Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 08:55

  Μ. Pigliucci: Ο Στωικισμός… "πυξίδα ηθικής" για το επιχειρείν

  Μ. Pigliucci: Ο Στωικισμός… 'πυξίδα ηθικής' για το επιχειρείν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η φιλοσοφία του Στωικισμού, που φαίνεται να προκαλεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του επιχειρείν, μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική, επωφελή ματιά στους επιχειρηματίες και να λειτουργήσει τελικά θετικά για την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συγγραφέας 15 βιβλίων για τον Στωικισμό, Massimo Pigliucci, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Julie Lu του Forbes China, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το τελευταίο στη Σαγκάη με θέμα: "Αρχαία Σοφία, Σύγχρονη Πυξίδα”.

  Όπως αναφέρει ο καθηγητής, ο Στωικισμός έχει τις ρίζες του στο 3-4ο π.Χ. αιώνα, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος της Μεσογείου βρισκόταν σε μια τεράστια αναστάτωση, καθώς ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σηματοδότησε το τέλος της ελληνιστικής περιόδου και την απαρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

  Ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών σε κοινωνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον καθηγητή Pigliucci, όπου ο κόσμος δεν είχε απολύτως κανέναν έλεγχο στις ανατροπές που λάμβαναν χώρα. Η αίσθηση της αδυναμίας ελέγχου, όπως εξηγεί ο καθηγητής, προκαλεί στον άνθρωπο άγχος και όταν αισθάνεται πιεσμένος και ότι χάνει τον έλεγχο, χρειάζεται κάποιο σημείο αναφοράς. Ένα τέτοιο πλαίσιο αναφοράς προσέφερε η φιλοσοφία του Στωικισμού.

  Κατά την άποψη του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το πρόσφατο ενδιαφέρον για τη φιλοσοφία του Στωικισμού οφείλεται στο γεγονός ότι και σήμερα βιώνουμε μια αντίστοιχη κατάσταση ανατάραξης και σημαντικών αλλαγών, όπως και τότε. Τονίζει ότι ήδη τον προηγούμενο αιώνα βιώσαμε δύο Παγκόσμιους Πολέμους που οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές, ενώ ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού, η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές αναταραχές σε διάφορες περιοχές του κόσμου. 

  Οπότε, σύμφωνα με τον καθηγητή Pigliucci, ο κόσμος σήμερα αισθάνεται, σε έναν βαθμό, όπως και τότε, οπότε στρέφεται και πάλι είτε στις θρησκείες, είτε στη φιλοσοφία προκειμένου να ανακτήσει σε έναν βαθμό τον έλεγχο των γεγονότων και των αλλαγών που αντιμετωπίζει.

  Άλλωστε, όπως σημειώνει ο καθηγητής, ο Στωικισμός είναι μια φιλοσοφία ζωής, που σημαίνει ότι βρίσκει πεδίο εφαρμογής όχι μόνο στο επιχειρείν ή σε συγκεκριμένες πτυχές της ζωής, αλλά στα πάντα, όπως συμβαίνει με τη θρησκεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, κάποιος δεν είναι part time Χριστιανός ή Βουδιστής, έτσι και κάποιος δεν μπορεί να ακολουθεί περιστασιακά τη φιλοσοφία του Στωικισμού. 

  Ο καθηγητής Pigliucci πιστεύει, μάλιστα, ότι ο Στωικισμός μπορεί να αλλάξει το επιχειρείν προς το καλύτερο. Κι αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται και με τη γενική ιδέα που πρεσβεύει ο Στωικισμός και η οποία συνοψίζεται στην επίδειξη αλληλεγγύης. "Η γενική ιδέα του Στωικισμού θέλει να βοηθάμε τους άλλους, να κάνουμε το σωστό ασχέτως συνθηκών και πιο συγκεκριμένα να συνεισφέρουμε στην κοινωνία, στη μεγάλη οικογένεια της ανθρωπότητας, να συμπεριφερόμαστε στους άλλους σαν να είναι αδέλφια μας”, αναφέρει.

  Σε ό,τι αφορά το επιχειρείν, σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό σημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Όπως εξηγεί, στον Στωικισμό είναι φυσικά αποδεκτός τόσο ο ανταγωνισμός όσο και η απόδοση κέρδους στους μετόχους, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο μη επιβλαβή για την κοινωνία. Επομένως, όταν η επιχειρηματικότητα υπονομεύει την κοινωνία και έχει αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη δεν είναι αποδεκτή. 

