Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 12:15

  Τα ETFs και τα ΣΜΕ bitcoin οι μεγάλοι "νικητές" στις προτιμήσεις των μικροεπενδυτών

  Τα ETFs και τα ΣΜΕ bitcoin οι μεγάλοι “νικητές” στις προτιμήσεις των μικροεπενδυτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Javier Paz

  Οι επενδυτές διοχέτευσαν το ποσό των 1,465 δισ. δολαρίων σε παράγωγα προϊόντα κρυπτονομισμάτων το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinShares, με τη μερίδα του λέοντος να προσελκύει το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) bitcoin της ProShares, με 1,237 δισ. δολάρια, και συνολικά 1,45 δισ. δολάρια να καταλήγουν σε παράγωγα του bitcoin. 

  Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των "ανοικτών” συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) bitcoin που κατέχουν οι μικροεπενδυτές στο χρηματιστήριο παραγώγων CME Group αυξήθηκε κατά 95%, από τα 2.631 στο ιστορικό υψηλό των 5.136 ΣΜΕ, σύμφωνα με τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Κυριακή.

  Με καθένα από αυτά τα συμβόλαια να έχει αξία ίση με αυτήν πέντε bitcoin -ή περίπου 321.300 δολαρίων, με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης Τρίτη- οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από μικροεπενδυτές στα ΣΜΕ αυξήθηκε κατά 183 εκατ. δολάρια. Το CME είδε την αξία των διαπραγματεύσιμων ΣΜΕ να αυξάνεται κατά 1,58 δισ. δολάρια (+38%) σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών.

  Από τις συνολικές εισροές, 1,31 δισ. δολάρια κατέληξαν σε ΣΜΕ bitcoin, ενώ τα υπόλοιπα 270 εκατ. δολάρια σε futures του ether και σε futures micro-bitcoin.

  Επιπρόσθετα, ο όγκος των συναλλαγών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κρυπτονομισμάτων στο χρηματιστήριο παραγώγων CME ξεπέρασε τα 9,2 δισ. δολάρια την προηγούμενη Πέμπτη, καθιστώντας το CME ένα από τα μεγαλύτερα εάν όχι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων βάσει όγκο εκείνη την ημέρα.

  ETF2 27.10.2021

  Σε σύγκριση με την αρχή του έτους, η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αντανακλά την αύξηση του επιπέδου έκθεσης των επαγγελματιών traders, στους οποίους περιλαμβάνονται εταιρείες και εκδότες διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) bitcoin, όπως η ProShares, αλλά μικρότερων.

  Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) έχουν αναλάβει το κύριο βάρος της πώλησης σε όλους τους αγοραστές συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, με μεγάλη αύξηση του spread των ανοικτών συμβολαίων, που σημαίνει ότι μια οντότητα αγοράζει και πουλά αυτόν τον αριθμό συμβολαίων - δηλαδή "χτίζουν αγορές” μέσω της πρακτικής των συναλλαγών μεταφοράς (carry trade): ήτοι αγοράζουν εμπορεύματα στην spot αγορά και τα πωλούν στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. 

  Οι τράπεζες των ΗΠΑ, ακόμη και μια μικρή μερίδα traders λιανικής, λαμβάνουν υψηλότερο επιτόκιο πώλησης δικαιωμάτων από ό,τι στην αρχή του έτους, ενώ τα hedge funds έχουν αντισταθμίσει σημαντικά τις long θέσεις τους σε bitcoin στο χρηματιστήριο παραγώγων CME.

  ETF3 27.10.2021

  Παρότι τα στοιχεία που δημοσίευσε η CFTC την Κυριακή περιλαμβάνουν την επενδυτική δραστηριότητα έως την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, τα τελευταία στοιχεία του CME έως την Παρασκευή δείχνουν ότι τα ανοικτά συμβόλαια συνέχισαν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, προσθέτοντας 3.515 συμβόλια, ξεπερνώντας το ρεκόρ της Τρίτης και καταγράφονται νέο ιστορικό υψηλό. 

  Τα στοιχεία της CFTC που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλύψουν ποια κατηγορία traders συγκέντρωσε τη μερίδα του λέοντος αυτής της αύξησης των ανοικτών συμβολαίων, αλλά θα ήταν εύλογο να υποθέσουμε ότι οι επαγγελματίες trades προέβησαν σε μεγάλη αύξηση των long θέσεων και ότι τα hedge funds συμμετείχαν τουλάχιστον στο 60% όλων των θέσεων πώλησης.

  ETF4 27.10.2021

  Ανάλυση

  Κύριος παράγοντας για την παραπάνω εικόνα είναι ότι το λανσάρισμα του BITO, του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου bitcoin της ProShares, οδήγησε τους μικροεπενδυτές να κινηθούν ευκαιριακά. Το μερίδιό τους σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin στο χρηματιστήριο παραγώγων CME κατέγραψε πτώση επτά μηνών, αλλά το λανσάρισμα του BITO την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε την ανάκαμψη των futures, με ρυθμό ρεκόρ. Η ώθηση που παρείχαν οι μικροεπενδυτές στα ανοικτά συμβόλαια bitcoin στο CME προστέθηκε στην αύξηση κατά περίπου 4.000 μακροπρόθεσμων συμβολαίων bitcoin που σύναψαν οι επαγγελματίες traders τις τελευταίες εβδομάδες.

