Τρίτη, 07-Δεκ-2021 18:38
Forbes: Αυτές είναι οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη - Στην κορυφή η MacKenzie Scott

Όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, έτσι και το 2021 οι γυναίκες έκαναν ηχηρή την παρουσία τους στα τεκταινόμενα του πλανήτη. Η εικόνα των "σιδηρών κυριών” της φετινής χρονιάς ωστόσο είναι λίγο διαφορετική σε σχέση με αυτήν πριν από μόλις ένα ή δύο χρόνια.
Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, οι γυναίκες έχουν κερδίσει έδαφος όσον αφορά την εκπροσώπησή τους στο παγκόσμιο επιχειρείν, κάτι που επιβεβαιώνει και η 18η λίστα του Forbes με τις "100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο”, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 40 διευθύνουσες σύμβουλοι -οι περισσότερες από το 2015 και μετά-, που "επιβλέπουν” επιχειρήσεις με έσοδα ρεκόρ της τάξης των 3,3 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, όσο έδαφος κέρδισαν στην επιχειρηματική σκακιέρα το έχασαν αλλού. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με πέρυσι οι γυναίκες αρχηγοί κρατών είναι κατά δύο λιγότερες.
Τίποτε, όμως, δεν καταδεικνύει πιο γλαφυρά τις διαφοροποιήσεις της φετινής λίστας από την αλλαγή που συντελέστηκε στην κορυφή.
Στα 18 χρόνια που το Forbes καταρτίζει τη συγκεκριμένη λίστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει βρεθεί εκτός κορυφής μόνο τρεις φορές. Εν όψει της επικείμενης συνταξιοδότησής της, η Μέρκελ έχει την ευκαιρία να αναζητήσει μια νέα πρωτιά, αφού την "τιμή” να ηγηθεί των 100 ισχυρότερων γυναικών του πλανήτη είχε φέτος η δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος MacKenzie Scott.
Η MacKenzie Scott είναι η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, αλλά η απόλυτη πρόσβασή της σε αυτά τα χρήματα -και η αποφασιστικότητά της να τα δωρίσει με τρόπο ουσιαστικό και "επαναστατικό”- είναι τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να ξεχωρίσει από τον "ανταγωνισμό” και να λάβει δικαίως τα "σκήπτρα”.
Ακριβώς πίσω της, στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, η οποία ανέβηκε μια θέση υψηλότερα, σε σχέση με πέρυσι, μετά την ανάληψη και επίσημα των καθηκόντων της, αλλάζοντας θέσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, που πλέον κατατάσσεται τρίτη στη λίστα.
Όλες οι περιπτώσεις των γυναικών που "φιγουράρουν” στη φετινή λίστα, πάντως, επιβεβαιώνουν ότι μια γυναίκα δεν αρκεί μόνο να έχει χρήματα ή μια θέση εξουσίας για να συμπεριληφθεί στις ισχυρότερες του πλανήτη. Η πραγματική του δύναμη εξαρτάται από το πώς αξιοποιούν τις περιουσίες τους, τη φωνή τους ή τη δημόσια παρουσία τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Rosalind Brewer, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος των Starbucks που ανέλαβε τα "ηνία” της Walgreens τον Μάρτιο και είναι σήμερα η μόνη μαύρη γυναίκα που διευθύνει μια εταιρεία του δείκτη S&P 500. Επί μακρόν "πρωταθλήτρια” της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας, η Brewer "σκαρφάλωσε” 15 θέσεις από πέρυσι και ανήλθε στην 17η θέση της λίστας.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνιδρύτρια και ανοσολόγος Özlem Türeci της BioNTech, η οποία είναι μία από τις 20 νεοεισερχόμενες στη φετινή λίστα. Έκανε το ντεμπούτο της στις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη, στη θέση 48, όχι απλώς επειδή συνίδρυσε την εταιρεία βιοτεχνολογίας αλλά και χάρη στον ρόλο της ως επικεφαλής της διαδικασίας ανάπτυξης του εμβολίου mRNA κατά του κορονοϊού, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer.
Το ντεμπούτο της στη φετινή λίστα, στη θέση 94, κάνει και η νέα πρόεδρος της Τανζανίας, Samia Suluhu Hassan, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα της.
Στις προσωπικότητες που ξεχωρίζουν είναι και η πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, η ειλικρινής προσήλωση της οποίας στην ελευθερία και τη δημοκρατία εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης από την Κίνα, την ώθησε 28 θέσεις υψηλότερα, στο νούμερο 9.
Πρέπει να προστατεύσουμε τις κοινές μας αξίες για να διασφαλίσουμε τον ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής μας”, δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου.
