Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 17:03

  Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

  Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Andrea Murphy

  Η Cargill επέστρεψε στην κορυφή της ετήσιας λίστας του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ. Η εταιρεία αγροτικών επιχειρήσεων είχε πέσει στο Νο 2 πέρυσι, μόλις για τρίτη φορά από το 1985 όταν το Forbes άρχισε να καταρτίζει τη συγκεκριμένη λίστα.

  Τα έσοδα της εταιρείας με έδρα τη Μινεσότα αυξήθηκαν κατά 17% για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάιο του 2021 στα 134,4 δισ. δολάρια, ενισχυμένα από τις υψηλότερες τιμές των γεωργικών προϊόντων.

  Η Koch Industries έπεσε στο Νο 2 της λίστας για το 2021, αφού τα έσοδά της για το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2020 εκτιμώνται στα 115 δισ. δολάρια. Η οικογενειακή εταιρεία δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς όπως τα χημικά προϊόντα, η διύλιση και τα software και από το 1967 τη διευθύνει ο δισεκατομμυριούχος Charles Koch.

  Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται και άλλα γνωστά ονόματα, όπως στο Νο 4 η εταιρεία παραγωγής γλυκών Mars, ο επενδυτικός κολοσσός Fidelity με έδρα τη Βοστώνη στο Νο 10 και ο Όμιλος ΜΜΕ Cox Communications στο Νο 14.

  Η ένταξη στη λίστα βασίζεται στα έσοδα των εταιρειών για το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος. Για το 80% των επιχειρήσεων, αυτό σημαίνει έσοδα για το ημερολογιακό έτος 2020. 

  Η εταιρεία ιατρικών προμηθειών Medline έκανε αίσθηση μέσα στο 2021 όταν ανακοίνωσε ότι πουλάει το πλειοψηφικό της μερίδιο σε μια ομάδα ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές με μόχλευση που έχουν γίνει ποτέ. Η συμφωνία, η οποία φέρεται να ανέρχεται στα 34 δισ. δολάρια, έκλεισε τον Οκτώβριο. Η Medline παραμένει ιδιωτική εταιρεία και κατατάσσεται στη 16η θέση με έσοδα ύψους 17,5 δισ. δολάρια.

  Πολύ καλά τα πήγαν οι εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων με 16 από τις 19 εταιρείες σούπερ μάρκετ που περιλαμβάνονται στη λίστα να καταγράφουν αύξηση στα έσοδά τους σε σχέση με την περσινή λίστα, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω πανδημίας. Η αύξηση των εσόδων επανέφερε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη λίστα: τη Brookshire Brothers με έδρα το Τέξας στο νούμερο 162 και την Bashas' με έδρα την Αριζόνα στο νούμερο 208. Τα έσοδα της Publix Supermarkets της Φλόριντα (Νο. 3) αυξήθηκαν κατά 18% το 2020, με την εταιρεία να ανοίγει 39 νέα καταστήματα πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο η Publix ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί στο Κεντάκι στα τέλη του 2023.

  Η Southeastern Grocers, στο Νο. 38, "φλερτάρει" εδώ και χρόνια με τη δημόσια εγγραφή, αλλά ακύρωσε τα σχέδια για IPO νωρίτερα τον Νοέμβριο. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2014. Η Southeastern έχει υπό την ιδιοκτήσία της τα brands Winn-Dixie, Harveys Supermarkets και Fresco Y Más και τα έσοδά της εκτιμώνται στα 9,6 δισ. δολάρια.

  Οι εκτός λίστας

  Φέτος 19 εταιρείες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στη λίστα του Forbes είτε γιατί μειώθηκαν τα έσοδά τους, είτε γιατί εξαγοράστηκαν είτε γιατί κατέθεσαν αίτηση για δημόσια προσφορά. Δέκα εταιρείες έμειναν εκτός λίστας επειδή τα έσοδα τους υποχώρησαν κάτων από το όριο των 2 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία κατασκευής επίπλων Haworth επηρεάστηκε από την ύφεση στην αγορά επίπλων γραφείου και τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 19% στα 1,8 δισ. δολάρια το 2020. Τα έσοδα της εταιρείας Delaware North υποχώρησαν κατά 61% σε 1,45 δισ. δολάρια λόγω της ακύρωσης αθλητικών εκδηλώσεων και της μείωσης  κινητικότητας στα αεροδρόμια - τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται.

  Η πιο "εντυπωσιακή" έξοδος ήταν της Airbnb. Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών εισήχθη στο Χρηματιστήριο μέσω δημόσιας εγγραφής αξίας 47 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στη λίστα του Forbes. Tον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι Petco Animal Supplies, Vizio και Jo-Ann Stores. Η Vizio είχε καταθέσει αίτηση για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2015, την οποία απέσυρε την επόμενη χρονιά, όταν συμφώνησε για την εξαγορά της από κινεζική εταιρεία. Η συμφωνία αυτή ναυάγησε τελικά και η Vizio παρέμεινε ιδιωτική μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Ο ιδρυτής της, William Wang, παραμένει CEO.

