Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Ιαν-2022 07:30

  Όχι - τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna δεν είναι γονιδιακές θεραπείες

  Όχι - τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna δεν είναι γονιδιακές θεραπείες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Joshua Cohen

  Η ανάπτυξη και έγκριση των mRNA εμβολίων κατά του κορονοϊού ήταν ένα θαύμα. Σύμφωνα με  πρόσφατη μελέτη του Commonwealth Fund, εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια, θα είχαμε επιπλέον 1,1 εκατ. θανάτους από covid-19 στις ΗΠΑ και ακόμη 10,3 εκατ. νοσηλείες έως τον περασμένο Νοέμβριο.

  Τα εμβόλια έχουν σώσει ζωές και έχουν αποτρέψει σοβαρές νοσήσεις, με σχετικά λίγες παρενέργειες έως τώρα. Παρόλα αυτά, "φωνακλάδικες" ομάδες αντιεμβολιαστών επιμένουν να θεωρούν τα mRNA εμβόλια ως "πειραματικές γονιδιακές θεραπείες". 

  Όχι. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA δεν είναι γονιδιακές θεραπείες, διότι δεν αλλάζουν τα γονίδιά μας.

  Οι εταιρείες Pfizer –σε συνεργασία με την BioNTech– και Moderna ανέπτυξαν εμβόλια που χρησιμοποιούν ένα μέρος από τον γενετικό κώδικα του SARS-CoV-2, τον κορονοϊό της covid-19, για να δημιουργήσουν ανοσολογική απόκριση στους λήπτες των εμβολίων. Ωστόσο, τα εμβόλια αυτά δεν είναι γονιδιακές θεραπείες.

  Τι είναι η γονιδιακή θεραπεία

  Η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να περιγραφεί ως ο ανασυνδυασμός των νουκλεϊκών οξέων (DNA και RNA) προκειμένου να θεραπευθεί μία νόσος ή μια υποκείμενη γενετική διαταραχή. Στη γονιδιακή θεραπεία, το γονίδιο που έχει υποστεί βλάβη αντικαθίσταται με ένα υγιές. Προκειμένου να θεραπευθεί ο ασθενής ή να αντιμετωπιστεί η πάθησή του, τροποποιείται το γενετικό υλικό.

  Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους: το γονίδιο που ασθενεί ή αντικαθίσταται με ένα υγιές ή "απενεργοποιείται", ή μπορεί και να εισαχθεί ένα νέο γονίδιο στον οργανισμό. 

  Έτσι, εάν κάποιος πάσχει από μια ασθένεια που προκαλείται από τη μετάλλαξη μιας δομικής πρωτεΐνης σε ένα γονίδιο –όπως η αιμορροφιλία, η κυστική ίνωση και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια– τότε η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί μέσω του DNA που θα "διαβάσει" τη σωστή αντιγραφή της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης.

  Το DNA μπορεί να παραμείνει στα κύτταρα ενός ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μία και μόνο γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε να επιφέρει χρόνια θεραπευτικά οφέλη. Γι’ αυτό και ορισμένες γονιδιακές θεραπείες θεωρούνται "εφάπαξ διαδικασίες". 

  Τι ισχύει για τα mRNA εμβόλια

  Από την άλλη, τα mRNA εμβόλια δεν εισέρχονται στον πυρήνα του κυττάρου όπου κατοικεί το DNA. Τα εμβόλια αυτά δεν ενσωματώνονται στο ανθρώπινο γονιδίωμα και δεν αλλάζουν το γενετικό μας υλικό. Πρόκειται για θεραπείες που βασίζονται μεν στη γενετική, αλλά δεν μεταβάλλουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας ένα μεταφορικό σύνολο οδηγιών, τα mRNA εμβόλια μαθαίνουν στα κύτταρά μας πώς να παράγουν την πρωτεΐνη που θα δημιουργήσει ανοσολογική απόκριση στον ιό.

  Υπό ιδανικές συνθήκες, τα αντισώματα μάς προστατεύουν από τη μόλυνση εφόσον ο ιός εισέλθει στον οργανισμό. Όπως έχουμε διαπιστώσει, όμως, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στον περιορισμό της μετάδοσής του όσο στην προστασία από σοβαρή νόσηση.

  Μπορεί τα mRNA εμβόλια να βασίζονται στη γενετική, καθώς χρησιμοποιούν γενετικό υλικό της covid-19, ωστόσο δεν είναι γονιδιακές θεραπείες και δεν παραμένουν στον οργανισμό μας παρά μόνο για λίγες μέρες.

  Η Moderna, η οποία ανέπτυξε το ένα από τα δύο mRNA εμβόλια που έχουμε έως τώρα στη διάθεσή μας, εξήγησε σε ενημερωτικό δελτίο ότι mRNA και γονιδιακή θεραπεία ακολουθούν "εντελώς διαφορετικές" προσεγγίσεις: "Η γονιδιακή θεραπεία και η γονιδιακή επεξεργασία μεταβάλλουν τη γενετική πληροφορία που φέρει κάθε κύτταρο. Σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος είναι να θεραπευθεί μόνιμα η γενετική διαταραχή μέσω της αντικατάστασης του γονιδίου που έχει υποστεί βλάβη". Αντιθέτως, "η τεχνολογία mRNA δεν τροποποιεί τις γενετικές πληροφορίες του κυττάρου".

