Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 08:05

  Μετοχές "παντός καιρού": Μία στρατηγική για το 2022 με "καύσιμα" από τη Fed

  Μετοχές "παντός καιρού": Μία στρατηγική για το 2022 με "καύσιμα" από τη Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Brett Owens

  Το "καύσιμο" της αγοράς περιουσιακών στοιχείων που παρέχει η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020 σύντομα "κόβεται". Πιθανόν η εξέλιξη αυτή  θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη μεταβλητότητα και θα διαμορφώσει ένα δύσκολο σκηνικό για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

  Οι λεγόμενες "ποιοτικές τοποθετήσεις" θα ενισχύσουν τις μετοχές με σταθερά μερίσματα. Θα αναφερθούμε πιο κάτω στις προοπτικές αυτών των μετοχών. Ας ξεκινήσουμε με τα μάκρο.

  H Wall Street κάνει ράλι εδώ και 21 μήνες χάρη στη Federal Reserve, η οποία έδωσε ώθηση στις τιμές των assets αγοράζοντας ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

  (Σημείωση: "Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων" είναι ένας εύσχημος όρος για το "τύπωμα χρήματος". Τα ομόλογα αγοράζονταν με μετρητά, τα οποία ο πρόεδρος "Τζέι" Πάουελ δημιούργησε από το τίποτα).

  Στη συνέχεια, ο "Τζέι" περιόρισε το χρήμα που τύπωνε η Fed στα 120 δισ. δολάρια τον μήνα. Το ποσό αυτό επαρκούσε για να δώσει στήριξη στον S&P 500: την καρδιά της Αμερικής. Ένα μέρος από τα μετρητά της Federal Reserve διοχετεύτηκε σε πιο κερδοσκοπικές "γωνιές", όπως τα κρυπτονομίσματα: δύο εκ των οποίων έχουν ως έμβλημα τον σκυλάκο Shiba Inu.

  Ο Πάουελ δημιούργησε αυτά τα μετρητά "καταχωνιάζοντάς" τα στα βιβλία της Fed ως IOUs, αυξάνοντας τον ισολογισμό της Fed κατά 4,5 τρισ. δολάρια. Το νέο χρήμα αναζήτησε αποδόσεις και εκτίναξε τις τιμές πολλών assets – από ακίνητα μέχρι μετοχές και κρυπτονομίσματα.

  Οι μετοχές μας επωφελήθηκαν άμεσα (και δεν απολογούμαστε για τα κέρδη μας!). Εστιάσαμε σε "χαρτιά" που κινήθηκαν με "τα καύσιμα της Fed" –με άλλα λόγια, με το χρήμα που τύπωσε ο "Τζέι"–, όπως:

  - Η μικρή τράπεζα Synovus (SNV) που εκτινάχθηκε κατά 173% από τον Απρίλιο του 2020 όταν αγοράσαμε μετοχές της στο Contrarian Income Report. Η SNV ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ο Πάουελ διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια "στο πάτωμα".

  – Ο σιδηρόδρομος Canadian Pacific (CP) που κέρδισε 61% από τον Απρίλιο του 2020 όταν αγοράσαμε μετοχές του στο Hidden Yields. Μερικά επιπλέον τρισεκατομμύρια δολάρια οπωσδήποτε "αναζωογόνησαν" την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας τη ζήτηση για τους σιδηροδρόμους.

  - Η Landlord Preferred Apartment Communities (APTS) που σκαρφάλωσε κατά 40% από τον Ιούνιο του 2021 όταν αγοράσαμε μετοχές της στο Dividend Swing Trader. Αυτή ήταν μια τοποθέτηση σε πιο σταθερό περιβάλλον, αλλά ευγνωμονούμε τη χαλαρή νομισματική πολιτική του "Τζέι", επειδή το εύκολο χρήμα του αναζήτησε καταφύγιο και σε τίτλους όπως η APTS.

