Προβλημάτων συνέχεια για τη Moderna: ''Κατρακυλά'' η μετοχή της

Προβλημάτων συνέχεια για τη Moderna: ''Κατρακυλά'' η μετοχή της

H μετοχή της Moderna σημείωσε συνεχόμενη πτώση έως την Παρασκευή, καθώς οι ειδικοί αμφισβήτησαν το κατά πόσο οι πωλήσεις του εμβολίου mRNA της εταιρείας κατά του κορονοϊού από μόνες τους θα βοηθήσουν να δικαιολογηθεί η υψηλή αποτίμηση της εταιρείας, εντείνοντας μια πτωτική πορεία που εξαφάνισε άνω του το 60% της αξίας μιας εκ των κορυφαίων μετοχών του περασμένου έτους και την μετέτρεψε στη χειρότερη απόδοση του 2022.

Σύμφωνα με το Forbes, η μετοχή της Moderna υποχώρησε κατά 4,4% την Παρασκευή σε χαμηλό οκτώ μηνών στα 160 δολάρια, συνεχίζοντας μια πτώση της μετοχής άνω του 20% την τελευταία εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων ερευνών που υποδηλώνουν ότι η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο Covid-19 της Moderna, ενώ ήταν πολύ αποτελεσματική έναντι προηγούμενων στελεχών, ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής omicron.

Μιλώντας στο Yahoo Finance την Πέμπτη, ο αναλυτής της Jefferies, Michael Yee, δήλωσε ότι οι "υπερβολικά υψηλές προσδοκίες" που τέθηκαν πέρυσι, καθώς το εμβόλιο Covid-19 της Moderna έγινε ευρέως διαθέσιμο στο κοινό, θα "οδηγήσουν σε προκλήσεις''.

Ο Yee δήλωσε ότι η πρόσφατη υποχώρηση των μετοχών βοήθησε να ευθυγραμμιστεί η αποτίμηση της Moderna με άλλους ανταγωνιστές βιοτεχνολογίας, αλλά προειδοποίησε ότι οι αναλυτές αναμένουν όλο και περισσότερο ότι οι πωλήσεις του εμβολίου Covid -που επί του παρόντος αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων της Moderna από ένα εμπορεύσιμο προϊόν- θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς η πανδημία γίνεται ενδημική και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιλογών θεραπείας και πρόληψης εντείνεται.

Ο αναλυτής της Bank of America Geoff Meacham δήλωσε στους επενδυτές σε σημείωμα της Παρασκευής ότι η αποτίμησή της έχει πλέον "προσγειωθεί" μετά την αλματώδη άνοδό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Meacham δήλωσε ότι επικεντρώνεται τώρα σε πηγές εσόδων της εταιρείας πέραν του Covid (η Moderna αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο κατά της γρίπης), χαρακτηρίζοντας το τεράστιο κεφάλαιο 17 δισ. δολαρίων της εταιρείας ως μια πηγή "στρατηγικής" ευκαιρίας.

Σε σημείωμά της την Παρασκευή, η αναλύτρια της UBS, Eliana Merle, ήταν πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της Moderna, χαρακτηρίζοντας την τεχνολογία mRNA της ως ανατρεπτική δύναμη στην αγορά εμβολίων και λέγοντας ότι η επιτυχία της με το εμβόλιο κατά της Covid-19 υποδηλώνει υψηλή πιθανότητα επιτυχίας και για άλλους στόχους εμβολίων.

Η μετοχή της Moderna σημείωσε πτώση 67% από το ιστορικό υψηλό κλεισίματος των 484 δολαρίων της 9ης Αυγούστου, εξανεμίζοντας περίπου 133 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία τώρα ανέρχεται σε περίπου 65 δισ. δολάρια.

Αν και ο αριθμός των λοιμώξεων εξαιτίας του κορονοϊού έχει εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω του κύματος της πανδημίας που προκλήθηκε από το στέλεχος Όμικρον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι ενισχυτικές δόσεις της Moderna και της Pfizer ήταν κατά 90% αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή.

Παρόλο που η μετοχή της Moderna σημείωσε εκτίναξη κατά 143% για να προσγειωθεί στην τρίτη καλύτερη άνοδο του S&P 500 το 2021, έχει κατακρημνιστεί κατά 35% φέτος. Συγκριτικά, η Devon Energy και η Marathon Oil, οι μετοχές με την καλύτερη και τη δεύτερη καλύτερη απόδοση πέρυσι στον S&P, έχουν ανέβει 7% και 11% φέτος, αντίστοιχα.

Περισσότερα από Forbes

Forbes Ceo Talks

CEO Clubs Greece: ClubHouse, Ένας χρόνος μετά

"Όταν πριν έναν χρόνο ανοίξαμε τις πόρτες του ClubHouse," σχολιάζει η πρόεδρος και ιδρύτρια Γεωργία Καρτσάνη, "πιστεύαμε ακράδαντα στη δυναμική και τις δυνατότητες του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα όμως ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας".

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Η Γερμανία υποσχέθηκε να στείλει στην Ουκρανία θαλάσσια drones - "Όπλα" που ίσως δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα

Τα θαλάσσια drones-καμικάζι έχουν καταστεί ο φόβος και ο τρόμος του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Σοβαρά σημάδια κόπωσης στην αγορά τέχνης το 2023

Για μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά το εμπόριο της τέχνης μιλούν οι διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Forbes World

Οι Ουκρανοί διέσπασαν τα ρωσικά χαρακώματα έξω από το Βέρμποβε - Τι ακολουθεί

Μπροστά τους απλώνεται μία έκταση στην οποία δεν υπάρχουν χώροι για κάλυψη.

Forbes Billionaires

Πώς ο άνθρωπος πίσω από τα HeyDude έγινε δισεκατομμυριούχος πουλώντας "άσχημα" παπούτσια

Το αντισυμβατικό εγχειρίδιο του Alessandro Rosano: χωρίς καμία χρηματοδότηση και ελάχιστο μάρκετινγκ.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Προ των πυλών το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα – Ο στόχος του 1 δισ. για την ITX Hellas

Το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του νέου έτους.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

NTZNS: Η ελληνική startup που φέρνει στο Metaverse την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας

Η NTZNS ιδρύθηκε το 2019 από τον Ελληνοϊταλό Costantino Roselli ως Virtual Fashion Marketplace, ενώ το 2022 μετεξελίχθηκε σε Metaverse Creative Studio.

Forbes Business

Ο δισεκατομμυριούχους Shlomo Kramer "τριτώνει" τις εισηγμένες του

Η Cato Networks αποτιμάται στα 3,1 δισ. δολάρια, στοχεύει σε IPO το 2024 και θέλει να ανταγωνιστεί την Palo Alto.

Forbes Forex

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Forbes Επιχειρησεις

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Forbes World

Ενέργεια: Το μεγάλο μειονέκτημα της Ευρώπης;

Τα ερωτηματικά για τον επερχόμενο χειμώνα

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το "άγγιγμα του Μίδα", η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Σχέδιο για τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων μετά από ενοποίηση του παλιού οικοπέδου Αλεξίου με το AKS Hinitsa Bay.