Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Δεκ-2021 08:00

  Μήπως ήρθε η ώρα συνταξιοδότησης για τη Formula 1;

  Μήπως ήρθε η ώρα συνταξιοδότησης για τη Formula 1;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του James Morris

  Οι αγώνες της Formula 1 επεφύλασσαν μεγάλο μερίδιο πικρίας με τα χρόνια, αλλά ο τελευταίος αγώνας της σεζόν του 2021 ήταν το κάτι άλλο. Ένα άθλημα που δεν φαίνεται να κατανοεί ή να μην ακολουθεί τους ίδιους του τους κανόνες αντιμετωπίζει σαφώς σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από προβλήματα πολιτικής με τον βασιλιά του μηχανοκίνητου αθλητισμού (συγγνώμη, Indycar και Nascar). Παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού, η Formula 1 αρχίζει να μοιάζει με αναχρονιστική.

  Μετά την COP26 και τη συνακόλουθη αυξημένη παγκόσμια εστίασή μας στη βιωσιμότητα, η ιδέα μιας εκδήλωσης που θα παρουσιάζει οχήματα που κινούνται με μόλις 6 mpg (μίλια ανά γαλόνι) φαίνεται ότι δεν έχει καμία επαφή με την τρέχουσα πραγματικότητα. Αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί με τα συνθετικά καύσιμα, αλλά αυτά δεν έχουν προβλεφθεί προς χρήση μέχρι το 2030. Το 2019, το άθλημα παραδέχτηκε ότι κάθε αγωνιστική περίοδος εκπέμπει 256.000 τόνους CO2e , το ισοδύναμο της ετήσιας παραγωγής 55.652 τυπικών επιβατικών οχημάτων, αν και τα περισσότερα από αυτά αφορούν logistics, επαγγελματικά ταξίδια και εργοστάσια παρά τα ίδια τα αυτοκίνητα. Η Formula 1 υπόσχεται καθαρά μηδενικό άνθρακα μέχρι το 2030, αλλά απομένουν ακόμη λίγα χρόνια μέχρι τότε.

  Η πρόσφατη διαμάχη γύρω από το Grand Prix του Άμπου Ντάμπι έχει επίσης τονίσει ότι η Formula 1 είναι πολύ περισσότερο ένα ψυχαγωγικό γεγονός παρά ένα άθλημα. Το γεγονός ότι η FIA φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο να τιμωρήσει τον Lewis Hamilton επειδή δεν εμφανίστηκε στην τελετή απονομής από το να εξετάσει γιατί έσπασε τους δικούς της κανόνες έτσι ώστε ένας άλλος οδηγός να κερδίσει το πρωτάθλημα είναι πολύ ενδεικτικό του πού βρίσκονται τώρα οι προτεραιότητές της. Δείχνει επίσης το πόσο η Formula 1 συμβολίζει ένα συγκεκριμένο είδος προνομίου. Το ακραίο κόστος που συνεπάγονταν οι αγώνες αυτοκινήτου σήμαινε πάντα ότι ήταν κατά κύριο λόγο γεμάτοι από οδηγούς από πλούσιο περιβάλλον και η Formula 1 είναι η κορυφή αυτής της πτυχής. Είναι επίσης κατά κύριο λόγο άντρες, με μόλις πέντε γυναίκες οδηγούς στην 71χρονη ιστορία της, πιο πρόσφατα το 1992, και με αρκετούς αναπτυξιακούς οδηγούς. Ο Λιούις Χάμιλτον απέρριψε τουλάχιστον μία από αυτές τις τάσεις, με την μικτή οικογενειακή καταγωγή του και το πατρικό του σπίτι το οποίο δόθηκε στην οικογένειά του από τον δήμο.

  Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που προσπαθούν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Η Formula E επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας ηλεκτροκίνητα αγωνιστικά αυτοκίνητα αλλά αγώνες τύπου F1. Έχει τον πρώην πρωταθλητή της F1 Nico Rosberg ως πρώτο επενδυτή, και αρκετοί οδηγοί της F1 έχουν περάσει, με τον Pierre Gasly να πηγαίνει στην πραγματικότητα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όμως, η Formula E δεν έχει ακόμη τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού δυνατά μετά από επτά χρόνια, ίσως επειδή μιμείται πιστά την F1 αλλά δεν χρησιμοποιεί τις εμβληματικές και διάσημες πίστες της τελευταίας.

  Πολύ πιο καινοτόμο είναι το Extreme E, το οποίο ολοκλήρωσε πρόσφατα την εναρκτήρια σεζόν του . Αυτή είναι μια σειρά αγώνων εκτός δρόμου που έχει περισσότερα κοινά με το Ράλι Ντακάρ παρά με την F1. Όπως η Formula E, τα μονοθέσια είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά, αλλά είναι SUV. Τα κομμάτια έχουν επιλεγεί όλα για να τονίσουν τα προβλήματα με την κλιματική αλλαγή. Κάθε εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες "Legacy" που έχουν σκοπό να έχουν θετική επίδραση στο τοπικό περιβάλλον, όπως η αναδάσωση δασών στη Σενεγάλη ή η προώθηση της εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή στη Γροιλανδία. Η ισχύς στις συνήθεις τοποθεσίες εκτός δικτύου παράγεται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου που παρέχονται από την AFC Energy, διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι οι τοπικές εκπομπές διατηρούνται στο ελάχιστο δυνατό.

  Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μη λευκοί οδηγοί στο Extreme E, αν και ο Lewis Hamilton έχει μια ομάδα στη σειρά (X44). Η ομάδα του κέρδισε τον τελευταίο αγώνα, σημείωσε ίσους βαθμούς με την ομάδα Rosberg X Racing (RXR) που κέρδισε το Πρωτάθλημα, αλλά έχασε στις συνολικές νίκες. Ωστόσο, η απόφαση κάθε ομάδα να μοιράζει εξίσου τους γύρους μεταξύ ανδρών και γυναικών οδηγών ήταν μια ιδιοφυής κίνηση, που αναδεικνύει το ακραίο ταλέντο επερχόμενων σταρ όπως ο Jamie Chadwick, η Catie Munnings, η Cristina Gutiérrez και η Molly Taylor. Η οδήγηση που επιδεικνύεται κάποιες φορές από αυτές και άλλες κυρίες ανταγωνίστριες άλλων ομάδων δεν ήταν τίποτα λιγότερο από εξαιρετική, όπως το σώσιμο στους δύο τροχούς που πραγματοποίησε η Mikaela Åhlin-Kottulinsky του JBXE κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα.

  Η πρώτη σεζόν του Extreme E είχε τα προβλήματά της. Μέχρι τους τελευταίους δύο αγώνες, τα μονοθέσια χαλούσαν πολύ εύκολα, αφαιρώντας μέρος του αγωνιστικού ενθουσιασμού. Οι αγώνες είναι μάλλον σύντομοι, λόγω των σημερινών περιορισμών των μπαταριών EV. Υπάρχουν επίσης μόνο πέντε αγώνες στη σειρά, μεταξύ των οποίων μεσολαβούν αρκετοί μήνες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την οικοδόμηση momentum στους θεατές. Ωστόσο, η μορφή του πρωταθλήματος εξακολουθεί να εξελίσσεται γρήγορα για να προσφέρει περισσότερο ανταγωνιστικό θέαμα και ο τελικός στο Ντόρσετ του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε πόσο μακριά έχει φτάσει αυτή η νέα σειρά μετά από μόλις ένα έτος.

