Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Φεβ-2022 14:39

  ΗΠΑ: Ο Ντ. Τραμπ κατάφερε να γλιτώσει εκατ. δολάρια σε φόρους ''φουσκώνοντας'' την αξία της περιουσίας του

  Ο Τραμπ θα ήταν πλουσιότερος αν είχε επενδύσει την κληρονομιά του στον S&P 500
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Chase Peterson-Withorn

  Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς ερευνά τις συναλλαγές του Ντόναλντ Τραμπ στο ακίνητο, που ονομάζεται Trump National Golf Club Los Angeles, στο πλαίσιο της έρευνάς της για το αν ο Τραμπ υπερέβαλε την αξία των ακινήτων στους δανειστές του, στους ασφαλιστές και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ.

  Ένας από τους ισχυρισμούς της Τζέιμς: ότι ο Τραμπ αποτίμησε τα απούλητα οικόπεδα στο ακίνητο στα 4,5 εκατ. δολάρια, ακόμη και αφού είχε πάρει μια εκτίμηση που τα αποτιμούσε κοντά 1,1 εκατ. δολάρια.

  Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των όσων ισχυρίστηκε ο Τραμπ στο Forbes όλα αυτά τα χρόνια. Ο Τραμπ αγόρασε την ιδιοκτησία 261 στρεμμάτων για 27 εκατ. δολάρια το 2002, αφού μια κατολίσθηση εξαφάνισε μέρος του γηπέδου γκολφ και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες κήρυξαν πτώχευση.

  Είχε μεγάλα σχέδια να ξαναχτίσει το γήπεδο και να το περιβάλει με επαύλεις. Το 2005, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε 75 οικόπεδα στην εν λόγω ιδιοκτησία και σχεδίαζε να πουλήσει 75 σπίτια σε αυτά για 10 εκατ. δολάρια το καθένα. Μέχρι το 2009, τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά στο Trump Los Angeles -παρά το εθνικό κραχ των ακινήτων- που ο οικονομικός διευθυντής του, Άλεν Βάισελμπεργκ, δήλωσε ότι οι αγοραστές έπαιρναν σπίτια για περίπου 10 εκατ. δολάρια και άδεια οικόπεδα για 8 εκατομμύρια δολάρια. Αργότερα εκείνη τη χρονιά, ήρθε μια συμφωνία μεγατόνων: Ο Βάισελμπεργκ αποκάλυψε ότι ο Τράμπ είχε πουλήσει ένα σπίτι εκεί για 28 εκατ. δολάρια.                                     

  Μόνο που τα περισσότερα από αυτά δεν συνέβησαν. Ο Τράμπ δεν είχε στην πραγματικότητα 75 οικόπεδα, είχε 36, συν δύο άλλες εκτάσεις γης που δεν είχαν ακόμη εγκριθεί για ανάπτυξη. Το ένα οικόπεδο εξακολουθεί να είναι κολλημένο στη διαδικασία έγκρισης, δύο δεκαετίες αφότου ο Τραμπ αγόρασε το ακίνητο. Το δεύτερο είναι τώρα ένα γήπεδο οδήγησης - και αντικείμενο της έρευνας της Τζέιμς.

  Τι γίνεται όμως με τις υποτιθέμενες πωλήσεις; Οι αγοραστές των οικοπέδων δεν έδωσαν ποτέ 8 εκατ. δολάρια -ή κάτι παρόμοιο- σύμφωνα με την ανάλυση των αρχείων ιδιοκτησίας.

  Ο Τράμπ ξεφορτώθηκε δύο από τα καλύτερα οικόπεδά του για περίπου 4 εκατ. δολάρια το καθένα το 2007, κοντά στο αποκορύφωμα της φούσκας των ακινήτων, αλλά δεν πούλησε τα υπόλοιπα για αρκετά χρόνια, εισπράττοντας λιγότερα από 2 εκατ. δολάρια για το καθένα από τα περισσότερα εξ αυτών. Δεν υπήρξε ούτε πώληση μεγαλοκατοικίας αξίας 28 εκατ. δολαρίων.

