Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 10:05

  Επενδυτής πείστηκε να αγοράσει ψεύτικες "μετοχές" Airbnb έναντι 1 εκατ. δολ.

  Airbnb: 'Βουτιά' 25% από την ημέρα της IPO - Οι τρεις ιδρυτές της έχασαν $5 δισ. σε 3 ημέρες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Thomas Brewster

  Ορισμένες απάτες είναι εξαιρετικά περίπλοκες, απαιτούν μήνες έρευνας για να παρακάμψουν τους μηχανισμούς ασφαλείας των επιχειρήσεων και να βρουν τον κατάλληλο τραπεζικό λογαριασμό προς αφαίμαξη. Άλλες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πειστικό τηλεφώνημα, μια δελεαστική προσφορά και λίγη επιμονή.

  Σε δικαστικό έγγραφο το οποίο αποσφραγίστηκε το σαββατοκύριακο, αποκαλύφθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2017, ένας απατεώνας παρουσιάστηκε ως υπάλληλος μιας διεθνούς εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πρόσφερε σε έναν επενδυτή την "ευκαιρία" να αγοράσει δικαίωμα προτίμησης επί μετοχών της Airbnb, τρία χρόνια πριν η εταιρεία ενοικιάσεων οικιών εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

  Το ανώνυμο θύμα πείστηκε και έστειλε αρχικώς πάνω από 40.000 δολάρια σε αντάλλαγμα για τις συγκεκριμένες μετοχές. Τον Δεκέμβριο έστειλε άλλα 40.000 δολάρια. Και τους μήνες που ακολούθησαν, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, μετέφερε άλλα 990.000 δολάρια.

  Εκείνο τον Φεβρουάριο, λίγο αφότου έστειλε το μεγαλύτερο ποσό των σχεδόν 180.000 δολ., το θύμα επισκέφτηκε τα γραφεία της ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με την οποία θεωρούσε ότι είχε συναλλαγές. Τότε ήταν που βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: ήταν όλα μια απάτη και κανείς δεν είχε αγοράσει μετοχές της Airbnb, έστω προ της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) της.

  Τον Δεκέμβριο του 2020, η Airbnb εισήχθη στο χρηματιστήριο, με τη μετοχή της να σημειώνει ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 165 δολ. και την κεφαλαιοποίηση να φθάνει τα 103 δισ. δολ. Πλέον έχει φθάσει σε κεφαλαιοποίηση 126 δισ. δολ. και οι μετοχές πωλούνται στα 201 δολάρια, κάτι που θα έκανε χαρούμενο κάθε επενδυτή που είχε ποντάρει στην εταιρεία πριν από την IPO της. Όμως το θύμα δεν διαθέτει ούτε μία μετοχή.

  Προσπάθησε να καλέσει τον αριθμό του φερόμενου ως διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων. Η τηλεφωνική γραμμή είχε αποσυνδεθεί. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, απευθύνθηκε σε Ελβετούς ερευνητές για να τον βοηθήσουν, αναφέροντας ότι ήταν επενδυτής με έδρα την Ελβετία. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του θύματος.

  Η ελβετική αστυνομία ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να την βοηθήσει να ερευνήσει ορισμένα από τα χρηματικά ποσά τα οποία μεταφέρθηκαν σε αμερικανικές τράπεζες. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξε κάποια επιτυχία στην ανάκτηση ορισμένων από τα κλεμμένα κεφάλαια. Η ταυτότητα του πλαστού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων παραμένει επίσης άγνωστη.

  Συνήθης πρακτική

  Δεν ήταν η μοναδική φορά που ένας επενδυτής εξαπατήθηκε να ποντάρει σε προ IPO μετοχές της Airbnb. Το 2019, το Forbes είχε αναφερθεί σε περίπτωση όπου πολλοί επενδυτές εξαπατήθηκαν να πληρώσουν 2,1 εκατομμύρια δολάρια για ψεύτικες μετοχές όχι μόνον στην Airbnb, αλλά και των Lyft, Palantir και Uber. Οι απατεώνες πέτυχαν να αποσπάσουν όλα αυτά τα μετρητά σε μόλις τέσσερις μήνες μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.

  Η υπόθεση εκείνη μοιάζει με μικροαπάτη σε σύγκριση με αυτήν την τελευταία περίπτωση, η οποία δείχνει πόσο επίμονοι μπορούν να γίνουν οι απατεώνες.

  Οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, συνήθως, μόνον οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές venture capital κατέχουν μετοχές σε μια εταιρεία πριν από την IPO της, αν και η έκρηξη των startup έχει οδηγήσει σε αγορά μετοχών απευθείας από νυν και πρώην υπαλλήλους εταιρειών σύγχρονης τεχνολογίας.

  Δύο χάκερ οι οποίοι χρησιμοποίησαν το ransomware REvil για να "μολύνουν" ψηφιακά και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να εκβιάσουν έως και 5.000 θύματα συνελήφθησαν στη Ρουμανία, σύμφωνα με την Europol.

  Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ζευγάρι, το οποίο απέκτησε λογισμικό ransomware από την ReEvil, είχε καταβάλει έως και 500.000 δολάρια σε πληρωμές λύτρων.

  Η REvil πούλησε εργαλεία ransomware και σε άλλους χάκερ, ωστόσο οι ιστοσελίδες της "έσβησαν" ξαφνικά τον Ιούλιο μετά από απειλή της κυβέρνησης Μπάιντεν να κυνηγήσει την ομάδα, η οποία συνδέεται με τη Ρωσία. Το κακόβουλο λογισμικό της ήταν αποτελεσματικό στο κλείδωμα αρχείων των θυμάτων και η πληρωμή  λύτρων θα βοηθούσε συνδεόμενα με αυτήν μέρη να λαμβάνουν πληρωμές μέσω bitcoin.

  Ορισμένοι πελάτες του REvil προκάλεσαν σοβαρή ζημιά, σε μία περίπτωση, στοχεύοντας πελάτες του προμηθευτή λογισμικού πληροφορικής Kaseya, με 1.500 επιχειρήσεις να παραβιάζονται και να τους ζητούνται λύτρα συνολικού ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Η Europol επιβεβαίωσε ότι ακόμη τρεις συνεργάτες του δικτύου είχαν συλληφθεί σε όλη την Ευρώπη και στη Νότια Κορέα νωρίτερα μέσα στο έτος και ότι μια διεθνής επιχείρηση επιβολής του νόμου οδήγησε πρόσφατα στον εντοπισμό, την υποκλοπή και την κατάσχεση ορισμένων υποδομών που χρησιμοποιούνταν από το REvil. Η υπηρεσία ανέφερε επίσης ότι οι αρχές του Κουβέιτ συνέλαβαν μια συνεργαζόμενη με το GandGrab ομάδα, η οποία πιστεύεται ότι ήταν πρόδρομος του REvil.

  "Συνολικά επτά ύποπτοι που συνδέονται με τις δύο οικογένειες ransomware έχουν συλληφθεί από τον Φεβρουάριο του 2021", ανέφερε η Europol. "Είναι ύποπτες για επίθεση σε περίπου 7.000 θύματα".

  Εν τω μεταξύ, τα εργαλεία αποκρυπτογράφησης του REvil έχουν διατεθεί σε "μολυσμένες" επιχειρήσεις μέσω της υπηρεσίας No More Ransom. Η Europol ισχυρίστηκε ότι τα κλειδιά έχουν βοηθήσει περισσότερες από 1.400 εταιρείες να αποκρυπτογραφήσουν τα δίκτυά τους, εξοικονομώντας τους σχεδόν 550 εκατομμύρια δολάρια σε πιθανές απώλειες.

  Ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να εξοβελιστούν οι εγκληματικές συμμορίες από τον κυβερνοχώρο. Οι επικεφαλής χειριστές του REvil δεν έχει γίνει γνωστό να έχουν συλληφθεί.

  Ωστόσο, ως περαιτέρω καλά νέα για την παγκόσμια προσπάθεια κατά του ransomware, η ομάδα διαδικτυακών εκβιαστών BlackMatter ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη λειτουργία της επικαλούμενη "ορισμένα άλυτα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με πίεση από τις αρχές".

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ, είχαν ισχυριστεί παλαιότερα ότι κυνηγούσαν εταιρείες υψηλού προφίλ με έσοδα 100 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:40 09/12

  Το Κίεβο έχει τα όπλα για να χτυπήσει στη Μόσχα – και έναν λόγο για να μην το κάνει

  Το ουκρανικό πλήγμα σε βάσεις βομβαρδιστικών 480 χλμ εντός της ρωσικής επικράτειας έστειλε ένα μήνυμα.