  Για να απαντηθεί το ερώτημα εάν τα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού θα έχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες, η επιστημονική κοινότητα οφείλει να μελετά τα στοιχεία που έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή της. Προς το παρόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελεσίδικα κάτι τέτοιο. Εντούτοις πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα εν λόγω εμβόλια δεν θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμα βλάβες.

  Παρόλο που τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αναπτύχθηκαν πρόσφατα, η τεχνολογία mRNA έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν σε ανθρώπους: κλινικές δοκιμές με mRNA εμβόλια έχουν πραγματοποιηθεί κατά του HIV, κατά της λύσσας, κατά του ιού Zika και της γρίπης. Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια και τις παρενέργειές τους σε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές Φάσης 1 και 2.

  Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία, εύλογο είναι οι άνθρωποι να εκφράζουν ερωτήματα και ανησυχίες για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες των mRNA εμβολίων. Το παράδοξο είναι οι ίδιοι άνθρωποι να μην προβληματίζονται για τις άγνωστες μακροπρόθεσμες παρενέργειες του κορονοϊού – μεταξύ άλλων, την πιθανή πρόκληση βλάβης σε ζωτικά τους όργανα.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ισραήλ: Η 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού πενταπλασιάζει τα αντισώματα

  * Νέα παραλλαγή του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Γαλλία, η IHU
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:06 24/01

  Κ. Κωνσταντινόπουλος (Coffee Island): Ο σύγχρονος CEO πρέπει να έχει ενσυναίσθηση

  Αντίδοτο σε μία περίοδο ευρύτερης κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν για την Coffee Island οι απευθείας συμφωνίες που διατηρεί σε διεθνές επίπεδο με μικρές φάρμες παραγωγής καφέ, σύμφωνα με...

  18:33 23/01

  Χάκερ έκλεψαν $35 εκατ. δολάρια από χρήστες του ανταλλακτηρίου Crypto.com

  Η εταιρεία είχε αρχικά ανακοινώσει ότι κατά την κυβερνοεπίθεση αφαιρέθηκαν 15 εκατ. δολάρια.

  14:36 22/01

  Προβλημάτων συνέχεια για τη Moderna: ''Κατρακυλά'' η μετοχή της

  Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πωλήσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν δικαιολογούν την υψηλή αποτίμηση της εταιρείας.

  08:07 21/01

  Πώς ο πληθωρισμός μπορεί να "βυθίσει" τον πρόεδρο Μπάιντεν

  Ο αριθμός 7% θα μπορούσε να "σβήσει" τους θετικούς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας. Είναι η υψηλότερη αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση από το 1982.

  12:58 20/01

  Πώς επηρεάζεται η Wall Street από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

  Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου προσθέτουν ένα ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας στο επενδυτικό κλίμα.

  07:36 20/01

  Εκτοξεύτηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην "οικονομία του διαστήματος" - Το ρεκόρ και το ρίσκο

  Οι ιδιώτες "πόνταραν" το ποσό-ρεκόρ των 14,5 δισ. δολαρίων το 2021 στις εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

  19:02 19/01

  Forbes: Οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι

  Συνολικά, οι 25 δισεκατομμυριούχοι της λίστας έχουν δωρίσει περίπου 149 δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους μέχρι σήμερα.

  07:30 19/01

  Τα σχέδια των φαρμακευτικών στη μάχη κατά του κορονοϊού για το 2022

  Αποτελεσματικότερα και συνδυαστικά εμβόλια, νέες θεραπείες και περισσότερα τεστ.

  07:50 18/01

  Ο Πούτιν δεν μπορεί να "παγώσει" την Ευρώπη – αλλά και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν

  Τα εμπάργκο είναι συμβολικά σε ένα "οικοσύστημα" όπου όλοι συναλλάσσονται με όλους.

  08:19 17/01

  Metaverse και μόδα: Γιατί η Ralph Lauren θέλει να σας πουλήσει εικονικά ρούχα

  Εκτόξευση εσόδων μέσω Metaverse "βλέπει" η Morgan Stanley για τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας.

  00:05 17/01

  Χριστίνα Αλεβίζου (FedEx): Το μέλλον μας χτυπάει την πόρτα

  Οι παραδόσεις με drones και ρομπότ μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε, εκτιμά Χριστίνα Αλεβίζου διευθύνουσα σύμβουλος της FedEx Express.

  08:51 15/01

  Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για την οικονομία και τις αγορές το 2022

  Παραμένει bullish για ενεργειακές και αμερικανικές μετοχές, αλλά και μετοχές υγείας, ενώ είναι overweight σε εμπορεύματα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  08:20 15/01

  Οι πιο ακριβοπληρωμένες προσωπικότητες του YouTube

  Οι YouTubers το 2021 κέρδισαν 40% περισσότερα σε σχέση με το 2020.

  08:00 14/01

  BofA: Το Solana μπορεί να γίνει η "Visa των κρυπτονομισμάτων"

  Προσφέροντας υψηλή απόδοση, με χαμηλές χρεώσεις, και συγχρόνως ευκολία προσφέρεται για καταναλωτική χρήση.

  17:15 13/01

  Forbes: Οι πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του κόσμου - Στην κορυφή και πάλι η Naomi Osaka

  Για πρώτη φορά στη δεκάδα μια αθλήτρια ρυθμικής και μια μπασκετμπολίστρια. Οι δέκα κορυφαίες συγκέντρωσαν το ποσό ρεκόρ των 167 εκατ. δολαρίων.