Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 07:56

  Συγγνώμη, πρόεδρε Μπάιντεν, δεν φταίει ο ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

  Συγγνώμη, πρόεδρε Μπάιντεν, δεν φταίει ο ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robert Rapier

  Λίγο πριν από την επόμενη τηλεδιάσκεψη του OPEC, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέρριψε την ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου στη Ρωσία και στον ΟΠΕΚ. "Αν ρίξετε μια ματιά στις τιμές του φυσικού αερίου και στις τιμές του πετρελαίου, είναι συνέπεια της μέχρι τώρα άρνησης της Ρωσίας ή των χωρών-μελών του OPEC να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πλανητάρχης.

  Ο Ξαβιέ Μπλας, επικεφαλής ανταποκριτής του Bloomberg News για την αγορά ενέργειας, δημοσίευσε το βίντεο με τη δήλωση του Μπάιντεν στο Twitter.

  Ας ξεκαθαρίσουμε, ωστόσο, ορισμένα πράγματα. Πρώτον, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν το τελευταίο έτος είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (BPD) κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό η πτώση της παραγωγής επιδεινώθηκε από τον πόλεμο τιμών που ξέσπασε μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας λίγο πριν την κήρυξη της πανδημίας, αλλά στη συνέχεια η πανδημία συνέτριψε τη ζήτηση (και τις τιμές του πετρελαίου).

  Ως απάντηση στην κατάρρευση των τιμών του αργού, το προηγούμενο καλοκαίρι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί σε τόσο σύντομο διάστημα. Η ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει το φετινό καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο αυξανόταν με ρυθμό ταχύτερο της παραγωγής στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου άρχισαν να σκαρφαλώνουν και μαζί με αυτές και οι τιμές του αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων.

  Θα μπορούσε κανείς να αντιπαραβάλει το επιχείρημα ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου οφείλεται στην άρνηση των παραγωγών στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ορισμένοι παραγωγοί πετρελαίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Ορισμένα χαμηλής παραγωγής κοιτάσματα που βρίσκονταν στο τέλος της ζωής τους έκλεισαν οριστικά. Αυτή η απολεσθείσα παραγωγή δεν θα ανακτηθεί εύκολα. (Και ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζουν επίσης την παραγωγή της Ρωσίας και του OPEC).

  Ωστόσο, ο βασικός λόγος είναι άλλος. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι η ψήφιση νομοθεσίας εχθρικής προς τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ακόμη κι αν θεωρεί κανείς ότι ήταν σωστή κίνηση, καθιστά ακόμη δυσκολότερη της ανάκαμψης της εγχώριας παραγωγής.

  Με άλλα λόγια, αντί να ζητάμε από τη Ρωσία και τον OPEC να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στις ΗΠΑ για να αντλήσουμε περισσότερο πετρέλαιο.

  Τόνισα τους κινδύνους που ενέχει η ενεργειακή πολιτική του προέδρου Μπάιντεν νωρίτερα φέτος, διότι αυτή είναι η κατάσταση που ενδέχεται να προκύψει (όχι ότι αυτή είναι η κύρια αιτία της τρέχουσας κρίσης, αλλά ότι θα μπορούσε να είναι η αιτία μιας μελλοντικής κρίσης).

  Ο OPEC και η Ρωσία έχουν κάποια πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, αλλά ενδεχομένως να είναι απρόθυμοι να την αξιοποιήσουν για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να έχουν χαμηλότερες τιμές καυσίμων. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εκτίμησε πρόσφατα ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του OPEC+ (κυρίως των χωρών χώρες του OPEC και της Ρωσίας) ανερχόταν στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, εκτιμά ότι δυνητικά θα υποχωρήσει κάτω από τα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

  Σίγουρα, είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και του OPEC να διατηρήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, δεν είναι υποχρεωμένοι να αυξήσουν την παραγωγή τους για να "ανακουφίσουν” τις ΗΠΑ. Μπορούμε να ασκήσουμε πιέσεις και να προσφέρουμε κίνητρα, αλλά η τρέχουσα κατάσταση δεν προέκυψε από την άρνησή τους να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.