  Ενώ είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε μετοχές "παντός καιρού" με σταθερά μερίσματα που θα τα πάνε καλά το 2022, εντούτοις εκτιμώ ότι οι επενδυτές που αγοράζουν "από το πάνω ράφι" μπορεί να μην φανούν το ίδιο τυχεροί. Ήδη η αύξηση του ισολογισμού της Fed έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, καθώς ο "Τζέι" προσπαθεί να βγει από το "πληθωριστικό κλουβάκι του" με το tapering (μειώνοντας το χρήμα που τυπώνει). 

  Βραχυπρόθεσμος στόχος του είναι να σταματήσει εντελώς να τυπώνει χρήμα. Μολονότι απαραίτητη, αυτή η διακοπή θα σημάνει λιγότερη ρευστότητα για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Η μετάβαση προσεχώς από τα 120 δισ. δολάρια φρεσκοτυπωμένων μετρητών τον μήνα στα… μηδέν θα επιφέρει –πολύ πιθανόν– έντονη μεταβλητότητα.

  Ο "Τζέι" δεν θέλει "βουτιές". Του αρέσει να πηγαίνει καλά ο S&P 500. Μια σταθερή ανοδική πορεία του SPDR S&P 500 ETF κάνει ευτυχισμένους τους Αμερικανούς, αφού μονάχα αυτή μπορεί "να δώσει παλμό" στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς πολλών μικροεπενδυτών.

  Δυστυχώς για τον Πάουελ, παρόλο που ο S&P κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά, η άνοδος των τιμών καταναλωτή του χάλασε "το πάρτι των μετοχών". Μια νέα δημοσκόπηση του CNBC αναφέρει ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη "Νο1 πηγή ανησυχίας στη χώρα". Αυτό φαίνεται και όταν ο "Τζέι" καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσο – τον βασανίζουν με την άνοδο των τιμών. (Συνήθως ο Αμερικανός βουλευτής δεν πάει ο ίδιος να κάνει τα ψώνια του, αλλά ακούει τα παράπονα των ψηφοφόρων του που πάνε).

  Ναι, τα ψώνια στη φετινή εορταστική περίοδο κοστίζουν πιο ακριβά. Ο πληθωρισμός τρέχει πλέον επίσημα σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή – μια μέτρηση που έχει σχεδιαστεί για να υποτιμά τον πληθωρισμό. (Για παράδειγμα, δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των κατοικιών, οι οποίες επίσης εκτοξεύονται.) Παρόλα αυτά, η αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν της τελευταίας 40ετίας ανάγκασε τον Πάουελ να παραδεχτεί ότι ο πληθωρισμός αυτός δεν είναι απλά παροδικός (εκείνος το είπε, όχι εγώ).

  Η κυρία Αγορά άρχισε να ανησυχεί για το tapering (λιγότερο τυπωμένο χρήμα) τον Σεπτέμβριο. Τότε πούλησε μετοχές και τον Νοέμβριο "ξαναξεφορτώθηκε". Δύο sell-off μέσα σε τέσσερις μήνες στέλνουν ανησυχητικά σήματα για το 2022. Όταν η στρόφιγγα του χρήματος ήταν χαλαρή, δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε για "διορθώσεις". Τώρα, πρέπει.

  Αλλά πριν "ταμπουρωθούμε" ενόψει μιας επανάληψης της πληθωριστικής δεκαετίας του 1970, ας εκφράσω την αντίθετη άποψή μου. Ενώ ο Πάουελ μάλλον πρέπει να σταματήσει να τυπώνει τόσο χρήμα, δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν χρειάζεται να συνοδεύσει το tapering με πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων (δύο ήπιες αυξήσεις ίσως αρκούν).

  Η "πληθωριστική πυρκαγιά" θα είναι σχετικά εύκολο να σβήσει, καθότι η αμερικανική οικονομία είναι ώριμη. Δεν ξοδεύουμε όπως παλιά, γεγονός που αντανακλάται στην "ταχύτητα" του χρήματος. Και η χαμηλή ταχύτητα είναι μια ισχυρή αποπληθωριστική δύναμη.