Ορισμένες γυναίκες της φετινής λίστας, ωστόσο, είδαν τη δύναμή τους να διαβρώνεται το προηγούμενο έτος. Αυτό ισχύει κυρίως για ορισμένες γυναίκες στην Κίνα, όπου η "κατασταλτική πολιτική” του προέδρου Xi Jinping απέναντι στον τεχνολογικό τομέα και την επιχειρηματική δραστηριότητα, οδήγησε σε λιγότερη αυτονομία - και, κατά συνέπεια, σε χαμηλότερες θέσεις προσωπικότητες όπως η Dong Mingzhu της Gree Electric (υποχώρησε κατά 11 θέσεις, στο Νο. 58) και η διευθύνουσα σύμβουλος της Yum China, Joey Wat (έχασε 39 θέσεις, οπισθοχωρώντας στο Νο. 73).
Ακόμη και το "Στέμμα” δεν έμεινα αλώβητο το 2021, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ "έχασε” 24 θέσεις και βρέθηκε στην 70ή θέση φέτος, ως απόρροια των περιορισμένων δημοσίων εμφανίσεών της και των μυριάδων σκανδάλων που έπληξαν το Μπάκινγχαμ φέτος (όπως, για παράδειγμα, οι ισχυρισμοί της Δούκισσας Meghan Markle για ρατσιστική μεταχείριση).
Παρότι, βέβαια, οι γυναίκες της 18ης ετήσιας λίστας των "100 πιο ισχυρών γυναικών στον κόσμο” προέρχονται από συνολικά 30 χώρες και περιοχές, και δραστηριοποιούνται την οικονομία, την τεχνολογία, την πολιτική, τη φιλανθρωπία ως την ψυχαγωγία και άλλους τομείς, τις ενώνει η "αίσθηση του καθήκοντος”.
Η Frances Haugen, πρώην υπάλληλος του Facebook και μετέπειτα "πληροφοριοδότης”, αλλά και Νο. 100 της φετινής λίστας, δεν σχεδίαζε να δημοσιοποιήσεις δεδομένα του πρώην εργοδότη της, αλλά δήλωσε δεν μπορούσε να παραμείνει άπραγη ενόσω η εταιρεία "βάζει τα κέρδη της πάνω από τους ανθρώπους”.
Ή η Taylor Swift (Νο. 78), η οποία δεν "έγραψε” τα πρώτα άλμπουμ της με σκοπό να τα ηχογραφήσει ξανά μια δεκαετία αργότερα, αλλά έπρεπε να το κάνει για να διατηρήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας - και να αποδείξει σε άλλους καλλιτέχνες την αξία της δουλειάς τους.
"Η εμπειρία μας δεν μπορεί να υπαγορευτεί από το τι επιτρέπεται να κάνουμε ή έχουμε άδεια να κάνουμε”, λέει η σκηνοθέτις Ava Duvernay (Νο. 80).
Εάν υπάρχει δε κάτι που μπορεί να περιγράψει όσο το δυνατόν καλύτερα τη φετινή λίστα είναι ότι αυτές είναι οι γυναίκες που ξαναγράφουν τους κανόνες των επιχειρήσεων, των οικονομικών και της πολιτικής. Η δουλειά τους είναι πιο αναγκαία από ποτέ άλλοτε.
Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία χρόνια αναφέρεται μεταξύ άλλων η Μαρία Μπόζογλου, CEO της ILT Logistics. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δυο...
Ουκρανία και Ρωσία εξοπλίζονται με FPV drones. Τα drones-καμικάζι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά έχουν γίνει χαρακτηριστικό του πολέμου στην Ουκρανία.
Νέα καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Γεωργιανού δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.
Παραβιάστηκαν iPhone αξιωματούχων στην Αρμενία εν μέσω της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.
Η BofA αναθεωρεί ανοδικά στο 8% την εκτίμησή της για το 2023. Οι συγκρατημένες "φωνές".
Μια κίνηση που είχε αρχίσει από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία - Στόχος τα επιπλέον έσοδα.
Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Ποια η στρατηγική επενδύσεων.
Την ώρα που ο κόσµος παραµιλά για τις εκπληκτικές ικανότητες του ChatGPT, αναπτύσσεται ήδη η νέα γενιά επιχειρηµατικών εργαλείων.
Η ζωή του μοιάζει με ενός influencer, αν και στον cyber-υπόκοσμο ο "Τζακ" είναι γνωστός για το λογισμικό "Golden Chickens".
Τις έξι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς αναλύει μεταξύ άλλων η Ντορίνα Οικονομοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Marsh.
Το ουκρανικό ναυτικό κινδυνεύει να ξεχαστεί.
Η απώλεια εξουσίας σημαίνει διώξεις για εγκλήματα διαφθοράς.
Η ίδρυση, η διαδρομή και οι επιδόσεις του διάσημου beach bar της Μυκόνου.
Πρόκειται για την Αγγελίνα Τερλάκη, συνιδρύτρια της startup Red Dot Analytics, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η Red Dot Analytics έχει συγκεντρώσει $1 εκατ. σε αρχική χρηματοδότηση.
Ποιες οντότητες εξαργύρωσαν στο α' τρίμηνο 2023 το ράλι, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του 2022.
Η προοπτική της πολιτικής συνέχειας –με την επανεκλογή Ερντογάν– δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές.