Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Δεκ-2021 07:58

  Το Bitcoin θα μπορούσε να βγάλει την Τουρκία από τη νομισματική κρίση

  Το Bitcoin θα μπορούσε να βγάλει την Τουρκία από τη νομισματική κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Frank Holmes

  Είναι αρχές Δεκεμβρίου 2021 και η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κοντά στα ιστορικά χαμηλά της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να εφαρμόζει αυτό που η Wall Street Journal αποκαλεί "αντισυμβατική οικονομική πολιτική". Τα νοικοκυριά στην Τουρκία είδαν την αξία του εθνικού νομίσματος να κατρακυλάει κατά περίπου 30% τον Νοέμβριο, καθιστώντας τα πάντα –από τρόφιμα μέχρι καύσιμα– πανάκριβα για τις οικογένειες που ήδη πλήττονταν από οικονομικά προβλήματα.

  Όπως και πολλοί άλλοι, πιστεύω ότι το Bitcoin θα μπορούσε να λύσει "το πρόβλημα της τουρκικής λίρας". Για να καταλάβουμε το γιατί, θα ήταν χρήσιμο να "ξεσκονίσουμε" ένα βιβλίο που έγραψε πριν από 45 χρόνια ο Αυστριακός οικονομολόγος Φρίντριχ Χάγιεκ.

  Στο βιβλίο "Η αποεθνικοποίηση του χρήματος", ο νομπελίστας υποστηρίζει ότι η μονολογία μιας κυβέρνησης επί του χρήματος είναι εξίσου ανεπιθύμητη με οποιοδήποτε άλλο μονοπώλιο. Επιχειρηματολογεί κατά της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος –κάτι που θα γινόταν πραγματικότητα το 1999 με το ευρώ– και προτείνει να εκχωρηθεί σε ιδιωτικά ιδρύματα η δυνατότητα να εκδίδουν το δικό τους νόμισμα.

  Ο ίδιος ο Χάγιεκ παραδέχεται πως αυτή η ιδέα "είναι εντελώς άγνωστη και τρομακτική για τους περισσότερους ανθρώπους". Και όμως, λέει, οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα τρομάζουν εντέλει θα διακρίνουν τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που θέτει το κρατικό παραστατικό χρήμα "σε κατάσταση ανταγωνισμού για την προτίμηση των πολιτών".

  Αλλά σε ανταγωνισμό με τι; Μολονότι γράφτηκε πριν από μισό αιώνα, το βιβλίο του Χάγιεκ μοιάζει να "προφητεύει" την ακμή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όπως το Bitcoin και το Ether: τα πλησιέστερα σε "αποεθνικοποιημένο" χρήμα assets που διαθέτουμε σήμερα – εκτός από το ασήμι και τον χρυσό.

  To Bitcoin ως "λύση" 

  Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, πάνω από 15.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα είναι διαθέσιμα προς διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την CoinMarketCap. Ακόμα και ο Χάγιεκ θα συμφωνούσε ότι πρόκειται για υπερβολικά μεγάλο ανταγωνισμό. Για να μην "χαθούμε", ας εστιάσουμε στο Bitcoin.

  Ως αποκεντρωμένο περιουσιακό στοιχείο, το Bitcoin είναι αυτό ακριβώς που είχε κατά νου ο Αυστριακός οικονομολόγος. Δεν το εκδίδει καμία κυβέρνηση και δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση. Καμία κεντρική τράπεζα δεν το ελέγχει και τα σύνορα δεν το περιορίζουν. Σήμερα δεν γίνεται να στείλω χρήματα σε κάποιον στη Κούβα μέσω Western Union, αφού ο αμερικανικός όμιλος έπαψε τις εργασίες του στη χώρα πέρυσι. Αλλά Bitcoin; Ελεύθερα.

  Επιπλέον, το Bitcoin αποτελεί μια εξαιρετική "αποθήκη αξίας" συγκριτικά με τα παραδοσιακά νομίσματα, όπως η τουρκική λίρα ή ακόμη και το δολάριο, με την αγοραστική δύναμη του τελευταίου να υποβαθμίζεται σταθερά από την ίδρυση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 1913. Μόνο τα τελευταία 40 χρόνια, το δολάριο έχασε τα δύο τρίτα της αξίας του, καθώς οι επικεφαλής της Fed ακολουθούσαν όλο και πιο ανορθόδοξα σχέδια νομισματικής πολιτικής.

  Δολάριο διάγραμμα

  Όσον αφορά το ζήτημα της χειραγώγησης νομισμάτων, ο Χάγιεκ βλέπει ως λύση τα ανταγωνιστικά νομίσματα. Εάν οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα επιλογής, αυτό θα "εμπόδιζε τις κυβερνήσεις να "προστατεύουν" τα νομίσματα που εκδίδουν από τις επιζήμιες συνέπειες των μέτρων που οι ίδιες υιοθετούν". Με άλλα λόγια, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών θα δυσκολεύονταν να "κρύψουν" τα μέτρα που λαμβάνουν για την υποτίμηση των κρατικών τους νομισμάτων.

  Θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται κατανοητό, λοιπόν, γιατί χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει το Bitcoin και γιατί οι γραφειοκράτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θέλουν να ρυθμίσουν την αγορά κρυπτονομισμάτων.