  Λέγοντας "ταχύτητα", εννοώ το πόσο γρήγορα αλλάζει χέρια το χρήμα. Όλοι πιστεύουν ότι ένα δολάριο είναι απλώς ένα δολάριο. Αλλά μόλις αρχίσει να κινείται, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη από ένα δολάριο και να γίνει πληθωριστικό. Οι άνθρωποι νιώθουν σιγουριά και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για το επόμενο ταξίδι τους (τις διακοπές που περίμεναν επί έναν χρόνο). Ο οικοδεσπότης από το Airbnb μαζεύει τα μετρητά και τα ξοδεύει αλλού – το ίδιο κάνει και η καθαρίστρια. Το δολάριο διευρύνει τον κύκλο των κινήσεών του, καθώς πολλαπλασιάζεται και ασκεί πιέσεις στις τιμές.

  Αυτού του είδους η υψηλή "ταχύτητα" αποτελεί –σε γενικές γραμμές– προϋπόθεση για τον πληθωρισμό. Αλλά η M2 "ταχύτητα" του χρήματος έχει κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά μεταπολεμικής περιόδου, ακολουθώντας πτωτική πορεία τις τελευταίες δύο –τουλάχιστον– δεκαετίες!

  Η πτωτική τάση της "ταχύτητας" αντικατοπτρίζεται και στο επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, το οποίο κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα εδώ και τέσσερις δεκαετίες!

  Με αφορμή τις πρόσφατες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, κάποιοι αναγνώστες μού έχουν θέσει το εξής έξυπνο ερώτημα: "Πρέπει να ξεφορτωθούμε τα ομόλογά μας προτού η Fed καταστρέψει την αγορά;". Εξάλλου, ο "Τζέι" δεν είναι "γεράκι" ή "περιστέρι", αλλά "φάλαινα" που εγκαταλείπει τα ταμπλό των σταθερών εισοδημάτων. Και τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου δεν πάνε καλά όταν τα επιτόκια αυξάνονται.

  Μα μήπως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν πολλές φορές για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό; Δεν νομίζω. Ένα απλό tapering, συν κάνα δυο αυξήσεις επιτοκίων, μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

  Ας μην πανικοβαλλόμαστε, λοιπόν. Δεν υπάρχει λόγος να ξεφορτωθούμε τα υψηλής ποιότητας –σε απόδοση– περιουσιακά μας στοιχεία. Απλώς πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι επενδύσεις μας είναι "παντός καιρού", αφού είναι πιθανό να δούμε "άγριες" διακυμάνσεις μέσα στο 2022.

  Μου αρέσουν τα "περιουσιακά στοιχεία παντός καιρού" που προσφέρουν εισόδημα είτε επικρατούν οι "ταύροι" είτε οι "αρκούδες". Επιπλέον, προτιμώ τις μικρές ανατιμήσεις.

  Αυτή η στρατηγική θα αναδειχθεί το 2022, διότι, καθώς η ρευστότητα στερεύει και οι κερδοσκόποι πανικοβάλλονται – οι τελευταίοι θα αναζητήσουν ασφαλείς, σίγουρες επενδύσεις: όπως οι "μετοχές παντός καιρού".

  Αυτές οι "ποιοτικές τοποθετήσεις" θα πρέπει να μας αποδώσουν. Θα αξιοποιήσουμε τα pullbacks για να αγοράσουμε περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές. Αυτή είναι η κερδοφόρα στρατηγική μας, αναβαθμισμένη και ολοκληρωμένη για το 2022 – με "καύσιμα" από τη Fed.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της το 2022 – Τι θα γίνει στις αγορές;

  * Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:10 19/08

  Πώς έχασαν οι Ρώσοι τη μάχη για το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

  Οι Ουκρανοί έχουν περιορίσει τις κινήσεις των Ρώσων στα 20 μίλια από την Κριμαία - και χωρίς στόλο.

  00:05 19/08

  Η επαναστατική βιοτεχνολογία που επεξεργάζεται το DNA εντός ζώντος ανθρώπινου οργανισμού

  Ο John Leonard δημιούργησε την Intellia Therapeutics μαζί με την Jennifer Doudna, τη βραβευμένη με Νόμπελ επιστήμονα που καινοτόμησε στην τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας. Η εταιρεία έχει βρει τον...

