Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 08:12

  Τα ρωσικά μαχητικά μπορούν να βομβαρδίσουν την Ουκρανία χωρίς καν να την πλησιάσουν

  Τα ρωσικά μαχητικά μπορούν να βομβαρδίσουν την Ουκρανία χωρίς καν να την πλησιάσουν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Axe

  Η ρωσική αεροπορία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο βομβαρδιστικών στον κόσμο μετά την κινεζική και την αμερικανική.

  Πολλά από τα 137 βομβαρδιστικά Tu-22M3 Backfire, Tu-95 Bear και Tu-160 Blackjack που διαθέτει η Ρωσία αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην περίπτωση που ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει εντολή στις στρατιωτικές δυνάμεις του να επιτεθούν κατά της Ουκρανίας.

  Μην περιμένετε ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να αντιδράσει. Μετά τις αναβαθμίσεις των τελευταίων ετών, τα ρωσικά βομβαρδιστικά μπορούν πλέον να κάνουν ό,τι μπορούσαν τα αμερικανικά από καιρό: να πλήξουν στόχους στην ξηρά με ακρίβεια από εκατοντάδες ή χιλιάδες μίλια μακριά – παραμένοντας σε απόσταση ασφαλείας από την εμβέλεια της αντίπαλης αεράμυνας. 

  Τις δεκαετίες του 1960 και 1970, η ανάπτυξη συστημάτων καθοδήγησης υψηλής ακρίβειας καθώς και μικρών αποδοτικών κινητήρων είχε ως αποτέλεσμα τον ριζικό εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), η οποία απέκτησε την επιχειρησιακή δυνατότητα να καταφέρει μη πυρηνικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς εξ αποστάσεως. 

  Τη δεκαετία του '60, η USAF απέκτησε αναγνωριστικά drones –μεγάλης πτητικής εμβέλειας– με αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης. Αντικατέστησε την κάμερα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους με εκρηκτικές κεφαλές και ιδού: ο "πρωτόγονος" πύραυλος Κρουζ.

  Το 1986 η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να εξοπλίζει τα βομβαρδιστικά B-52 με μια μη πυρηνική έκδοση του αδρανειακά καθοδηγούμενου πυραύλου Κρουζ AGM-86, εμβέλειας 1.500 μιλίων. Επί 33 χρόνια, μέχρι να τεθούν προς χρήση νέα οπλικά συστήματα, ο AGM-86 ήταν ο πύραυλος που χρησιμοποιούσε κατ’ εξοχήν η USAF – και ο λόγος που τα αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν χρειάζονταν να πλησιάσουν τον εχθρό για να τον πλήξουν.

  Εδώ και γενιές η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επικεντρώθηκε στην ανανέωση των αντιπλοϊκών της πυραύλων· αντιθέτως, κινήθηκε υποτονικά όσον αφορά την αναβάθμιση των χερσαίων επιχειρησιακών της δυνατοτήτων εξ αποστάσεως. Οι Ρώσοι άρχισαν να εξοπλίζουν τα βομβαρδιστικά τους με μη πυρηνικούς πυραύλους Κρουζ στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ήταν το 2015 που τα ρωσικά Tu-160 εκτόξευσαν για πρώτη φορά Κρουζ Kh-101 (κατά των ανταρτικών δυνάμεων στη Συρία).

  Ο Kh-101 –μήκους περίπου 7,5 μέτρων, βάρους 2,5 τόνων και με κεφαλή 400 κιλών– μπορεί να διανύσει περίπου 3.000 μίλια, συνδυάζοντας αδρανειακή, εδαφική και δορυφορική καθοδήγηση για να χτυπήσει με την ακρίβεια των πρώτης γενιάς αμερικανικών Κρουζ. Πολλοί πύραυλοι θα πέσουν σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τους στόχους τους.

  Σήμερα τα Blackjacks και τα ελικοφόρα Bears φέρουν πυραύλους Kh-101 και τους έχουν εκτοξεύσει εναντίον ανταρτών στη Συρία.

