Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Νοε-2021 00:05

  Η Βlueground κάνει νέο άλμα µε το βλέµµα στη Wall Street

  Η Βlueground κάνει νέο άλμα µε το βλέµµα στη Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η εταιρεία συγκέντρωσε πρόσφατα χρηµατοδότηση-ρεκόρ ύψους 140 εκατ. δολαρίων

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Με το ξέσπασµα της πανδηµίας η Blueground µπήκε σε "θέση άµυνας", καθώς τα ταξίδια και οι µετακινήσεις στελεχών ουσιαστικά µηδενίστηκαν. Έτσι, µείωσε τα λειτουργικά της έξοδα και ανέστειλε τα σχέδια επέκτασής της. Σήµερα η εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση και ενοικίαση επιπλωµένων διαµερισµάτων ετοιµάζεται να αφήσει πίσω της την εποχή του κορονοϊού, έχοντας εξασφαλίσει πρόσφατα την υψηλότερη χρηµατοδότηση ελληνικής startup, καθώς συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 140 εκατ. δολαρίων από venture capital funds και έκλεισε ένα δάνειο 40 εκατ. δολαρίων από τη Silicon Valley Bank. 

  Προχωράμε τα σχέδια ανάπτυξης που αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε στις αρχές του 2020 με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τονίζει στο "Forbes" ο ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της Blueground, Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, επισηµαίνοντας ότι στόχος είναι µέχρι το 2025 η εταιρεία να έχει παρουσία σε 50 πόλεις ανά τον κόσµο, αλλά και να έχει τετραπλασιάσει το προσωπικό της, στα 2.000 άτοµα, µε την πλειονότητά του να βρίσκεται στην Ελλάδα. 

  Πιο πριν, όµως, όπως αποκαλύπτει ο κ. Χατζηελευθερίου, θα έχει ολοκληρωθεί ακόµα ένα σηµαντικό βήµα: η είσοδος της Blueground σε οργανωµένη αγορά, πιθανότατα στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης. "Έχουµε το απαραίτητο µέγεθος, το 2022 υπολογίζουµε ότι τα έσοδά µας θα φτάσουν τα 260 εκατ. δολάρια και η αγορά είναι πάρα πολύ µεγάλη ακόµη, κάτι το οποίο δικαιολογεί την είσοδο στο Χρηµατιστήριο στα επόµενα χρόνια", σηµειώνει ο ίδιος, χωρίς να αποκλείει ακόµα έναν γύρο χρηµατοδότησης πριν από τη Δηµόσια Προσφορά. 

  Εξάλλου, η πρόσφατη συµφωνία χρηµατοδότησης µε αύξηση κεφαλαίου ύψους 140 εκατ. δολαρίων και µε δάνειο 40 εκατ. δολαρίων που έκλεισε τον Σεπτέµβριο η Blueground ανεβάζει την αποτίµησή της στα 750 εκατ. δολάρια, σύµφωνα µε πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Με αυτό το δεδοµένο, η εταιρεία, που ξεκίνησε το 2013 µε λίγα διαµερίσµατα στην Αθήνα, βρίσκεται πλέον µια ανάσα από το να γίνει η πρώτη ελληνικών συµφερόντων startup που θα µπει στο κλαµπ των "Μονόκερων", δηλαδή των startup εταιρειών µε αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων.

  Η πορεία µέχρι σήµερα 

  Το 2013 η Blueground ανέλαβε τα πρώτα της διαµερίσµατα στην Ελλάδα και ακολούθησαν οι πρώτες συµφωνίες µε µεγάλες εταιρείες όπως η Coca-Cola και τα ΕΛΠΕ. Δύο χρόνια αργότερα έλαβε την πρώτη της χρηµατοδότηση, ύψους 240.000 ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα και τον Απόστολο Αποστολάκη ως άγγελο-επενδυτή (angel investor). 

  Στις αρχές του 2016 η εταιρεία έλαβε τη δεύτερη χρηµατοδότησή της, ύψους 2 εκατ. δολαρίων, από τo Venture Friends, το venture capital fund που στο µεταξύ είχε ιδρύσει ο κ. Αποστολάκης µαζί µε τον Γιώργο Δηµόπουλο, και συνέχισε την επέκτασή της στην Αθήνα, ενώ ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στις πρώτες πόλεις εκτός Ελλάδας, και ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη και το Ντουµπάι.

  Το 2017 ήρθε ακόµα µία επένδυση, ύψους 6 εκατ. δολαρίων, µε επικεφαλής επενδυτή τη VentureFriends και µε τη συµµετοχή του Jabbar Internet Group, µε έδρα τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, και του Endeavor Catalyst, του επενδυτικού fund του παγκοσµίου δικτύου Endeavor. Η παρουσία διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων εξασφάλισε και την εκτός συνόρων επέκταση της Blueground, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη. 