  Προς τι αυτή η ξαφνική αλλαγή: Οι επενδυτές που είναι εξοικειωμένοι με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin στο CME συνειδητοποίησαν ότι το λανσάρισμα του ETF BITO ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση και άλλων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων.

  Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ζήτηση όχι μόνο για περισσότερο έκθεση στο bitcoin αλλά και για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin στο CME. Κατά κάποιον τρόπο, οι μικροεπενδυτές και οι θεσμικοί που συμμετείχαν στο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας απλώς αγόρασαν ένα "καυτό” εμπόρευμα γνωρίζοντας ότι θα εμφανιστούν πολλοί περισσότεροι αγοραστές -π.χ. νέοι εκδότες ETFs- που θα οδηγήσουν υψηλότερα την τιμή του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:58 08/12

  Το Bitcoin θα μπορούσε να βγάλει την Τουρκία από τη νομισματική κρίση

  Aποτελεί μια εξαιρετική "αποθήκη αξίας" συγκριτικά με τα παραδοσιακά νομίσματα, όπως η τουρκική λίρα.

  18:38 07/12

  Forbes: Αυτές είναι οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον πλανήτη - Στην κορυφή η MacKenzie Scott

  Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

  08:04 07/12

  Cathie Wood: Ποιες μετοχές αγοράζει τώρα και γιατί παραμένει bullish για το Bitcoin

  Εξήγησε τους λόγους που η Ark Invest πούλησε σχεδόν όλες τις μετοχές της στην Κίνα.

  08:12 06/12

  Ο Daniel Ek θέλει να μετατρέψει το Spotify στο "Instagram του audio" - και ξέρει πώς

  Ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος θέλει να "χωρέσει" στο Spotify όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού ήχου.

  00:28 06/12

  Κ. Μωραϊτάκης (UNISON): O CEO πρέπει να "διαβάζει" την αγορά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες

  Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτάκης CEΟ της UNISON, εκτιμά πως ο κλάδος του Facility Management στην Ελλάδα έχει ακόμα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

  00:42 03/12

  Κοντά στο "πληθωριστικό" σημείο καμπής οι αγορές; Η απάντηση είναι "ζήτημα εμπιστοσύνης"

  Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο πληθωρισμό και ράλι τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο "χτύπησε" υψηλό 31 ετών και η Fed...

  08:05 02/12

  Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

  Το success story των αδελφών Domuschiev έχει ως κορωνίδα τη Huvepharma και "κλαδιά" στο real estate και στο ποδόσφαιρο.

  00:13 02/12

  Agro-U: Η υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου µε προσωπικό

  Η Κυριακή και ο Κυριάκος Νικολαΐδης (γεννημένος το 1991) έψαχναν να βρουν για τα οικογενειακά τους κτήµατα εργαζόµενους. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και είναι αγχωτική. Έτσι, αποφάσισαν...

  16:54 01/12

  Τα "ηνία" της Zara επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega μετά από 10 χρόνια

  H Marta Ortega Pérez, κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει την προεδρία της Ιnditex από τον Απρίλιο.

  00:15 01/12

  Ν. Χαντζή: Η Ελληνίδα που "έπεισε" τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Relais & Châteaux

  Το δικό της αποτύπωµα στον τουριστικό κλάδο θέλησε να αφήσει η Ναταλία Χαντζή. Με όραµα να µοιραστεί µε ταξιδιώτες από όλο τον κόσµο το µέρος όπου έκανε διακοπές ως παιδί, το 2015, η 20χρονη τότε...

  08:12 30/11

  Τι "βλέπουν" οι ειδικοί για τον πληθωρισμό - Και πώς εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τις αγορές

  Η Fed συνεχίζει να επιμένει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι "παροδικός".

  00:05 30/11

  Icarus Group: Η σωστή επιλογή για την οικονομική επισκευή-συντήρηση βιομηχανικών στοιχείων

  Καινοτόµες λύσεις συντήρησης βιοµηχανικών στοιχείων (αγωγούς, δεξαµενές κτλ.) µε τη χρήση προηγµένων υλικών, έχοντας ως στόχο το χαµηλό κόστος και την υψηλή ποιότητα, παρέχει η Icarus Group. Ο Θέµης...

  08:04 29/11

  H μετάλλαξη Όμικρον "χτυπά" τις μετοχές

  Τα τρία σενάρια για την πορεία της αγοράς μετά το sell-off της Παρασκευής.

  00:45 29/11

  Κ. Σταυρόπουλος (iSquare): Η πανδημία έφερε μια μικρή επανάσταση στην τεχνολογία

  Ο ηγέτης μιας εταιρείας πρέπει πρώτα να υπηρετεί το στόχο ο ίδιος και μετά να καθοδηγεί τους άλλους εκτιμά ο Κωστής Σταυρόπουλος Πρόεδρος και CEO της iSquare.

  00:05 29/11

  Scander: Η ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας

  Φτάνετε στο αγαπηµένο σας εστιατόριο, το οποίο είναι γεµάτο. Κι όµως, δεν χρειάζεται να περιµένετε για να παραγγείλετε. Βγάζετε το κινητό σας και µέσω της εφαρµογής Scander που ίδρυσε ο Μιχάλης...