Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2021 08:36

  Πώς οι Αμερικανοί κροίσοι βρίσκουν χρήμα χωρίς να πουλήσουν μετοχές

  Πώς οι Αμερικανοί κροίσοι βρίσκουν χρήμα χωρίς να πουλήσουν μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του John Hyatt

  Το προηγούμενο Σάββατο (6/11), ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε να πουλήσει το 10% του ποσοστού που κατέχει στην Tesla, αφότου το 58% όσων ψήφισαν στη σχετική δημοσκόπηση που διενήργησε στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ψήφισε θετικά. Την περασμένη Τετάρτη (10/11) ο Μασκ άρχισε να κάνει πράξη τη δέσμευσή του, εξασκώντας περίπου 2,15 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών της Tesla και πουλώντας στη συνέχεια μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων προκειμένου να καλύψει τους αναλογούντες φόρους. 

  Πριν από την τελευταία του αυτή συναλλαγή, έχει πουλήσει μετοχές της Tesla μόνο δύο φορές -το 2010 και το 2016- έναντι συνολικού τιμήματος, προ φόρων, ύψους 617 εκατ. δολαρίων (εκ των οποίων 593 εκατ. δολάρια τα χρησιμοποίησε για να πληρώσει τους φόρους που προέκυπταν από τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών).

  Η μετοχή της Tesla έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 13.000% από την τελευταία εκείνη πώληση και η περιουσία του Μασκ ανέρχεται σήμερα περίπου στα 281 δισ. δολάρια (με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής την προηγούμενη Τετάρτη).

  Όταν, πάντως, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει ανάγκη μετρητών, μπορεί απλώς να δανειστεί χρήματα ενεχυριάζοντας μέρος των μετοχών στην Tesla ως εγγύηση για την εξασφάλιση πιστωτικών γραμμών, αντί να πουλήσει μετοχές του και να πληρώσει τον φόρο υπεραξίας. 

  Αυτές οι ενεχυριασμένες μετοχές χρησιμεύουν ως ανοιχτή πιστωτική γραμμή, δίνοντας στον Μασκ πρόσβαση σε μετρητά όταν τα χρειάζεται. Ο επικεφαλής της Tesla έχει δεσμεύσει επί του παρόντος 88,3 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, σχεδόν το 36,2% του συνολικού ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων (εξαιρουμένων των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών), αξίας άνω των 94 δισ. δολαρίων.

  Ο Μασκ, όμως, δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί αυτήν την πρακτική. Συνολικά 32 δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη λίστα "Forbes 400” με τους πλουσιότερους Αμερικανούς έχει διαπιστωθεί ότι ενεχυριάζουν μετοχές εισηγμένων στα χρηματιστήρια NYSE ή Nasdaq εταιρειών ως εγγύηση για τρέχουσες ή δυνητικές πιστωτικές γραμμές, όπως προκύπτει από τις γνωστοποιήσεις προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της Oracle, Λάρι Έλισον (από τους κυριότερους "οπαδούς” αυτής της πρακτικής), ο κληρονόμος της Walmart, Τζιμ Γουόλτον, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος του χώρου των private equities, Στίβεν Σβάρτσμαν. 

  Συνολικά, στις εταιρείες που είναι εισηγμένες στα ταμπλό του NYSE και του Nasdaq, υπάρχουν 560 διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές και μέτοχοι με ποσοστά άνω του 5% που επί του παρόντος έχουν βάλει ως ενέχυρο μετοχές τους· η μέση αξία ενεχυρίασης ανέρχεται στα 427 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική αξία των ενεχυριασμένων μετοχών φτάνει τα 239 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Audit Analytics, ανεξάρτητης εταιρείας παροχής πληροφοριών ελέγχου, ρυθμιστικής συμμόρφωσης και γνωστοποιήσεων.

  Από το συνολικό αυτό ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ενεχυριασμένες μετοχές μελών της λίστας "Forbes 400”. Μόνο οι μετοχές της Tesla που έχει ενεχυριάσει ο Mask αντιστοιχούν στο 47% της συνολικής αξίας των δεσμευμένων μετοχών. Εξαιρουμένου του Μασκ, τα υπόλοιπα 31 μέλη της λίστας έχουν ενεχυριάσει μετοχές που αντιστοιχούν στο 56% της συνολικής αξίας (σ.σ. των 239 δισ. δολαρίων). (Τα δεδομένα για το παρόν άρθρο έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 5ης Νοεμβρίου· έκτοτε η μετοχή της Tesla καταγράφει πτώση σχεδόν 13%).