  Προχωράµε τα σχέδια ανάπτυξης που αναγκαστήκαµε να αναβάλουµε στις αρχές του 2020 µε ακόµα µεγαλύτερη ταχύτητα

  Μία χρονιά µετά η Blueground έλαβε ακόµα 12 εκατ. δολάρια και επεκτάθηκε σε περισσότερες πόλεις στις ΗΠΑ, και συγκεκριµένα σε Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες, Βοστώνη, Σικάγο και Ουάσινγκτον. Σε αυτόν τον γύρο χρηµατοδότησης συµµετείχαν και πάλι τα VentureFriends, Endeavor Catalyst και Jabbar Internet Group, ενώ προστέθηκε και ο επενδυτής Kevin P. Ryan, ιδρυτής πετυχηµένων startups όπως οι Git Groupe και MongoDB. 

  To 2019 ήρθε ένας ακόµα µεγαλύτερος γύρος χρηµατοδότησης. Η Blueground έλαβε 58 εκατ. δολάρια από το αµερικανικό fund WestCap και από το ευρωπαϊκό fund Prime Ventures. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς η εταιρεία διπλασίασε σχεδόν το προσωπικό της στα 395 άτοµα και επεκτάθηκε σε Σιάτλ, Λονδίνο και Παρίσι. 

  Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blueground 

  H κρίση της πανδηµίας και τα επόµενα βήµατα 

  Μέχρι τις αρχές του 2020 η Blueground είχε "σηκώσει" κεφάλαια ύψους 78 εκατ. δολαρίων, γεγονός το οποίο την κατέτασσε µεταξύ των startup εταιρειών µε την υψηλότερη άντληση κεφαλαίων στην Ελλάδα, είχε πραγµατοποιήσει εκατοντάδες προσλήψεις, ο ετησιοποιηµένος κύκλος εργασιών της ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δολάρια και ετοιµαζόταν να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις σε Ευρώπη και Αµερική. Ωστόσο, η παγκόσµια οικονοµική κρίση που έφερε η εξάπλωση του κορονοϊού, ιδιαίτερα στους κλάδους του real estate και του εταιρικού τουρισµού, ανάγκασε την εταιρεία σε προσαρµογή των πλάνων της. 

  Τον Μάρτιο του 2020 o κ. Χατζηελευθερίου είχε ανακοινώσει την αποχώρηση ή την αναστολή συµβάσεων εργασίας του 1/3 του προσωπικού της, περίπου 130 ατόµων, µε τον ίδιο να δηλώνει στα social media ότι η εταιρεία "θα ξεπεράσει αυτήν και τις υπόλοιπες κρίσεις που σίγουρα θα αντιµετωπίσει στο µέλλον". 

  Η πανδηµία, όµως, είχε και θετικές επιπτώσεις για την Blueground. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηελευθερίου, οι περισσότεροι εργοδότες πλέον προσφέρουν ευελιξία στους εργαζοµένους τους, να εργαστούν από όπου θελήσουν, και οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να το κάνουν και µετά το τέλος της πανδηµίας. 

  "Αυτή η τάση, του Work From Anywhere, είναι πλήρως ταυτισµένη µε το όραµά µας, το οποίο δεν είναι άλλο από το να διευκολύνουµε όλο και πιο πολλούς ανθρώπους να ζήσουν σε διαφορετικά µέρη του κόσµου και να διευρύνουν τις εµπειρίες τους. Η Blueground, µέσα από ένα µεγάλο δίκτυο πλήρως επιπλωµένων και εξοπλισµένων διαµερισµάτων, θα ηγηθεί αυτής της νέας τάσης", σηµειώνει o CEO της εταιρείας. 

  Η Blueground θέλει να αξιοποιήσει την τάση του Work From Everywhere, που ενισχύεται σηµαντικά τα τελευταία χρόνια, και ειδικά µετά την πανδηµία του κορονοϊου

  Μετά τη νέα χρηµατοδότηση των 180 εκατ. δολαρίων η εταιρεία βάζει ξανά µπρος τα πλάνα επέκτασής της σε νέες αγορές, όπως το Μαϊάµι, τη Μαδρίτη, τη Ζυρίχη και το Βερολίνο µέχρι το τέλος του έτους. Ακόµα, σχεδιάζει πάνω από 300 προσλήψεις µέσα στον επόµενο χρόνο. "Σήµερα απασχολούµε περισσότερα από 450 άτοµα, οι 200 εκ των οποίων εργάζονται από την Ελλάδα. Μέσα στους επόµενους 12 µήνες θα προσλάβουµε περίπου 300 νέα άτοµα, οι µισοί εκ των οποίων θα έχουν βάση την Ελλάδα", δηλώνει o κ. Χατζηελευθερίου. 

  Σε επίπεδο αγοράς, ο CEO της Blueground σηµειώνει πως υπάρχει ακόµη µεγάλος χώρος ανάπτυξης της εταιρείας και στις πόλεις όπου ήδη δραστηριοποιείται. Επίσης, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόµενο εξαγορών µικρότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο. "Στις µισθώσεις κατοικιών άνω των 30 ηµερών δεν έχουµε κάποιον µεγάλο ανταγωνιστή. Έχουν αρχίσει, πάντως, και ιδρύονται µικρότερες ανερχόµενες εταιρείες ανά τον κόσµο που έχουν εµπνευστεί από εµάς. Δηµιουργήσαµε ουσιαστικά έναν καινούργιο τοµέα, του οποίου και ηγούµαστε", τονίζει ο κ. Χατζηελευθερίου.

