Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 00:05

  Γιατί η Ουάσιγκτον απεχθάνεται αυτό το κρυπτονόμισμα

  Γιατί η Ουάσιγκτον απεχθάνεται αυτό το κρυπτονόμισμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Steve Forbes

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να κηρύξει τον πόλεμο σε μια νέα, ακμάζουσα κατηγορία κρυπτονομισμάτων που ονομάζονται stablecoins.

  Παρότι το bitcoin και παρόμοια με αυτό κρυπτονομίσματα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, τα stablecoins είναι αυτά που φοβούνται πραγματικά οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες - και πρόκειται να πολεμήσουν σκληρά.

  Σε αντίθεση με το bitcoin και τη "συνομοταξία” του, η πορεία των οποίων προσομοιάζει με το "τρενάκι του τρόμου”, τα stablecoins συνδέονται με πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το δολάριο ή ο χρυσός. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να αποτελέσουν μέσο καθημερινών εμπορικών συναλλαγών αλλά και μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα σύναπτε ενυπόθηκο δάνειο σε bitcoin, καθώς θα μπορούσε να καταλήξει να χρωστά 10 φορές την ονομαστική αξία του σπιτιού του.

  H συνολική αξία αυτής της νέας κατηγορίας κρυπτονομισμάτων εκτινάχθηκε από τα $28 δισ. στις αρχές του έτους στα $110 δισ. έως τον Ιούλιο. Η χρήση τους σε εμπορικές συναλλαγές αυξάνεται επίσης με ραγδαίο ρυθμό. Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι λειτουργούν ως ισοδύναμα των μετρητών.

  Ως εκ τούτου, εύλογα τα stablecoins θα αποτελέσουν θανάσιμη απειλή για τα υφιστάμενα συστήματα επεξεργασίας πληρωμών, τα οποία είναι πολύπλοκα, δυσκίνητα και κοστοβόρα. Χάρη στην τεχνολογία blockchain, τα stablecoins ακυρώνουν τους μεσάζοντες. Για παράδειγμα, οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες στοιχίζουν στους εμπόρους 2%-3% σε προμήθειες. Με τα stablecoins, αυτές οι προμήθειες εξαλείφονται.

  Τα stablecoins θα διευκολύνουν, επίσης, σημαντικά το διασυνοριακό εμπόριο και τα εμβάσματα, ενώ θα εξαλείψουν και εκεί τις συνήθεις προμήθειες.

  Η τελική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να ανέλθει κυριολεκτικά σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια -αν όχι τρισεκατομμύρια- δολάρια ετησίως.

  Αυτή η εξέλιξη θα απελευθερώσει τεράστια κεφάλαια για χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, ενώ θα αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις τόνωσης της παραγωγικότητας στις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί σημαντικά.

  Ο υποτιθέμενος στόχος της συνάντησης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, με την ομάδα εργασίας του Αμερικανού προέδρου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τον Ιούλιο, φαίνεται καλοπροαίρετος και σωστός. Μεταφέρω τα λόγια της Yellen: "Η συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών θα μας επιτρέψει να εκτιμήσουμε τα πιθανά οφέλη των stablecoins και να μετριάσουμε παράλληλα τους κινδύνους που μπορεί να ενέχουν για τους χρήστες, τις αγορές ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

  Ορισμένες λογικές ρυθμίσεις είναι εύλογες, ιδίως αυτή που θα διασφαλίζει ότι ένας εκδότης stablecoin διαθέτει πράγματι τα περιουσιακά στοιχεία που αντισταθμίζουν το νόμισμά του, όπως διασφαλίζονται οι επενδυτές ότι ένα χρηματοοικονομικό fund έχει όντως τα περιουσιακά στοιχεία που λέει ότι έχει.

  Αλλά μην έχετε αυταπάτες για την πραγματική ατζέντα της συνάντησης. Οι ρυθμιστικές αρχές συνειδητοποιούν ότι τα stablecoin απειλούν όχι μόνο τα υφιστάμενα συστήματα πληρωμών, αλλά επίσης, κι αυτό είναι το πιο ουσιαστικό- το ίδιο το μονοπώλιο που έχουν οι κυβερνήσει στην έκδοση χρήματος. Οι κυβερνήσεις δεν θα επιτρέψουν να τεθεί σε κίνδυνο αυτό το μονοπώλιο.