  Ο "νεφελώδης” κόσμος δανεισμού των δισεκατομμυριούχων

  Οι πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές ενεχυρίασης μετοχών των εταιρειών -που περιλαμβάνονται στις ετήσιες δηλώσεις των πληρεξουσίων τους- δίνουν μια εικόνα του "νεφελώδους” κόσμου δανεισμού των δισεκατομμυριούχων. 

  Το θέμα τέθηκε στο μικροσκόπιο στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, αφότου ο ερευνητικός ιστότοπος ProPublica δημοσίευσε μια έρευνα, βασισμένη σε στοιχεία της Υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ που διέρρευσαν, η οποία έδειξε ότι αρκετοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας δεν πλήρωσαν ούτε σεντ σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος κάποια χρόνια.

  Τον προηγούμενο μήνα, δε, η πρόταση θέσπισης φόρου περιουσίας που κατέθεσε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρον Γουάιντεν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πολιτική στήριξη. Αυτός ο νόμος θα οδηγούσε στη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κεφαλαιακών κερδών των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής.

  Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές πληροφορίες όσον αφορά τον δανεισμό των δισεκατομμυριούχων παραμένουν άγνωστες. Κι αυτό διότι τα άτομα που κατέχουν ποσοστό μικρότερου του 5% σε μια εταιρεία ή άτομα που δεν εργάζονται για μια εταιρεία, δεν έχουν υποχρέωση να γνωστοποιήσει την κατοχή ή την ενεχυρίαση μετοχών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

  Πολλοί δε από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής -και συγκεκριμένα 232 δισεκατομμυριούχοι από τη φετινή λίστα "Forbes 400”- διατηρούν τις περιουσίες τους κυρίως σε ιδιωτικές εταιρείες. Και οποιεσδήποτε ενεχυριάσεις έναντι διαφοροποιημένων "καλαθιών μετοχών” ή ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων δεν αναφέρονται στις γνωστοποιήσεις των εταιρειών προς τις αρχές.

  Επιπρόσθετα, η υποχρέωση γνωστοποίησης δεν περιλαμβάνει στοιχεία το εάν, ή σε ποιο βαθμό, κάποιος έχει δανειστεί έναντι ενεχυριασμένων μετοχών. Ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι, ωστόσο, με τους οποίους επικοινώνησε το Forbes δήλωσε ότι δεν έχουν ανεξόφλητα δάνεια έναντι ενεχύρου.

  Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες, πάντως, δεν επιτρέπουν την ενεχυρίαση μετοχών τους. Συγκεκριμένα, πάνω από τα 2/3 (68%) των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 απαγορεύουν στους εργαζομένους και στους μετόχους τους να ενεχυριάζουν μετοχές για τη λήψη δανείου, το 22% απαγορεύει μεν την ενεχυρίαση αλλά εξαιρώντας ορισμένα άτομα και μόνο το 3,4% των εταιρειών επιτρέπει τη χρήση αυτής της πρακτικής, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Institutional Investors Service (ISS). 

  "Όταν τα στελέχη ή οι διευθυντές έχουν ενεχυριασμένο σημαντικό ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων τους, αυτό προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές”, λέει ο Τζαν Φρανκ, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος εταιρικών λύσεων της ISS, ο οποίος παρέχει σε επιχειρήσεις συμβουλές σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

  Αυτές οι ανησυχίες αφορούν την ενεργοποίηση του μηχανισμού πρόσθετων εγγυήσεων: αναγκαστικές πωλήσεις ενεχυριασμένων μετοχών που μπορεί να "βυθίσουν” την τιμή της μετοχής μιας εταιρείας, εξέλιξη που ενέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης σε περίπτωση που προκληθεί ένα ευρύτερο λόγω πανικού sell-off. 

