Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 17:03

  Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

  Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Andrea Murphy

  Η Cargill επέστρεψε στην κορυφή της ετήσιας λίστας του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ. Η εταιρεία αγροτικών επιχειρήσεων είχε πέσει στο Νο 2 πέρυσι, μόλις για τρίτη φορά από το 1985 όταν το Forbes άρχισε να καταρτίζει τη συγκεκριμένη λίστα.

  Τα έσοδα της εταιρείας με έδρα τη Μινεσότα αυξήθηκαν κατά 17% για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάιο του 2021 στα 134,4 δισ. δολάρια, ενισχυμένα από τις υψηλότερες τιμές των γεωργικών προϊόντων.

  Η Koch Industries έπεσε στο Νο 2 της λίστας για το 2021, αφού τα έσοδά της για το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2020 εκτιμώνται στα 115 δισ. δολάρια. Η οικογενειακή εταιρεία δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς όπως τα χημικά προϊόντα, η διύλιση και τα software και από το 1967 τη διευθύνει ο δισεκατομμυριούχος Charles Koch.

  Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται και άλλα γνωστά ονόματα, όπως στο Νο 4 η εταιρεία παραγωγής γλυκών Mars, ο επενδυτικός κολοσσός Fidelity με έδρα τη Βοστώνη στο Νο 10 και ο Όμιλος ΜΜΕ Cox Communications στο Νο 14.

  Η ένταξη στη λίστα βασίζεται στα έσοδα των εταιρειών για το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος. Για το 80% των επιχειρήσεων, αυτό σημαίνει έσοδα για το ημερολογιακό έτος 2020. 

  Η εταιρεία ιατρικών προμηθειών Medline έκανε αίσθηση μέσα στο 2021 όταν ανακοίνωσε ότι πουλάει το πλειοψηφικό της μερίδιο σε μια ομάδα ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών, σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές με μόχλευση που έχουν γίνει ποτέ. Η συμφωνία, η οποία φέρεται να ανέρχεται στα 34 δισ. δολάρια, έκλεισε τον Οκτώβριο. Η Medline παραμένει ιδιωτική εταιρεία και κατατάσσεται στη 16η θέση με έσοδα ύψους 17,5 δισ. δολάρια.

  Πολύ καλά τα πήγαν οι εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων με 16 από τις 19 εταιρείες σούπερ μάρκετ που περιλαμβάνονται στη λίστα να καταγράφουν αύξηση στα έσοδά τους σε σχέση με την περσινή λίστα, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω πανδημίας. Η αύξηση των εσόδων επανέφερε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη λίστα: τη Brookshire Brothers με έδρα το Τέξας στο νούμερο 162 και την Bashas' με έδρα την Αριζόνα στο νούμερο 208. Τα έσοδα της Publix Supermarkets της Φλόριντα (Νο. 3) αυξήθηκαν κατά 18% το 2020, με την εταιρεία να ανοίγει 39 νέα καταστήματα πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο η Publix ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί στο Κεντάκι στα τέλη του 2023.

  Η Southeastern Grocers, στο Νο. 38, "φλερτάρει" εδώ και χρόνια με τη δημόσια εγγραφή, αλλά ακύρωσε τα σχέδια για IPO νωρίτερα τον Νοέμβριο. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2014. Η Southeastern έχει υπό την ιδιοκτήσία της τα brands Winn-Dixie, Harveys Supermarkets και Fresco Y Más και τα έσοδά της εκτιμώνται στα 9,6 δισ. δολάρια.

  Οι εκτός λίστας

  Φέτος 19 εταιρείες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στη λίστα του Forbes είτε γιατί μειώθηκαν τα έσοδά τους, είτε γιατί εξαγοράστηκαν είτε γιατί κατέθεσαν αίτηση για δημόσια προσφορά. Δέκα εταιρείες έμειναν εκτός λίστας επειδή τα έσοδα τους υποχώρησαν κάτων από το όριο των 2 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία κατασκευής επίπλων Haworth επηρεάστηκε από την ύφεση στην αγορά επίπλων γραφείου και τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 19% στα 1,8 δισ. δολάρια το 2020. Τα έσοδα της εταιρείας Delaware North υποχώρησαν κατά 61% σε 1,45 δισ. δολάρια λόγω της ακύρωσης αθλητικών εκδηλώσεων και της μείωσης  κινητικότητας στα αεροδρόμια - τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται.

  Η πιο "εντυπωσιακή" έξοδος ήταν της Airbnb. Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών εισήχθη στο Χρηματιστήριο μέσω δημόσιας εγγραφής αξίας 47 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2020, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στη λίστα του Forbes. Tον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι Petco Animal Supplies, Vizio και Jo-Ann Stores. Η Vizio είχε καταθέσει αίτηση για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2015, την οποία απέσυρε την επόμενη χρονιά, όταν συμφώνησε για την εξαγορά της από κινεζική εταιρεία. Η συμφωνία αυτή ναυάγησε τελικά και η Vizio παρέμεινε ιδιωτική μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Ο ιδρυτής της, William Wang, παραμένει CEO.