  Ελεύθερες αγορές, ελεύθερα νομίσματα

  Παρά το "μπλόκο" στα κρυπτονομίσματα, πολλοί Τούρκοι φαίνεται να έχουν στραφεί στο Bitcoin –για να μην αναφερθούμε στον χρυσό–, καθώς η λίρα "βυθίζεται" λόγω της επιμονής του Ερντογάν να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ναι, οι κεντρικές τράπεζες συνήθως αυξάνουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τις υψηλότερες τιμές· δεν τα μειώνουν – αλλά ο Ερντογάν μοιάζει να μην θέλει να ρισκάρει στο οικονομικό momentum σε βάρος της οικονομικής σταθερότητας. Και πριν με προλάβει ο αναγνώστης: όχι, οι αρχηγοί κυβερνήσεων κατά κανόνα δεν είναι οι αρμόδιοι για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής. 

  Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα και ο Ερντογάν τον αντικατέστησε αμέσως με έναν έμπιστό του. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει σύντομα τη νομισματική χαλάρωση – τακτική επιζήμια για τον πληθωρισμό, αλλά ευεργετική για τις συναλλαγές σε Bitcoin.

  Πιστεύω στις ελεύθερες αγορές. Ο ανταγωνισμός ωφελεί τους καταναλωτές όχι μόνο επειδή τους δίνει επιλογές, αλλά γιατί ενισχύει την καινοτομία και συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών.

  Τα μονοπώλια συνήθως φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αλλά για κάποιον λόγο δεν θεωρούμε τη τουρκική λίρα, το αμερικανικό δολάριο ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα ως "μονοπώλιο". Ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Γιατί ο Ερντογάν μειώνει τα επιτόκια και οδηγεί σε υποτίμηση τη λίρα;

  * Ο Ερντογάν ελπίζει πως η τουρκική λίρα θα σταθεροποιηθεί σύντομα
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:32 26/01

  Δέκα μεγιστάνες των κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει $27 δισ. από τον Νοέμβριο

  Οι περιουσίες τους έχουν συμπαρασυρθεί από την κατάρρευση των crypto - και τα χειρότερα μπορεί να έπονται.

  08:02 25/01

  Η αμερικανική αγορά διανύει την πιο κρίσιμη εβδομάδα της 10ετίας

  Ή οι τεχνολογικοί "κολοσσοί" θα σώσουν την παρτίδα ή θα έχουμε ένα sell off "πανικού".

  08:12 24/01

  Τα ρωσικά μαχητικά μπορούν να βομβαρδίσουν την Ουκρανία χωρίς καν να την πλησιάσουν

  Μπορούν να "χτυπήσουν" από την ενδοχώρα, με την παθητική άμυνα να μοιάζει ως μόνη λύση για τους Ουκρανούς.

  00:06 24/01

  Κ. Κωνσταντινόπουλος (Coffee Island): Ο σύγχρονος CEO πρέπει να έχει ενσυναίσθηση

  Αντίδοτο σε μία περίοδο ευρύτερης κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν για την Coffee Island οι απευθείας συμφωνίες που διατηρεί σε διεθνές επίπεδο με μικρές φάρμες παραγωγής καφέ, σύμφωνα με...

  18:33 23/01

  Χάκερ έκλεψαν $35 εκατ. δολάρια από χρήστες του ανταλλακτηρίου Crypto.com

  Η εταιρεία είχε αρχικά ανακοινώσει ότι κατά την κυβερνοεπίθεση αφαιρέθηκαν 15 εκατ. δολάρια.

  14:36 22/01

  Προβλημάτων συνέχεια για τη Moderna: ''Κατρακυλά'' η μετοχή της

  Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πωλήσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν δικαιολογούν την υψηλή αποτίμηση της εταιρείας.

  08:07 21/01

  Πώς ο πληθωρισμός μπορεί να "βυθίσει" τον πρόεδρο Μπάιντεν

  Ο αριθμός 7% θα μπορούσε να "σβήσει" τους θετικούς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας. Είναι η υψηλότερη αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση από το 1982.

  12:58 20/01

  Πώς επηρεάζεται η Wall Street από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

  Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου προσθέτουν ένα ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας στο επενδυτικό κλίμα.

  07:36 20/01

  Εκτοξεύτηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην "οικονομία του διαστήματος" - Το ρεκόρ και το ρίσκο

  Οι ιδιώτες "πόνταραν" το ποσό-ρεκόρ των 14,5 δισ. δολαρίων το 2021 στις εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

  19:02 19/01

  Forbes: Οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι

  Συνολικά, οι 25 δισεκατομμυριούχοι της λίστας έχουν δωρίσει περίπου 149 δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους μέχρι σήμερα.

  07:30 19/01

  Τα σχέδια των φαρμακευτικών στη μάχη κατά του κορονοϊού για το 2022

  Αποτελεσματικότερα και συνδυαστικά εμβόλια, νέες θεραπείες και περισσότερα τεστ.

  07:50 18/01

  Ο Πούτιν δεν μπορεί να "παγώσει" την Ευρώπη – αλλά και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν

  Τα εμπάργκο είναι συμβολικά σε ένα "οικοσύστημα" όπου όλοι συναλλάσσονται με όλους.

  08:19 17/01

  Metaverse και μόδα: Γιατί η Ralph Lauren θέλει να σας πουλήσει εικονικά ρούχα

  Εκτόξευση εσόδων μέσω Metaverse "βλέπει" η Morgan Stanley για τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας.

  00:05 17/01

  Χριστίνα Αλεβίζου (FedEx): Το μέλλον μας χτυπάει την πόρτα

  Οι παραδόσεις με drones και ρομπότ μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε, εκτιμά Χριστίνα Αλεβίζου διευθύνουσα σύμβουλος της FedEx Express.

  08:51 15/01

  Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για την οικονομία και τις αγορές το 2022

  Παραμένει bullish για ενεργειακές και αμερικανικές μετοχές, αλλά και μετοχές υγείας, ενώ είναι overweight σε εμπορεύματα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.