Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 13:19

  Η Bank of America "βλέπει" μια "αρνητική" νέα χρονιά για το χρηματιστήριο

  Wall: Η BofA προειδοποιεί ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων και ενδεχόμενη “επώδυνη” διόρθωση κατά 15%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Sergei Klebnikov

  Με τις ενδείξεις υπερβολικής κερδοσκοπίας και υψηλών αποτιμήσεων που επικρατούν στο χρηματιστήριο, το τρέχον περιβάλλον μοιάζει με φούσκα που βρίσκεται στα τέλη του κύκλου της και έχει πάρα πολλές "ομοιότητες” με την κρίση των dotcom το 2000, επισημαίνει η Bank of America, προβλέποντας ότι το 2022 θα είναι μια "αρνητική" χρονιά για τις μετοχές.

  "Υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες μεταξύ του σήμερα και της περιόδου 1999/2000 ώστε να αγνοηθούν”, αναφέρουν σε πρόσφατο σημείωμά τους οι αναλυτές της, με υπεύθυνη την Savita Subramanian, επικεφαλής του τμήματος αμερικανικών μετοχών και ποσοτικής στρατηγικής της Bank of America.

  Οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά προσομοιάζουν πολύ με αυτές που επικρατούσαν ακριβώς πριν σκάσει η φούσκα των μετοχών τεχνολογίας του διαδικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι μετοχές εισήλθαν σε bear market (πτωτική αγορά) το 2001, επισημαίνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

  Μάλιστα, η Bank of America υποστηρίζει ότι ορισμένες ενδείξεις στην αγορά σήμερα είναι αναμφισβήτητα χειρότερες από ό,τι το 2001, προσθέτοντας ότι τα σημάδια κερδοσκοπίας είναι εμφανή εν μέσω μιας "αυξανόμενης αποδοχής του αδιανόητου” που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών.

  Με μια σειρά ολοένα και πιο ανησυχητικών ενδείξεων στις μετοχικές αγορές σήμερα -συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων, του αυξανόμενου πληθωρισμού, της φρενήρους δραστηριότητας αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) και των κινδύνων ρευστότητας- η επενδυτική τράπεζα της Wall Street προβλέπει πλέον ότι επίκειται μια αρνητική χρονιά για τις μετοχικές αξίες.

  Η Bank of America θέτει τιμή-στόχο τις 4.600 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 το επόμενο έτος, που υποδηλώνει πτώση του δείκτη κατά 2% σε σύγκριση με την τιμή που έκλεισε τη Δευτέρα, στις 4.682,84 μονάδες.

  Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές των άλλων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών είναι "μοιρασμένοι” όσον αφορά το πώς θα κινηθεί ο δείκτης S&P 500 το επόμενο έτος: η Morgan Stanley δίνει τιμή-στόχο για τον δείκτη ακόμη χαμηλότερο από ό,τι η Bank of America, ενώ άλλες τράπεζες, όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs και η Wells Fargo, εκτιμούν ότι οι μετοχές θα κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα το 2022.

  "Ξεκινήσαμε την καριέρα μας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που ήταν πολύ παρόμοιες (σ.σ. οι συνθήκες) -αύξηση επιτοκίων από τη Fed, υψηλές αποτιμήσεις, πολλές IPOs, αρνητικά ασφάλιστρα κινδύνου για τις μετοχές- και η οποία χαρακτηριζόταν επίσης από την αποδοχή του εξωφρετικού”, αναφέρουν η Subramanian και άλλοι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America.

  Παράγοντες που χρήζουν προσοχής

  Η Bank of America επισημαίνει ότι πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγορές ενδεχομένως σήμερα θα είναι χειρότερες από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

  Η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά την εναρξη της πανδημίας - με τις αγορές να στοιχηματίζουν ήδη ότι θα προβεί σε αρκετές, τουλάχιστον, αυξήσεις επιτοκίων το 2002, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Αυτές οι αυξήσεις θα λάβουν χώρα σε μια στατιστικά ακριβή αγορά, όπου οι αποτιμήσεις είναι ήδη πολύ υψηλές, αναφέρει η Bank of America.

  Επιπλέον, η αγορά είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη - περισσότερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, προσθέτοντας ότι σήμερα έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο περισσότερες εταιρείες με αρνητικά τελικά οικονομικά αποτελέσματα από όσες κατά τη διάρκεια της φούσκας των dotcom.

  Υπενθυμίζεται ότι η Federal Reserve δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση επιτοκίων από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και μετά. Εν τω μεταξύ, ενισχυμένη από την άνευ προηγουμένου διευκολυντική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε γρήγορα από το sell-off που προκάλεσε τον Μάρτιο του 2020 η έξαρση του κορονοϊού. 

  Ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη άνω του 26% από την αρχή του τρέχοντος έτους, αλλά οι αγορές θα μπορούσαν να βιώσουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα το 2022 εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για την πορεία του πληθωρισμού, την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων και την αναστροφή της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve, καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:36 22/01

  Προβλημάτων συνέχεια για τη Moderna: ''Κατρακυλά'' η μετοχή της

  Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πωλήσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν δικαιολογούν την υψηλή αποτίμηση της εταιρείας.

  08:07 21/01

  Πώς ο πληθωρισμός μπορεί να "βυθίσει" τον πρόεδρο Μπάιντεν

  Ο αριθμός 7% θα μπορούσε να "σβήσει" τους θετικούς δείκτες της αμερικανικής οικονομίας. Είναι η υψηλότερη αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση από το 1982.

  12:58 20/01

  Πώς επηρεάζεται η Wall Street από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

  Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου προσθέτουν ένα ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας στο επενδυτικό κλίμα.

  07:36 20/01

  Εκτοξεύτηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στην "οικονομία του διαστήματος" - Το ρεκόρ και το ρίσκο

  Οι ιδιώτες "πόνταραν" το ποσό-ρεκόρ των 14,5 δισ. δολαρίων το 2021 στις εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας.

  19:02 19/01

  Forbes: Οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί φιλάνθρωποι

  Συνολικά, οι 25 δισεκατομμυριούχοι της λίστας έχουν δωρίσει περίπου 149 δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους μέχρι σήμερα.

  07:30 19/01

  Τα σχέδια των φαρμακευτικών στη μάχη κατά του κορονοϊού για το 2022

  Αποτελεσματικότερα και συνδυαστικά εμβόλια, νέες θεραπείες και περισσότερα τεστ.

  07:50 18/01

  Ο Πούτιν δεν μπορεί να "παγώσει" την Ευρώπη – αλλά και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν

  Τα εμπάργκο είναι συμβολικά σε ένα "οικοσύστημα" όπου όλοι συναλλάσσονται με όλους.

  08:19 17/01

  Metaverse και μόδα: Γιατί η Ralph Lauren θέλει να σας πουλήσει εικονικά ρούχα

  Εκτόξευση εσόδων μέσω Metaverse "βλέπει" η Morgan Stanley για τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας.

  00:05 17/01

  Χριστίνα Αλεβίζου (FedEx): Το μέλλον μας χτυπάει την πόρτα

  Οι παραδόσεις με drones και ρομπότ μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε, εκτιμά Χριστίνα Αλεβίζου διευθύνουσα σύμβουλος της FedEx Express.

  08:51 15/01

  Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για την οικονομία και τις αγορές το 2022

  Παραμένει bullish για ενεργειακές και αμερικανικές μετοχές, αλλά και μετοχές υγείας, ενώ είναι overweight σε εμπορεύματα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  08:20 15/01

  Οι πιο ακριβοπληρωμένες προσωπικότητες του YouTube

  Οι YouTubers το 2021 κέρδισαν 40% περισσότερα σε σχέση με το 2020.

  08:00 14/01

  BofA: Το Solana μπορεί να γίνει η "Visa των κρυπτονομισμάτων"

  Προσφέροντας υψηλή απόδοση, με χαμηλές χρεώσεις, και συγχρόνως ευκολία προσφέρεται για καταναλωτική χρήση.

  17:15 13/01

  Forbes: Οι πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του κόσμου - Στην κορυφή και πάλι η Naomi Osaka

  Για πρώτη φορά στη δεκάδα μια αθλήτρια ρυθμικής και μια μπασκετμπολίστρια. Οι δέκα κορυφαίες συγκέντρωσαν το ποσό ρεκόρ των 167 εκατ. δολαρίων.

  08:39 13/01

  Πέντε κορυφαίοι CEO "δείχνουν" το business leadership του μέλλοντος

  "Μαθήματα" από ηγετικές φυσιογνωμίες του επιχειρείν, εξίσου χρήσιμα είτε σε εποχή ύφεσης είτε σε εποχή ανάκαμψης.

  20:25 12/01

  "Ταξιδιωτικό Απαρτχάιντ": Διευρύνονται οι ανισότητες - Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

  Στην κορυφή των προνομιούχων χωρών Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, τα διαβατήρια των οποίων εξασφαλίζουν είσοδο, χωρίς βίζα, σε 192 προορισμούς. Στην 7η θέση η Ελλάδα.