  Δύο εταιρείες δεν βρίσκονται στη λίστα του Forbes λόγω εξαγοράς. Η αλυσίδα αποθηκών τροφίμων Smart & Final εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2021 από την Bodega Latina, θυγατρική της μεξικανικής Grupo Comercial Chedraui. Η Nature's Bounty, εταιρεία παραγωγής βιταμινών με έδρα τη Νέα Υόρκη, πωλήθηκε στη Nestlé τον Αύγουστο του 2021 έναντι 5,75 δισ. δολαρίων.

  Οι εταιρείες οικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte, PricewaterhouseCoopers και Ernst & Young βγήκαν από τη λίστα επειδή και οι τρεις έχουν έδρα στο εξωτερικό.

  Οι νεοεισερχόμενες και οι "επιστροφές"

  Είκοσι πέντε εταιρείες είτε μπήκαν στη λίστα του Forbes για πρώτη φέτος είτε επέστρεψαν σε αυτήν μετά από απουσία τουλάχιστον ενός χρόνου. Από αυτές την καλύτερη κατάταξη πέτυχε η Uline στο νούμερο 73. Η εταιρεία με έδρα το Ουισκόνσιν, εμπορεύεται ναυτιλιακά και άλλα είδη για επιχειρήσεις, και τα έσοδά της κυμαίνονται στα 5,8 δισ. δολάρια.

  Η νεοσύστατη Ultimate Kronos Group βρίσκεται στο Νο. 138 πετυχαίνοντας πωλήσεις ύψους 3,3 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία cloud computing ειδικεύεται στη διαχείριση εργατικού δυναμικού και ανθρώπινων πόρων. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2020 μέσω της συγχώνευσης της Ultimate Software και της Kronos Inc.

  Η Michaels Companies, εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών τέχνης, χειροτεχνίας και κορνιζών, επέστρεψε στην λίστα ως ιδιωτική εταιρεία για τρίτη φορά. Η Michaels ιδρύθηκε το 1973 και εισήχθη στον Nasdaq το 1984. Η Blackstone και η Bain Capital εξαγόρασαν την Michaels στα τέλη του 2006, ενώ το 2014 μπήκε και πάλι στο Χρηματιστήριο. Η Apollo Global Management απέκτησε και πάλι την Michaels ως ιδιωτική εταιρεία τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε μια συμφωνία ύψους 3,3 δισ.  δολαρίων. Αξιοσημείωτο ότι η Michaels έκανε το ντεμπούτο της στο Νο. 81 το 2007, στην ίδια θέση με φέτος.

  Η αλυσίδα παντοπωλείων Brookshire Brothers, που κατατάσσεται στο Νο. 162, επιστρέφει στη λίστα μετά από 12 χρόνια. Είχε βγει εκτός λίστας το 2009, όταν το ελάχιστο όριο εισόδου αυξήθηκε σε έσοδα ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η Brookshire Brothers "σχετίζεται" με την Brookshire Grocery στο Νο. 168, αφού οι δύο επιχειρήσεις έχουν προκύψει μετά από διάσπαση της αρχικής εταιρείας το 1938.
   

  Μεθοδολογία

  Η λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μόνο εταιρείες, τα έσοδα των οποίων ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν το ιδιωτικό τους καθεστώς. Εξαιρούνται οι εταιρείες με έδρα εκτός ΗΠΑ, οι εταιρείες που δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος (όπως η Mohegan Tribal Gaming Authority), οι εταιρείες που ανήκουν σε αμοιβαία ιδιοκτησία (όπως η State Farm Insurance), οι συνεταιρισμοί (όπως η Land O'Lakes), οι εταιρείες με λιγότερους από 100 υπαλλήλους και οι εταιρείες που ανήκουν σε ποσοστό άνω του 50% σε άλλη δημόσια, ιδιωτική ή μη αμερικανική εταιρεία.

  Δεν περιλαμβάνονται επίσης εταιρείες με κύρια δραστηριότητα τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, τις επενδύσεις ή/και τη διαχείριση ακινήτων. Αντιθέτως, περιλαμβάνονται εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Medline Industries. Τα στοιχεία των εσόδων για κάθε εταιρεία δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Τα δεδομένα που αξιολογεί το Forbes για την κατάρτιση της λίστας προέρχονται από ενημερώσεις των εταιριεών, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκτιμήσεις από ερευνητές του Forbes και άλλες εξωτερικές πηγές.