  07:51 18/08

  Ρωσία - Ιράν: Μια συμμαχία στην κόψη του… πετρελαίου

  Η Δύση πρέπει να αποτρέψει την απόλυτη ευθυγράμμιση των ενεργειακών συμφερόντων Μόσχας - Τεχεράνης.

  00:05 18/08

  Ενέργεια: Η πανδημία άφησε τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν

  Η πανδημία "σκότωσε" τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πάγωσε τις ενεργειακές επενδύσεις, αφήνοντας τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν. Το θετικό είναι ότι οι ελλείψεις και η...

  00:04 18/08

  Οι "fake" ρωσικοί σκύλοι-ρομπότ και τα όντως οπλισμένα ρομπότ

  Ένας από τους "αστέρες-έκπληξη" στη ρωσική έκθεση Army-22 ήταν ο σκύλος-ρομπότ που έφερε ένα αντιαρματικό RPG-26. Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα...

  07:30 17/08

  Ουκρανοί και Ρώσοι "καίγονται" για τον έλεγχο του χωριού Πίσκι

  Ένα μικρό χωριό-φάντασμα, στα βόρεια του Ντονέτσκ, έχει μετατραπεί σε πεδίο θανάτου για τις αντιμαχόμενες πλευρές.

  00:06 17/08

  Ο "Αχυράνθρωπος" που κρύβει το $500 εκατ. γιοτ του Πούτιν

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο Eduard Khudainatov, πρώην διευθύνων σύμβουλος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, είναι ο "αχυράνθρωπος"-ιδιοκτήτης του σούπερ-γιοτ του...

  00:04 17/08

  Goldman Sachs: Δύσκολα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό η Fed χωρίς να προκαλέσει ύφεση

  Ελάχιστα πείθει ότι κάνει βήματα προόδου όσον αφορά την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και τη χαλιναγώγηση του υψηλού πληθωρισμού, λέει η G.S.

  07:35 16/08

  Το ρωσικό λάθος που "πρόδωσε" το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην ανατολική Ουκρανία

  Οι Ουκρανοί έκαναν κυριολεκτικά "photo bombing", αξιοποιώντας εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι.

  08:30 15/08

  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αειφόρος Ανάπτυξη

  Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκφράζεται στο CEO Clubs μέσα από τη συμβολή του οργανισμού στην ανάπτυξη της αντίστοιχης νοοτροπίας στα μέλη του.

  08:19 15/08

  Τα ουκρανικά αεροσκάφη εκτοξεύουν αμερικανικούς πυραύλους αντι-ραντάρ

  Υψηλής ταχύτητας AGM-88 κατά της ρωσικής αεράμυνας.

  08:18 13/08

  Τα σήματα από τις "φούσκες" δείχνουν και πάλι ύφεση

  Πολλοί ανατρέχουν στην κρίση του 2007, αλλά η "φούσκα των dot-com" είναι καλύτερη αφετηρία για να δούμε το σήμερα.

  08:05 12/08

  Πώς χτύπησαν οι Ουκρανοί το στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ρώσων στην Κριμαία

  Η επίθεση που κατέστρεψε τουλάχιστον 7 ρωσικά αεροσκάφη ήταν ακόμη ένα χτύπημα του Δαβίδ στον Γολιάθ.

  07:50 11/08

  Το Ιράν πειραματίζεται με τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμπτει τις κυρώσεις

  Η Τεχεράνη εγκαινιάζει το διασυνοριακό εμπόριο σε crypto με μια συναλλαγή αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

  00:05 11/08

  Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά για εκατομμύρια ανθρώπους

  Επί έξι μήνες, πλοία γεμάτα σιτηρά παραμένουν καθηλωμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, ορισμένα εξ αυτών έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους, εν μέσω των κινδύνων που ενέχει η εμπόλεμη ζώνη, με...

  00:02 11/08

  Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να μπει στο γκρουπ των χωρών με ΑΕΠ άνω του $1 τρισ., με ώθηση από το πετρέλαιο

  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 7,6% στο σύνολο του έτους.