.

  Η μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης και η έλλειψη θραυσμάτων υποδηλώνει ότι το θύμα της PFM-1 συνήθως επιβιώνει.

  "Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, ακρωτηριάζονται δύο-τρία δάχτυλα. Πολύ συχνά η έκρηξη κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο στήθος και στο πρόσωπο. Οι τραυματισμοί στο ένα ή και στα δύο μάτια είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, προκαλώντας μερική ή πλήρη τύφλωση", επισημαίνει ο Strada.

  Ευρέως διαδομένο είναι το αφήγημα ότι η νάρκη-πεταλούδα σχεδιάστηκε με σκοπό να προσελκύσει τα παιδιά. Αυτό δεν ισχύει. Όπως σημειώνει ο Strada, "το σχήμα της PFM-1 υπαγορεύτηκε από τον τρόπο που λειτουργεί. Εντούτοις, ισχύει πως η εικόνα της είναι ελκυστική για τα παιδιά".

  Πώς προέκυψε, λοιπόν, ο σχεδιασμός της και ποια η στρατιωτική λογική πίσω από μια μικρή νάρκη που ακρωτηριάζει αντί να σκοτώνει; Η απάντηση βρίσκεται στον πόλεμο του Βιετνάμ. Oι PFM-1 δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά των Βιετναμέζων, αλλά σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Λάος, με την κωδική ονομασία "Igloo White", η οποία διήρκεσε από το 1968 έως το 1973.

  Ο στόχος της επιχείρησης "Igloo White" ήταν να διακοπεί ο εφοδιασμός των Βιετκόνγκ, χωρίς να μετακινηθούν αμερικανικά στρατεύματα στο Λάος, γεγονός που θα επέκτεινε τον πόλεμο. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα "φράγμα στον αέρα". Συγκεκριμένα, ρίπτονταν αισθητήρες -ένα μείγμα ηχητικών, σεισμικών και μαγνητικών συσκευών- για να εντοπίσουν οχήματα που θα διέσχιζαν τα σύνορα. Μόλις γινόταν αντιληπτή η κίνησή τους, η επίμαχη περιοχή "βομβαρδιζόταν" από αέρος με νάρκες. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν διάφοροι τύποι νάρκης: όπως οι BLU-43 και BLU-44 (ή "Dragontooth") - πλαστικές νάρκες γεμάτες με μικρή ποσότητα υγρής εκρηκτικής ύλης. (Η μόνη διαφορά μεταξύ τους ήταν ότι η BLU-43 αφοπλιζόταν μόνη της μετά από 24 ώρες, αλλά αυτή η συνθήκη δεν λειτουργούσε πάντοτε σωστά).

  Πηγή: Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ

  Εκατόν είκοσι νάρκες Dragontooth συσκευάζονταν σε ένα "δοχείο", σαράντα "δοχεία" αποτελούσαν μια βόμβα συστάδας CBU-28/A. Έτσι, κάθε βόμβα σκόρπιζε 4.800 νάρκες. Κάθε F-4C Phantom έριχνε αρκετές τέτοιες βόμβες σε μια εξόρμηση, σκορπώντας εκατομμύρια νάρκες στο έδαφος. Μέχρι σήμερα βρίσκουν στο Λάος νάρκες από εκείνη την περίοδο και τις εξουδετερώνουν. 

  Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι νάρκες είχαν ως στόχο να καταστρέψουν τα ελαστικά των φορτηγών. Άλλες, όμως, δίνουν μια διαφορετική εκδοχή. Κάποιος ταγματάρχης Άντερσον κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας: "Ξεκάθαρα πρόκειται για νάρκη κατά προσωπικού. Αν κάποιος πατήσει πάνω της, θα του ανατινάξει το πόδι. Αν την πατήσει ένα φορτηγό, δεν θα ανατιναχθούν τα ελαστικά του". Ο Άντερσον τόνισε πως αυτές οι μικρές νάρκες λειτουργούσαν ως αποτρεπτικό μέσο για να μετακινήσει ο εχθρός τα οχήματά του. 

  Οι Ρώσοι πήραν τις BLU-43 από τη νοτιοανατολική Ασία για να δημιουργήσουν τη δική τους νάρκη-πεταλούδα PFM-1. Η δική τους έκδοση συσκευάζεται σε "κασετίνες" των 72 ναρκών, οι οποίες ρίπτονται από αεροσκάφη ή ελικόπτερα - κάποιες PFM-1 ρίπονται με πυραύλους. Οι Ρώσοι τις χρησιμοποίησαν στο ορεινό Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, επιχειρώντας να μπλοκάρουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των Μουτζαχεντίν. 

  Σήμερα, η Μόσχα τις χρησιμοποιεί στην Ουκρανία. Μπόρει κάποιοι να ισχυριστούν ότι στρατιωτικός στόχος είναι να αποκοπεί ο ανεφοδιασμός με πυρομαχικά των υπό πολιορκία πόλεων -όπως της Μαριούπολη-, ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για νάρκες κατά προσωπικού υποδηλώνει πως χρσιμοποιούνται σκόπιμα για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων, που θέλουν να εγκαταλείψουν πεζοί τις πόλεις τους. 