  Όπως τονίζει, ο Στωικισμός είναι κατά κάποιον τρόπο μια "πυξίδα ηθικής” για την επιχειρηματικότητα, που αποτρέπει από συγκεκριμένες πρακτικές και ωθεί στην υιοθέτηση κάποιων άλλων. Διότι για τους Στωικούς δεν υπάρχει τίποτα κακό στο επιχειρείν αρκεί ο επιχειρών να διατηρεί την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, καθώς είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχει κάθε άνθρωπος. "Επομένως, δεν πρέπει κανείς να διακυβεύεται αυτή η ακεραιότητα, εφόσον αυτό μπορεί να αποφευχθεί”, σημειώνει ο καθηγητής Pigliucci.

  Αυτό το γενικό πλαίσιο που πρεσβεύει ο Στωικισμός είναι ο πρώτος λόγος που η φιλοσοφία αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την επιχειρηματικότητα. Σε πρακτικό επίπεδο, τώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Pigliucci, υπάρχουν αρκετές ιδέες του Στωικισμού που μπορούν να βρουν εφαρμογή όχι μόνο στο επιχειρείν αλλά σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής, κυρίως όμως στην επιχειρηματικότητα. Μία από αυτές είναι η στάση και η αποδοχή των Στωικών ότι κάποια πράγματα εξαρτώνται από εμάς ενώ κάποια άλλα όχι. 

  Που σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις μας που έχουν αντίκτυπο και συγκεκριμένοι τομείς της ζωής όπου μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, όπου πραγματικά έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων, αλλά και άλλοι τομείς όπου δεν υπόκεινται στον έλεγχό μας. 

  Για τους Στωικούς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, ένας σοφός άνθρωπος εστιάζει στην πρώτη κατηγορία, στα πράγματα δηλαδή όπου μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ για τα πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει προσπαθεί αναπτύξει μια στάση "γαλήνιας αποδοχής”.

  Αυτό σημαίνει ότι ένας επιχειρηματίας είναι φυσιολογικό να ανησυχεί για την κερδοφορία της εταιρείας του, αλλά τα κέρδη, όσον αφορά τους Στωικούς, είναι κάτι που δεν υπόκειται στον έλεγχό του. Όπως σημειώνει ο καθηγητής, οι αποφάσεις του επιχειρηματία ομολογουμένως επηρεάζουν την πορεία της εταιρείας του, αλλά εν τέλει το πόσο καλή θα είναι αυτή η πορεία εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το επίπεδο του ανταγωνισμού, η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας, μια πανδημία, με άλλα λόγια πράγματα που δεν μπορεί να ελέγξει.

  Επομένως, όπως τονίζει, πρέπει να αναπτύξει αυτήν την ικανότητα της "γαλήνιας αποδοχής”, που σημαίνει ότι κάνει φυσικά ότι καλύτερο μπορεί, αλλά τελικά πρέπει να αποδεχθεί την εξέλιξη των πραγμάτων διότι δεν έχει άλλη επιλογή.

  Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πρέπει να να εστιάσει στους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει, στις αποφάσεις που μπορεί να πάρει και να κάνουν τη διαφορά. 

  Επομένως, υιοθετώντας τον Στωικισμό, λέει ο καθηγητής Pigliucci "προετοιμάζεσαι για το χειρότερο, αποδέχεσαι το αναπόφευκτο, αλλά ταυτόχρονα εστιάζεις σε αυτό που ελέγχεις, κάτι που μακροπρόθεσμα είναι το καλύτερο τόσο για την εταιρεία, διότι εστιάζεις σε αυτά που είσαι πιο αποτελεσματικός, όσο και για την ψυχολογία σου, διότι διατηρείς ένα αίσθημα ελέγχου, όσο αυτό είναι δυνατό”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:58 08/12

  Το Bitcoin θα μπορούσε να βγάλει την Τουρκία από τη νομισματική κρίση

  Aποτελεί μια εξαιρετική "αποθήκη αξίας" συγκριτικά με τα παραδοσιακά νομίσματα, όπως η τουρκική λίρα.

  18:38 07/12

  Forbes: Αυτές είναι οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη - Στην κορυφή η MacKenzie Scott

  Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

  08:04 07/12

  Cathie Wood: Ποιες μετοχές αγοράζει τώρα και γιατί παραμένει bullish για το Bitcoin

  Εξήγησε τους λόγους που η Ark Invest πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές της στην Κίνα.

  08:12 06/12

  Ο Daniel Ek θέλει να μετατρέψει το Spotify στο "Instagram του audio" - και ξέρει πώς

  Ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος θέλει να "χωρέσει" στο Spotify όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού ήχου.

  00:28 06/12

  Κ. Μωραϊτάκης (UNISON): O CEO πρέπει να "διαβάζει" την αγορά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες

  Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτάκης CEΟ της UNISON, εκτιμά πως ο κλάδος του Facility Management στην Ελλάδα έχει ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...