Εκτοξεύτηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην "οικονομία του διαστήματος" - Το ρεκόρ και το ρίσκο

Εκτοξεύτηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην "οικονομία του διαστήματος" - Το ρεκόρ και το ρίσκο

Του Sergei Klebnikov

Οι εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των SpaceX και Sierra Space, έλαβαν περίπου 15 δισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές μέσα στο 2021, σηματοδοτώντας ένα έτος-ρεκόρ για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία, αφού οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στην "οικονομία του διαστήματος". 

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες διαστημικών υποδομών εκτινάχθηκαν στα 14,5 δισ. δολάρια το 2021 από 9,8 δισ. το 2020, μια αύξηση άνω του 50%, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Space Capital.

To ιστορικό υψηλό επενδύσεων σε ετήσια βάση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ποσό-ρεκόρ των 4,3 δισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν μόνο μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2021, σε μια σειρά mega χρηματοδοτικών γύρων. 

Στην κορυφή βρέθηκαν η Sierra Space, η οποία συγκέντρωσε 1,4 δισ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, η SpaceX του Elon Musk με 337 εκατ. δολάρια και η Planet Labs με 250 εκατ. δολάρια που εισήχθη μέσω SPAC στο χρηματιστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Space Capital, από το 2021 έχουν πραγματοποιηθεί αθροιστικά παγκόσμιες επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 252,9 δισ. δολαρίων σε 1.694 εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας.

"Βλέποντας μπροστά, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για να διευρυνθεί η υιοθέτηση των υφιστάμενων υποδομών, καθώς αναζητούμε ριζοσπαστικές προσεγγίσεις για τη δημιουργία και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται στη διαστημική τεχνολογία", επισήμανε στην έκθεση ο CEO της Space Capital, Chad Anderson.

Η εταιρεία δηλώνει ενθουσιασμένη με το Starship της SpaceX, το οποίο αναμένεται να μπει σε διαστημική τροχιά εντός του 2022, γεγονός το οποίο όχι μόνο θα εγκαινιάσει μια "νέα φάση ανάπτυξης υποδομών", αλλά "θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στο διάστημα".

Αν και το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον κλάδο, η Space Capital προειδοποιεί ότι το ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς μπορεί να έχει αντίκτυπο στις επενδύσεις στην αεροδιαστημική τεχνολογία. Το πρόσφατο κύμα εισηγμένων εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας, με τις περισσότερες εξ αυτών να μην κερδοφόρες, αναμένεται να κοπάσει και οι εταιρείες πιθανόν να δουν τις μετοχές τους να επηρεάζοντας αρνητικά από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων που συνήθως πλήττει τον κλάδο ανάπτυξης και τεχνολογίας. "Μεγάλο μέρος της δυναμικής που είδαμε το 2021 υποσκέλισε το προσεχτικό "χτίσιμο", γεγονός που αυξάνει το ρίσκο για τους επενδυτές", σημείωσε ο Anderson. "Όλες οι SPAC δεν είναι ίδιες", πρόσθεσε: "Οι αγορές μπήκαν στη χρονιά με sell off, εάν αυτή η τάση  συνεχιστεί, τα Venture Capital funds μάλλον θα δυσκολευτούν να αντλήσουν τόσο μεγάλα κεφάλαια όσο πέρυσι".

"Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι επενδυτές πως τα ανοίγματα στην "οικονομία του διαστήματος" απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία", επισημαίνει η έκθεση της Space Capital. "Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει πιο ξεκάθαρο το 2022, καθώς οι υπερτιμημένες εταιρείες θα καθηλωθούν στη Γη και οι ποιοτικές θα εκτοξευθούν".

Διαβάστε ακόμα:

* Η SpaceX του Έλον Μασκ ξεπέρασε τα $100 δισ. σε αποτίμηση

Περισσότερα από Forbes

Forbes Ελληνικη Εκδοση

NTZNS: Η ελληνική startup που φέρνει στο Metaverse την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας

Η NTZNS ιδρύθηκε το 2019 από τον Ελληνοϊταλό Costantino Roselli ως Virtual Fashion Marketplace, ενώ το 2022 μετεξελίχθηκε σε Metaverse Creative Studio.

Forbes Business

Ο δισεκατομμυριούχους Shlomo Kramer "τριτώνει" τις εισηγμένες του

Η Cato Networks αποτιμάται στα 3,1 δισ. δολάρια, στοχεύει σε IPO το 2024 και θέλει να ανταγωνιστεί την Palo Alto.

Forbes Forex

Σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου

Καθώς οι χρηματαγορές βλέπουν "υψηλά επιτόκια για καιρό".

Forbes Επιχειρησεις

Αποχώρησε από πρόεδρος του Fox ο Ρούμπερτ Μέρντοχ

Τη θέση του θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Forbes World

Ενέργεια: Το μεγάλο μειονέκτημα της Ευρώπης;

Τα ερωτηματικά για τον επερχόμενο χειμώνα

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Πολ Κόλσον: Ο Ιρλανδός με το "άγγιγμα του Μίδα", η αγάπη για το Πόρτο Χέλι και οι επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ

Σχέδιο για τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων μετά από ενοποίηση του παλιού οικοπέδου Αλεξίου με το AKS Hinitsa Bay.

Forbes Investing

Instacart: Οι κερδισμένοι και χαμένοι μεγαλοεπενδυτές από την IPO των $11 δισ.

Διαπραγματεύεται πολύ κάτω από τον γύρο χρηματοδότησης του Μαρτίου 2021, που αποτίμησε την εταιρεία στα $38,5 δισ.

Forbes Οικονομια

Πάουελ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων - Εφικτή μία "ήπια προσγείωση"

Ο Πάουελ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού εντός 2023.

Αγορες

Πτώση της ζήτησης στο φυσικό αέριο το 2024 "βλέπει" η Wood Mackenzie

Μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη "βλέπει" η συμβουλευτική Wood Mackenzie Ltd καθώς η ζήτηση στην περιοχή συνεχίζει να υποχωρεί.

Forbes VIDEO

Τα ρωσικά drones-καμικάζι μπορούν πλέον να χτυπήσουν τα MiG των Ουκρανών στις βάσεις τους

Τα νέα Lancet έχουν εμβέλεια 45 μιλίων και ήδη έφτασαν στο Dolgintsevo.

Forbes Lifestyle

Katy Perry: Το deal $225 εκατ. με τη Litmus την εκτόξευσε στις πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες των ΗΠΑ

H σούπερ σταρ της ποπ πούλησε τα δικαιώματα για τη μουσική της και η καθαρή της αξία ανέρχεται πλέον στα 340 εκατ. δολάρια.

Forbes Ελληνικη Εκδοση

Cosmos Group: Ανοίγει 1,5 κατάστημα το μήνα στην Ελλάδα και αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ τζίρο

Πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ φέτος ο κύκλος εργασιών.