  16:35 08/12

  Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους επενδυτές τεχνολογίας στην Ευρώπη για το 2022

  Ο Danny Rimer της Index Ventures εκθρόνισε τον Jan Hammer. Μειώθηκαν κατά 15% οι επενδύσεις στις startups της Ευρώπης σε σύγκριση με το ρεκόρ των 100 δισ. δολαρίων το 2021.

  07:30 08/12

  Η Goldman Sachs δεν είναι ο "λευκός ιππότης" των κρυπτονομισμάτων

  Τώρα που ο Sam Bankman-Fried δεν θεωρείται η μετενσάρκωση του J.P. Morgan, αναζητείται νέος σωτήρας.

  07:40 07/12

  Ήρθε το "iPod των κρυπτονομισμάτων"

  Ο Tony Fadell δημιούργησε ένα νέο ψηφιακό πορτοφόλι για πιο mainstream χρήστες. Παλαιότερα επέβλεψε την ανάπτυξη 18 γενεών iPod, καθώς και των τριών πρώτων επαναληπτικών εκδόσεων του iPhone

  16:15 06/12

  Οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη το 2022 - Στην κορυφή η Φον ντερ Λάιεν

  Η επιρροή της είναι μοναδική αφού αφορά τις ζωές 450 εκατ. ανθρώπων. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική γυναίκα που είναι προσηλωμένη στη δόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας.

  07:38 06/12

  O Bankman - Fried γνώριζε πολλά για την Alameda, μας ενημέρωνε με λεπτομέρειες

  Ο Sam Bankman-Fried γνώριζε για την Alameda. Κι αυτό αποδεικνύεται από τις συνομιλίες που είχε με το Forbes.

  10:49 05/12

  Θάνος Κυριαζής (Miele Hellas): Η εστίαση στον τομέα του ESG είναι ευθύνη για τον πλανήτη και τις κοινωνίες

  "Η στρατηγική εστίαση στον τομέα του ESG δεν είναι απλώς απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας αλλά και ευθύνη μας για τον πλανήτη και τις κοινωνίες που υπηρετούμε", αναφέρει ο κ. Θάνος...

  07:30 05/12

  Αναμένοντας τη ρωσική επίθεση, η Ουκρανία εκπαίδευσε τα πληρώματα των αρμάτων να πολεμούν σαν πυροβολικό

  Οι Ουκρανοί βελτίωσαν τα T-64, πρόσθεσαν T-80 και T-72 και ανέπτυξαν νέες τακτικές.

  08:33 03/12

  Η Ουκρανία κατέλαβε δεκάδες παλιά ρωσικά τανκς T-62 και τώρα τα στέλνει πίσω στις μάχες

  Τα ρωσικά Τ-62 αρχίζουν να εμφανίζονται και πάλι στο μέτωπο, αυτή τη φορά στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

  18:40 02/12

  Ιωάννα Πατσαλή: Η Κύπρια που βρίσκεται στη λίστα Forbes Under 30 για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα

  Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Direct Kinetic Solutions και έχει συγκεντρώσει $3,68 εκατ. σε χρηματοδότηση.

  07:40 01/12

  Οι ρωσικές οχυρώσεις στη Χερσώνα δεν επαρκούν για να εμποδίσουν μια ουκρανική επίθεση

  Οι Ρώσοι σκάβουν ορύγματα. Οι Ουκρανοί ψάχνουν τρωτά σημεία και τα βρίσκουν εύκολα.

  07:40 30/11

  Η Τουρκία ίσως δει "από κοντά" τα μαχητικά Rafale

  Οι Τούρκοι πιλότοι ενδεχομένως να εμπλακούν σε αερομαχίες εναντίον τους σε εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Κατάρ.

  00:04 30/11

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  Νίκος Χαρινός: Αποστολή του η διάδοση της ψηφιακής εκπαίδευσης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

  15:13 29/11

  600 Αμερικανοί "κάτω των 30" βάζουν στο στόχαστρο τις κορυφαίες προκλήσεις του πλανήτη

  Έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 5,3 δισ. δολάρια για να κάνουν πράξη τις ιδέες τους.

  07:40 29/11

  Θα τρομάξουν οι αγορές από την αναταραχή στην Κίνα;

  Η Κίνα χτυπήθηκε από ένα διπλό σοκ - το επόμενο ίσως είναι το χρηματιστήριο και οι επενδυτές.