  Τα αρχεία ακινήτων δείχνουν ότι ο Τράμπ έχτισε και πούλησε μισή ντουζίνα σπίτια στο Trump Los Angeles, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων για 3,2 έως 4,2 εκατ. δολάρια και ενός για 7,2 εκατ. δολάρια.

  Η μεγαλύτερη πώλησή του, μακράν: Όταν ο δισεκατομμυριούχος Φιλ Ρούφιν, στενός φίλος και επιχειρηματικός συνεργάτης του Trump, έδωσε 12,5 εκατ. δολάρια για μια έπαυλη για να ξεκινήσει τις πωλήσεις στο ακίνητο το 2006. Ο Ρούφιν πούλησε το σπίτι εννέα χρόνια αργότερα, αποκομίζοντας ζημιά 5,8 εκατ. δολαρίων.

  Ο Όμιλος Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό για την παρούσα ιστορία. Ο Τραμπ έχει καταθέσει μήνυση κατά της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης και έχει επικρίνει την έρευνά της ως κομματικό ''κυνήγι μαγισσών''. (Η Τζέιμς είναι μέλος των Δημοκρατικών και διεκδικεί την επανεκλογή της μετά από μια σύντομη εκστρατεία για κυβερνήτης της Νέας Υόρκης).

  Τα ψέματα επεκτάθηκαν πέρα από το Forbes, προφανώς στους δανειστές και τους ασφαλιστές του Τραμπ, οι οποίοι έλαβαν προσωπικούς ισολογισμούς από τον Όμιλο Τραμπ. Σύμφωνα με την Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ο ισολογισμός του Τραμπ του 2012 αποτιμούσε τα οικόπεδα του ακινήτου σε 4,5 εκατ. δολάρια το ένα, παρόλο που μια εκτίμηση που είχε αναθέσει ο ίδιος ο Τραμπ για αυτά, τα είχε αποτιμήσει στο ένα τέταρτο αυτής της τιμής.

  Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ δεν μπόρεσε ποτέ να πουλήσει ούτε ένα οικόπεδο -ούτε καν ένα από τα μεγαλύτερα αγροτεμάχιά του με την καλύτερη θέα στον ωκεανό- για 4,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία ιδιοκτησίας. Η μέση τιμή πώλησης για ένα οικόπεδο του Trump στο Λος Άντζελες ήταν τα 1,9 εκατ. δολάρια.

  Πηγή: Forbes

  Φαίνεται επίσης ότι παραπλάνησε τους δανειστές και τους ασφαλιστές σχετικά με το πόσα οικόπεδα είχε.

  Ένα σημείωμα που συνοδεύει τον ισολογισμό του Τραμπ για το 2012, ο οποίος υποβλήθηκε στο Κογκρέσο το 2019 από τον πρώην δικηγόρο του, Μάικλ Κόεν, αναφέρει ότι το Trump National Golf Club Los Angeles είναι "επί του παρόντος χωροθετημένο για 75 θέσεις κατοικιών", συμπεριλαμβανομένων "52 θέσεων κατοικιών διαθέσιμων προς πώληση" από τον Ιούνιο του 2012 - χωρίς να αναφέρεται ότι περισσότερα από τα μισά οικόπεδα του ακινήτου απείχαν στην πραγματικότητα χρόνια από το να εγκριθούν προς πώληση ή ότι 16 από αυτά χρησιμοποιούνταν επί του παρόντος ως πίστα οδήγησης με ελάχιστες πιθανότητες να μετατραπούν ποτέ σε κατοικίες.

  Οι πραγματικοί αριθμοί, σύμφωνα με τα αρχεία: Ο Τραμπ είχε περίπου 30 οικόπεδα διαθέσιμα προς πώληση εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένων δύο ολοκληρωμένων κατοικιών που δεν είχαν πωληθεί για χρόνια.

  Τα 16 οικόπεδα που ο Τραμπ δεν προσπάθησε ποτέ να πουλήσει, είναι αυτά που έχουν γίνει το κύριο επίκεντρο της έρευνας της Τζέιμς. Ο Τραμπ πέρασε χρόνια αγωνιζόμενος για την έγκριση κατασκευής σπιτιών για αυτά, κάτι που δεν έγινε καθώς το συγκεκριμένο σημείο κινδύνευε από άλλη μια κατολίσθηση. Εν τω μεταξύ, πήρε την άδεια να χρησιμοποιεί την περιοχή ως γήπεδο γκολφ και putting green.

  Πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια και εκατομμύρια δολάρια για να γίνει η έκταση αρκετά ασφαλής ώστε να εγκριθεί η ανάπτυξη κατοικιών. Έτσι, ο Τραμπ σκέφτηκε έναν διαφορετικό τρόπο για να εξαργυρώσει το προβληματικό κομμάτι γης του: Το χρησιμοποίησε για να μειώσει τους φόρους που θα πλήρωνε.

  Το 2014, έκλεισε συμφωνία με έναν τοπικό φορέα περιβαλλοντικής προστασίας. Ο Τραμπ προχώρησε στη χορηγία ενός συμβολαίου που διευκόλυνε την προστασία του εν λόγω κομματιού γης (conservation easement) και υποσχέθηκε να τη διατηρήσει ως χώρο πρασίνου αντί να προσπαθήσει να τη μετατρέψει σε κατοικίες.

  Σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να αφαιρέσει την αξία του δώρου -το οποίο αποτιμούσε στα 25 εκατ. δολάρια- από τους φόρους του. Παράλληλα, συνέχισε να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο κομμάτι γης ως χώρο οδήγησης για πελάτες που το χρησιμοποιούσαν επί αμοιβή.

  "Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι όσο συνεχίζει να λειτουργεί το γήπεδο γκολφ, θα συνεχίσει να κρατά και το γήπεδο οδήγησης", έγραψε τότε η δικηγόρος του, Σέρι Ντίλον, σε ένα εσωτερικό email που περιήλθε στην κατοχή της Τζέιμς. "Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ τον πληρώνουν για να κάνει ακριβώς αυτό που θα έκανε ήδη ούτως ή άλλως".

  Η James, εν τω μεταξύ, στοχεύει και σε μια διαφορετική πτυχή της συμφωνίας: Πώς ο Τραμπ κατέληξε στα 25 εκατ. δολάρια για την αξία του "δώρου" του. Όσο υψηλότερη ήταν η αξία της γης που ο Τραμπ συμφώνησε να μην αξιοποιήσει, τόσο περισσότερα χρήματα θα μπορούσε να αφαιρέσει από τους φόρους του.

  Σύμφωνα με την Τζέιμς, ο Όμιλος Τραμπ και τα άτομα που προσέλαβε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για να εκτιμήσουν την αξία του χρησιμοποίησαν μια σειρά από τακτικές για να διογκώσουν την εκτίμησή του, συμπεριλαμβανομένης της υποβάθμισης του χρόνου και του κόστους που απαιτούνταν για να γίνουν τα οικόπεδα ασφαλή και την υποβάθμιση της αξίας που θα κρατούσε το γήπεδο οδήγησης.

  Σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις, ο Τραμπ υπέβαλε την αμφισβητούμενη εκτίμηση στην IRS και έλαβε περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακά φορολογικά οφέλη μεταξύ 2014 και 2018, χάρη στη συμφωνία διατήρησης της γης στο Trump Los Angeles και σε μια παρόμοια συμφωνία που έκανε σε ένα ακίνητο που του ανήκει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

  "Ο Τραμπ", έγραψε ένας εκτιμητής σε έναν άλλον, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις, "παλεύει για το κάθε δολάριο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:38 26/09

  Αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εξοπλίζουν με drones Κίεβο και Μόσχα

  H εισροή όπλων που κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή σε μια ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία.