  Παρ’ όλα αυτά, πιθανότατα θα μπορούσαν να το κάνουν αν ήθελαν και να προσφέρουν έτσι μια ανακούφιση στις ΗΠΑ. Είναι όπως στην περίπτωση που ένας γιατρός καλείται να ανταποκριθεί σε ένα περιστατικό μέσα σε ένα αεροπλάνο. Δεν φταίει αυτός για το πρόβλημα, αλλά ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.

  08:00 27/11

  Wardrobly: Ελληνική πλατφόρµα ενοικίασης ρούχων σχεδιαστών υψηλής ποιότητας για κάθε περίσταση

  Το ενδιαφέρον του Σωτήρη Ζαϊρέ για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από µια καλύτερη ποιότητα ζωής τον οδήγησε το 2020 στη δηµιουργία της Wardrobly, της ελληνικής πλατφόρµας ενοικίασης µόδας,...

  08:02 26/11

  Η αυτοκρατορία εμπορικών ακινήτων του Τραμπ "νοσεί" λόγω της πανδημίας

  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αγωνίζεται να διατηρήσει τα εμπορικά ακίνητά του μισθωμένα εν μέσω κορονοϊού.

  00:07 26/11

  Ο Γιώργος Γραμματίδης βάζει τέλος στα... "ματωμένα" διαμάντια με την Griamond

  Ο Γιώργος Γραµµατίδης επιχειρεί να βάλει τέλος στα "µατωµένα" διαµάντια µε τα Lab Grown Diamonds, τα λεγόµενα "ηθικά" διαµάντια. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και εργάστηκε στο Global Federation of...

  13:19 25/11

  Η Bank of America "βλέπει" μια "αρνητική" νέα χρονιά για το χρηματιστήριο

  Η σύγκριση με τη φούσκα των dotcom και οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι μετοχές.

  00:05 25/11

  Swim.me: Ένα IoT wearable σύστηµα υποβοήθησης κολυµβητών µε σοβαρά προβλήµατα όρασης

  Έχει κανείς προσπαθήσει ποτέ να κολυµπήσει µε κλειστά τα µάτια, χρησιµοποιώντας αποκλειστικά µόνο την ακοή και την αφή του; Ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι κολυµβητές µε...

  17:03 24/11

  Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2021

  Επέστρεψε στην κορυφή η Cargill, με την Koch Industries να χάνει την περυσινή πρωτιά της και να βρίσκεται στο Νο 2. Οι νεοεισερχόμενες και οι "εκτός λίστας".

  07:59 24/11

  Εορταστικός πανικός: Οι καταναλωτές σπεύδουν για τις αγορές τους και στοκάρουν δώρα

  Ένας στους πέντε καταναλωτές παραγγέλνει περισσότερα δώρα από αυτά που χρειάζεται.

  00:10 24/11

  Morphoses: Ένας διαδικτυακός χώρος που εφοδιάζει τα παιδιά του αύριο

  Τον Ιούλιο του 2021 η Άννα Νατσβλισβίλι, η Ίλια Τζωρτζοπούλου, ο Αλέξανδρος Πιθαµίτσης και ο Πάνος Ανδρικόπουλος ίδρυσαν την πλατφόρµα Morphoses. Έναν αποκλειστικά online χώρο, ο οποίος σχεδιάστηκε...

  00:09 23/11

  Το Internet of Things σύμμαχος του κατασκευαστικού κλάδου μέσω της Embneusys

  Μέσω της φοιτητικής τους οµάδας και της συµµετοχής σε διεθνείς διαγωνισµούς, ο Λευτέρης Αδαλάκης, ο Γιώργος Κυριαζίδης και o Γιώργος Φόρογλου ξεκίνησαν να εξερευνούν το 2016 τις ραγδαία αναπτυσσόµενες...