  Πως γεννήθηκε η Blueground 

  H Blueground γεννήθηκε ως ιδέα στο µυαλό του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου από την εποχή που ο ίδιος, ως σύµβουλος σε διεθνή εταιρεία, ταξίδευε συνεχώς και περνούσε αρκετούς µήνες σε ξενοδοχεία. Όπως σηµειώνει ο ίδιος, είχε ζήσει σε 15 διαφορετικές πόλεις µέσα σε µόλις επτά χρόνια και τον περισσότερο καιρό σε ξενοδοχεία, τα οποία όµως δεν µπορούσαν να προσφέρουν ούτε τον απαραίτητο χώρο ούτε την ηρεµία για έναν επαγγελµατία που θα περνούσε κάποιους µήνες εκεί. 

  Υπήρχε και η επιλογή ενοικίασης διαµερίσµατος αντί για δωµάτιο σε ξενοδοχείο, µόνο που σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση ήταν προβληµατική. Τα κατάλληλα επιπλωµένα καταλύµατα ήταν πολύ λίγα, οι µισθώσεις είχαν ελάχιστη διάρκεια ενός έτους και η γραφειοκρατία ήταν µεγάλη. Έτσι, γεννήθηκε το 2013 η Blueground, η οποία, εκτός από πλατφόρµα µεσοπρόθεσµης ενοικίασης, αναλαµβάνει όλη τη διαχείριση του διαµερίσµατος, από την ανακαίνιση και την επίπλωσή του έως και όλες τις υποστηρικτικές διαδικασίες προς τον πελάτη. 

  Η µικρότερη µίσθωση που προσφέρει η Blueground είναι ένας µήνας και ο µέσος χρόνος µίσθωσης φτάνει τους 4,5 µήνες. Υπολογίζεται πως περίπου το 60% των ενοικιαστών της πλατφόρµας είναι επαναλαµβανόµενοι πελάτες που είτε επεκτείνουν τη διαµονή τους είτε µετακινούνται σε νέα γειτονιά στην ίδια ή διαφορετική πόλη. 

  Η Blueground είναι, όµως, και µια τεχνολογική εταιρεία, που επενδύει συνεχώς σε καινοτόµες τεχνολογίες. Ο πελάτης της ενηµερώνεται σε πραγµατικό χρόνο για τη διαθεσιµότητα και τις τιµές του κάθε διαµερίσµατος και στη συνέχεια, µέσω της ειδικής mobile εφαρµογής, ο ενοικιαστής έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει άµεσα µε την οµάδα υποστήριξης πελατών και να βρει χρήσιµες πληροφορίες τόσο για το διαµέρισµά του όσο και για τη γειτονιά όπου βρίσκεται.

  Πέρα, όµως, από τη βραχυπρόθεσµη ενοικίαση ενός πλήρως εξοπλισµένου ακινήτου και την υποστήριξη, υπάρχει και η δυνατότητα αναπροσαρµογής, ενώ επιπλέον δίνεται η δυνατότητα µετεγκατάστασης αν τελικά ο πελάτης δει ότι δεν τον βολεύει η περιοχή. Η εταιρεία προσφέρει σηµαντικά πλεονεκτήµατα και στους ιδιοκτήτες των διαµερισµάτων, µισθώνοντας µακροχρόνια το ακίνητο και πραγµατοποιώντας τις απαραίτητες εργασίες. 

  * Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:04 07/12

  Cathie Wood: Ποιες μετοχές αγοράζει τώρα και γιατί παραμένει bullish για το Bitcoin

  Εξήγησε τους λόγους που η Ark Invest πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές της στην Κίνα.

  08:12 06/12

  Ο Daniel Ek θέλει να μετατρέψει το Spotify στο "Instagram του audio" - και ξέρει πώς

  Ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος θέλει να "χωρέσει" στο Spotify όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού ήχου.

  00:28 06/12

  Κ. Μωραϊτάκης (UNISON): O CEO πρέπει να "διαβάζει" την αγορά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες

  Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτάκης CEΟ της UNISON, εκτιμά πως ο κλάδος του Facility Management στην Ελλάδα έχει ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...

  08:00 28/11

  Elon: Η πρώτη βιοδιασπώµενη χειρουργική µάσκα υψηλής προστασίας στη μάχη κατά του Covid

  Η Elon αποτελεί την απάντηση τριών νέων ανθρώπων, της Ελισάβετ, της Νικολέττας και του Ανάργυρου Κουτρούµπα (λίστα "Forbes Under 30 Greece 2019"), στην κρίση του κορονοϊού και στην προσπάθειά τους να...

  08:30 27/11

  Άλμα... στο εμπόριο κρασιού το 2021

  Το διεθνές εμπόριο οίνου, σε αξία, αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του +21%.