  Δύο εταιρείες δεν βρίσκονται στη λίστα του Forbes λόγω εξαγοράς. Η αλυσίδα αποθηκών τροφίμων Smart & Final εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2021 από την Bodega Latina, θυγατρική της μεξικανικής Grupo Comercial Chedraui. Η Nature's Bounty, εταιρεία παραγωγής βιταμινών με έδρα τη Νέα Υόρκη, πωλήθηκε στη Nestlé τον Αύγουστο του 2021 έναντι 5,75 δισ. δολαρίων.

  Οι εταιρείες οικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte, PricewaterhouseCoopers και Ernst & Young βγήκαν από τη λίστα επειδή και οι τρεις έχουν έδρα στο εξωτερικό.

  Οι νεοεισερχόμενες και οι "επιστροφές"

  Είκοσι πέντε εταιρείες είτε μπήκαν στη λίστα του Forbes για πρώτη φέτος είτε επέστρεψαν σε αυτήν μετά από απουσία τουλάχιστον ενός χρόνου. Από αυτές την καλύτερη κατάταξη πέτυχε η Uline στο νούμερο 73. Η εταιρεία με έδρα το Ουισκόνσιν, εμπορεύεται ναυτιλιακά και άλλα είδη για επιχειρήσεις, και τα έσοδά της κυμαίνονται στα 5,8 δισ. δολάρια.

  Η νεοσύστατη Ultimate Kronos Group βρίσκεται στο Νο. 138 πετυχαίνοντας πωλήσεις ύψους 3,3 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία cloud computing ειδικεύεται στη διαχείριση εργατικού δυναμικού και ανθρώπινων πόρων. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2020 μέσω της συγχώνευσης της Ultimate Software και της Kronos Inc.

  Η Michaels Companies, εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών τέχνης, χειροτεχνίας και κορνιζών, επέστρεψε στην λίστα ως ιδιωτική εταιρεία για τρίτη φορά. Η Michaels ιδρύθηκε το 1973 και εισήχθη στον Nasdaq το 1984. Η Blackstone και η Bain Capital εξαγόρασαν την Michaels στα τέλη του 2006, ενώ το 2014 μπήκε και πάλι στο Χρηματιστήριο. Η Apollo Global Management απέκτησε και πάλι την Michaels ως ιδιωτική εταιρεία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε μια συμφωνία ύψους 3,3 δισ.  δολαρίων. Αξιοσημείωτο ότι η Michaels έκανε το ντεμπούτο της στο Νο. 81 το 2007, στην ίδια θέση με φέτος.

  Η αλυσίδα παντοπωλείων Brookshire Brothers, που κατατάσσεται στο Νο. 162, επιστρέφει στη λίστα μετά από 12 χρόνια. Είχε βγει εκτός λίστας το 2009, όταν το ελάχιστο όριο εισόδου αυξήθηκε σε έσοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η Brookshire Brothers "σχετίζεται" με την Brookshire Grocery στο Νο. 168, αφού οι δύο επιχειρήσεις έχουν προκύψει μετά από διάσπαση της αρχικής εταιρείας το 1938.
   

  Μεθοδολογία

  Η λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μόνο εταιρείες, τα έσοδα των οποίων ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν το ιδιωτικό τους καθεστώς. Εξαιρούνται οι εταιρείες με έδρα εκτός ΗΠΑ, οι εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος (όπως η Mohegan Tribal Gaming Authority), οι εταιρείες που ανήκουν σε αμοιβαία ιδιοκτησία (όπως η State Farm Insurance), οι συνεταιρισμοί (όπως η Land O'Lakes), οι εταιρείες με λιγότερους από 100 υπαλλήλους και οι εταιρείες που ανήκουν σε ποσοστό άνω του 50% σε άλλη δημόσια, ιδιωτική ή μη αμερικανική εταιρεία.

  Δεν περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες με κύρια δραστηριότητα τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τις επενδύσεις ή/και τη διαχείριση ακινήτων. Αντιθέτως, περιλαμβάνονται εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Medline Industries. Τα στοιχεία των εσόδων για κάθε εταιρεία δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Τα δεδομένα που αξιολογεί το Forbes για την κατάρτιση της λίστας προέρχονται από ενημερώσεις των εταιριεών, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκτιμήσεις από ερευνητές του Forbes και άλλες εξωτερικές πηγές.

  Δείτε όλη τη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021 εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.

  08:00 27/11

  Wardrobly: Ελληνική πλατφόρµα ενοικίασης ρούχων σχεδιαστών υψηλής ποιότητας για κάθε περίσταση

  Το ενδιαφέρον του Σωτήρη Ζαϊρέ για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από µια καλύτερη ποιότητα ζωής τον οδήγησε το 2020 στη δηµιουργία της Wardrobly, της ελληνικής πλατφόρµας ενοικίασης µόδας,...

  08:02 26/11

  Η αυτοκρατορία εμπορικών ακινήτων του Τραμπ "νοσεί" λόγω της πανδημίας

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αγωνίζεται να διατηρήσει τα εμπορικά ακίνητά του μισθωμένα εν μέσω κορονοϊού.

  00:07 26/11

  Ο Γιώργος Γραμματίδης βάζει τέλος στα... "ματωμένα" διαμάντια με την Griamond

  Ο Γιώργος Γραµµατίδης επιχειρεί να βάλει τέλος στα "µατωµένα" διαµάντια µε τα Lab Grown Diamonds, τα λεγόµενα "ηθικά" διαµάντια. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και εργάστηκε στο Global Federation of...