  00:05 26/09

  Ανανίας Αρβανιτίδης (PressiousArvanitidis): Η εξέλιξή μας είναι συνδεδεμένη με την εξέλιξη της τεχνολογίας

  Για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον εγχώριο κλάδο των εκτυπώσεων και για τους τρόπους με τους οποίους τις αντιμετωπίζει η εταιρεία μιλά ο CEO της PressiousArvanitidis, κ. Ανανίας Αρβανιτίδης.

  11:46 25/09

  Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

  Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου. Αλλά το...

  10:00 25/09

  Επτά λόγοι για τους οποίους οι ιταλικές εκλογές ανησυχούν τους δυτικούς παρατηρητές

  Δεσμοί με τη Δύση, λιγότερη στήριξη στην Ουκρανία και αποδυνάμωση της οικονομίας μερικοί από αυτούς.

  08:10 23/09

  Μια χώρα –που ίσως δεν έχετε ακουστά– μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου

  Το χάος που έφερε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρο. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για...

  07:40 22/09

  Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

  Οι ψίθυροι για πραξικόπημα ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ και το διάγγελμα του Πούτιν δεν τους έκανε να σιγήσουν.

  07:36 21/09

  Πώς ξέφυγε από την "παγίδα του άνθρακα" η Berkshire Hathaway Energy

  Η Berkshire χρησιμοποίησε τη διαπραγματευτική της δύναμη για να παρακάμψει την Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών.

  07:40 20/09

  Τελειώνουν στους Ρώσους οι εφεδρείες καθώς οι Ουκρανοί περικυκλώνουν την πόλη-κλειδί Λύμαν

  Την πτώση του Λύμαν ακολούθησε ντόμινο: Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ. 4 μήνες μετά, το ντόμινο αντιστρέφεται.

  07:40 19/09

  Kanye West: Η διακοπή της συνεργασίας με την Adidas θα τον έβγαζε από το club των δισεκατομμυριούχων

  Πώς θα εξελιχθούν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τον κολοσσό των αθλητικών ειδών.

  08:45 18/09

  Ο Ρότζερ Φέντερερ αποσύρεται από το τένις ως πρωταθλητής και στα έσοδα - Πόσα χρήματα έχει βγάλει μέχρι σήμερα

  Είναι αναμφίβολα ο οικονομικός πρωταθλητής του τένις όλων των εποχών.

  07:54 16/09

  Πόσο πλούσιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ'; Μία ματιά στην τεράστια περιουσία του νέου μονάρχη

  Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους $42 δισ. και κληρονόμησε $500 εκατ.

  07:55 15/09

  Οι κυβερνήσεις δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον υψηλό πληθωρισμό

  Αν οι πολιτικοί κυριευθούν από πανικό, τότε ο πληθωρισμός θα κινείται στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι νεωτέρας.

  07:30 14/09

  Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν εξαφανιστεί στη χειρότερη –για τη Μόσχα– φάση της σύγκρουσης

  Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας δεν είναι "πολεμική αεροπορία" όπως την αντιλαμβάνονται οι Δυτικοί.

  07:37 13/09

  Οι Ρώσοι χάνουν ένα τάγμα την ημέρα από τη διπλή ουκρανική αντεπίθεση

  Το Κρεμλίνο έχει εξαντλήσει τις "εύκολες" πηγές νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού.

  07:30 12/09

  Ο ενεργειακός "εφιάλτης" της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα

  Το ενεργειακό φιάσκο της Γηραιάς Ηπείρου φτάνει στο αποκορύφωμά του και θα μπορούσε να "γονατίσει" τη βιομηχανία.

  00:05 12/09

  Νίκος Μαστοράκης (Digea): Eπιτυχία χωρίς διάδοχο είναι τελικά αποτυχία

  O ρόλος του CEO στη διττή πρόκληση της διατήρησης και της ανάπτυξης των στελεχών του και της προσέλκυσης νέων είναι καθοριστικός, αναφέρει ο CEO της Digea Νίκος Μαστοράκης.