  Ενώ το Extreme E πιθανότατα δεν θα κερδίσει το τεράστιο κοινό της Formula 1, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν. Το Extreme E είναι περιεκτικό, προοδευτικό και στοχεύει στην προσπάθεια βελτίωσης του κόσμου στον οποίο ζούμε όλοι για τις μελλοντικές γενιές, ενώ η Formula 1 φαίνεται να έχει εξαφανιστεί μέσα στα ίδια της τα θεμέλια. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε πρόσφατα η FIA δεν την καθιστά καλό πρότυπο. Ενώ ο αθλητισμός προορίζεται να είναι ανταγωνιστικός, πρέπει επίσης να είναι δίκαιος και να προωθεί ισχυρές αξίες στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της βιωσιμότητας. Ίσως η FIA θα έπρεπε να πάρει μαθήματα από την Extreme E και να δώσει ένα καλύτερο παράδειγμα δικαιοσύνης και υπευθυνότητας στο μέλλον.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:10 19/08

  Πώς έχασαν οι Ρώσοι τη μάχη για το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

  Οι Ουκρανοί έχουν περιορίσει τις κινήσεις των Ρώσων στα 20 μίλια από την Κριμαία - και χωρίς στόλο.

  00:05 19/08

  Η επαναστατική βιοτεχνολογία που επεξεργάζεται το DNA εντός ζώντος ανθρώπινου οργανισμού

  Ο John Leonard δημιούργησε την Intellia Therapeutics μαζί με την Jennifer Doudna, τη βραβευμένη με Νόμπελ επιστήμονα που καινοτόμησε στην τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας. Η εταιρεία έχει βρει τον...

  07:51 18/08

  Ρωσία - Ιράν: Μια συμμαχία στην κόψη του… πετρελαίου

  Η Δύση πρέπει να αποτρέψει την απόλυτη ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων Μόσχας - Τεχεράνης.

  00:05 18/08

  Ενέργεια: Η πανδημία άφησε τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν

  Η πανδημία "σκότωσε" τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάγωσε τις ενεργειακές επενδύσεις, αφήνοντας τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν. Το θετικό είναι ότι οι ελλείψεις και η...

  00:04 18/08

  Οι "fake" ρωσικοί σκύλοι-ρομπότ και τα όντως οπλισμένα ρομπότ

  Ένας από τους "αστέρες-έκπληξη" στη ρωσική έκθεση Army-22 ήταν ο σκύλος-ρομπότ που έφερε ένα αντιαρματικό RPG-26. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα...

  07:30 17/08

  Ουκρανοί και Ρώσοι "καίγονται" για τον έλεγχο του χωριού Πίσκι

  Ένα μικρό χωριό-φάντασμα, στα βόρεια του Ντονέτσκ, έχει μετατραπεί σε πεδίο θανάτου για τις αντιμαχόμενες πλευρές.

  00:06 17/08

  Ο "Αχυράνθρωπος" που κρύβει το $500 εκατ. γιοτ του Πούτιν

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο Eduard Khudainatov, πρώην διευθύνων σύμβουλος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, είναι ο "αχυράνθρωπος"-ιδιοκτήτης του σούπερ-γιοτ του...

  00:04 17/08

  Goldman Sachs: Δύσκολα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό η Fed χωρίς να προκαλέσει ύφεση

  Ελάχιστα πείθει ότι κάνει βήματα προόδου όσον αφορά την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και τη χαλιναγώγηση του υψηλού πληθωρισμού, λέει η G.S.

  07:35 16/08

  Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην ανατολική Ουκρανία

  Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

  08:30 15/08

  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρος Ανάπτυξη

  Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκφράζεται στο CEO Clubs μέσα από τη συμβολή του οργανισμού στην ανάπτυξη της αντίστοιχης νοοτροπίας στα μέλη του.

  08:19 15/08

  Τα ουκρανικά αεροσκάφη εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους αντι-ραντάρ

  Υψηλής ταχύτητας AGM-88 κατά της ρωσικής αεράμυνας.

  08:18 13/08

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Πολλοί ανατρέχουν στην κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" είναι καλύτερη αφετηρία για να δούμε το σήμερα.

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.