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ιδρυτή της Green Mountain Coffee Roaster, Ρόμπερτ Στίλερ, ο οποίος αντί να πουλήσει, ενεχυρίασε μετοχές της εταιρείας του προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον ολοένα και πιο σπάταλο τρόπο ζωής του. Η πρακτική του λειτούργησε καλά όταν η τιμή της μετοχής ανέβαινε, αλλά γρήγορα άλλαξαν τα πράγματα όταν ένας short-seller αμφισβήτησε τα οικονομικά του τον Μάιο του 2012. Ο πρώην δισεκατομμυριούχους αναγκάστηκε να πουλήσει 5 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 126 εκατ. δολαρίων, σε μια μέρα για να καλύψει τα αυξημένα περιθώρια εγγύησης για τις ενεχυριασμένες μετοχές της. Ως αποτέλεσμα απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

  Η ενεχυρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει τριβές μεταξύ των διευθυντικών και των εκτελεστικών στελεχών που ενεχυριάζουν μετοχές και των μετόχων, εξηγεί ο Φρανκ: "Εάν πλέον κάποιος δεν έχει πλέον υπό τον έλεγχό του συγκεκριμένα δικαιώματα και οικονομικό συμφέρον αλλά συνεχίζει να έχει δικαίωμα ψήφου, δημιουργείται μια αναντιστοιχία μεταξύ της εξουσίας και του οικονομικού συμφέροντος που έχει από την εταιρεία”.

  Τα μέλη της λίστας του "Forbes 400" που έχουν ενεχυριάσει μετοχές

  Συνολικά 32 δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη λίστα "Forbes 400” με τους πλουσιότερους Αμερικανούς έχει διαπιστωθεί ότι ενεχυριάζουν μετοχές εισηγμένων στα χρηματιστήρια NYSE ή Nasdaq.