  Τα Backfires έχουν εξοπλιστεί με βόμβες βαρύτητας μόλις μία φορά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων πάνω από ξηρά. Τα τελευταία χρόνια, οι επικεφαλής της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προτείνει να εξοπλιστούν τα Backfires με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο κρούσης Kinzhal, τον οποίο σήμερα φέρουν μόνο μερικές μοίρες μαχητικών MiG-31.

  Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 76 βομβαρδιστικά Bear και Blackjack που μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Kh-101 στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς καν να πλησιάσουν τα σύνορα με τη γείτονα χώρα. "Ακόμη και με τον Kh-101, ένα Blackjack θα μπορούσε να παραμείνει βαθιά μέσα στον ρωσικό εναέριο χώρο και να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στην Ευρώπη", εξηγεί ο Douglas Barrie, αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο.

  "Ένα αεροσκάφος σε μοτίβο "αγωνιστικής πτήσης" πάνω από την αεροπορική βάση Ένγκελς στην κεντρική Ρωσία, όπου βρίσκονται τα Tu-160 ως μέρος της 121ης Σμηναρχίας Βαρέων Βομβαρδιστικών, θέτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης –εκτός από τη νοτιοδυτική Ισπανία– εντός εμβέλειας", προσθέτει ο Barrie.

  "Εκτός από το ότι περιορίζονται οι κίνδυνοι όταν η επιχείρηση πραγματοποιείται μέσα από τον εθνικό εναέριο χώρο, η παραμονή των μαχητικών κοντά σε μια βάση δίνει τη δυνατότητα γρήγορου ανεφοδιασμού και εκ νέου επίθεσης", καταλήγει ο Barrie.

  Φανταστείτε δεκάδες βομβαρδιστικά να απογειώνονται από τα αεροδρόμιά τους στη ρωσική ενδοχώρα, να ανεβαίνουν στο κατάλληλο ύψος, να εκτοξεύουν τους Kh-101 και να προσγειώνονται αμέσως, να ανεφοδιάζονται και να ξαναχτυπάνε. Οι μόνοι περιορισμοί στην ικανότητά τους να πλήξουν την Ουκρανία θα ήταν η πληροφόρηση –δηλαδή, να εντοπίσουν τους πραγματικούς στόχους– και ο αριθμός των πυραύλων στο οπλοστάσιό τους.

  Η Ουκρανία δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να ανακόψει τα ρωσικά βομβαρδιστικά. Η ρωσική αεράμυνα εκδίωξε την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία από το –ελεγχόμενο από τους Ρώσους αυτονομιστές– Ντονμπάς το 2015. Εάν η Ρωσία εφαρμόσει έναν λογικό σχεδιασμό, οι πιθανότητες τα ουκρανικά μαχητικά να αναχαιτίσουν τα Bears και Blackjacks πριν εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους είναι σχεδόν μηδενικές.

  Ναι, θεωρητικά είναι δυνατόν να καταρριφθούν οι υποηχητικοί πύραυλοι Κρουζ, καθώς κινούνται προς τον στόχο τους. Αλλά είναι δύσκολο. Στους βομβαρδισμούς με Κρουζ που έχουν εξαπολύσει κατά καιρούς οι Αμερικανοί, οι περισσότεροι πύραυλοι "περνούσαν”.

  Αυτό σημαίνει ότι η μόνη βιώσιμη αντίδραση είναι η παθητική άμυνα. Για να επιβιώσουν από μια πυραυλική επίθεση, οι Ουκρανοί θα πρέπει να μετακινούνται όταν μπορούν – και όταν δεν μπορούν, να οχυρώνονται.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ουκρανικό: Γιατί ο Πούτιν θα πάρει αυτό που θέλει από τον Μπάιντεν

  * Πριν 7 χρόνια o Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ήταν "σοβιετικός" και γερασμένος - σήμερα μπορεί να βομβαρδίσει το Κίεβο

  * Τι θα γίνει στις αγορές εάν εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία

  * Τα ουκρανικά άρματα μάχης ίσως είναι ανώτερα από τα ρωσικά – ας μην χρειαστεί να το επιβεβαιώσουμε

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:10 24/05

  Ποιοι βρίσκονται στη "μαύρη λίστα" του Πούτιν

  Ηχηρές απουσίες ο Ντόναλντ Τραμπ και το δίκτυο Fox News.