  Δείτε όλη τη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021 εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:51 15/01

  Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για την οικονομία και τις αγορές το 2022

  Παραμένει bullish για ενεργειακές και αμερικανικές μετοχές, αλλά και μετοχές υγείας, ενώ είναι overweight σε εμπορεύματα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  08:20 15/01

  Οι πιο ακριβοπληρωμένες προσωπικότητες του YouTube

  Οι YouTubers το 2021 κέρδισαν 40% περισσότερα σε σχέση με το 2020.

  08:00 14/01

  BofA: Το Solana μπορεί να γίνει η "Visa των κρυπτονομισμάτων"

  Προσφέροντας υψηλή απόδοση, με χαμηλές χρεώσεις, και συγχρόνως ευκολία προσφέρεται για καταναλωτική χρήση.

  17:15 13/01

  Forbes: Οι πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες του κόσμου - Στην κορυφή και πάλι η Naomi Osaka

  Για πρώτη φορά στη δεκάδα μια αθλήτρια ρυθμικής και μια μπασκετμπολίστρια. Οι δέκα κορυφαίες συγκέντρωσαν το ποσό ρεκόρ των 167 εκατ. δολαρίων.

  08:39 13/01

  Πέντε κορυφαίοι CEO "δείχνουν" το business leadership του μέλλοντος

  "Μαθήματα" από ηγετικές φυσιογνωμίες του επιχειρείν, εξίσου χρήσιμα είτε σε εποχή ύφεσης είτε σε εποχή ανάκαμψης.

  20:25 12/01

  "Ταξιδιωτικό Απαρτχάιντ": Διευρύνονται οι ανισότητες - Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

  Στην κορυφή των προνομιούχων χωρών Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, τα διαβατήρια των οποίων εξασφαλίζουν είσοδο, χωρίς βίζα, σε 192 προορισμούς. Στην 7η θέση η Ελλάδα.

  07:32 12/01

  Η Deutsche Bank προβλέπει τον επόμενο "κολοσσό" του streaming

  Απαριθμεί 47 εκατ. συνδρομητές, διαθέτει τεράστια βιβλιοθήκη περιεχομένου και διαρκώς επενδύει.

  07:52 11/01

  Τέσσερις μεγιστάνες του Καζακστάν έχασαν 3 δισ. δολάρια σε 48 ώρες

  Ανάμεσά τους η μία κόρη και ο γαμπρός του πρώην προέδρου Nursultan Nazarbayev.

  07:52 10/01

  Ουκρανικό: Γιατί ο Πούτιν θα πάρει αυτό που θέλει από τον Μπάιντεν

  Ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να παρουσιάσει ως νίκη τη σιωπηρή συναίνεση και ασάφεια των ΗΠΑ.

  00:05 10/01

  Ν. Κωστάρας (IQVIA): Μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα στον χώρο των κλινικών δοκιμών

  Στις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν για τη χώρα μας στον χώρο των κλινικών δοκιμών αναφέρεται ο κ. Νίκος Κωστάρας, γενικός διευθυντής της IQVIA, Ελλάδας.

  08:36 08/01

  Σε ιστορικό υψηλό η κεφαλαιοποίηση της Berkshire Hathaway του Buffett - Ξεπέρασε τα $700 δισ.

  Πλέον "βλέπει" την είσοδο στη "Λέσχη του 1 τρισ."

  07:50 07/01

  Ποιος έχει δίκιο για τον πληθωρισμό – οι αγορές ή οι επικριτές της Fed;

  Τι δείχνουν για την πορεία του πληθωρισμού εμπορεύματα, ομόλογα, προσφορά χρήματος και δολάριο.

  07:30 05/01

  Όχι - τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna δεν είναι γονιδιακές θεραπείες

  Βασίζονται στη γενετική, αλλά δεν μεταβάλλουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου. Πώς λειτουργούν.

  07:32 04/01

  Πριν 7 χρόνια o Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ήταν "σοβιετικός" και γερασμένος - σήμερα μπορεί να βομβαρδίσει το Κίεβο

  Εάν η Ρωσία κάνει πράξη τις απειλές της κατά της Ουκρανίας, αναμείνατε να ανοίξει μέτωπο… δια θαλάσσης.

  08:38 03/01

  Φανταστείτε μια Κεντρική Τράπεζα να "σβήνει" το Bitcoin εντός του 2022

  Οι "θεσμικοί" βλέπουν το Bitcoin ως απειλή για τα νομίσματα fiat και επιχειρούν να το συνθλίψουν.

  16:55 01/01

  To 2022 θα είναι η χρονιά όπου οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με κρυπτονομίσματα

  Η πληρωμή σε κρυπτονομίσματα αποτελεί ένα δέλεαρ που ορισμένες επιχειρήσεις εξετάζουν για να προσελκύσουν υπαλλήλους.