  Η περίπτωση της Oracle
  Ορισμένες φορές, δε, αυτό που θέλουν οι ιδρυτές μιας εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση να ενεχυριάσουν μετοχές, έρχετασι σε αντίθεση με αυτό που θέλουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι μέτοχοι, που είναι η απαγόρευση αυτής της δυνατότητας.
  Η εταιρεία λογισμικού Oracle, για παράδειγμα, υιοθέτησε έναν κανόνα τον Ιανουάριο του 2018 που απαγορεύει στα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη της να ενεχυριάζουν μετοχές της εταιρείας, αν και εξαιρέθηκε ένα άτομο: ο Λάρι Έλισον, συνιδρυτής και μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας λογισμικού. Αλλά και τότε, όπως και τώρα, ο Έλισον ήταν το μόνο διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που γνωστοποίησε οποιαδήποτε ενεχυρίαση μετοχών της. Ο Έλισον, που υπερηφανεύεται για την περιουσία του, άνω των 100 δισ. δολαρίων, ενεχυριάζει μετοχές τουλάχιστον από το 2007, οπότε θέσπισε την υποχρέωση γνωστοποίησης η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
  Με άλλα λόγια, η νέα πολιτική περί ενεχυρίασης της Oracle δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στη δραστηριότητα δέσμευσης των διοικητικών και διευθυντικών στελεχών της - τουλάχιστον του Έλισον. Από το 2018, έχει αυξήσει τον αριθμό των μετοχών της Oracle που έχει ενεχυριάσει στα 317 εκατομμύρια -αξίας περίπου 28 δισ. δολαρίων-, αριθμός που ισοδυναμεί περίπου με το 27% του ποσοστού που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και το 11% του συνόλου των μετοχών της. 
  Ο Έλισον δεν πούλησε καμία μετοχή της Oracle μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Ιουνίου 2020, παρότι τη συγκεκριμένη δεκαετία ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προέβη σε ιδιαίτερα μεγάλες δαπάνες, καθώς ξόδεψε 300 εκατ. δολάρια το 2012 για να αγοράσει το νησί Λανάι της Χαβάης αλλά και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την απόκτηση πολυτελών ακινήτων, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιό του που περιλαμβάνει ακίνητα αξίας 1 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τουλάχιστον δέκα στη παραλία Carbon του Μαλιμπού.
  Παρότι, η Oracle δεν αποκαλύπτει πόσα δάνεια έχει λάβει ο Έλισον με ενέχυρο τις μετοχές του, η ροπή του προς τον δανεισμό αποκαλύφθηκε με μέσω δικαστικών εγγράφων στο πλαίσιο αγωγής σε βάρος του από μέτοχο της εταιρείας. Αυτά τα έγγραφα, που δημοσίευσε για πρώτη φορά η The San Francisco Chronicle το 2006, έδειξαν ότι ο Έλισον είχε ανεξόφλητα δάνεια άνω των 1,2 δισ, δολαρίων το 2001 και ότι ο οικονομικός του σύμβουλος τον είχε προειδοποιήσει: "Έχουμε ένα εμπορικό τρένο που κινείται σε μια γραμμή που καταλήγει σε έναν τοίχο χρέους”. (Η Oracle δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Forbes σχετικά με την πολιτική ενεχυρίασης που εφαρμόζει, αλλά ούτε για τα δάνεια του Έλισον.)
  Οι πιο δημιουργικοί
  Άλλες εταιρείες βρίσκουν πιο δημιουργικούς τρόπους για να απαλλάξουν τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές τους από την απαγόρευση ενεχυρίασης. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Kinder Morgan, της οποίας η πολιτική ενεχυρίασης συνοδεύεται από μια προειδοποίηση: οι μετοχές "που υπερβαίνουν το ισχύον ελάχιστο όριο ιδιοκτησίας” μπορούν να ενεχυριαστούν. Το ελάχιστο όριο κατοχής για διοικητικά στελέχη -όπως ο εκτελεστικός πρόεδρος και δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Κίντερ- είναι τριπλάσιο της αξίας του "ετήσιου μισθού”. Όλως τυχαίως, ο ετήσιος μισθός του Κίντερ είναι 1 δολάριο, που σημαίνει ότι ο γνωστός συνιδρυτής της εταιρείας μπορεί ουσιαστικά να ενεχυριάσει όσες μετοχές θέλει.
  Ο Κίντερ, του οποίου η περιουσία ύψους 7,2 δισ. δολαρίων τον καθιστά τον 128ο πλουσιότερο Αμερικανό, έχει δεσμεύσει 40 εκατομμύρια μετοχές της ομώνυμης εταιρείας του -ή το 15,6% του συνολικού ποσοστού του, αξίας 679 εκατ. δολαρίων- με μοναδικό στόχο την αγορά περισσότερων μετοχών της εταιρείας, όπως περιγράφεται στην εξουσιοδότηση προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Μέχρι σήμερα, ο Κίντερ έχει αγοράσει 10 εκατ. επιπλέον μετοχές της Kinder Morgan, με δάνεια έναντι ενεχυριασμένων μετοχών της Kinder Morgan. Εκπρόσωπος της Kinder Morgan επιβεβαίωσε την ερμηνεία που δίνει το Forbes στην πολιτική ενεχυρίασης της εταιρείας, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
  Ορισμένες εταιρείες είναι πολύ ειλικρινείς σχετικά με τις εξαιρέσεις που προβλέπουν οι πολιτικές τους περί ενεχυρίασης μετοχών, ωστόσο δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν επαρκώς. Ο ιατρικός όμιλος Danaher επισημαίνει απλώς σε πληρεξούσιο του 2021 προς το διοικητικό συμβούλιο ότι οι ιδρυτές του, τα αδέλφια Στίβεν και Μίτσελ Ράιλς, μέλη της λίστας "Forbes 400”, εξαιρούνται από την απαγόρευση ενεχυρίασης "διότι οι μετοχές [τους] ήταν ενεχυριασμένες επί δεκαετίες”. 