  07:36 23/05

  Γιατί η Ρωσία θα πυροδοτούσε έναν "συριακό" S-300 εναντίον ισραηλινών μαχητικών;

  Η Μόσχα θέλει από το Τελ Αβίβ να περιορίσει τις αεροπορικές του επιδρομές σε περιοχές της Συρίας.

  00:05 23/05

  Ευ. Λιακόπουλος (BSS): Είναι η κατάλληλη στιγμή οι επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα προς το μέλλον

  "Δεν είχαμε ποτέ άλλοτε τόσα πολλά εργαλεία ανάπτυξης, ούτε τόσο θετικό κλίμα για επενδύσεις. Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα" εκτιμά ο Ευ. Λιακόπουλος CEO & Founder της BSS.

  08:42 21/05

  Είναι αποτελεσματικά τα νέα όπλα λέιζερ της Ρωσίας κατά των drones ή αποτελούν ένδειξη απελπισίας;

  Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα νέο λέιζερ για να καταστρέψουν ένα ουκρανικό drone.

  08:05 20/05

  Ο "Δούρειος Ίππος" του Πούτιν εντός των τειχών της ΕΕ

  Ο Όρμπαν μετατρέπει την Ουγγαρία στον πιο "φιλο-Πουτινικό" στρατώνα μέσα στο στρατόπεδο των φιλορώσων.

  16:49 19/05

  Συνεχίζεται η "κατρακύλα" της μετοχής της Walmart - Η οικογένεια Γουόλτον χάνει 34 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες

  Η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι τα κέρδη της είχαν πληγεί από το αυξημένο κόστος για τα πάντα, από τα προϊόντα μέχρι τη ναυτιλία και την εργασία.

  16:45 19/05

  Αποφυλακίστηκε πρόωρα ο ''Pharma Bro'' Martin Shkreli

  Έγινε σύμβολο της απληστίας της Wall Street αφότου αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου κατά 5.000%

  07:32 19/05

  Η μεγάλη επανεκκίνηση των κρυπτονομισμάτων: Πώς θα κλείσει η "τρύπα" του $1 τρισ.

  Κάθε reset στην ιστορία των crypto αύξησε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και ενίσχυσε την καινοτομία.

  07:38 18/05

  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βάζει "ταφόπλακα" στον Nord Stream 2

  Πώς ωφελούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα "σημάδια" που διαβάζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές.

  07:33 17/05

  Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει το 1/3 των δυνάμεών του στην Ουκρανία – και τώρα χάνει τον πόλεμο

  Το momentum της νίκης κινείται σταδιακά προς το ουκρανικό στρατόπεδο.

  07:30 16/05

  Πούτιν: Η αλήθεια και τα ψέματα που είπε για τη ρωσική οικονομία

  Τα μηνύματά του ήταν –τουλάχιστον– παραπλανητικά, καθώς η ρωσική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια ύφεσης.

  00:05 16/05

  Ράνια Πατσιοπούλου (SKF Hellas): Οι τάσεις της αγοράς δημιουργούν την ανάγκη για ανάπτυξη νέων λύσεων

  Προτεραιότητα στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των διαφόρων business units σε τοπικό επίπεδο δίνει η SKF Hellas, όπως αναφέρει η Ράνια Πατσιοπούλου Managing Director της εταιρείας.

  08:22 14/05

  Πώς το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να εκθέτει τα πλοία του σε ουκρανικές επιθέσεις

  Όταν η Ουκρανία βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Moskva στις 13 Απριλίου, στέρησε από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας την κύρια αεράμυνά του.

  11:02 13/05

  Στήριξη-έκπληξη από Έλον Μασκ στο Dogecoin μετά τη βουτιά στα κρυπτονομίσματα

  Έλον Μασκ εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξή του στον ανταγωνιστή του Bitcoin που βασίζεται σε ένα meme βοηθώντας την τιμή του να ανακάμψει κατά περίπου 20%.

  17:46 12/05

  Στην κορυφή των Ευρωπαϊκών εισηγμένων η Shell με "καύσιμο" την εκτίναξη του πετρελαίου

  Στη δεύτερη θέση η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και ακολουθεί η επίσης ενεργειακή Total. Στη δεκάδα και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom.