Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Νοε-2021 08:07

  Πού βρίσκονται οι ρίζες της κρίσης της Evergrande - Πώς θα επηρεάσει την οικονομία της Κίνας

  Πού βρίσκονται οι ρίζες της κρίσης της Evergrande - Πώς θα επηρεάσει την οικονομία της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marvin Hung

  Ο όμιλος China Evergrande έχει συσσωρεύσει χρέη συνολικού ύψους άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα ομόλογά του τα οποία αποτιμώνται σε δολάρια διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά δυσμενή επίπεδα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η εταιρεία τελικώς θα χρεοκοπήσει.

  Πρόσφατα, ο κολοσσός των ακινήτων μπόρεσε να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών γι’ αυτά τα χρέη, πραγματοποιώντας καθυστερημένες πληρωμές τόκων λίγο πριν από τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερών. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν εάν μια χρεοκοπία της Evergande θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη αγορά ακινήτων.

  Ραγδαίες αλλαγές

  Ο κλάδος ακινήτων στην Κίνα έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες και η Evergrande βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της εξέλιξης. Έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στη χώρα μέσω μιας στρατηγικής επιταχυνόμενης ανάπτυξης η οποία βασιζόταν κυρίως στη χρηματοδότηση από προκαταβολές αγοραστών ακινήτων και υψηλό τραπεζικό δανεισμό.

  Όμως τώρα, οι διοικούντες την εταιρεία βρίσκονται σε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο, καθώς οι πιστωτές φαίνεται να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, η οποία πιθανότατα να καταταγεί μεταξύ των μεγαλύτερων που έχουν γίνει ποτέ στην Κίνα. Η Evergrande δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέσω e-mail.

  Ως έμπειρος επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στην Κίνα εδώ και 30 χρόνια, προβλέπω ότι θα υπάρξουν πρόσθετες κανονιστικές ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών στον κλάδο των ακινήτων.

  Στην Κίνα, η στέγαση, η εκπαίδευση και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι εκείνο που ενδιαφέρει πραγματικά τους ανθρώπους. Καθώς τα κεφάλαια συνεχίζουν να ρέουν σε αυτές τις τρεις αγορές κατά τη διάρκεια και του τρέχοντος έτους, και στην περίπτωση της ανάπτυξης ακινήτων, η τιμή των κατοικιών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στην Κίνα.

  "Κόκκινες γραμμές"

  Προκειμένου να ελέγξουν τις υποχρεώσεις των εταιρειών ακινήτων, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας καθιέρωσαν πρόσφατα "τρεις κόκκινες γραμμές" για να περιορίσουν την δυνατότητα των κατασκευαστών να αυξάνουν τον δανεισμό τους, κυρίως εκείνη που αναφέρει ότι, εξαιρουμένων των προπληρωμών, ο δείκτης χρέους προς περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70%, ο δείκτης μόχλευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% και η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100%.

  Κατά την άποψή μου, η μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης πεο; όλους τους κατασκευαστές ακινήτων να τηρούν τις "τρεις κόκκινες γραμμές", είναι επωφελής για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

  Συγκεκριμένα, οι τιμές των κατοικιών στις κινεζικές πόλεις θα τεθούν επιτέλους υπό έλεγχο, μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των Κινέζων, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων του διαθέσιμου εισοδήματος.

  Κοινή ευημερία

  Ο κλάδος ανάπτυξης ακινήτων, κατά την άποψή μου, έχει χρησιμοποιήσει δυσανάλογα πολλούς κοινωνικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων και γης τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα για άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Στο εγγύς μέλλον, προβλέπω ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν περισσότερα και φθηνότερα κεφάλαια από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  Οι επιτυχίες τους (οι περισσότερες νέες ιδέες και καινοτομίες προέρχονται από μικρές και μεσαίες εταιρείες) θα είναι καθοριστικές για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας.

  Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναμείνουν την κατεύθυνση της εφαρμογής αυτών των πολιτικών και να κατανοήσουν το σκεπτικό πίσω από την έννοια της "κοινής ευημερίας" στην Κίνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:58 08/12

  Το Bitcoin θα μπορούσε να βγάλει την Τουρκία από τη νομισματική κρίση

  Aποτελεί μια εξαιρετική "αποθήκη αξίας" συγκριτικά με τα παραδοσιακά νομίσματα, όπως η τουρκική λίρα.

  18:38 07/12

  Forbes: Αυτές είναι οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη - Στην κορυφή η MacKenzie Scott

  Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

  08:04 07/12

  Cathie Wood: Ποιες μετοχές αγοράζει τώρα και γιατί παραμένει bullish για το Bitcoin

  Εξήγησε τους λόγους που η Ark Invest πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές της στην Κίνα.

  08:12 06/12

  Ο Daniel Ek θέλει να μετατρέψει το Spotify στο "Instagram του audio" - και ξέρει πώς

  Ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος θέλει να "χωρέσει" στο Spotify όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού ήχου.

  00:28 06/12

  Κ. Μωραϊτάκης (UNISON): O CEO πρέπει να "διαβάζει" την αγορά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες

  Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτάκης CEΟ της UNISON, εκτιμά πως ο κλάδος του Facility Management στην Ελλάδα έχει ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...