  Έκαστος έχει ενεχυριάσει σημαντικό μέρος των μετοχών που κατέχει στην Danaher, γεγονός που αποτελεί "κίτρινη κάρτα” για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πρόσθετων εγγυήσεων: ο Στίβεν έχει δεσμεύσει το 78% του ποσοστού του (αξίας λίγο άνω των 10 δισ. δολαρίων) και ο Μίτσελ σχεδόν το 91% των μετοχών του (ελαφρώς κάτω των 10 δισ. δολαρίων). Συνδυαστικά, οι μετοχές που έχουν ενεχυριάσει αντιστοιχούν στο 9,4% του συνόλου των διατεθειμένων μετοχών της Danaher. (Η Danaher και οι αδελφοί Ρέιλς δεν απάντησαν στις κρούσεις του Forbes για σχολιασμό).
  Το μέλος επίσης της λίστας "Forbes 400”, ο μεγιστάνας του πετρελαίου Τζορτζ Κάιζερ (καθαρή περιουσία: 10,7 δισ. δολάρια) έχει την υψηλότερη αναλογία ενεχυριασμένων μετοχών προς το σύνολο των κοινών μετοχών της εταιρείας που έχουν διατεθεί - γεγονός που επίσης είναι αρνητική ένδειξη για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πρόσθετων εγγυήσεων. Η δέσμευση 21 εκατομμυρίων μετοχών της τραπεζικής εταιρείας συμμετοχών BOK Financial Corporation (αξίας σχεδόν 2,3 δισ. δολαρίων) αντιστοιχεί σχεδόν στο 31% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της. 
  Ωστόσο, ο Κάιζερ αναφέρει ότι δανείζεται μόνο περιστασιακά με εγγύηση αυτές τις ενεχυριασμένες μετοχές. "Είναι απλώς χαμηλού κόστους, εφεδρικές γραμμές (σ.σ. πίστωσης), τις οποίες είχαμε εδώ και πολύ καιρό και χρησιμοποιούμε σπάνια”, δήλωσε στο Forbes μέσω email.
  Φθηνότερος ο δανεισμός έναντι μετοχών από την πώληση
  Η Tesla υποστηρίζει ότι η ενεχυρίαση δημιουργεί ένα είδος σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των ενεχυριαστών και των μετόχων. Το 2018, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων εισήγαγε όριο 25% δανείου προς αξία για τον δανεισμό έναντι ενεχυριασμένων μετοχών, υποστηρίζοντας ότι η ενεχύραση "δίνει στα στελέχη ευελιξία στον οικονομικό προγραμματισμό χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε μεγάλες ποσά μετρητών ή στην πώληση μετοχών της εταιρείας, διατηρώντας έτσι τα συμφέροντα του πλήρως ευθυγραμμισμένα με εκείνα των μετόχων μας, ενώ παράλληλα μετριάζουν την έκθεση της εταιρείας σε κίνδυνο” - θέση που η Tesla επανέλαβε και σε επόμενες γνωστοποιήσεις πληρεξουσιότητας προς το διοικητικό συμβούλιο.
  Η ISS αντιτάχθηκε σε αυτό το επιχείρημα, στην πρόσφατη ανάλυσή της για τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης της Tesla. "Εάν ένα στέλεχος που κατέχει ήδη το 15% ή 20% των μετοχών μιας εταιρείας... δεν έχει ήδη κίνητρο να ενεργήσει προς το συμφέρον των μετόχων, δεν υπάρχει αξιόπιστο επιχείρημα ότι η αύξηση αυτού του ποσοστού στο 25% ή 30% θα αρκεί για επιτύχει αυτόν τον στόχο”, αναφέρει στην έκθεσή της. 
  "Ίσως ένας πιο σημαντικός, αν και ανείπωτος, λόγος είναι ότι με τους σημερινούς τόκους και τους φορολογικούς συντελεστές, είναι πολύ φθηνότερο να δανειστεί κανείς έναντι της αξίας των μετοχών του παρά να τις πουλήσει και να πληρώσει φόρο υπεραξίας”, προσθέτει.
  Πόσο δημοφιλής, όμως, είναι τελικά η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ως μέσο δανεισμού μεταξύ των κροίσων της Αμερικής; "Πολύ”, απαντά ο Τζέισον Κέιν, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικής περιουσίας στη συμβουλευτική εταιρεία Boston Private, αναφερόμενος στους σημαντικότερους πελάτες της εταιρείας του: αυτούς με περιουσιακά στοιχεία άνω των 500 εκατ. δολαρίων. (Ο Κέιν αρνήθηκε να αποκαλύψει ωστόσο σε ποιο ποσοστό). 
  Δεν διαφέρουν καθόλου από μια οικογένεια... που δανείζεται για να αποκτήσει σπίτι” και άλλες μεγάλες αγορές, εξηγεί ο Κάιν. "Οι περισσότεροι από αυτούς τους πελάτες γνωρίζουν καλά από δανεισμό και με τα επιτόκια εκεί που έφτασαν στο πρόσφατο παρελθόν, διαβλέπουν την ευκαιρία για arbitrage”, καταλήγει.
  Ο Αλί Τζαμάλ, ο πρώην στέλεχος της Julius Baer και ιδρυτής της Azura, μιας μπουτίκ εταιρείας διαχείρισης περιουσίας για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες, λέει ότι κατά τη διάρκεια του κραχ του χρηματιστηρίου τον Μάρτιο του 2020, περίπου το 70% των πελατών της Azura αύξησε την ενεχυρίαση -μετοχών, αλλά και συλλογών έργων τέχνης και αυτοκινήτων- προκειμένου να δανειστεί περισσότερο και να αγοράσει περισσότερες μετοχές.
  Και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, περίπου το 40% των πελατών της Azura προχώρησε σε μόχλευση μέσω εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού. "Μπορείς να δανειστείς με 40 μονάδες βάσης, μάξιμουμ 50 μονάδες βάσης, αν έχεις κάποιον πολύ έξυπνο” να αναγνωρίσει μια επενδυτική ευκαιρία, λέει ο Jamal σχετικά με την ελκυστικότητα της μόχλευσης μέσω SPACs, "και αν δεν σου αρέσει τελικά, μπορείς να αποσύρεις τα χρήματά σου”, προσθέτει.
  Ο δανεισμός έναντι μετοχών ενέχει, ωστόσο, και κινδύνους, αλλά γι’ αυτούς τους δισεκατομμυριούχους, τα οφέλη φαίνεται ότι υπερτερούν. "Είναι απολύτως νόμιμο και είναι λίγο δύσκολο να πει κανείς ότι δεν είναι ηθικό. Δηλαδή, είναι ανήθικο να κατέχει κανείς μια μετοχή ‘ανάπτυξης’; Είναι ανήθικο να δανείζεσαι χρήματα;”, διερωτάται ο Έντουαρτ ΜακΚάφρεϊ, καθηγητής φορολογικού δικαίου στο USC Gould School of Law, ο οποίος επινόησε τον δημοφιλή όρο "Buy, Borrow, Die” για να περιγράψει την τακτική των ζάμπλουτων που δανείζονται για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. "Οπότε το ερώτημα είναι, γιατί να μην το κάνει κανείς;”.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:33 03/12

  Η Ουκρανία κατέλαβε δεκάδες παλιά ρωσικά τανκς T-62 και τώρα τα στέλνει πίσω στις μάχες

  Τα ρωσικά Τ-62 αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

  18:40 02/12

  Ιωάννα Πατσαλή: Η Κύπρια που βρίσκεται στη λίστα Forbes Under 30 για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα

  Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Direct Kinetic Solutions και έχει συγκεντρώσει $3,68 εκατ. σε χρηματοδότηση.

  07:40 01/12

  Οι ρωσικές οχυρώσεις στη Χερσώνα δεν επαρκούν για να εμποδίσουν μια ουκρανική επίθεση

  Οι Ρώσοι σκάβουν ορύγματα. Οι Ουκρανοί ψάχνουν τρωτά σημεία και τα βρίσκουν εύκολα.

  07:40 30/11

  Η Τουρκία ίσως δει "από κοντά" τα μαχητικά Rafale

  Οι Τούρκοι πιλότοι ενδεχομένως να εμπλακούν σε αερομαχίες εναντίον τους σε εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Κατάρ.

  00:04 30/11

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  15:13 29/11

  600 Αμερικανοί "κάτω των 30" βάζουν στο στόχαστρο τις κορυφαίες προκλήσεις του πλανήτη

  Έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5,3 δισ. δολάρια για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους.

  07:40 29/11

  Θα τρομάξουν οι αγορές από την αναταραχή στην Κίνα;

  Η Κίνα χτυπήθηκε από ένα διπλό σοκ - το επόμενο ίσως είναι το χρηματιστήριο και οι επενδυτές.

  00:03 29/11

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

  15:01 28/11

  Πώς οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την προσπάθειά της για την απόκτηση νέων F-16

  Αν η Τουρκία εξαπολύσει τη μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, η αντίθεση στην πώληση των F-16 θα παγιωθεί περαιτέρω.

  07:40 28/11

  Στο οπλοστάσιο του TCG Anadolu: Τα τουρκικά Kizilelma είναι υπερηχητικά, αλλά δεν είναι F-35

  Στις 20/11 το πρώτο drone-μαχητικό της Τουρκίας ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές προσγείωσης-απογείωσης.

  00:05 28/11

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

  08:00 27/11

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

  08:00 26/11

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

  07:42 25/11

  Bankman-Fried, Elizabeth Holmes και άλλα 9 καταστροφικά "μπαμ" δισεκατομμυριούχων

  Την τελευταία 20ετία δεν έλειψαν οι μεγιστάνες που κατέρρευσαν με πάταγο: απάτες, κρίση και... καλοπέραση.