  Οι νάρκες κατά προσωπικού ελέγχονται από τη Σύμβαση της Οτάβα, Ωστόσο, η Ρωσία -όπως και οι ΗΠΑ- δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση αυτή. Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο εξακολουθεί, όμως, να ισχύει. Επομένως η ρίψη τέτοιων ναρκών σε κατοικημένες περιοχές, όπως και η χρήση βομβών διασποράς και τα πυρά του πυροβολικού εναντίον μη στρατιωτικών εγκαταστάστων, θα βρεθούν οπωσδήποτε στο επίκεντρο της έρευνας για εγκλήματα πολέμου, μετα το τέλος των εχθροπραξιών. 

  Διαβάστε ακόμη:

  * Στο φως ρωσικά έγγραφα: Ο Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία πολλούς μήνες νωρίτερα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:43 06/07

  Η Τουρκία "χτίζει" μια πολεμική υπερ-μηχανή με drones – και όχι μόνο

  700 διαφορετικά projects δίνουν μια γεύση από τον πόλεμο του μέλλοντος.

  00:02 06/07

  Ο πληθωρισμός μπορεί να χειροτερέψει έντονα το καλοκαίρι και να διατηρηθεί για "πολλά χρόνια"

  Οι απροσδόκητες μετρήσεις του πληθωρισμού αρχίζουν να συναγωνίζονται εκείνες που στις δεκαετίες του '60 και του '70.

  07:39 05/07

  Anti-drone "ομπρέλα" στο Αιγαίο που "τυφλώνει" τα τουρκικά Bayraktar

  To ισραηλινής τεχνογνωσίας σύστημα έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται εδώ και δύο μήνες.

  07:40 04/07

  Ο μεγιστάνας που σόρταρε στεγαστικά δάνεια στην κρίση του 2007-09 προειδοποιεί: "Σε φάση φούσκας οι ΗΠΑ"

  Ο Jeff Greene βλέπει "φούσκες" από τα κρυπτονομίσματα και τις SPAC έως τις τεχνολογικές μετοχές και τα ακίνητα.

  00:13 04/07

  Γ. Λαμπρινός (GEP Group): Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται πλέον από την εταιρική φήμη

  Στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε η GEP κατά τη διάρκεια της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους αναφέρεται ο CEO της εταιρείας.

  00:01 04/07

  Iδρυτές της Airbnb έχουν πουλήσει μετοχές αξίας άνω του $1 δισ. συνολικά το τελευταίο έτος

  Οι μετοχές της εταιρείας "εκτοξεύτηκαν" κατά το β' εξάμηνο του 2021. Τώρα όμως, διαπραγματεύονται περίπου 50% χαμηλότερα.

  08:05 01/07

  Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από τις διαφημίσεις στο Netflix

  Προσεχώς διαφημίσεις στην πλατφόρμα σε μια εξέλιξη-ορόσημο που αναμένεται να επηρεάσει και τους επενδυτές.

  07:41 30/06

  ΝΑΤΟ: Η νέα στρατηγική γεωγραφία της Ευρώπης "στριμώχνει" τη Ρωσία

  Με την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας η Συμμαχία "κυκλώνει" τη Βαλτική Θάλασσα.

  07:39 29/06

  Τουρκία: Θέλει -έστω- το "πορτοκαλί φως" από τη Μόσχα για να εισβάλει στη Συρία

  Χωρίς την υποστήριξη των Ρώσων, οι Κούρδοι δεν θα αποτρέψουν ή αποκρούσουν μια νέα τουρκική επίθεση.

  07:38 28/06

  Ουκρανικοί πύραυλοι καταστρέφουν ρωσικούς κόμβους ανεφοδιασμού – ακόμη και εντός Ρωσίας

  Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν στρατιωτικές αποθήκες, χώρους στάθμευσης οχημάτων, πλοία μεταφοράς οπλισμού.

  07:36 27/06

  Πρώην δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων επιμένει: "Το Bitcoin θα εκτοξευθεί στις $250.000 στους επόμενους 18 μήνες"

  Ο Tim Draper δεν είναι ο μοναδικός αισιόδοξος για το δημοφιλέστερο crypto.

  00:05 27/06

  Δ. Παπαμιχαήλ (Goldair Handling): Πολλά ελληνικά αεροδρόμια ζουν ημέρες του 2019

  Αθήνα και τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια, τη θερινή σεζόν θα κινηθούν σε ρυθμούς 2019 εκτιμά ο CEO της Goldair Handling Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

  08:22 25/06

  Ο Γουόρεν Μπάφετ "αγόρασε την πτώση" στο πετρέλαιο

  Η Berkshire Hathaway έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Occidental Petroleum.

  18:42 24/06

  Το Netflix απέλυσε 300 ακόμη υπαλλήλους μετά την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών από τις αρχές του έτους

  Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις μελλοντικά.