  Τα πυροτεχνήματα τώρα αρχίζουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.

  08:00 27/11

  Wardrobly: Ελληνική πλατφόρµα ενοικίασης ρούχων σχεδιαστών υψηλής ποιότητας για κάθε περίσταση

  Το ενδιαφέρον του Σωτήρη Ζαϊρέ για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από µια καλύτερη ποιότητα ζωής τον οδήγησε το 2020 στη δηµιουργία της Wardrobly, της ελληνικής πλατφόρµας ενοικίασης µόδας,...

  08:02 26/11

  Η αυτοκρατορία εμπορικών ακινήτων του Τραμπ "νοσεί" λόγω της πανδημίας

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αγωνίζεται να διατηρήσει τα εμπορικά ακίνητά του μισθωμένα εν μέσω κορονοϊού.

  00:07 26/11

  Ο Γιώργος Γραμματίδης βάζει τέλος στα... "ματωμένα" διαμάντια με την Griamond

  Ο Γιώργος Γραµµατίδης επιχειρεί να βάλει τέλος στα "µατωµένα" διαµάντια µε τα Lab Grown Diamonds, τα λεγόµενα "ηθικά" διαµάντια. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και εργάστηκε στο Global Federation of...

  13:19 25/11

  Η Bank of America "βλέπει" μια "αρνητική" νέα χρονιά για το χρηματιστήριο

  Η σύγκριση με τη φούσκα των dotcom και οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι μετοχές.

  00:05 25/11

  Swim.me: Ένα IoT wearable σύστηµα υποβοήθησης κολυµβητών µε σοβαρά προβλήµατα όρασης

  Έχει κανείς προσπαθήσει ποτέ να κολυµπήσει µε κλειστά τα µάτια, χρησιµοποιώντας αποκλειστικά µόνο την ακοή και την αφή του; Ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι κολυµβητές µε...

  17:03 24/11

  Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

  Επέστρεψε στην κορυφή η Cargill, με την Koch Industries να χάνει την περυσινή πρωτιά της και να βρίσκεται στο Νο 2. Οι νεοεισερχόμενες και οι "εκτός λίστας".

  07:59 24/11

  Εορταστικός πανικός: Οι καταναλωτές σπεύδουν για τις αγορές τους και στοκάρουν δώρα

  Ένας στους πέντε καταναλωτές παραγγέλνει περισσότερα δώρα από αυτά που χρειάζεται.

  00:10 24/11

  Morphoses: Ένας διαδικτυακός χώρος που εφοδιάζει τα παιδιά του αύριο

  Τον Ιούλιο του 2021 η Άννα Νατσβλισβίλι, η Ίλια Τζωρτζοπούλου, ο Αλέξανδρος Πιθαµίτσης και ο Πάνος Ανδρικόπουλος ίδρυσαν την πλατφόρµα Morphoses. Έναν αποκλειστικά online χώρο, ο οποίος σχεδιάστηκε...

  00:09 23/11

  Το Internet of Things σύμμαχος του κατασκευαστικού κλάδου μέσω της Embneusys

  Μέσω της φοιτητικής τους οµάδας και της συµµετοχής σε διεθνείς διαγωνισµούς, ο Λευτέρης Αδαλάκης, ο Γιώργος Κυριαζίδης και o Γιώργος Φόρογλου ξεκίνησαν να εξερευνούν το 2016 τις ραγδαία αναπτυσσόµενες...

  00:38 22/11

  Κ. Τσοβίλης (Goldair Tourism): Ο CEO πρέπει να μπορεί να κάνει αυτά που υπόσχεται

  Εάν και εφόσον το 2022 είναι το έτος εξόδου από την πανδημία θα υπάρξει δυναμική επάνοδος του τουρισμού, εκτιμά ο Κ. Τσοβίλης, εκ των ιδρυτών του ομίλου Goldair και CEO της Goldair Tourism.